Halsbrann er den brennende følelsen du føler i midten av brystet. Dette kalles også som sur fordøyelsesbesvær og gastroøsofageal refluks. Denne brennende følelsen oppstår på grunn av fordøyelsesbesvær i magen. Syrene som er tilstede i magen kommer tilbake (refluks) til spiserøret, forårsaker brennende følelse og irritasjon. Syrene utgjør noen ganger til og med halsen og forårsaker irritasjon. Denne typen brennende følelse har ingenting å gjøre med hjertets funksjon i nesten alle tilfeller og skyldes mer ekspansjon av magen og det resulterende skiftet i organer under graviditet.

halsbrann under graviditet

Halsbrann er en vanlig klage under graviditet, og det innebærer fordøyelsesbesvær og på grunn av den brennende følelsen i midten av brystet. De fleste kvinnene opplever halsbrann under graviditeten. Ifølge en studie opplever opptil 45 prosent av gravide halsbrann. Denne halsbrannen er veldig vanlig i andre og tredje trimester. Selv om det er ufarlig, kan halsbrann under graviditet være ekstremt ubehagelig og forårsake problemer. Eksperter sier at halsbrann er forårsaket av hormonelle og fysiske endringer i kroppen. Dette problemet oppstår under graviditet, og blir vanligvis løst etter fødselen.

Årsaker til halsbrann:

Under normal fordøyelse beveger maten seg ned i spiserøret (røret som forbinder munnen og magen), gjennom en muskelventil som kalles den nedre esophageal sphincter (LES), og inn i magen. Denne LES er en del av døråpningen mellom spiserøret og magen. Den åpnes for å slippe mat gjennom og lukkes for å stoppe magesyrer fra å komme opp. Når du har halsbrann eller sur refluks, slapper LES av nok til at magesyre kan stige til spiserøret. Dette forårsaker smerter og brannskader i brystområdet.

Under graviditeten frigjøres et viktig hormon som heter progesteron, også kalt graviditetshormon. Dette hormonet pleier livmoren til den gravide kvinnen og babyen som er inne i det. Bortsett fra dette fungerer dette hormonet som en muskelavslappende middel. På grunn av dette slapper LES oftere av som et resultat, flere syrer kan sive tilbake. På grunn av dette kommer syren fra magen inn i spiserøret og forårsaker en brennende følelse i brystområdet.

Halsbrann er svært vanlig hos gravide i løpet av andre og tredje trimester på grunn av livmoren som vokser. Det legger press på magen og tarmene. Dette trykket fører til at matinnholdet skyves tilbake til matrøret, noe som forårsaker halsbrann og fordøyelsesbesvær. Det kan være flere andre årsaker til halsbrann som å inkludere krydret eller fet mat i kostholdet ditt og ikke gjøre nødvendige fysiske øvelser for å få riktig fordøyelse og bli kvitt halsbrann.

Halsbrannlindring under graviditet:

Halsbrann under graviditet kan være et stort ubehag for den gravide kvinnen og kan føre til andre problemer. Derfor bør forskjellige tiltak iverksettes for å unngå halsbrann under graviditet.

 • Unngå å spise store måltider, og spis heller mindre måltider med jevne mellomrom for bedre fordøyelse. Tygg ordentlig mens du spiser, slik at maten blir fordøyd ordentlig.
 • Etter at du har tyggegummi, stimulerer tyggegummiet spyttkjertlene måltider der det produserer spytt. Denne spytten hjelper til med å nøytralisere syren i matrøret.
 • Unngå mat og drikke som forårsaker gastrointestinal lidelse. Slike drikkevarer inkluderer alkohol, kullsyreholdige drikker, koffein, sjokolade eller andre frukter som er rike på sitronsyre og andre som fete matvarer.
 • Det anbefales å spise middag 2-3 timer før du sover. Dette er fordi maten blir fordøyd godt og du kan få en god søvn.
 • Unngå å drikke store mengder vann eller væske under måltider, i stedet ha mye væske og vann mellom måltidene.
 • Sov med flere puter eller en kile på den øvre delen av kroppen. Å løfte den øvre delen av kroppen din bidrar til å holde syren produsert på rett sted og hjelper også med å fordøye maten.
 • Prøv alltid å sove på venstre side av kroppen din, slik at acid reflux ikke kommer til spiserøret.
 • Unngå å bruke tettsittende klær rundt midjen og magen. Bruk alltid løstsittende klær under graviditet.
 • Røyking øker surheten inne i magen og surhet forårsaker i sin tur halsbrann. Unngå derfor røyking.
 • Antacida hjelper til med å lindre halsbrann. Rådfør deg med legen din før du tar noen antacida piller.
 • En kort fritidstur etter måltidene hjelper til med riktig fordøyelse.

Noen av hjemmemedisinene du skal følge er:

 1. Unngå rå løk, hvitløk.
 2. Begrens inntaket av kullsyreholdige drikker.
 3. Ikke drikk for mye sitrusjuice.
 4. Vurder å spise mindre sjokolade.
 5. Prøv alltid å sove på venstre side.

Måltid for å lindre hjerteforbrenning under graviditet:

 • 1 kopp havregryn med fettfri melk og 1 eple.
 • 1 kopp yoghurt og frukt.
 • ½ peanøttsmør og gelésmørbrød og 1 kopp grønnsaksuppe.
 • 1 håndfull fullkornskjeks og 1 gram av din favoritt harde ost.
 • 2 gram kylling, ½ kopp søtpotetmos og ½ kopp cottage cheese med frukt.

Halsbrann under graviditet er hyppig, men det skjer ikke for hver kvinne, og alvorlighetsgraden av den brennende følelsen varierer fra kvinne til kvinne. Følg de ovennevnte rettsmidler for å kurere problemet med halsbrann, men hvis problemet fortsatt vedvarer, må du umiddelbart kontakte gynekologen din for å søke riktig medisinering.

Avslutningsvis er halsbrann under graviditet et vanlig fenomen og bør ikke bekymre deg så mye. Noen grunnleggende livsstilsendringer, og med ovennevnte hjemmemedisiner, kan halsbrann under svangerskapet lindres. Men hvis problemet fortsatt vedvarer, bør halsbrann og sur refluks under graviditet behandles, ettersom nyere studier rapporterer at symptomer på GERD har vært assosiert med økt alvorlighetsgrad av graviditetsrelatert kvalme og oppkast. Antacida, H2RA og PPI er trygge for bruk under graviditet, så hvis livsstilsendringer ikke klarer å håndtere GERD-symptomer, kan disse medisinene legges til det antiemetiske behandlingsregimet.

Ofte stilte spørsmål og svar:

Q1. Er det trygt å bruke medisiner mot halsbrann under graviditet?

Svar: Det hele avhenger av hvilken type medisin du bruker. Legen din kan gi bedre råd om medisinene du skal ta mot halsbrann under graviditet. En ting er sikkert at du ikke skal medisinere deg selv. Hold legen din informert om legemidlene du tar.

Q2. Er halsbrann et tegn på tidlig graviditet?

Svar: Nei, halsbrann er slett ikke et graviditetstegn. Kvalme, oppkast, tretthet er noen av de første tegnene på graviditet.

Q3. Kan halsbrann under graviditeten skade barnet?

Svar: Nei, halsbrann skader ikke barnet. Halsbrann er en av de vanlige tingene som skjer under graviditet.

Q4. Gir halsbrann under graviditet hjerteinfarkt?

Svar: Halsbrann under graviditet har ingenting å gjøre med hjertets funksjon. Halsbrann er forårsaket av acid reflux fra magen til spiserøret, forårsaker brennende følelse.

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i denne artikkelen er utelukkende for kunnskapsformål og skal ikke tolkes som profesjonell medisinsk rådgivning, og de hjemmelagde rettsmidlene bør ikke brukes som erstatning for medisinsk diagnose og behandling. Også, ikke selvmedisinere? Hvis du har spørsmål angående halsbrann under graviditet, må du kontakte legen din og ta en informert beslutning.