Roma, hovedstaden i Italia, er uten tvil en av de mest fortryllende byene hvor du vil oppdage en romantisk blanding av historie og kultur. Byens historie strekker seg over 28 århundrer, noe som gjør Roma til en kontinuerlig okkupert by i Europa. Innflytelsen fra den romerske sivilisasjonen sees fortsatt i dagens praksis. Romernes ingeniørkompetanse kan sees i dagens kloakkplanlegging, drikkevannsforsyning, bygging av akvedukter og mange flere. Derfor kalles Roma også Caput Mundi (verdens hovedstad). Et annet interessant faktum om Roma er at denne byen har et land innenfor sine grenser, Vatikanstaten.

Roma er kjent for sine fantastiske arkitekturer, landskap og vakre kirker. Bortsett fra det berømte Colosseum eller Petersplassen og basilikaen, har denne byen en livlig gatematkultur. Roma har introdusert ulike retter for verden, en kjent kokk ved navn Bartolomeo Scappi som jobbet for pave Pius IV, har oppført omtrent 1000 retter i boken sin. Gatematkonseptet i Roma er ikke nytt, hvor boder som selger snacks til rimelige priser befolket over hele byen for mer enn 2000 år siden. Det samme har blitt videreført til i dag, og faktisk har konseptet med gatemat vokst høyt, og nye matformater har dukket opp for å gi en rekke raske biter til rimelige priser.

10 berømte italienske gatemat på Sicilia & Venezia:

Vi kjenner alle det berømte ordtaket, “Når du er i Roma, vær som en romer”, men for å sitere feil, “Når du er i Roma, spis som en romer.” Gatematopplevelsen i denne evige byen skiller seg ut. Her er noen av de beste gatematene i Roma:

1. Tillegg:

Italiensk gatemat

Dette regnes som kongen av romersk gatemat. Dette er de silikanske stekte risballene som har en romersk vri i seg. Tradisjonell suppli er de friterte riskroketter som er laget av ris fylt med ragu, kjøttsaus og mozzarella. Vegetariske alternativer er også tilgjengelige for fyllene. Disse finnes på mange pizzakiosker rundt i byen.

2. Trapizzino:

Trapizzino

Trapizzino er en blanding av tradisjonelle romerske smaker med en vri på moderne mat. Denne består av kjøttboller og de romerske klassikerne som Pollo alla cacciatore (kylling i tomatsaus), malazzane alla parmigiana (bakt aubergine med caciocavalloost) og salsa verda (persillepesto) klemt mellom en trekantet lomme med pizzadeig. Dette kom til gatene i 2008 og har blitt så populært at det har spredt vingene over hele verden de neste fem årene.

3. Porchetta:

Gatemat i Italia

Dette er en svinekjøttsandwich som er en autentisk rett i Ariccia, en by i nærheten av Roma, men som har blitt ganske populær på gatene i Roma. Porchetta er et stykke fet svinekjøtt, med lag med fyll, hud og fett avbenet, rullet og stekt på lav flamme for å opprettholde fuktigheten og maksimere smaken. Dette stekte svinekjøttet er klemt mellom mykt, friskt og sprøtt brød og serveres sjenerøst med ost og smør over. Dette kan best nytes til lunsj.

4. Pizza al Taglio:

Pizza Al Taglio

Det er ingen tvil om at romerne liker pizza, og i denne byen vises pizza i en rekke former. Den mest vanlige er pizza al taglio (pizza i skiven). Pizzadeigen legges i rektangulære støpejernspanner, bakes og toppes. Disse eskeformede skivene varmes opp igjen når de bestilles. Disse er tilgjengelige i to former pizza tonda (rund pizza) og pizza al taglio (skiver pizza). Valget av pålegg varierer fra rene vegetariske til ikke-vegetariske skiver. Dette er en perfekt matbit for de som er på farten, og dette er tilgjengelig til midnatt.

5. Pizza Co La Mortazza:

Gatemat på Sicilia

Pizza Co La Mortaza er egentlig en sandwich som stammer fra en italiensk by Bologna, som gradvis ble populær på gatene i Roma og ble ansett som den klassiske snacken i Roma. Et lokalt flatbrød kuttes opp og fylles med noen tynne skiver mortadella. Denne snacken nytes best når pizzaen Bianca er rett ut av ovnen, og mortadella smelter inn i det dampende brødet.

6. Polpette di Bollito:

Polpette di bollito

Denne snacken har dukket opp i Roma som en måte å bruke restene av kjøttrester. Det resterende kjøttet er bundet med egg og brødsmuler, og små kuler lages. Disse patties er panerte og friterte og serveres med pålegg av noen urter og ledsaget av tradisjonell italiensk saus. Dette er snacks som kan nytes på fritidskveldene.

7. Pinsa:

Pinsa

Pinsa er det romerske navnet på pizza som har røttene til det gamle Roma. Deigen er laget av en blanding av ris, hvete og soyasmak. En tilstrekkelig mengde vann tilsettes denne blandingen for lett fordøyelse. Hovedforskjellen mellom den vanlige pizzaen og Pinsa er formen, Pinsa er mer den langstrakte ovale formen. Pinsa har blitt en åpenbaring på gatene i Roma på grunn av sin deilige smak og lett fordøyelige natur.

8. Carciofi Alla Giudia:

Carciofi alla giudia

Dette er en gammel rett som går tilbake minst 500 år. Dette var begrenset til romersk-jødisk ghetto, men i dag styrer dette matgatene i Roma. Denne består av artisjokker som er flatet og frityrstekt. De sprø ytre bladene på de stekte artisjokkene minner deg om de sprø potetgullene. Hvis du er på en travel tur rundt i byen, kan du pakke disse stekte artisjokkene og nyte disse delikatessene.

9. Tigelle:

Gatemat i Venezia

Denne søte snacken er et kryss mellom en engelsk muffins og en pannekake. Pannekaken er delt opp og fylt med deilig velsmakende fyll. Denne Tigelle er sprø på utsiden og varm og myk inni. Dette kan best nytes mens du vandrer rundt på turiststedene i Roma.

10. Gelato og Sorbetto:

Gatemat i Roma

Romas Gelato og Sorbetto er kanskje den rimelige gourmetmatbiten som er rikelig tilgjengelig på gatene i Roma. Gelato er den italienske versjonen av iskrem, som innebærer høyere melkinnhold, ingen egg og mindre luft. Det sies at en lokal kjede Fatamorgana tilbyr rundt 200 smaker av Gelato året rundt. Noen av dem er svart kirsebær, rosmarinhonning, sitron, hvit fersken og mange flere. Hvis du er i Roma, vil det være synd hvis du savner Gelato og Sorbetto i Roma.

Beste gatematsteder i Roma, Italia:

  • Roma regnes som det 11. mest populære turistmål, og derfor er nesten alle gatene fylt med de beste gatematene. Den beste Suppli i Roma finner du på gatene i Via di San Francesco.
  • Via del Monte della Farina serverer deg de deilige rammede og stekte courgetteblomstene. Ikke glem å ta disse når du er i Roma.
  • Det beste av det romerske jødiske kjøkkenet kan sees i Largo dei Librari -gaten. Hvis du er i og rundt dette området, kan du ta en rask matbit av den autentiske jødiske romerske maten.
  • De deilige stekte artisjokkene er de du ikke bør gå glipp av når du er i Roma. Via del Boccaccio er gaten som kan tilfredsstille ditt ønske om artisjokker.
  • Hvis du er ute etter den autentiske pizzaen, leder lokalbefolkningen deg uten å nøle til Via della Meloria hvor du finner det beste av Pizza al Taglio i hele Roma.
  • Cacio e Pepe, en romersk vegetarisk mat tilgjengelig på nesten alle menyer i byen. Via Mastro Giorgio er gaten hvor du kan finne denne deilige maten i byen.
  • Vatikanstaten som er tilstede inne i byen, gir deg den munnvannende og leppespillende Gelato og Sorbetto.
  • Pan Divino, et kjent gatematsenter i nærheten av FCO flyplass, tilbyr deg de beste smørbrødene og Panini. Hvis du er i og rundt, ta en rask matbit.

Ingenting kan tilfredsstille suget etter det lokale kjøkkenet enn gatemat på dette stedet. Roma er en gammel by som har en rekke retter innebygd i kulturen. Du finner ikke den autentiske smaken i luksuriøse restauranter, men du finner dem i gatene i byen. Hvis du vil at smaksløkene dine skal bli kilet av den romerske smaken, ta bittene av ovennevnte gatemat. De nevnte matvarene kan fylle magen til frokost, lunsj, kveldsmat, middag og til og med dessert. Når du er tilbake fra Roma, må du dele matopplevelsen din med oss.