Skönheten i detta tillstånd är oöverträffad någon annanstans. Det gjorde stora poeter av även de mest fruktade männen. Här är en lista över de vackra parkerna och trädgårdarna i Jammu och Kashmir.

Kända och vackra parker i Jammu & Kashmir med bilder:

1. Dachigam National Park:

Denna park ligger 22 kilometer från sommarhuvudstaden Srinagar och har sitt namn från de tio byar som flyttades om för att göra denna park. På grund av den stora variationen i höjder i denna park finns det en mycket tydlig gränsdragning mellan svagt sluttande gräsmarker och vassa klippiga klippor. Den del som ligger bortom trädgränsen har en unik karg skönhet som är en fröjd för dina sinnen.

Dachigam nationalpark parkerar i jammu och kashmir

Den viktigaste djurarten som Dachigam är mest känd för är Hangul, eller Kashmir -svensexan. Fågelskådarna kan njuta av en mängd olika fågelarter som: Cinnamon Sparrow, Pygmy Owlet, Wagtail, Orange Bullfinch och Red-billed Blue Magpie för att nämna några.

2. Hemis High Altitude National Park:

Beläget i Ladakh är det det största anmälda skyddade området i Indien och det näst största sammanhängande skyddade området. Som den största nationalparken i Sydasien, är det hem för många hotade däggdjur inklusive snöleoparden. Parken har också ett 400 år gammalt Hemis-kloster. Landmärket i den historiska sidenvägen till Kina, denna park är en hisnande närstrid under Hemis Tsechu -festivalen.

Hemis High Altitude National Park

Det är den enda fristaden som innehåller Shapu, Eurasian Brown Bear, Red Fox och Trans-Himalaya rovfåglar. Det är en del av det kalla dessertområdet utan motorvägar. Det är en bra vandringsplats och ett fågelskådarparadis.

3. Kishtwar nationalpark:

Kishtwar nationalpark

Nationalparken ligger precis ovanför staden Kishtwar på en robust och brant terräng som är hem för olika betande nomadstammar. Klimatet är behagligt under hela året med enstaka snöfall under december och januari. Detta område är rikt på vegetation och har träd som silvergran, gran, cederträ, deodar, hästkastanj, valnöt, lönn, poppel, hassel och blå furu för att nämna några. Det spelar också den naturliga livsmiljön för Himalaya Snowcock.

4. Salim Ali National Park:

Salim Ali nationalpark

Även kallad City Forest National Park ligger i Srinagar, för att fira den berömda indiska ornitologen Salim Ali. Den omvandlades därefter till The Royal Springs Golf Course under det nya årtusendet. Parken är hem för myskhjorten och minst 70 fågelarter, inklusive ringduvan, Paradise Flycatcher och Himalaya Monal.

5. Shalimar Garden:

Shalimar trädgård

Kejsaren Jehangir hade byggt denna utsmyckade trädgård för Nur Jahan. Det mest attraktiva området är de fyra terrasserna som är byggda vid trädgården. Den fjärde var den bästa var reserverad för den kungliga familjen att regalera med de fräscha blomningarna av sommar och höst.

6. Chashma Shahi:

Chashma Shahi

Shah Jahan lade Royal Spring Garden som är känd för att vara det bästa matsmältnings mineralvattnet. Även prickad med terrasser har den några av de finaste blommorna prydda av de höga Chinar -träden. Det är en mycket romantisk plats som verkligen är en surrealistisk upplevelse. Detta har också Indira Gandhi Memorial Tulip Garden som är en himmelsk vy över tulpaner i full blom. Det är därför Asiens största tulpanträdgård.

7. Nishat Garden:

Nishat trädgård

Ytterligare en mughal -trädgård med bakgrund av den berömda Dal -sjön och Zabarwan -kullarna. Detta erbjuder en majestätisk utsikt över Dal -sjön. Shikaras flotta och en lång promenad i trädgården fräschar upp dina sinnen.

8. Verinag Spring Park:

Verinag Spring Park

Det är den första turistplatsen i Kashmir Valley när du reser på väg från Jammu. Beläget i Anantnag -distriktet är stjärnattraktionen Verinag Spring. Ett åttkantigt stenbassäng och en arkad som omger det byggdes av kejsaren Jahangir 1620A.D. Senare anlades en vacker trädgård av hans son Shah Jahan. Denna vår torkar aldrig eller rinner över och tros vara den huvudsakliga källan till floden Jhelum. Detta är ett monument av nationell betydelse som deklareras av den arkeologiska undersökningen i Indien.