Lungorna är ett av de viktigaste organen i människokroppen. De spelar en nyckelroll i att ta syret från luften och föra det vidare till blodomloppet, tillsammans med att samla koldioxid från blodet och avlägsna det. Kort sagt, lungorna är det som hjälper dig att andas och hålla dig vid liv! Tillsammans med att minska rökning och exponering för miljögifter är det viktigt att äta en kost som är rik på livsmedel för friska lungor.

Med pandemin som förstör våra lungor är det klokt att agera omedelbart och prova dessa 20 livsmedel som ökar lunghälsan! Vissa av dessa livsmedel har till och med visat sig bekämpa kroniska andningsproblem som KOL, astma etc., och gör att vi kan andas fritt & normalt igen!

Livsmedel för friska lungor som hjälper till att andas bättre

20 goda livsmedel för att hålla lungorna friska:

Här är några av de bästa livsmedel som ökar effektiviteten i dina lungor och gör att du kan andas bättre:

1. Tomater:

Tomater är kända för att förhindra andningsproblem genom att förbättra hälsan i dina lungor. Tomater innehåller betakaroten och en viktig antioxidant som kallas lykopen, vilket kan bromsa lungornas åldrande. Lykopen bekämpar också fria radikaler som skadar lungceller och minimerar risken för luftvägsinflammation som orsakar astma och andningsproblem. Dessutom rekommenderar experter att du konsumerar mer än två tomater per dag för att kontrollera andningsbesvär.

2. Pumpa:

Pumpa är en annan ljusfärgad mat som kan öka hälsan hos dina lungor. Grönsaken är en rik källa till betakaroten och andra karotenoider som lutein och zeaxantin, som minskar inflammation och bekämpar fria radikala celler. En studie visar också att karotenoider som betakaroten har lungskyddande egenskaper, både hos friska människor och rökare (1). Dessutom kan vitamin C och E i Pumpa förbättra lunghälsan genom att minska oxidativ stress i kroppen.

3. Blåbär:

Blåbär är antioxidantrika frukter som kan skydda din lunghälsa och sakta ner lungfunktionsnedgången. Blåbär är rika på kraftfulla föreningar som kallas antocyaniner, som är ansvariga för det mörkfärgade pigmentet till frukterna. Forskning visar att konsumtion av frukter som innehåller mycket antocyaniner kan skydda lungorna mot skador, öka deras kapacitet och förhindra andningsproblem i senare skeden av livet.

4. Kakao:

Kakaopulver ger inte bara en djärv chokladsmak till kakor och kakor utan gör också gott för din lunghälsa! Studier visar att osötat kakaopulver har en naturlig anti-astmapotential, tack vare dess antioxidantrika profil. Bitter kakaopulver innehåller många polyfenoler som katekiner, epikatekiner och procyanidiner, föreningar som kan minska oxidativ stress på luftvägarna. Dessutom är kakaopulver också känt för att minska allergier som kan utlösa andningsproblem.

5. Kaffe:

Kaffe är ett elixir för många av oss för att hålla oss aktiva, förbättra vår tänkningsförmåga och till och med skydda våra lungor. En studie visar att koffein som finns i kaffe tillfälligt kan förbättra lungfunktionen upp till 4-5 timmar (2). Forskningen tyder dock på att koffein är en svag bronkdilatator som kan minska andningssjukdom när den konsumeras som en del av en hälsosam livsstil.

6. Yoghurt:

De senaste fynden visar att personer som konsumerade yoghurt regelbundet har en 19% minskad risk för lungcancer. Det är känt att probiotika som finns i yoghurt förbättrar tarmfloran, som i sin tur spelar en nyckelroll för att minska lunginflammation. Yoghurt är dessutom rik på många näringsämnen som kalcium, selen etc. som kan minska risken för KOL och andra andningsproblem.

7. Linfrön:

Linfrön är en av de bästa livsmedel som främjar god lunghälsa. Några studier på möss tyder på att linfrö kan spela en nyckelroll för att minska lunginflammation och bekämpa oxidativ stress. Lignaner och omega-3 fettsyror som finns i linfrön uppvisar antioxidantegenskaper mot lungvävnadsskador och inflammation. Effekterna av linfrön på mänskliga lungor studeras dock fortfarande och mer forskning krävs.

8. Ostron:

Ostron är inte bara utsökt att äta utan erbjuder också många fördelar för din kropp, särskilt dina lungor. Forskning tyder på att ostron innehåller många näringsämnen som selen, zink, koppar etc. som förbättrar lungfunktionen. Dessutom kan den höga koncentrationen av vitamin B12 förhindra lungskador hos rökare och förhindra att de utvecklar andningsproblem som KOL.

9. Rödbetor:

Nya fynd visar att rödbetor fungerar som “superfoods” för att förbättra lunghälsan. Rödbetor innehåller mycket nitrater som kan förbättra membranets muskelfunktion och öka syreintagskapaciteten. (3). Dessutom kan den nitratrika rödbetsjuice förbättra den fysiska kapaciteten hos patienter med andningsproblem som KOL och låta dem utnyttja sina lungor till fullo. Rödbetsjuice är också laddad med viktiga mineraler och vitaminer som stärker dina lungor.

10. Gurkmeja:

Gurkmeja är en av de bästa lungrengöringsmedlen att ha med i din dagliga kost. Curcumin, en kraftfull antioxidant som finns i gurkmeja är känd för att neutralisera den toxiska effekten av fria radikaler för att minska inflammation i lungorna. Dessutom har gurkmeja slemlösande egenskaper som kan bryta ner slem i luftvägarna och rensa luftvägarna. Gurkmejans helande natur är känd för att reparera skadade lungvävnader och återställa dem till hälsa. Du kan lägga till gurkmeja i matlagningen och även lägga till en nypa i varmt vatten och andas in ångan.

11. Grönt te:

Grönt te är ett underbart botemedel för att förbättra lunghälsan och uppleva fri andning igen. Den populära hälsodrycken är fylld med många antioxidanter som minskar inflammation i lungorna. Den höga koncentrationen av flavonoider som finns i grönt te kan skydda din lunga mot kroniska sjukdomar som KOL och cancer. Vissa fynd tyder också på att grönt te kan minimera rökningens påverkan på dina lungor och förhindra att de försvinner.

12. Vatten:

Vatten är ett avgörande element för lungorna för att absorbera syre och fördriva koldioxid. Därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att hydrera dina lungor tillsammans med resten av kroppen. Brist på tillräckliga vattennivåer kan utlösa produktion av histaminer i lungorna som skapar andningssvårigheter genom att stänga av kapillärerna i lungorna. Dessutom förhindrar vatten att slemhinnan i lungornas väggar blir tjock och gör dig utsatt för andningsproblem.

13. Korsblommiga grönsaker:

Korsblommiga grönsaker är antioxidantrika livsmedel som tillhör kålfamiljen. Grönsaker som rosenkål, kål, blomkål, broccoli, grönkål etc. är rika på föreningar som kallas isotiocyanater som har anti-canceregenskaper. En studie visar att intag av dessa korsblommiga grönsaker kan minska risken för lungcancer även hos rökare (4). Dessutom kan de kemiska föreningar som finns i dessa livsmedel rensa ut de skadliga bakterierna i lungorna genom att stärka ditt immunförsvar.

14. Vitlök:

Vitlök är kraftfull och effektiv mat för att förbättra hälsan i dina lungor. En förening som kallas allicin i vitlök har kraftfulla antibiotiska effekter på kroppen för att bekämpa infektioner i lungorna. Föreningen har också antiinflammatoriska och slemlösande egenskaper för att minska inflammation i lungorna och övervinna andningssvårigheter. Vissa studier visar också att personer som konsumerat vitlök regelbundet har minskat risken för lungcancer och kroniska luftvägsproblem som bronkit, KOL etc..

15. Bär:

Bär är en av de bästa frukterna att äta för friska lungor. Sorter som jordgubbar, björnbär, blåbär, hallon etc. är laddade med kraftfulla antioxidanter som skyddar din lunghälsa. Dessa frukter är rika källor till föreningar som kallas antocyaniner som stärker dina lungor och hindrar dem från att sjunka.

16. Äpplen:

Äpplen är näringsrika frukter som kan vara till nytta för din lunghälsa. Många studier visar att äpplen kan minimera lungskadorna hos kroniska rökare på grund av den höga koncentrationen av antioxidanter. Äpplen är också rika på många föreningar som flavonoider och C-vitamin som har lungskyddande egenskaper och minskar risken för astma, KOL och till och med lungcancer.

17. Paprika:

Paprika kan skrämma dig med sin värme och skarpa smak, men är faktiskt en av de bästa lungdetoxmatarna. Och paprika, särskilt Cayenne -sorten, innehåller en förening som heter Capsaicin, som skyddar slemhinnorna i din lunga. Nya fynd tyder också på att Capsaicin kan förhindra lungcancer genom att sakta ner tillväxten av cancerceller.

18. Grapefrukt:

Låt inte den bittra smaken av grapefrukt få dig att missa dess lungskyddande fördelar. Grapefrukt är rik på C -vitamin och antioxidanter som stärker dina lungor och förhindrar att de skadas. Rosa grapefrukt innehåller ett enzym som kallas Naringin, tillsammans med lykopen som kan avaktivera cancerframkallande celler i kroppen. Denna vattenrika frukt återfuktar också din kropp och dina lungor samtidigt.

19. Morötter:

Morötter är inte bara bra för dina ögon utan också för dina lungor. Dessa rotfrukter är laddade med viktiga näringsämnen som vitamin A, C, lykopen etc. som kan förhindra skador på dina lungor. Dessutom är morötter också rika på föreningar som kallas karotenoider som kan stärka dina lungor och förbättra deras funktionalitet.

20. Magnesiumrika livsmedel:

Magnesium är ett viktigt mineral för att skydda dina lungors hälsa. Medlet minskar inflammation i lungorna och förhindrar att luftvägarna blir begränsade. Studier visar också att personer som konsumerat mer magnesium i kosten har bättre lungprestanda och minskad risk för andningsbesvär. Några av de bästa magnesiumrika livsmedlen för lungorna inkluderar nötter, mörkgröna bladgrönsaker, fisk, Edamame etc..

Det är några av de bästa livsmedel att äta för att skydda dina lungors hälsa. Tillsammans med att äta dessa livsmedel är det också viktigt att träna andningsövningar som Pranayam för att förbättra din lungprestanda. Håll dig också borta från rökning och gifter som kan skada dessa organ i längden och låta dig känna dig andfådd!

VARNING: Informationen i artikeln är endast avsedd för utbildningsändamål och kvalificerar inte för diagnos eller behandling av ett hälsotillstånd. Läsaren måste söka professionell medicinsk rådgivning istället för att enbart förlita sig på informationen på denna webbplats.

Vanliga frågor:

1. Vilka livsmedel ska undvikas för att skydda våra lungor?

Sv: Det finns många “värsta” livsmedel för lungorna som kan försämra funktionen hos dessa organ och öka risken för andningsproblem. Några av dem är – salt mat (kan orsaka vätskeansamling i lungorna), bearbetat kött (kan orsaka lunginflammation), alkohol (kan förvärra astma och andningsproblem), läsk (kan orsaka bronkit) etc..

2. Vilka är de naturliga sätten att stärka lungorna?

Sv: För att uppnå friska lungor måste du hålla dig till en matrutin som kombinerar kost, träning och vatten. Inkludera fler livsmedel som ökar lunghälsan som frukt, nötter etc. Drick mycket vatten för att hålla dig hydratiserad. Utför övningar som djup andning, diafragmatisk andning och öka längden vid inandning-utandning.

3. Kan frukt utlösa slem i lungorna?

Sv: Vissa frukter som bananer kan öka histaminnivåerna i kroppen, vilket leder till mer slemproduktion. Men om du håller dig till den rekommenderade kvantiteten hjälper frukter dig faktiskt att förbättra din lunghälsa. Slemnivåerna som utlöses av frukter kan också variera från person till person. Så om du har kroniska lungproblem som KOL eller astma, är det bättre att kontakta en läkare om fruktens lämplighet för ditt tillstånd.