Det er et kjent ordtak om graviditet: “Enten du er en førstegangsfødende mor eller gravid med ditt andre barn (eller tredje eller flere), er de ni månedene utvilsomt en fantastisk og livsendrende opplevelse.” I løpet av disse ni månedene opplever den gravide damen forskjellige typer humørsvingninger, blandede følelser av hva de skal spise og hva de ikke skal spise. En plutselig beskyttende holdning til det ufødte barnet begynner å utvikle seg av den ventende moren når det gjelder kosthold hun følger. Hun vil imidlertid være i tvil om hvilken mat hun skal spise for å gi de ekstra næringsstoffene og næringen til babyen inne. En slik mat, der det oppstår tvil, handler om “BRØD”. Eksperter sier at det er helt trygt å spise brød under graviditet, forutsatt at det bør konsumeres i begrensede mengder og også brødtypen. Her, i denne artikkelen, vil vi vite om hva slags brød som er gunstig for gravide.

Brød under graviditeten

Er det trygt å spise brød under graviditeten?

Vanligvis tilgjengelig hvitt brød på markedet inneholder mel eller maida i det. Denne maida inneholder fett og gluten i den, som, hvis den blir inntatt i overkant, er skadelig for den gravide kvinnen og det ufødte barnet. Men hvetebrød eller brunt brød, som inneholder mye proteiner og vitaminer, er sunt og helt trygt for både den ufødte babyen og den gravide kvinnen.

Næringsverdier i brød:

Brød, som er et typisk frokostmåltid i alle husholdninger, har en høy næringsverdi. Dette er grunnen til at brød konsumeres i forskjellige former som brød med syltetøy, brød og melk, ristet brød med smør og brødomeletter. Her er oppført noen av næringsverdiene til brød.

A) Karbohydrater:

Disse utgjør en primær del av brødet, som er et kraftverk for gravide. Karbohydrater i brød har også en mindre glykemisk indeks, noe som regnes som sunt.

B) Protein:

Protein er det andre viktige næringsstoffet i hvetebrødet. Proteinene er avgjørende for en sunn utvikling av det ufødte barnet.

C) Fiber:

Hvetebrødet har overraskende nok mengde kostfiber. Dette hjelper til med hjertefunksjonen og opprettholder også kolesterolnivået som oppnår en sunn tilstand under graviditet.

D) Hvetekim:

Hele hvetebrød inneholder hvetekim, som er beriket med vitamin E og omega-tre fettsyrer og folat.

Helsemessige fordeler ved å spise brød under graviditet:

1. Øker fordøyelsen:

Hele hvetebrødet er beriket med fiberinnhold, noe som bidrar til å øke fordøyelsen. Dette bidrar igjen til å opprettholde regelmessige avføring og reduserer diaré og forstoppelse hos gravide.

2. Opprettholder kolesterolnivået:

Kostfiberene i hvetebrødet tar seg av kolesterolnivået i blodet, og holder dermed hjertet i en sunn tilstand.

3. Kontrollerer blodtrykket:

Kvinner under graviditet lider ofte av svingende blodtrykk. Både høyt og lavt blodtrykk er usunt for den gravide damen og også den ufødte babyen. Hvete og multigrain brød inneholder fiber i det, som hjelper til med å opprettholde kolesterol og triglyseridnivåer i kroppen, og dermed kontrollerer blodtrykket under graviditet.

4. Regulerer blodsukker:

Noen ganger øker sukkernivået under graviditeten, noe som forårsaker svangerskapsdiabetes. Å spise hvetebrød kan regulere blodsukkernivået, ettersom dette brødet er rikt på fiber, som er ansvarlig for å opprettholde blodsukkeret.

5. Kalsiumrik mat:

Hele hvetebrød inneholder en moderat mengde kalsium. Kalsium er avgjørende for den gravide og den ufødte babyen. Dette hjelper til med riktig vekst og utvikling av babyen som er tilstede inne i mors liv.

6. Vitamin C -innhold:

Hele hvetebrød sies også å inneholde vitamin C i det. Vitamin C har evnen til å forhindre eventuelle mangler og er ansvarlig for å øke immuniteten, noe som er avgjørende under graviditet.

7. Forebygger gallestein:

Hvetebrød er beriket med fiber, som er ansvarlig for å forbedre fordøyelsessystemets funksjon og forhindre dannelse av gallestein.

8. Opprettholder metabolisme:

Brødet som er laget av full hvete er rikt på vitamin B, niacin, tiamin og riboflavin. Alle disse elementene tilhører vitamin B-komplekset, som spiller en viktig rolle i å effektivisere prosessene og opprettholde metabolismen i kroppen.

9. Reduserer risikoen for astma:

Under graviditeten kan noen ventende mødre oppleve pustevansker og til og med lide av astma. Å spise fullkornsbrød kan redusere symptomene på å få astma eller ubehag ved åndedrett.

10. Øyeblikkelig energi:

Hele hvete og flerkorn brød er rikt på hvete og korn, som er fulle av proteiner og vitaminer. Hvete som finnes i brødet gir styrke til muskler og bein, og som gir umiddelbar energi under graviditet. Å ha en eller to brødskiver i en nødssituasjon er gunstig for gravide.

11. Forebygger svangerskapsforgiftning:

Preeklampsi er en tilstand av høyt blodtrykk som oppstår i løpet av siste trimester. I slike situasjoner kan barnet bli levert før modning, og noen ganger kan til og med mor lide av anfall. Å spise to skiver brunt brød daglig kan forhindre svangerskapsforgiftning ved å opprettholde blodtrykket på grunn av det høye fiberinnholdet i deigen.

Bivirkninger:

Bortsett fra næringsverdiene som er tilstede i brødet, men når dette brødet konsumeres i store mengder, har det sine egne bivirkninger.

  • Brød har en sammensatt form av et protein som heter gluten, som er vanskelig å fordøye. Derfor kan forbruk av overflødig brød forårsake fordøyelsesproblemer som forstoppelse og diaré.
  • Brød inneholder Amylopectin A, som er ansvarlig for å øke sukkernivået i blodet. Hvis det blir brukt for mye, er det en sjanse for å få diabetes.

Det er forskjellige typer brød tilgjengelig på markedet. Den ventende moren kan bli forvirret om hvilket brød hun skal velge. Her vil vi diskutere hvilken slags brød du skal spise under graviditeten.

  1. Det viktigste brødet å spise er brødet av full hvete. Dette er rikt på fiberinnhold og derfor veldig fordelaktig.
  2. Multigrain -brød er en annen type som er gunstig for gravide på grunn av de forskjellige kornene som finnes i det.
  3. Prøv så langt som mulig å unngå å spise hvitt brød overdrevent under graviditeten på grunn av fett og gluten i det.
  4. Andre brødstyper inkluderer hvitløkbrød, bananbrød, rug og surdeigsbrød, som kan konsumeres, men i moderate mengder.

Hvis du har for vane å spise brød til frokost før graviditet, er det best å redusere hvitt brød i begrensede mengder på grunn av gluten som finnes i det, noe som kan forårsake alvorlige forstoppelsesproblemer. En måte å unngå å spise hvitt brød på er å velge brunt brød, som er sunnere under graviditet og også på sikt. Ikke glem å konsultere ernæringsfysiolog før du gjør endringer i kostholdet ditt.

Ofte stilte spørsmål og svar:

Q1. Hvilket brød er best å spise under graviditeten?

Svar: Brunt brød eller hvetebrød eller multigrainbrød er det beste å spise under graviditeten på grunn av næringsverdiene som finnes i dem.

Q2. Er det trygt å spise brød under amming?

Svar: Ja, det er helt trygt å spise brød under graviditet, forutsatt at det bør konsumeres i begrensede mengder. Hvetebrød er veldig trygt å spise under amming.

Q3. Hvor mye brød skal en gravid kvinne spise?

Svar: En gravid kvinne bør spise brød i moderate mengder, dvs. 2-3 skiver brød. For høyt forbruk av brød kan føre til fordøyelsesproblemer.

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er kun for generell informasjon. Det bør ikke behandles som en erstatning for medisinsk råd fra lege eller helsepersonell. Vi vil ikke være ansvarlig for noen sykdom som har oppstått for deg. Rådfør deg alltid med helsepersonell hvis du på noen måte er bekymret for noen aspekter av helsen din.