Aminosyrer er nøkkelen til å bygge en sunn kropp. Ikke rart hvorfor de kalles “byggesteinene i protein”. En slik aminosyre diskutert i dagens artikkel er Cystein. Før vi diskuterer Cystein Rich Foods, la oss først forstå hva Cystein er!

Det er kategorisert som en ikke-essensiell, svovelholdig aminosyre. Cystein er viktig for spedbarn, idrettsutøvere, eldre og de som gjennomgikk et traume. Det produseres i stor grad av menneskekroppen når metionin er tilgjengelig. Cysteinmangel kan føre til dårlig fordøyelse, langsom gjenoppretting av sår, celleskader på grunn av oksidativt stress, dårlig hudhelse og mange andre metabolske forstyrrelser. Det kan suppleres gjennom dyre- og plantekilder. La oss fortsette å vite om de beste matvarene som inneholder mye cystein!

Beste matvarer med rik cystein tilgjengelig i India

Topp cysteinrike matvarer i India:

Her fikk vi 15 fantastiske cysteinrike matvarer som er tilgjengelig i India. La oss se på dem.

1. Soyamat:

mat som er rik på cystein

Usaltede og ristede soyabønner er kolesterolfrie og også en rik kilde til cystein. Dette er grunnen til at inntak av disse soyabønnene som snacks er veldig gunstig. Du kan også kombinere soyamel med hvetemel for en sunnere versjon av dine bakte matvarer som kaker og brødstykker. Du kan også kombinere soyamel med hvetemel, til opptil 30% for et sunt kosthold.

% Av cystein i 100 gram: 222% av RDI

2. Fjærkre:

Tyrkia, kylling og andre fjærfemat er gode kilder til cystein, som er et protein, for kroppen din. Legg disse regelmessig til dietten i moderate mengder for god vekst og helse. Kylling er også kjent for å inneholde selen, vitamin B6, noe som gjør den til en av de mest kjente kildene til cystein og andre næringsstoffer.

% Av cystein i 100 gram: 160% av RDI

3. Rød pepper:

Rød pepper, som en grønnsak, har lavere nivåer av cystein sammenlignet med meieriprodukter og fjærfe. Det gir mer cystein enn noen annen grønnsak og fungerer veldig bra for de som er syke eller syke. Sammen med cystein inneholder denne grønnsaken også antioksidanter, vitamin C og vitamin E.

4. Hvitløk:

mat som inneholder mye cystein

Mengden cystein som finnes i hvitløk er nesten den samme som mengden som finnes i rød pepper. Hvitløk er imidlertid også en god kilde til noen andre viktige næringsstoffer som kan gjøre underverker for helse og kropp. Hvitløk er fullpakket med antioksidanter og er kjent for å hjelpe mot en rekke sykdommer og plager.

5. Hytteost:

Som et meieriprodukt er cottage cheese rik på cystein, bortsett fra det inneholder cottage cheese også kalsium, vitamin B12 og gir pantotensyre til kroppen. Det er imidlertid bemerkelsesverdig at cottage cheese som tilhører diett- eller fettfattig kategori inneholder betydelig lave nivåer av cystein og andre næringsstoffer i dem. For best næringsverdi må cottage cheese konsumeres i sin rene og originale form.

% Av cystein i 100 gram: 102% av RDI

6. Korn:

Korn er rike på cystein, og korn i hele sin form er de bedre kildene til denne aminosyren. Hele versjonene av disse kornene gir kroppen ytterligere fiber, mineraler og vitaminer, sammen med cystein. Det er viktig å ta en blanding av fullkorn som Hirse, villris, Couscous, Quinoa etc., for å få fullstendig ernæring.

% Av cystein i 100 gram: 42% av RDI

7. Yoghurt:

cystein mat

Yoghurt i ikke-søtet form er veldig rik på cystein. Bortsett fra dette proteinet, inneholder det også jod, kalium, kalsium og sink. Grønn yoghurt sies å ha de høyeste mengder cysteininnhold, sammen med andre viktige aminosyrer som Lysin. Disse stoffene hjelper til med å forhindre hjerteproblemer.

% Av cystein i 100 gram: 27% av RDI

8. Brokkoli:

Det er en grunn til at Brokkoli regnes som en av de mest næringsrike grønnsakene. Brokkoli er en rik kilde til cystein, biotin, vitamin A, vitamin C, kalium, fosfor og riboflavin. Denne fantastiske grønnsaken inneholder også mange antioksidanter for å redusere oksidativt stress på mobilnivå.

9. Egg:

Egg har alltid blitt anbefalt å bli en del av vårt daglige kosthold, og ikke uten grunn. Disse er superrike på proteinkystein. Egg i hvilken som helst form – enten det er helt eller atskilt og friskt eller tørket, er rikt på cystein. Det må bemerkes at hardkokte egg bør konsumeres for en god kilde til cystein i kroppen din. Bortsett fra cystein, inneholder egg også vitamin B og vitamin D, jern og selen.

% Av cystein i 100 gram: 51% av RDI

10. Fisk:

matvarer som inneholder cystein

En av de viktige cystein -matvarene er fisk. Fisk inneholder mye metionin, noe som er svært viktig for produksjon av cystein i kroppen. Dette fremmer indirekte den naturlige generasjonen av cystein. Alene med det, er fisk rik på omega-2 fettsyrer og viktige mineraler og vitaminer som er viktige for et sunt velvære.

% Av cystein i 100 gram: 117% av RDI

11. Melk:

Melket med store mengder kalsium er melk en av de beste matvarene som inneholder cystein. Det antas at rå melk er den beste kilden til cystein, sammenlignet med pasteurisert eller kokt melk. Dessuten er melk viktig for å bygge bein, muskler og tenner. Det forhindrer mange beinrelaterte sykdommer som osteoporose.

% Av cystein i 100 gram: 16% av RDI

12. løk:

Løk er en annen plantebasert Cystein matkilde. Den får sin skarpe smak fra den svovelholdige cystein. Løk er også en annen viktig kilde til metionin, som produserer cystein i kroppen. Den er mye brukt i mange retter og kan spises i både rå og kokte former.

13. Havre:

Havre anses å være en av de sunneste matvarene som er tilgjengelig. De inneholder mange essensielle og ikke-essensielle aminosyrer som cystein, metionin, treonin, isoleucin og tyrosin. I tillegg er havre rik på kostfiber, sammen med andre viktige mineraler som kalsium og magnesium og vitaminer som B1.

% Av cystein i 100 gram: 142%

14. Datoer:

cystein matkilder

Datoer er en annen plantebasert kilde til cystein. De er rike på flere typer aminosyrer, inkludert cystein. Bortsett fra det er dadler også rike på jern, kalsium, magnesium og andre viktige mineraler. Å legge dem til i ditt daglige kosthold kan styrke muskelsystemet og forbedre hjernens utvikling.

15. Solsikkefrø:

En annen proteinrik mat som inneholder cystein i gode mengder er solsikkefrø. Disse frøene er full av helsemessige fordeler. De er kjent for sine gode fettsyrer, som kan senke dårlige kolesterolnivåer i kroppen. Disse frøene er også rike på kostfiber, vitaminer, mineraler og andre antioksidanter.

% Av cystein i 100 gram: 157%

Nå som du har forstått rollen som Cystein i kroppen din, er det på tide å inkludere disse Cystein Rich Foods i ditt daglige kosthold. Personer som er diagnostisert med cysteinmangel får vanligvis kunstige kosttilskudd. Med så høye prosentandeler av cystein i disse matvarene, kan du definitivt prøve dem for å håndtere problemene dine. Hvis du legger dem til som en del av ditt daglige kosthold, kan det gi kroppen en avrundet ernæring.