Har du ofta episoder av förstoppning och flatulens? Förutom att förskriva mediciner, kommer din läkare sannolikt att föreslå en fiberrik kost? Kostfiber, även kallad grovfoder, finns i växtbaserade livsmedel som frukt och grönsaker. Istället för att smälta av kroppen, tillför fiber massor till avföringen och reglerar dina tarmrörelser. Resultatet? Avfallet spolas ur kroppen och din mage är tillbaka på rätt spår igen! Denna artikel introducerar dig till de bästa fiberrika frukterna som finns i Indien, vilket kan hjälpa dig att kasta överskottet av “bulk”!

Fibrer med hög fiberhalt

De bästa fiberrika frukterna i Indien:

Här är några av de bästa frukterna med hög fiber som finns i Indien:

1. Jordgubbar:

Jordgubbar är en av de mest utsökta frukterna som är fyllda med kostfiber. En portion på 100 gram av dessa frukter erbjuder cirka 2 gram fiber vilket är 8% av DV. Värdet inkluderar både löslig och olöslig fiber. Förutom att hjälpa dig att hantera matsmältningsproblem erbjuder jordgubbar också ett brett utbud av näringsämnen som vitamin C, kalium, magnesium etc..

2. Ananas:

Ananas är en av de bästa tropiska frukterna med hög kostfiber. En portion på 100 gram ananas erbjuder cirka 1,4 gram kostfiber vilket är cirka 5% av DV. Regelbunden konsumtion av ananas kan rensa tarmarna från avfallsmaterialet och minska matsmältningsproblem som förstoppning. Ananas innehåller också många enzymer som stöder god matsmältning.

3. Grapefrukt:

Grapefrukt är en annan frukt som ger mycket kraft när det gäller kostfiber. En 100 gram servering av denna rosa och röda grapefruktsortiment erbjuder 1,6 gram kostfiber vilket är cirka 6% av DV. Tillsammans med fiber erbjuder frukten också höga mängder C-vitamin, antioxidanter, vitamin A, kalium etc. som bidrar till god hälsa.

4. Granatäpple:

Med cirka 4 gram kostfiber per 100 gram servering är granatäpplen bland de bästa livsmedlen i listan över fiberrika livsmedel. En hel granatäpple erbjuder 45% DV av kostfiber. Dessutom erbjuder granatäpplen ett brett utbud av näringsämnen som järn, folat, C -vitamin etc..

5. Blåbär:

Blåbär är en av de många frukter som innehåller stora mängder kostfiber. En portion av blåbär på 100 gram erbjuder 2,4 gram kostfiber, vilket är 9% av DV. Tillsammans med att minska matsmältningsbesvär, stöder dessa frukter också viktminskningsmål på grund av deras vattenrika, näringsrika profil.

6. Körsbär:

Körsbär är fiberrika frukter som kan hjälpa dig att bekämpa tarmproblem. Dessa frukter erbjuder cirka 1,6 gram fiber för 100 gram servering, vilket är cirka 6% DV. De kalorifria körsbären gör dem också till perfekta snacks för viktkontroll. Dessutom erbjuder körsbär också en mängd näringsämnen som vitamin A, vitamin C, kalium etc..

7. Fig:

Fibrer är en av de många frukter som innehåller mycket kostfiber. Medan rå fikon erbjuder 2,9 gram per 100 gram portion, erbjuder torkade fikon cirka 9,8 gram för samma mängd. På grund av sin fiberrika profil är fikon idealiska för frukt för behandling av förstoppning, tarmproblem och till och med övervikt.

8. Guava:

Guavaer är en av de bästa frukterna med högt fiberinnehåll som finns i Indien. Dessa tropiska delikatesser erbjuder cirka 5 gram kostfiber per 100 gram portion, vilket är cirka 20% DV. Kombinationen av löslig och olöslig fiber kan hjälpa till att behandla många matsmältningsproblem som irritabelt tarmsyndrom, oregelbundna tarmrörelser, förstoppning etc..

9. Kiwi:

Kiwi är en bra fiberberikad frukt som erbjuder 3 gram kostfiber per 100 gram portion. Värdet uppfyller cirka 12% Rekommenderat dagligt värde. Frukten innehåller också många enzymer som har lindrande laxerande effekter för enkel tarmrörelse. Dessutom är kiwier ganska rika på vitamin C, kalcium, kalium och andra mineraler som är viktiga för en frisk kropp.

10. Papaya:

Papaya är en av de bästa fiberrika frukterna som erbjuder cirka 1,8 gram kostfiber (7% DV) per 100 gram servering. Dessutom innehåller den ett enzym som kallas Papain som kan stimulera bättre matsmältning och lindra problem som irritabelt tarmsyndrom, förstoppning etc..

11. Passionsfrukt:

Passionsfrukt innehåller stora mängder kostfiber både i fruktköttet och i fröna. En 100g portion passionsfrukt erbjuder 10g kostfiber, vilket är 40% av DV. Dessutom innehåller denna frukt en typ av löslig fiber som kallas pektin som kan reglera dina tarmrörelser och förbättra din tarmhälsa.

12. Hallon:

Hallon är en av de bästa fiberrika frukterna, som är hälsosam och välsmakande på samma gång. 100 gram servering av hallon erbjuder 7 gram kostfiber, vilket är cirka 28% av DV. Dessa frukter är också ganska rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som förbättrar kroppens övergripande hälsa.

13. björnbär:

Björnbär smakar bra och anses vara en av de bästa fiberrika frukterna. 100 gram servering av björnbär erbjuder 5 gram kostfiber vilket är cirka 20% av DV. De är också kända för sin näringsrika profil som består av många viktiga vitaminer och mineraler som C, K, A, Kalium, järn etc..

14. Avokado:

Avokado betraktas som superfrukt som har stora mängder kostfiber. 100 gram portion av avokado erbjuder cirka 7 gram kostfiber vilket är 28% av DV. Avokado är också bra källor till hälsosamma fetter, vitamin E, K, C etc. som är avgörande för god hälsa.

15. Päron:

Päron är fyllda med kostfibrer, som kan hålla förstoppning och matsmältningsproblem på avstånd! 100 gram servering av päron erbjuder cirka 3,1 gram fiber vilket är 12% av DV. Detta värde kombinerar både lösliga och olösliga fibrer, vilket kan förbättra din tarmhälsa.

16. Mango:

Mango är en efterlängtad sommarfrukt som kombinerar god smak med näring. 100 gram servering av mango erbjuder 1,5 gram kostfiber vilket är 6% av DV. Mango är också rik på många vitaminer och mineraler som C, A, Betakaroten, Kalium, järn etc..

17. Banan:

Banan är en av de mest näringsrika frukterna i världen som har en fiberrik profil. 100 gram servering av banan erbjuder cirka 2,6 gram kostfiber vilket är 10% av DV. Dessutom erbjuder bananer många näringsämnen som kalium, folat, C -vitamin etc..

18. Äpplen:

En portion på 100 gram äpple erbjuder cirka 2,4 gram kostfiber vilket är 9% DV. I värdet ingår både fruktkött och skal. Experter rekommenderar att du äter frukten med skalet på för att hantera matsmältningsproblem som förstoppning och dåliga tarmrörelser.

19. Apelsiner:

Apelsiner är en av de bästa citrusfrukterna med stora mängder kostfiber. När de konsumeras tillsammans med gropen erbjuder apelsiner cirka 2,4 gram kostfiber, vilket är 9% av DV. Värdena minskar när frukten konsumeras som juice, både silad och ansträngd.

20. Datum:

Med 6,7 gram kostfiber per 100 gram portion är datum (Medjool) bland de bästa fiberrika frukterna. Datum förhindrar matsmältningsproblem och påskyndar tarmtömningsprocessen. Dessutom erbjuder de också många viktiga mineraler som kalcium, järn och vitaminer som B6, folat etc..

Det är några av frukterna som innehåller stora mängder kostfiber. Ett besök i en stormarknad eller till och med din lokala marknad kan få tag på dessa läckra naturliga godsaker. Tillsammans med fibrer finns dessa frukter rikligt med viktig näring för att förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande! Innan du lägger in dessa laxermedel, uppmanar vi dig att prova dessa frukter och se skillnaden om några veckor.

VARNING: Informationen i artikeln är endast av informationssyfte. Artikeln är inte lämplig för att ersätta professionell rådgivning eller åsikt av en kvalificerad läkare, nutritionist eller läkare. Näringsinformationen och värdena som nämns i artikeln kanske inte är korrekta och användaren är helt ansvarig för att den är korrekt.

Vanliga frågor:

1. Vad är två typer av kostfiber i frukter?

Sv: Det finns två huvudtyper av fiber som kallas löslig och olöslig fiber. Löslig fiber kan påskynda matsmältningen och aktivera ditt system. Olöslig fiber tillför grovfoder till dina tarmar, mjukar avföringen och gör utsöndringsprocessen mycket enklare.

2. Hur mycket kostfiber behöver jag per dag?

Sv: Enligt nutritionister måste kvinnor konsumera cirka 21-25 gram kostfiber per dag. Värdeintervallet för män är cirka 30-38 gram per dag. Du kan möta detta värde från ett brett utbud av livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn, frön, nötter etc..

3. Kan för mycket fiber ge mig biverkningar?

Sv: ja! Överdosering av kostfiber kan leda till magproblem som förstoppning. Du kan också uppleva buksmärtor och obehag i mag -tarmkanalen. Du måste också konsumera stora mängder vatten för att neutralisera biverkningarna av fiber. Drick minst 2-3 liter vatten per dag för att öka fiberns effektivitet.