När Chhattisgarh separerade från Madhya Pradesh tog det bort 16 distrikt som till stor del täckte parkerna och grönskan i den tidigare staten. För närvarande har Chhattisgarh stolt 3 nationalparker och 11 viltreservat som bidrar till Indiens 12% av skogsmarken. För att främja ekoturism och biologisk mångfald är det välsignat att vara den naturliga livsmiljön för några av de sällsynta arterna på denna planet.

Wild Buffalo är statens djur och Hill Myna är Chhattisgarhs statsfågel. Turistsäsongen i Chhattisgarh Parks är vanligtvis november till juni, vilket är den bästa tiden att uppleva tropiska skogar.

Vackra helgedomar och parker i Chhattisgarh:

1. Barnawapara Sanctuary:

parker i chhattisgarh

Barnawapara Sanctuary är ett litet djurreservat som täcker 245 kvadratkilometer i Mahasamund -distriktet i Chhattisgarh. Djurälskarna får den sällsynta möjligheten att på nära håll bevittna tigrar, antiloper, leoparder, bison och många andra arter. Det är också fullt av fåglar som hägrar, papegojor och flera sällsynta arter.

Skogen består mestadels av tropiska torra lövträd, med unika typer av Mahua-, Ber- och Seemal -träd. Turisterna kan använda luftvägar, järnvägar och vägar för att nå helgedomen.

2. Sitanadi Sanctuary:

parker-i-chhattisgarh-sitanadi-djurliv-fristad

Sitanadi Sanctuary ligger i distriktet Dhamtari i Chhattisgarh och täcker cirka 556 kvadratkilometer. Floden Sitanadi, som möter floden Mahanadi i Deokhut, rinner genom helgedomen och därav namnet. Det hamnar mestadels lövträd och fuktiga halvöar som Sal, Teak och bambu.

Tillsammans med dessa kan naturälskare uppleva djur som Antiloper, Nilgai, Leopards, Black Buck och olika sällsynta arter. Förutom de inhemska Egrets, Bulbul och papegojor är Tree Pie -fåglarna en speciell behandling. Ett tigerreservprojekt är också på gång.

3. Udanti Sanctuary:

parker-i-chhattisgarh-udanti-fristad

Udanti är en stor turistattraktion i Raipur i Chhattisgarh som täcker 232 kvadratkilometer. Namnet härrör från floden som rinner genom det kuperade området Raipur. Chhattisgarh -turismen är speciellt känd för att bevara de hotade arterna av statsdjuret, den vilda buffeln, och är ofullständig utan en resa till denna fristad. Hem för Magpie Robin, Papegojor och andra sällsynta arter, den är täckt med tropiska torra halvösträd som Sal. Kullarna och vanlig topografi bidrar till den natursköna skönheten. Denna fristad ligger 160 km från staden Raipur.

4. Indravati nationalpark:

parker-i-chhattisgarh-indravati-nationalpark

Indravati -floden dränerar den norra delen av denna nationalpark och därav namnet. Beläget i Dantewada -distriktet och täcker nästan 2800 kvadratkilometer, är det en av de mest kända nationalparkerna i landet. Sedan 1983 är det ett erkänt Tiger Reserve. De andra stora attraktionerna inkluderar frodiga gröna gräsmarker där turister kan upptäcka vilda växtätare och den unika utsikten över krokodiler som solar sig. Bastar är den närmaste platsen som är förbunden med väg. En plats som heter Kutrue fungerar som parkens inträdesplats.

5. Kanger Valley National Park:

parker-i-chhattisgarh-kanger-valley-nationalpark

Kanger Valley National Park som ligger vid Kholabas strand är uppkallad efter floden Kanger som rinner genom den. Det är en kuperad terräng tillgänglig från Bastar -distriktet. Närmaste flygplats är Raipur och Jagdalpur ansluter den med järnvägar och busslinjer. Denna park är prickad med turistmål och har två populära picknickplatser i Bhaimsa Dhara Crocodile Park och Kanger Dhara Park. Denna plats är också hem för olika stamhus.

6. Sanjay nationalpark:

parker-i-chhattisgarh-sanjay-nationalpark

Sanjay nationalpark, även känd som Ghasi Das nationalpark, har ett stort 2303 kvadratkilometer stort område och är täckt av floder. Det är den mest besökta turistplatsen i Bastar -distriktet. Ingången är en plats som heter Sidhi i Madhya Pradesh. Den lekfulla pratstunden av fåglar som papegojor, munior, blå kungsfiskare och kvistar genom Sal-, Palas- och Gurajan -träden är verkligen en naturälskares dröm som går i uppfyllelse.

Platserna är väl förbundna med flyg, järnvägar och vägar, närmaste flygplats är Raipur. Denna stat erbjuder en rik djurupplevelse som saknar motstycke av någon annan stat i Indien.