Medan Jharkhand är en relativt ny stat har den den bästa blandningen av vilda djur, rekreation och ekologisk balans som återspeglas i dess gröna fläckar. Här är en titt på vad denna stat har att erbjuda.

Vackra helgedomar och parker i Jharkhand med bilder:

1. Hazaribagh National Park:

parker i jharkhand

Beläget 20 km från Hazaribagh -distriktet i Jharkhand, är denna park hem för ett antal däggdjur som: tigrar, sambhars, fläckiga rådjur, indiska bisons, Cheetal, Kakar, Nilgais etc.

Turisterna tas till de avlägsna hörnen av den 111 km helgedomen och ställs upp vid murens torn i parken. De strategiskt anlagda vägarna erbjuder utmärkt utsikt över de vilda djuren. Helgedomen är en fredlig mötesplats för människor och djur. Det är bra förbindelser med vanliga bussar som kör från närliggande platser.

2. Betla nationalpark:

parker-i-jharkhand-betla-nationalpark

Beläget i Latehar -distriktet i Jharkhand, har denna park ett brett utbud av vilda liv. Namnet är en förkortning för:

• Bison,

• Elefant,

• Tiger,

• Leopard,

• Axelaxel.

Detta var en av de första nationalparkerna i Indien som fick status som tigerreservat. Den har en varierad vegetation, som omfattar

• Tropiska våta vintergröna skogar

• Blandad (fuktig & torra) lövskogar

• Tempererade alpina skogar

• Gräsmarker längs Koelfloden

Det är en biologisk mångfaldig park rik på varierad flora och fauna. Elefanter ses på torrperioden efter monsunen. Många medicinalväxter odlas också i detta område. Den rika avifauna kännetecknas av hornbills, röda fåglar, svarta ibis, pied hombill, harial, wagtails, crested orm örn och de berömda papeeha fåglarna i skogarna. Vattensorten flockar till den närliggande sjön Kamaldah.

Den bästa tiden för turister är mellan november och mars; den bästa vilda livspottningen görs dock på somrarna.

3. Ranchi Deer Park:

parker-i-jharkhand-ranchi-rådjur-park

Det som började med ett uselt gäng med femton rådjur har nu, inte bara vuxit i antal utan, lockar också en enorm flock turister i Ranchi. Denna pittoreska park är hjortens naturliga livsmiljö. Regelbundna safarier genomförs, vilket är en stor dragning bland barn.

4. Nakshatra Van:

parkerar-i-jharkhand-nakshatra-van

Beläget vid Jharkhand Raj Bhawan (guvernörens residens) i Ranchi, kallas detta också Zodiac Park. Nakshatra eller stjärnor är associerade med varje stjärntecken inom astrologi. Astrologi tyder på att var och en av dessa zodiaker är associerad med ett träd. Parken är centrerad på en cirkel, som är uppdelad i bågar exakt enligt de vinklar genom vilka nakshatras subtenderar på jorden. Det är verkligen en mycket unik attraktion.

5. Bokaro City Park:

parker-i-jharkhand-bokaro-stadspark

Den berömda stålstaden har en park med en konstgjord sjö. Den har bildats för att likna en japansk trädgård. Detta komplex har ett separat rekreationsområde som är värd för olika höjdare; en liten restaurang; ett litet leksakståg för barn. Detta är berömda parker i jharkhand.

Jawaharlal Nehru Biological Park:

parker-i-jharkhand-jawaharlal-nehru-biologisk-park

Det är den största zoologiska trädgården som byggdes i Jharkhand. Det har djur och fåglar från hela världen. Djurparken har stor betydelse för uppfödning av vita tigrar, kungliga bengaltigrar samt det asiatiska lejonet. De föddes upp under en kort tidsperiod och ungarna skickades till olika andra djurparker i Indien och utomlands. Det finns en konstgjord sjö med båtfaciliteter och ett barnhörna. Detta gör det till en idealisk dag för en familjeutflykt.

Jubilee Park:

parker-i-jharkhand-jubileum-park

Stoltheten hos Jamshedpur, denna park var en gåva från Tata Steel till medborgarna i Jamshedpur på det 50: e verksamhetsåret. Denna park invigdes av Indiens första premiärminister och pryds av en rosenträdgård, fontäner och en sjö.

Inbäddat i ett hörn är “Safari Park”, ett djurpark där djur vandrar fritt och utan bur. Båtturer i Jubilee Lake eller en promenad längs Nature Trail säkerställer ren avkoppling i knät på naturen. Det är ett friskt pust till industristaden.

Nöjesparken Jubilee Nicco:

Den underhållande nöjesparken i Steel City är en glädje för både barn och vuxna. De gröna kullarna och den lugna vattenkroppen skapar en vacker atmosfär. Och de roliga åkattraktionerna håller barnen upptagna.