Är du frustrerad över de ständiga burps, halsbränna eller en gurglande mage? Visste du att det är några av symtomen på felaktig matsmältning? ja! Och konsekventa problem i matsmältningen kan vara en risk för din allmänna hälsa. Genom att inkludera hälsosam mat för matsmältningen i din kost kan du börja hantera problem med matsmältningskanalen från början och undvika allvarliga komplikationer.

Låt oss gå igenom den här artikeln för att veta mer om de livsmedel som förbättrar matsmältningssystemets funktion.

Hälsosam mat för god matsmältning: Mat att äta och undvika:

Hälsosam mat för god matsmältning

Hälsosam mat för matsmältning:

Vi presenterar dig med en lista över livsmedel som är fördelaktiga för en sund matsmältning. Låt oss ta en titt:

1. Yoghurt:

Yoghurt är en av de viktigaste i varje hushåll, och det ger din tarm med bra bakterier som hjälper till att förbättra din matsmältningsprocess. Enligt flera studier kan konsumtion av yoghurt hämma diarré, inflammatorisk tarmsjukdom, minska risken för tjocktarmscancer och förbättra tarmrörelser, enligt flera studier (1). Du kan underlätta matsmältningen genom att äta en liten skål yoghurt efter lunch eller middag. Du kan överväga alternativa alternativ av mandel, kokos eller getmjölk om du är laktosintolerant.

2. Bönor:

Bönor är livsmedel som är bra för matsmältningssystemet eftersom de innehåller både lösliga och olösliga fibrer. Dessa fibrer gör att matsmältningssystemet fungerar smidigt genom att göra det dubbla arbetet. De ger dig en känsla av att vara mätt genom att bromsa matsmältningen och förhindrar också förstoppning naturligt.

Även om bönor är ganska hälsosamma för din tarm, kan de orsaka gas och kramper på grund av de svårt att smälta sockret. Din kropp har inte de enzymer som är nödvändiga för att bryta ner dessa sockerarter, vilket får bakterierna i tarmen att göra jobbet. Denna process ger gas eller flatulens hos många.

Så, när du är i ett inledande skede av att introducera bönor till din kost, börja med lite och öka mängden gradvis.

3. Fiskolja:

Fiskolja är en av de livsmedel som inte bara hjälper matsmältningen utan är till nytta för ditt hjärta. Den innehåller stora mängder omega-3-fettsyror som kan vara mycket fördelaktiga för att jämna ut din matsmältningsprocess, tillsammans med att hantera symtomen på sjukdomar som ulcerös kolit och Chrohns. För att underlätta matsmältningen kan du lägga till feta fiskar som makrill, lax och tonfisk i din kost.

4. Ingefära:

Ingefära är en vanlig ingrediens som vi kan hitta i indiska hushåll och livsmedel som hjälper matsmältningen. Enligt studier har Giner en positiv effekt på enzymer som bryter ner proteiner och fetter (2). Således är ingefära effektivt för felaktig matsmältning och har använts som örtmedicin för att behandla förkylning, hosta, illamående och inflammation i tusentals år. Dessutom har ingefära visat sig öka antrala sammandragningar och påskynda magtömning, enligt en grupp forskare från Taiwan (3).

5. Pepparmynta:

Pepparmynta växer vanligt i större delen av världen och är en del av släktet Mentha. Det har förbättrat matsmältningsproblem och är gjord av eteriska oljor som låter i pepparmyntsblad.

Pepparmyntsolja kan lindra symptomen i samband med IBS, såsom tarmrörelser, uppblåsthet och magbesvär eftersom den innehåller en förening som kallas mentol (4). Det kan också förbättra matsmältningen genom att ha en avslappnande effekt på musklerna i matsmältningskanalen och därmed påskynda matrörelsen genom matsmältningssystemet och underlätta eventuella problem naturligt (5).

6. Vatten:

Vatten spelar en viktig roll för att upprätthålla en sund matsmältningsprocess. Det hjälper din kropp att absorbera näringsämnen genom att hjälpa till att bryta ner maten vi äter. När du dricker vatten absorberas det av tjocktarmen och tunntarmen, bryter ner näringsämnen och rör sig in i blodet. Enligt det nationella institutet för diabetes och matsmältnings- och njursjukdomar ändras din avföring från flytande till fast när din tjocktarm absorberar vatten. Dessutom hjälper vatten att smälta löslig fiber, vilket saktar ner matsmältningen genom att göra fibern till en gel.

7. Äpplen:

Att säga att ett äpple om dagen håller en läkare borta kommer inte bara så. Apple är en av de bästa frukterna för matsmältningen eftersom den är full av kostfiber, vitaminer och mineraler. Dessutom minskar denna frukt oxidativa skador och inflammation i matsmältningsorganen med dess antioxidantegenskaper.

Att konsumera äpple hjälper till att förbättra matsmältningen eftersom det tros främja tillväxten av goda tarmbakterier med hjälp av ett element som kallas pektin (6) (7).

8. Bananer:

Bananer är några av de vanliga frukterna under alla årstider. Denna frukt hjälper kolhydratsmältningen och förbättrar tarmfunktionen eftersom den är en rik källa till pektin och fiber (8). Dessutom är bananer lätta att tugga och smakar utmärkt och har också ett lågt GI, vilket hjälper till att hålla blodsockernivån nere. Så, banan till din kost för att njuta av fördelarna som det erbjuder för matsmältningssystemet.

9. Sötpotatis:

Sötpotatis är ännu en god matsmältning som främjar näringsupptag som hjälper till med rätt tarmrörelse eftersom den är rik på kostfiber. Dessutom hjälper det till att främja matsmältningsenzymerna i tjocktarmen genom att stimulera cellsyntesen av celler i tarmen (9). Du kan använda sötpotatis istället för potatis i curryrätter eller grilla dem.

10. Apelsiner:

Apelsiner är frukter som har olösliga och lösliga fibrer som förhindrar irritabelt tarmsyndrom genom att upprätthålla smidiga tarmar och mage. Fibrerna i apelsiner spelar en viktig roll för att förbättra matsmältningshälsan och många hälsofördelar, såsom att sänka kolesterolnivåerna (10). Apelsiner har ett högre förhållande av löslig till olöslig fiber jämfört med andra frukter och grönsaker.

11. Amla:

Amla är en av de livsmedel som förbättrar matsmältningen genom att öka matsmältningsbranden. Dessutom har den milda laxerande egenskaper som hjälper till att lindra symtom i samband med IBS vilket gör det lättare att utvisa din avföring. Dessutom hjälper konsumtionen av amla din kropp att absorbera andra näringsämnen på grund av höga halter av C -vitamin.

12. Chia frön:

Chiafrön, när de konsumeras får dem att bilda en gelatinliknande substans i magen eftersom det är en utmärkt fiberkälla. Dessa frön bidrar till den sunda matsmältningsprocessen genom att stödja tillväxten av fördelaktiga bakterier i tarmen genom att fungera som en prebiotisk (11). Det främjar också tarmens regelbundenhet och friska avföring med dess fiberinnehåll.

13. Pickles:

Probiotika är tarmvänliga bakterier som liknar de bakterier som finns i matsmältningskanalen naturligt. Därför påverkar jäst pickles positivt din tarmhälsa eftersom den är fylld med bra bakterier som kallas probiotika.

14. Asafoetida (Hing):

Hing är en annan vanligt förekommande ingrediens i många indiska hushåll som främjar matsmältningen (12). Asafoetida eller hing ökar aktiviteten hos matsmältningsenzymer och ökar därmed matsmältningen. Dessutom fungerar det uttryckligen för att smälta fett genom att öka utsläppet av galla från levern (13). Även om det saknas forskning, används denna krydda ofta för att förhindra eller minska gas efter att ha ätit.

15. Sparris:

Sparris hjälper till att främja korrekt matsmältnings hälsa eftersom det har kostfiber i överflöd. Dessutom stöder den regelbundna tarmrörelser genom att lägga till bulk i avföringen eftersom sparris är exceptionellt hög i olösliga fibrer. Dessutom har sparris en liten mängd löslig fiber som bildar en geliknande substans i matsmältningskanalen när den löser sig i vatten. Så för att hålla matsmältningssystemet friskt är konsumtion av sparris som en del av en fiberrik kost ett utmärkt sätt.

16. Avokado:

Vi vet alla att Avokado är en frukt full av hälsosamma fetter. Denna frukt är särskilt fördelaktig vid lugnande inflammation i tolvfingertarmen och magen. Dessutom hjälper Avokado att behandla kolitis autointoxication och biliousness genom att förändra mikroorganismerna som finns i tarmen (14). Även om avokado kan vara fördelaktigt och enkelt kan läggas till i din kost, se till att konsultera en läkare om du är allergisk mot latex.

17. Jästa livsmedel:

Mat och dryck som produceras genom kontrollerad mikrobiell tillväxt och omvandling av mat genom enzymatisk verkan kallas fermenterade livsmedel. Dessa fermenterade livsmedel hjälper till att bibehålla en hälsosam vikt och förbättra matsmältningen och ger immunitet (15).

i. Surkål:

Surkål är en produkt som ger en bra dos probiotika och fiber och är gjord på bara kål och salt. Du kan få den i burkar eller i den kylda sektionen, som tenderar att ha mer probiotika.

ii. Tempeh:

Produkten gjord av fermenterade sojabönor kallas tempeh. Det är ett växtbaserat protein som liknar tofu, men tempeh är jäst, till skillnad från tofu. Den innehåller alla essentiella aminosyror, probiotika och har en nötaktig smak.

iii. Kimchi:

Kimchi är en jäst kålrätt som är kryddig och surkåls koreanska kusin. Du kan komma i kylskåpet i många butiker.

18. Lax:

Lax hjälper till att minska inflammation i kroppen eftersom den är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror (16). Dessutom hjälper omega-3-fettsyror till att förbättra matsmältningen genom att minska inflammationen i tarmen, särskilt hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom, matintolerans och andra matsmältningsstörningar.

19. Fänkålsfrön:

Fänkålsfrön hjälper till att förhindra uppblåst matsmältningsbesvär, ont i magen, flatulens etc. eftersom det är en karminerande ört. Dessutom hjälper dessa frön till att rensa tjocktarmen på grund av en bioaktiv förening som kallas fenchone som slappnar av i mag -tarmkanalen. Du kan också stimulera matsmältningsjuicer och förbättra näringsupptag genom att konsumera fänkålsfrön (17).

20. Fullkorn:

Fullkorn innehåller lösliga och olösliga fibrer; löslig fiber fångar upp maten och ökar mättnaden samtidigt som glukosabsorberingen saktas genom att bilda en geliknande substans. Medan olöslig fiber tillför bulk till avföringen, vilket hjälper till att främja tarmrörelsen. Enligt den amerikanska kostriktlinjen bör du konsumera tre uns fullkorn per dag (18).

21. buljong:

Simrande av benen och anslutande vävnad hos djur kallas benbuljong. Benbuljong härleder gelatin från glutamin och glycin, som är aminosyror. Dessa aminosyror hjälper maten att passera snabbare genom att binda vätskan i matsmältningskanalen (19). Dessutom har aminosyran glutamin visat sig förbättra matsmältningsförhållandena och andra inflammatoriska tarmsjukdomar genom att skydda tarmväggens funktion (20).

22. Papaya:

Papaya hjälper till med matsmältningen genom att bryta ner mat med hjälp av proteolytiska enzymer, papain och chymopapain som har antimikrobiella egenskaper. Denna frukt hjälper till att spola ut gifter från kroppen eftersom den är en rik källa till vitamin B och C (21). Du kan antingen lägga till papaya i din fruktskål eller förbereda en smoothie.

23. Brunt ris:

Brunt ris kan vara den perfekta maten som hjälper matsmältningen och kan enkelt läggas till i din kost. Fibern i den håller dig inte bara mätt utan hjälper till att reglera tarmrörelser. Effekterna av brunt och vitt ris under matsmältningen fann bevis på att kli -skiktet på det bruna riset hjälper till att fylla din avföring genom att bromsa tömningen. Det hjälper också till att lindra tillstånd som kolit och förstoppning på grund av fiberinnehållet.

24. Quinoa:

Quinoa är ett naturligt glutenfritt spannmål som anses vara en av de bästa matsmältningsämnena med stora mängder kostfiber. Jämfört med vitt eller brunt ris innehåller en kopp quinoa fem gram kostfiber. Fibrerna som finns i detta spannmål kan hjälpa till att sänka kolesterolet, hjälper till att kontrollera blodsockernivån och hjälper också till att förhindra förstoppning. Dessutom gör mängden fiber som finns i quinoa dig mindre sannolik att äta för mycket genom att du känner dig mätt längre (22).

25. Svamp:

För att leva våra liv till det bästa och fullt ut är det nödvändigt att ta hand om och ge näring till vår tarm. Svampar kan hämma tillväxten av otäcka bakterier och jäst med sina naturliga antibiotiska egenskaper vilket gör dem lättsmälta för matsmältningen. Dessutom anses svamp vara en tarmälskande mat eftersom den är staplad med immunförstärkande krafter och stressanpassande egenskaper.

26. Gurkmeja:

Gurkmeja är ännu en populär krydda som finns i ett indiskt hushåll och har många fördelaktiga egenskaper. Det bidrar till en sund matsmältning på grund av dess antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper (23). Dessutom har det använts som matsmältningsmedicin i ayurvedisk medicin.

Värsta mat för matsmältning:

All mat som tas med måtta skadar inte din kropp. Men här är listan över livsmedel du behöver undvika att konsumera för att undvika symptomen i samband med matsmältningsbesvär:

 • Artificiella sötningsmedel.
 • Kolsyrade drycker.
 • Raffinerade kolhydrater.
 • Vit eller mjölkchoklad.
 • Alkohol.
 • Livsmedel som innehåller mycket mättat fett.
 • Koffeinhaltiga drycker.
 • Kryddig mat.
 • Fet mat.

Utan vidare, inkludera de livsmedel som nämns i denna artikel i din kost och se skillnaden själv. Genom att göra enkla förändringar i din kost och livsstil kan du hantera matsmältningsfrågor från att bli komplicerade frågor som kan kräva operationer. Om din matsmältning inte återgår till det normala även efter att du gjort ändringarna, kontakta en läkare. Om du tycker att artikeln är till hjälp, dela den med dina vänner.

Varning: Innehållet som presenteras i denna artikel är bara en informativ grund och inte en ersättning för medicinsk rådgivning. Innan du börjar introducera något till din kost, kontakta din läkare, och webbplatsen ansvarar inte för de biverkningar de kan ha på din kropp.

Vanliga frågor:

1. Vad är några av de vanliga tecknen på ett dåligt matsmältningssystem?

Sv: Några av de vanliga tecknen på felaktigt fungerande matsmältningssystem är:

 • Uppblåsthet.
 • Förstoppning.
 • Blödning.
 • Halsbränna.
 • Kräkningar och illamående.
 • Magont.
 • Diarre.
 • Inkontinens.

2. Nämn några av de hälsosamma dryckerna som förbättrar matsmältningen?

Sv: Här är listan över några av de hälsosamma dryckerna du kan inkludera i din dagliga rutin som hjälper till att förbättra din matsmältning:

 • Ingefärste.
 • Kombucha.
 • Pepparmyntste.
 • Citrongräs te.
 • Fänkåls thé.
 • Vatten.

3. Vilka är några av de vanligaste orsakerna till dålig matsmältning?

Sv: En ohälsosam livsstil, dålig kost, infektion, matkänslighet är några av de vanligaste orsakerna till dålig matsmältning hos många människor. När matsmältningssystemet är i nöd leder det till diarré, förstoppning, irritabelt tarmsyndrom, halsbränna och inflammatorisk tarmsjukdom i samband med matsmältningskanalen.