Lunger er et av de viktigste organene i menneskekroppen. De spiller en nøkkelrolle i å ta oksygenet fra luften og overføre det til blodet, sammen med å samle karbondioksid fra blodet og fjerne det. Kort sagt, lungene er det som hjelper deg å puste og holde deg i live! Sammen med å redusere røyking og eksponering for miljøgifter, er det viktig å spise en diett som er rik på matvarer for sunne lunger.

Med pandemien som ødelegger lungene våre, er det lurt å handle umiddelbart og prøve disse 20 matvarene som øker lungens helse! Noen av disse matvarene er til og med bevist å bekjempe kroniske respiratoriske problemer som KOLS, astma etc., og gjør at vi kan puste fritt & normalt igjen!

Mat for sunne lunger som hjelper til med å puste bedre

20 gode matvarer for å holde lungene sunne:

Her er noen av de beste matvarene som øker effektiviteten til lungene dine og gjør at du kan puste bedre:

1. Tomater:

Tomater er kjent for å forhindre luftveisproblemer ved å forbedre helsen til lungene dine. Tomater inneholder betakaroten og en sentral antioksidant som kalles lykopen, noe som kan redusere hastigheten på lungens aldringsprosess. Lykopen bekjemper også frie radikaler som skader lungeceller og minimerer risikoen for luftveisbetennelse som forårsaker astma og pusteproblemer. I tillegg anbefaler eksperter å konsumere mer enn to tomater om dagen for å kontrollere luftveisplager.

2. Gresskar:

Gresskar er en annen lys mat som kan øke helsen til lungene dine. Grønnsaken er en rik kilde til betakaroten og andre karotenoider som lutein og zeaxanthin, som reduserer betennelse og bekjemper frie radikaler. En studie viser også at karotenoider som betakaroten har lungebeskyttende egenskaper, både hos friske mennesker og røykere (1). I tillegg kan vitamin C og E som er tilstede i gresskar forbedre lungens helse ved å redusere oksidativt stress i kroppen.

3. Blåbær:

Blåbær er antioksidantrike frukter som kan beskytte lungens helse og redusere lungefunksjonen. Blåbær er rike på kraftige forbindelser kalt anthocyaniner, ansvarlig for det mørkfargede pigmentet til fruktene. Forskning viser at inntak av frukt som inneholder mye antocyaniner kan beskytte lungene mot skade, øke kapasiteten og forhindre luftveisproblemer i senere stadier av livet.

4. Kakao:

Kakaopulver gir ikke bare en fet sjokoladesmak til kaker og kaker, men gjør også mye godt for lungens helse! Studier viser at usøtet kakaopulver har et naturlig anti-astmapotensial, takket være dets antioksidantrike profil. Bittert kakaopulver inneholder mange polyfenoler som katekiner, epikatekiner og prokyanidiner, forbindelser som kan redusere oksidativt stress på luftveiene. I tillegg er kakaopulver også kjent for å redusere allergier som kan utløse luftveisproblemer.

5. Kaffe:

Kaffe er en eliksir for mange av oss i å holde oss aktive, forbedre vår tenkningsevne og til og med beskytte lungene våre. En studie viser at koffein i kaffe midlertidig kan forbedre lungefunksjonen opptil 4-5 timer (2). Forskningen tyder imidlertid på at koffein er en svak bronkodilatator som kan redusere respiratorisk sykelighet når den konsumeres som en del av en sunn livsstil.

6. Yoghurt:

Nylige funn viser at personer som spiste yoghurt regelmessig har en 19% redusert risiko for lungekreft. Det er kjent at probiotika som finnes i yoghurt forbedrer tarmfloraen, som igjen spiller en nøkkelrolle for å redusere lungebetennelse. Videre er yoghurt rik på mange næringsstoffer som kalsium, selen etc. som kan redusere risikoen for KOLS og andre luftveisproblemer.

7. Linfrø:

Linfrø er en av de beste matvarene som fremmer god lungesundhet. Noen få studier utført på mus antyder at linfrø kan spille en nøkkelrolle for å redusere lungebetennelse og bekjempe oksidativt stress. Lignaner og omega-3 fettsyrer som finnes i linfrø, viser antioksidantegenskaper mot lungevævsskader og betennelse. Imidlertid er effekten av linfrø på menneskelige lunger fortsatt under utredning og mer forskning er nødvendig.

8. Østers:

Østers er ikke bare deilig å spise, men tilbyr også mange fordeler for kroppen din, spesielt lungene. Forskning tyder på at østers inneholder mange næringsstoffer som selen, sink, kobber etc. som forbedrer lungefunksjonaliteten. I tillegg kan den høye konsentrasjonen av vitamin B12 forhindre lungeskade hos røykere og forhindre at de utvikler luftveisproblemer som KOLS.

9. Rødbeter:

Nylige funn viser at rødbeter fungerer som “supermat” for å forbedre lungens helse. Rødbeter inneholder mye nitrater som kan forbedre membranets muskelfunksjon og øke oksygeninntakskapasiteten. (3). I tillegg kan den nitratrike rødbetsjuice forbedre den fysiske kapasiteten til pasienter med respiratoriske problemer som KOLS og tillate dem å utnytte lungene til full kapasitet. Rødbetsjuice er også full av essensielle mineraler og vitaminer som styrker lungene dine.

10. Gurkemeie:

Gurkemeie er en av de beste matene som renser lungene i ditt daglige kosthold. Kurkumin, en kraftig antioksidant som er tilstede i gurkemeie, er kjent for å nøytralisere den giftige effekten av frie radikaler for å redusere betennelse i lungene. Videre har gurkemeie slimløsende egenskaper som kan bryte ned slimet i luftveiene og rydde opp i luftveiene. Den helbredende naturen til gurkemeie er kjent for å reparere skadet lungevev og gjenopprette dem til helse. Du kan legge til gurkemeie i matlagingen og også legge en klype til varmt vann og puste inn dampen.

11. Grønn te:

Grønn te er et fantastisk middel for å forbedre lungens helse og oppleve fri pust igjen. Den populære helsedrikken er full av mange antioksidanter som reduserer betennelse i lungene. Den høye konsentrasjonen av flavonoider i grønn te kan beskytte lungen mot kroniske sykdommer som KOLS og kreft. Noen funn tyder også på at grønn te kan minimere virkningen av røyking på lungene og forhindre at de blir delikat.

12. Vann:

Vann er et avgjørende element for lungene for å absorbere oksygen og fordrive karbondioksid. Derfor er det viktig å drikke nok vann til å hydrere lungene sammen med resten av kroppen. Mangel på tilstrekkelig vannstand kan utløse produksjon av histaminer i lungene som skaper pustevansker ved å stenge av kapillærene i lungene. Videre forhindrer vann at slimhinnen i lungene blir tykk og gjør deg utsatt for luftveisproblemer.

13. Cruciferous Veggies:

Korsblomstret grønnsaker er antioksidantrike matvarer som tilhører kålfamilien. Grønnsaker som rosenkål, kål, blomkål, brokkoli, grønnkål etc. er rike på forbindelser kalt isotiocyanater som har kreftdempende egenskaper. En studie viser at inntak av disse korsblomstret grønnsakene kan redusere risikoen for lungekreft selv hos røykere (4). I tillegg kan de kjemiske forbindelsene som finnes i disse matvarene fjerne de skadelige bakteriene i lungene ved å øke immunsystemet.

14. Hvitløk:

Hvitløk er kraftig og effektiv mat for å forbedre lungene. En forbindelse som kalles allicin som finnes i hvitløk, har kraftige antibiotiske effekter på kroppen for å bekjempe infeksjoner i lungene. Forbindelsen har også antiinflammatoriske og slimløsende egenskaper for å redusere betennelse i lungene og overvinne pustevansker. Noen studier viser også at personer som spiste hvitløk regelmessig har redusert risiko for lungekreft og kroniske luftveisproblemer som bronkitt, KOL osv..

15. Bær:

Bær er en av de beste fruktene å spise for sunne lunger. Sorter som jordbær, bjørnebær, blåbær, bringebær etc. er full av kraftige antioksidanter som beskytter din lunges helse. Disse fruktene er rike kilder til forbindelser kalt anthocyaniner som styrker lungene og forhindrer dem i å synke.

16. Epler:

Epler er næringsrike frukter som kan være gunstige for lungens helse. Mange studier viser at epler kan minimere lungeskade hos kroniske røykere på grunn av den høye konsentrasjonen av antioksidanter. Epler er også rike på mange forbindelser som flavonoider og vitamin C som har lungebeskyttende egenskaper og reduserer risikoen for astma, KOL og til og med lungekreft.

17. Paprika:

Paprika kan skremme deg med sin varme og skarpe smak, men er faktisk en av de beste lungedetoksiske matvarene. Og Peppers, spesielt Cayenne -sorten, inneholder en forbindelse som kalles Capsaicin, som beskytter slimhinnen i lungene. Nylige funn tyder også på at Capsaicin kan forhindre lungekreft ved å bremse frekvensen av kreftcellevekst.

18. Grapefrukt:

Ikke la den bitre smaken av grapefrukt få deg til å gå glipp av fordelene med lungebeskyttelse. Grapefrukt er rik på vitamin C og antioksidanter som styrker lungene og forhindrer dem i å bli skadet. Rosa grapefrukt inneholder et enzym som kalles Naringin, sammen med lykopen som kan deaktivere kreftfremkallende celler i kroppen. Denne vannrike frukten hydrerer også kroppen og lungene dine samtidig.

19. Gulrøtter:

Gulrøtter er ikke bare bra for øynene dine, men også for lungene. Disse rotgrønnsakene er lastet med viktige næringsstoffer som vitamin A, C, lykopen etc. som kan forhindre skade på lungene dine. Videre er gulrøtter også rike på forbindelser kalt karotenoider som kan styrke lungene og forbedre funksjonaliteten.

20. Magnesiumrike matvarer:

Magnesium er et avgjørende mineral for å ivareta lungene. Midlet reduserer betennelse i lungene og forhindrer at luftveiene blir begrenset. Studier viser også at personer som spiste mer magnesium i kostholdet, har bedre lungeprestasjoner og redusert risiko for luftveisproblemer. Noen av de beste magnesiumrike matvarene for lungene inkluderer nøtter, mørkegrønne bladgrønnsaker, fisk, Edamame etc..

Dette er noen av de beste matvarene å spise for å beskytte helsen til lungene dine. Sammen med å spise disse matvarene, er det også viktig å trene pusteøvelser som Pranayam for å forbedre lungeprestasjonen. Hold deg også unna røyking og giftstoffer som potensielt kan skade disse organene på sikt og la deg føle deg andpusten!

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjonen i artikkelen er utelukkende beregnet på utdanningsformål og kvalifiserer ikke for diagnostisering eller behandling av en helsetilstand. Leseren må søke profesjonell medisinsk råd i stedet for å bare stole på informasjonen på dette nettstedet.

FAQ:

1. Hva er maten du bør unngå for å beskytte lungene våre?

Svar: Det er mange “verste” matvarer for lungene som kan svekke funksjonaliteten til disse organene og øke risikoen for luftveisproblemer. Noen av dem er – salt mat (kan forårsake væskeansamling i lungene), bearbeidet kjøtt (kan forårsake betennelse i lungene), alkohol (kan forverre astma og pusteproblemer), brus (kan forårsake bronkitt) osv.

2. Hva er de naturlige måtene å styrke lungene?

Svar: For å oppnå sunne lunger må du holde deg til en matrutine som kombinerer kosthold, mosjon og vann. Inkluder flere matvarer som øker lungens helse som frukt, nøtter etc. Drikk gode mengder vann for å holde deg hydrert. Utfør øvelser som dyp pusting, diafragmatisk pust og øk lengden hvis du puster inn og ut.

3. Kan frukt utløse slim i lungene?

Svar: Visse frukter som bananer kan øke histaminnivået i kroppen, noe som fører til mer slimproduksjon. Men hvis du holder deg til den anbefalte mengden, hjelper frukt deg faktisk med å forbedre lungehelsen. Slimnivået som utløses av frukt kan også variere fra person til person. Så hvis du har kroniske lungeproblemer som KOLS eller astma, er det bedre å sjekke med lege om fruktets egnethet for din tilstand.