Lahore, som är huvudstaden i Punjab -provinsen i Pakistan, kallas ibland för mat- och kulturhuvudstaden eller Pakistans hjärta. En mytologisk legend baserad på några muntliga traditioner sa att Lahore var uppkallat efter Lava, son till Lord Rama, som förmodligen hittade denna stad. Än idag har Lahore city ett ledigt tempel tillägnat Lava. Denna stad har spelat en viktig roll under självständighetsrörelsen i odelat Indien. Det ansågs också vara den största staden i Pakistan efter självständigheten, vilket gav enkel tillgång till Indien genom Amritsar, som ligger bara 30 miles away. Därför har denna stad olika kulturer och kök. Folket i Lahore kallas Lahoris, och de är kända för sin kärlek till mat och att äta.

10 kända pakistanska gatumat:

Den bästa maten i Lahore är dess gatumat, och ingen restaurang kan matcha äktheten av den smak som dessa rätter erbjuder. Gatemat i Lahore kan servera dig en hel dags måltid med utmärkt frukost, utsökt lunch och läppsmakande middag. Här har vi en lista över de bästa gatumaten som finns i Lahore.

Dahi Bhallay:

Street food lahore pakistan

Det finns en känd låt skriven av en pakistansk textförfattare Tariq Tafu som säger att ”Om du inte har sett Lahore har du inte ens fött. De som har sett Lahore låter oss fira med att äta Dahi Ballay ”. Det här är de mjuka fluffiga bollarna som består av svarta överdrag och doppas i Dahi (ostmassa) med en blandning av potatismos och kokta kikärter. Dessa fluffiga bollar toppas med grön chutney och sju. För att förbättra smaken lägger de till en nypa chaat masala. Denna läckra maträtt serveras med tunna lökar och tomater för att få ett färgstarkt utseende.

Halwa Puri:

Pakistansk gatamat lahore

Själva namnet säger att det är ett sött mellanmål. Detta är vanligtvis den frukosträtt som folket i Lahore älskar att äta. Halwa i Lahore är gjord av ren Ghee, och detta serveras med puris tillsammans med chanaa masala. Om du besöker Lahore när som helst snart, missa inte denna salivande maträtt.

Laddu Peethiyan:

Laddu Peethiyan

Detta är ännu en älskad maträtt tillgänglig på de vackra gatorna i Lahore. Dessa är de stekta smörlinsbollarna serverade med syrlig och söt tamarindsås, plommonsås och aprikossås, och den här rätten åtföljs av tunt riven rädisasallader. Den här rätten ser falafel ut, men den är krispig och god. Rädisorna som serveras med denna maträtt gör en hälsosam maträtt.

Nihari:

Nihari

Detta är den berömda icke-vegetariska gatumaten i Lahore som består av en gryta med en klump långkokt kött (vanligtvis lamm, nötkött, get eller kyckling) tillsammans med benmärgen. Denna tjocka curry marineras i speciella kryddor, lime och vitlök. Denna läckra maträtt serveras med nyskuret ingefära och korianderblad och åtföljs av naans eller bulle. Denna maträtt erbjuder ett brett utbud av Nihaaris, men Tawa-stekt Nihaari är bara läppsmakande.

Butt Karahi:

Bästa gatamaten i Pakistan

Denna maträtt anses vara en av de traditionella gatan livsmedel i Lahore. Butt Chicken Karahi är den tjocka såsen tillagad med en blandning av kryddor, bitar av benfri kyckling och garnerad med en skvätt syrlig lime på den. Denna smaskiga maträtt är hjärtat för många lahorianer. Detta serveras med butter naan eller tandoori roti, vilket gör det till en perfekt måltid till lunch eller middag.

Nötkött Khoya Tikka:

Nötkött Khoya Tikka

Denna berömda maträtt är gjord av de små och saftiga bitarna av nötkött. Dessa bitar stekas och blötläggs med de bästa kryddorna tillsammans med kalken. Dessa tikkor finns i 2 typer av våta och torra tikkor. De våta tikkorna serveras med naans eller tandoori roti, och de torra Khoya -tikkorna är fantastiska när de äts ensamma. De torra serveras med en kryddig grön chutney, doppa tikkorna i chutneyen innan du äter för att få en fascinerande känsla.

Paaye:

Street food i Pakistan

Detta är en mycket uppskattad maträtt på Lahores gator. Denna maträtt består av travare eller hov av ko, buffel, get eller får. Dessa tillagas till perfektion med en mängd traditionella örter och kryddor tillsammans med en klick lime på den. Den salivande såsen serveras med Lahori roghni naans med skivad lök och grönsaksallader för en härlig måltid.

Taka Tak:

Taka Tak

Den här rätten låter galen, men för att vara säker är den här rätten uppkallad efter ljudet som produceras av metallredskapen medan kocken förbereder den. Det benfria orgelköttet, såsom hjärnan, levern, hjärtat och njurarna, är malet på tawa. Dessa frös i olika kryddor, traditionella örter och serveras med en toppning av mintchutney på den. Den bästa Taka Tak -rätten finns på Café Riaz, Samanbad.

Rabri:

Street food i lahore pakistan

Rabri är en söt rätt som äts i stor utsträckning efter en välsmakande lunch eller middag som efterrätt. Ibland kan den ätas ensam. Detta är en kondenserad mjölkbaserad maträtt gjord genom att koka mjölken på låg låga tills den blir tät. Det är sedan rikt utsmyckat med socker och nötter för en extra smak.

Frukt Chaat:

Frukt Chaat

Lahore -gatorna har en uppfriskande och saftig doft på grund av tillgången på fruktchaat i varje hörn av gatorna. Det vackra arrangemanget av de olika frukterna kommer att dra dig in i deras bås för att få den läppande frukten chaat. Olika frukter som bananer, vindruvor, äpplen, apelsiner, jordgubbar etc. finhackas och serveras i en skål med en toppning av chaat masala på.

Bästa matgatorna i Lahore:

 • Lahore, som är känt som pakistans mathuvudstad, har flera matfogar tillgängliga på gatorna. Om du är en chaatälskare bör du besöka Bano Bazaar i Anarkali Lahore.
 • Neela Gumbad och Abid -marknaden är mest kända för Laddu Peethi i Lahore.

  Många lokala gatumatförsäljare erbjuder Dahi Ballay, men Nafees Dahi Ballay -utlopp nära Barkat -marknaden serverar dig den smaskigaste i Pakistan.

 • Om du är en sann älskare av Nihaari, njut av de bästa platserna i Nihari som finns på Waris Nihari House, Muhammadi Nihari och Sheermal i Lahore.
 • De flesta turister lockas till gatan som finns i Gawalmandi, Anarkali och Badshahi -moskén. Om du vill besöka Lahore är det här de platser du inte får missa.
 • Lakshmi Chowk i Lahore är också en av de berömda gatorna där du kan hitta den läckra Butt Karahi -rätten. Sultanpura är också området där du kan prova paaye och de bästa shawarmorna.
 • Är du trött på att äta det lokala köket? Prova den annorlunda burgaren Anda Shami från Rangeela Burger, Main Mall Road nära Naqi Market.
 • Paitha och Gajar ka Halwa från Butt Sweets, Lakshmi Chowk, serverar dig de bästa halwasna i hela staden Lahore. Dessa halwas anses vara de obestridda mästarna i halwas i hela staden Lahore.
 • Om du är intresserad av en vegetarisk mat med lokal smak, är Daal mash från Latif Hotel, Laksmi Chowk, din stopppunkt.
 • Har du hört talas om Dhood jalebi? Ja, jaleb är doppas i en kopp mjölk och serveras till dig på Gawalmandi. Se till att du inte missar denna dessert.

Lahore är platsen att besöka en gång i livet på grund av sin varierade livsstil, litteratur, musik och, viktigast av allt, köket. Om du planerar att besöka Lahore inom en snar framtid, spendera inte alltid dina värdefulla pengar på de överdådiga restaurangerna. Prova istället de berömda gatumaten i Lahore. Den autentiska smaken av en region eller stad kommer bara från gatorna och träffar därför dessa gator för att veta mer om maten. De utmärkta matalternativen är tillgängliga för dig på Lahores gator till kastade priser. Prova dessa livsmedel och dela gärna din erfarenhet med oss.