Graviditet er en veldig viktig fase i en kvinnes liv. En mor går gjennom den enorme kampen for å levere bunten med glede. I løpet av 9-måneders svangerskapsperioden gjennomgår en kvinnes kropp mange endringer som forårsaker mange bivirkninger og ubehag. En slik bivirkning som kan forårsake mye uro er brystsmerter under graviditet. Den tunge følelsen i brystet og smertefulle smerter skyldes mange faktorer og endringer som skjer i kroppen.

brystsmerter for gravide

La oss forstå brystsmerter under graviditet i detalj og noen gode hjemmemedisiner for å lindre det.

Hva er brystsmerter, og er det vanlig under graviditet??

Brystsmerter er en følelse av skarp smerte, tetthet, trykk, kjedelig smerte, brennende følelse eller en dyp knusende smerte mellom øvre del av magen og nakken, dvs. brystområdet. Hjertesykdom er den vanligste årsaken til brystsmerter, som krever øyeblikkelig legehjelp. Det er også forskjellige ikke-kardiale årsaker, for eksempel lungesykdom, helvetesild, halsbrann etc. Smerter i brystet er en veldig vanlig bivirkning av graviditet. Det er forårsaket på grunn av forskjellige fysiologiske endringer som skjer i kroppen. Selv om disse endringene ikke er et alvorlig problem, forårsaker brystsmerter under graviditet ubehag og uro hos moren.

Årsaker til brystsmerter under graviditet:

Brystsmerter har mange former, avhengig av årsaken. Gravide kvinner eller garbhavati mahila har vanligvis en liten smerte, brennende følelse eller tetthet på grunn av sure oppstøt, stress og fysiologiske endringer. Men ikke alle brystsmerter er graviditetsrelaterte. En mer alvorlig form for smerte forbundet med åndenød, kjevepine, nummenhet, svimmelhet, etc., må besvares med et legebesøk for å vite den underliggende årsaken. La oss se på de forskjellige årsakene til brystsmerter under graviditet.

1. Halsbrann og fordøyelsesbesvær:

De fleste kvinner opplever fordøyelsesbesvær og halsbrann under graviditet på grunn av endringer i hormonnivået og trykket på magen fra den voksende babyen. Symptomer inkluderer brennende følelse, oppblåsthet, tetthet og trykk i brystet, burping, sure oppstøt, magesmerter, kvalme eller oppkast. I løpet av første trimester er progesteronhormon ansvarlig for sure oppstøt.

2. Psykisk stress:

Graviditet gir alltid angst, selv om det ikke er en første gangs opplevelse. Alvorlig panikk og stress kan forårsake panikkanfall med symptomer på brystsmerter, pustevansker, hodepine, svette, kvalme osv..

3. Muskuloskeletal stress:

Den voksende babyen legger mye press på musklene og beinene i brystområdet, noe som forårsaker smerte og ømhet. Trykket forårsaker også utvidelse av ribbeholderen, noe som gir andpustenhet og smerter.

4. Økning i bryststørrelse:

I løpet av andre eller tredje trimester av svangerskapet øker kvinnens bryster i størrelse og endrer form. Dette forårsaker mye stress for muskler og bein langs brystområdet, noe som resulterer i vondt i brystet og kortpustethet.

5. Utilstrekkelig ekspansjon av lungene:

Voksende livmor hindrer ekspansjon av lungene mens du puster; dette forårsaker pustevansker og en følelse av tetthet i brystet.

Nedenfor er noen årsaker som skyldes helsemessige forhold som ikke er relatert til graviditet, men kan påvirke gravide. En lege må behandle disse tilstandene.

6. hjerteinfarkt:

Redusert blodgjennomstrømning til hjertemuskulaturen forårsaker hjerteinfarkt med symptomer på plutselige og alvorlige smerter i brystet, andpustenhet, svette etc. Det må behandles med øyeblikkelig medisinsk behandling.

7. Koronararteriesykdom:

Redusert blodstrøm til hjertet på grunn av tilstopping av arterier av dårlig kolesterol og fett forårsaker CAD eller angina. Kvinner med denne tilstanden føler tetthet og smerter i brystet, sammen med tretthet, kvalme, etc., spesielt etter fysisk eller følelsesmessig anstrengelse.

8. Kardiomyopati:

Dette er en genetisk tilstand hvor hjertemuskulaturen vokser unormalt tykk, noe som forårsaker begrensninger i blodstrømmen ut av hjertet. Dette forårsaker dårlige brystsmerter, svimmelhet osv.

9. Valvulær hjertesykdom:

Skade på hjerteklaffer og deres funksjon forårsaker mange hjertesykdommer som resulterer i brystsmerter, pusteproblemer, svimmelhet osv.

10. Myokarditt:

Betennelse i hjertemuskelen er en annen årsak til smerter i brystet. Det skyldes hovedsakelig virusinfeksjoner som Coxsackie B -virus, cytomegalovirus etc..

11. Perikarditt:

Betennelse i sekken som omgir hjertet skyldes hovedsakelig infeksjoner, hjertekirurgi etc. Denne tilstanden forårsaker alvorlig smerte i brystet.

12. Lungeinfeksjoner:

Lungeinfeksjoner som lungebetennelse og andre virus- og bakterieinfeksjoner forårsaker smerter i brystet, feber, hoste etc..

13. Kollapset lunge:

Når en del av lungen kollapser, hovedsakelig på grunn av skade, frigjør den luft inn i brysthulen, forårsaker brystsmerter, lavt blodtrykk osv..

14. Lungeemboli:

Når en blodpropp setter seg fast i lungen, forårsaker det alvorlige smerter i brystet, pusteproblemer osv.

15. Helvetesild:

Helvetesild er en sykdom forårsaket av et virus som kalles varicella-zoster. Det forårsaker skarpe smerter i brystet, utslett og blemmer på brystområdet.

Tips for å lindre brystsmerter under graviditet:

La oss se på noen metoder for å kontrollere brystsmerter forårsaket på grunn av graviditet,

 1. Stå eller sitt i en holdning som tillater lett og tilstrekkelig oksygenstrøm til lungene. Unngå stillinger som presser og begrenser lungene.
 2. Spis små, men hyppige måltider for å unngå halsbrann og fordøyelsesbesvær.
 3. Unngå å sove umiddelbart etter måltider, da det kan forhindre sunn fordøyelse og føre til oppblåsthet.
 4. Unngå alkohol, koffein, krydret og fet mat som kan belaste leveren og fordøyelsen.
 5. Spis mat som er rik på næringsstoffer som jern, kalsium og kalium. Prenatal kosttilskudd er en god måte å sikre at du får viktige vitaminer og mineraler.
 6. Øv på stressavlastende teknikker som meditasjon og yoga.
 7. Spis sunn og balansert mat laget under hygieniske forhold med ferske ingredienser. Spis gode porsjoner frukt, spesielt sesongens frukt.
 8. Trening og yoga hjelper til med å lette mange graviditetsrelaterte bivirkninger. Prenatal yoga er funnet å støtte utviklingen av babyen og morens helse.
 9. Sov alltid på venstre side. Dette hjelper på å lette trykket fra livmoren på brystet og blodårene.
 10. Bruk en pute for å løfte overkroppen mens du ligger. Dette letter pusten og lungemuskulaturen.
 11. Få nok hvile til å slappe av musklene i brystet og kroppen.

Hjemmemedisiner for brystsmerter under graviditet:

Graviditetsrelaterte brystsmerter kan håndteres med enkle midler og livsstilsendringer. La oss se på noen av de beste hjemmemedisinene og behandlingene,

 • Å drikke varm melk med honning er den beste måten å berolige fordøyelsessystemet og lette halsbrann og ubehag i brystet.
 • Urtete som kamille te, ingefær te og fennikel te hjelper på lindring av oppblåsthet, sure oppstøt og halsbrann.
 • Å drikke fersk kokosnøttvann hver dag gir ikke bare essensielle mineraler og salter, men gir også lettelse fra surhet og hjelpemidler i fordøyelsen.
 • Karvefrøvann er veldig nyttig for å lindre gass fanget i brystet og fordøyelsesbesvær. Du må bare koke to teskjeer karvefrø i vann i 10 minutter. Sil og drikk. Du kan tilsette litt honning for å forbedre smaken.
 • Bløtlagte mandler er en god kilde til kalsium, kalium, protein og kostfiber. Det hjelper med å forbedre fordøyelsen og gi riktig ernæring. Husk å spise dem gjennomvåt over natten.

Når skal du ringe for å få hjelp?

Ikke alle brystsmerter er graviditetsrelaterte. Hvis du står overfor symptomene eller tegnene nedenfor, må du ta det på alvor med et øyeblikkelig besøk til legen,

 1. Alvorlige, stikkende smerter på venstre side av brystet sammen med kald svette, oppkast, nummenhet i armene, skuldersmerter, andpustenhet, svimmelhet, ryggsmerter.
 2. Skarpe smerter i brystet mens du hoster, nyser eller puster.
 3. Alvorlige smerter i brystet med betennelse i bena.
 4. Stikkende smerter og tetthet i brystet i nærheten av hjerteområdet med intervaller, som sprer seg til nakke, kjeve og rygg.

De fleste graviditetsrelaterte ubehagene lindres bare når barnet er født. Men med riktig bevissthet, tips og hjemmemedisiner kan du enkelt håndtere brystsmerter. Følg tipsene og løsningene ovenfor, og del din erfaring nedenfor. Nyt graviditeten din!

Ofte stilte spørsmål og svar:

Q1. Kan stress forårsake brystsmerter under graviditet?

Svar: Litt stress og angst er normalt for alle. Men for mye stress kan føre til angst eller panikkanfall. Under slike angrep frigjøres et stresshormon kalt adrenalin i blodet. Dette hormonet forårsaker forskjellige symptomer som brystsmerter, svette, racinghjerte, andpustenhet, svimmelhet, fordøyelsesproblemer etc. Tilstrekkelig hvile og meditasjon hjelper veldig godt med å lindre stress og angst.

Q2. Hvorfor er gravide kvinner utsatt for peripartum kardiomyopati?

Svar: Under graviditeten må hjertet pumpe 50% mer blod for å gi næring og oksygen til den voksende babyen. Dette overarbeidet og stresset på hjertet kan svekke hjertemuskulaturen, spesielt når kvinnen lider av fedme, underernæring, høyt blodtrykk, diabetes etc. Å drikke alkohol, røyking, dårlig ernæring, flersvangerskap, noen prenatale medisiner belaster også hjertet. Svake hjertemuskler kan forårsake hjerteforstørrelse og hjertesvikt under eller etter graviditet; denne typen hjertesvikt kalles peripartum kardiomyopati.

Q3. Hva er forskjellen mellom brystsmerter og hjertebrann under graviditet?

Svar: Folk forbinder vanligvis brystsmerter med hjerteinfarkt. Brystsmerter på grunn av hjertesykdom eller lungesykdom er vanligvis alvorlige og stikkende, sammen med symptomer som svette, andpustenhet, svimmelhet etc. Alle alvorlige smerter i brystet må gis legen oppmerksomhet. Graviditetsrelaterte brystsmerter er vanligvis milde og lett håndterbare. De fleste gravide lider av halsbrann og oppblåsthet som forårsaker tetthet i brystet og brennende følelse i brystet. Halsbrann er forårsaket på grunn av sur refluks og overflødig syre i magen. Dette forårsaker brennende smerter i brystområdet, ofte i det nedre brystområdet. Det oppleves vanligvis noen ganger etter et måltid. Denne typen brystsmerter kan lindres gjennom antacida eller medisiner for å hjelpe fordøyelsen.