Gurgaon ligger i Haryana, i det som idag kallas National Capital -regionen. Det håller långsamt på att bli det stora navet för alla affärscentra i Indien. Det är staden med den tredje högsta inkomsten per capita i landet. Själva staden är liten och inte befolkad med många turistmål. Det är mest sportkontorbyggnader.

Hela området anses vara industri- eller IT -sektorn. Men denna region har fortfarande sin andel av parker. Några mycket kända nationalparker ligger i och mycket nära Gurgaon.

Vackra parker i Gurgaon med bilder:

Här är en lista över de få parker i Gurgaon som kan besökas när du är i Burgeon.

Sultanpur nationalpark:

parker i gurgaon

Denna park var tidigare känd som Sultanpur Bird Sanctuary. Senare förvandlades den till en nationalpark. Alla fågelälskare måste besöka denna park när de är i Gurgaon! Det är hem för ett antal sällsynta och vackra fågelarter. Det har också andra former av vilda djur som bor mitt i sina gröna omgivningar.

Parken är välskött och vacker. Några av fåglarna som finns här inkluderar-Vanlig ringå, Paddyfield pipit, Lila solfågel, Liten skarv, Indisk skarv, Vanlig skednäbb, Grå Francolin, Svart francolin, Indisk rulle, Vitstrupen kungsfiskare, Spoträkning, Målad stork, Svarthalsad stork , White ibis, Black-headed ibis, Little egret och så vidare.

Ankomstbiodiversitetspark:

parker-i-gurgaon-ankomst-biologisk mångfald-park

Denna park ligger inom området Aravalli och täcker en stor yta på 692 kvadratkilometer. detta land var en gång rikt på flora och fauna. Men det användes för gruvdrift och det förstörde dess natursköna skönhet. Nu när all dess nytta har pressats ur det har Delhi Development Authority och University of Delhi tagit på sig att återställa det. Underhållet och restaureringen har varit snabb och effektiv men det kommer fortfarande att ta mycket mer tid att reparera de skador som gruvan har orsakat.

Tau Devi Lal Biodiversity park:

parker-i-gurgaon-tau-devi-lal-bio-mångfald-park

Parken öppnades med de goda avsikterna att ge invånarna i Gurgaon en vacker plats att ta sina barn till på kvällen. När man kommer in på sitt område är insatserna tydliga från de vackra skulpturerna och entrén. Men det dåliga underhållet har minskat parkens storhet avsevärt! Denna park ligger i sektor 52 i Gurgaon.

Leisure Valley Park:

parker-i-gurgaon-fritid-dal-park

Detta är en enkel men välskött park i staden för att erbjuda en befrielse från det liv och rörelse i företagsvärlden där staden verkar drunkna. Parken är välskött och perfekt för korta morgon- eller kvällspromenader. Det har till och med restauranger som kantar gränserna där du kan njuta av en måltid och samtidigt njuta av det vackra landskapet som omger det.

Okhla fågelreservat:

parker-i-gurgaon-okhla-fågelreservat

Detta är en annan utmärkt fågelreservat som ligger nära Delhi. Även om det inte precis är inne i Gurgaon, ligger den här fågelparken mycket nära den. Täcker ett område på cirka 3,5 kvadratkilometer. parken har en stor sjö som utgör en vacker bakgrund till det stora utbud av fåglar som finns här. Liggande på flodens strand har sjön faktiskt skapats genom att dämma floden. Denna park är en frekvent tillhåll för alla fågelälskare som besöker området.

Asola Bhatti Wildlife Sanctuary:

parker-i-gurgaon-asola-bhatti-djurliv-fristad

Denna park finns i Tughlakabad -regionen i NCR (National Capital Region). Detta område är förmodligen de sista fläckarna i de skogar som en gång i tiden befolkade hela regionen i vår huvudstad, Delhi. De knappa halvtorra skogarna i denna fristad sträcker sig upp till början av Aravalli-området i Rajasthan. Tidigare brukade denna ås sporta täta skogar som löpte i hela staden. Men avskogning orsakad av utveckling har minskat täckningen avsevärt.