Hvis du er gravid, er det ekstremt viktig å spise mat som er rik på essensielle vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene er nødvendige for å bevare helsen din og sikre riktig utvikling av babyen. Kalsium er et så viktig næringsstoff som er avgjørende for en sunn graviditet. Det er avgjørende for utviklingen av bein, nerver og andre viktige organer hos babyen. Det er også et veldig viktig næringsstoff for å opprettholde mors helse under svangerskapet. Å spise kalsiumrik mat under graviditeten er den beste måten å sikre at du og babyen din får tilstrekkelig mengde med dette viktige mineralet.

La oss forstå mer om dette essensielle mineralet og de beste matvarene som er rike på kalsium.

kalsiumrik mat under graviditet

Hvor mye kalsium trenger gravide kvinner?

En gravid kvinne trenger en konsistent mengde på 1200 mg til 1400 mg kalsium per dag. Kalsium er det viktigste mineralet for å bygge babyens skjelettsystem. Det er også nødvendig for utvikling og funksjon av hjertet, nervesystemet og muskelsystemet i den voksende babyen. Mer kalsium er nødvendig i tredje trimester når babyens bein utvikler seg raskt for å forberede fødsel. I løpet av denne tiden trenger det voksende fosteret minst 30 g kalsium per dag.

Kalsium bidrar til å forhindre graviditetsrelaterte komplikasjoner og andre problemer mødre kan møte. Det er et viktig næringsstoff for å opprettholde mors helse under hele graviditetsperioden når kroppen trenger å forsørge babyen og også fungere godt.

Fordeler med kalsium for gravid mor og ufødt barn:

La oss se på fordelene med kalsium under graviditet,

  1. Kalsium hjelper til med riktig vekst av fosteret gjennom svangerskapsperioden.
  2. Det er det viktigste mineralet for utvikling av bein og skjelettsystem hos babyen.
  3. Det hjelper i utviklingen av babyens nerver. Og det er nødvendig for at nervesystemet skal fungere som det hjelper på overføring av nerveimpulser.
  4. Det er nødvendig for å bygge sterke hjertemuskler og utvikle et normalt hjerteslag og hjertefunksjon.
  5. Kalsium er avgjørende for utvikling og funksjon av muskler i den voksende babyen. Det sikrer riktig muskelsammentrekning hos babyen.
  6. Tilstrekkelig kalsium er veldig viktig for den gravide moren, da det bidrar til å regulere blodtrykket. Høyt blodtrykk eller hypertensjon kan forårsake alvorlige komplikasjoner som preeklampsi som kan være dødelig for barnet.
  7. Tilstrekkelig kalsiumforbruk sikrer at det ikke er tap av bein hos moren når det gjelder fosteret. Beintap under graviditet kan føre til tilstander som osteoporose senere i livet.
  8. Det forhindrer tilstander som muskelkramper, stivkrampe, svake tenner og bein hos moren.
  9. Utilstrekkelig kalsium kan føre til underutviklet foster, svake lemmer, forkrøplet vekst, lav fødselsvekt, dårlig fostermineralisering osv..

Kalsiumrike matvarer å spise under graviditet:

Nedenfor er listen over de beste kalsiumrike matvarer som trygt kan konsumeres under graviditet,

1. Meieriprodukter:

Meieriprodukter som melk, ost og yoghurt er gode kilder til kalsium. Et glass melk inneholder rundt 300 mg kalsium og en halv kopp ost inneholder 300 til 335 mg. Yoghurt er det beste kalsiumrike daglige produktet ettersom det er rikt på probiotiske bakterier som er nyttige for tarmhelsen og fordøyelsen. En kopp ostemasse eller yoghurt inneholder 450 mg kalsium.

2. Tofu:

Tofu er en av de høyeste naturlige kildene til kalsium. En kopp tofu inneholder 434 mg til 861 mg kalsium. Du kan enkelt inkludere tofu i ditt daglige kosthold ved å legge den til salater eller erstatte paneer med tofu i karriretter.

3. Chia frø:

Chiafrø er en god kalsiumkilde. Det har også mange helsemessige fordeler. To spiseskjeer chiafrø inneholder 179 mg kalsium. Du kan konsumere chiafrø ved å tilsette dem i smoothies, milkshakes, fruktjuicer, havregryn eller yoghurt.

4. Mandler:

Mandler er veldig næringsrike og rike på kalsium. En halv kopp mandler inneholder 189 mg kalsium. Du kan suge mandler over natten og spise dem om morgenen. Du kan også legge dem til i salater eller spise dem hele.

5. Sesamfrø:

Sesamfrø er en veldig sunn kilde til kalsium. Du kan konsumere dem ved å legge til frøene i karriretter, lage chikki, tilsette rotis eller brød etc. To spiseskjeer sesamfrø inneholder 180 mg kalsium.

6. Tørkede fiken:

Tørket fiken er veldig næringsrik. De er også rike på antioksidanter og fiber, som bidrar til å holde kroppen frisk. En halv kopp tørket fiken inneholder 120 mg kalsium. Du kan spise dem hele eller suge dem i vann over natten før du spiser dem om morgenen.

7. Solsikkefrø:

Solsikkefrø er rike på vitaminer og mineraler som kalsium, magnesium, kobber og vitamin E. Disse næringsstoffene er svært gunstige under graviditet. En kopp solsikkefrø inneholder 110 mg kalsium. Du kan konsumere solsikkefrø hele eller tilsette dem i salater.

8. Bladgrønne grønnsaker:

Bladgrønt er en rik kilde til kalsium og forskjellige andre næringsstoffer som er fordelaktige under graviditet. Du kan enkelt spise grønne grønnsaker ved å legge dem i karriretter, salater og smoothies. En kopp kokt spinat inneholder 245 mg kalsium. Mens sennepsgrønt, grønnsakgrønt, kålrot og grønnkål inneholder henholdsvis 284 mg, 357 mg, 198 mg og 94 mg.

9. Bønner:

Kokte bønner som hvite bønner og svarte øyne inneholder 211 mg og 294 mg kalsium per kopp. Du kan spise bønner ved å lage karri eller tilsette dem i salater. Bønner er også rike på andre næringsstoffer som er fordelaktige under graviditet.

10. Appelsiner:

Appelsiner er rike på antioksidanter og næringsstoffer som kalsium. En kopp oransje frukt inneholder 40 mg kalsium. Du kan spise dem hele eller lage juice. Du kan også legge til oransje biter i salater.

11. Kiwi:

Kiwi er næringsrik og rik på antioksidanter. Det er en veldig god frukt under graviditeten. En kopp kiwifrukt inneholder 34 mg kalsium. Du kan spise kiwi hele eller tilsette dem i smoothies. Det er også mange oppskrifter der kiwi er et deilig tillegg.

12. Jordbær:

Jordbær er en deilig måte å konsumere kalsium på. En kopp jordbær inneholder 16 mg kalsium. Jordbær spises best hele. Og du kan også være dem i smoothies eller yoghurt.

Effekter av overdreven kalsiumforbruk under graviditet:

Som med alle andre matvarer har også kalsiuminntak begrensninger. Du må sørge for å ikke overskride å ta 2500 mg per dag. For mye forbruk kan forårsake bivirkninger som forstoppelse og nyrestein. Det hindrer også absorpsjon av andre viktige mineraler i kroppen som jern og sink.

Vi er sikre på at denne artikkelen har gitt all informasjon du leter etter angående viktigheten av kalsium under graviditet. Hva du skal spise under graviditet er ikke mer et spørsmål! Øk kalsiuminntaket ved å spise de deilige kalsiumrike kildene nevnt ovenfor. Gi oss beskjed om graviditetsopplevelsen din og hvordan denne artikkelen hjalp deg i kommentarene nedenfor. Ha en trygg og lykkelig graviditet!

Ofte stilte spørsmål og svar:

Q1. Kan jeg ta kalsiumtilskudd under graviditet?

Svar: Kalsiumtilskudd er den beste måten å sikre at du får i deg nok kalsium per dag. Den passer best for folk som ikke spiser melk eller kjøtt. Kalsiumtilskudd kommer i form av kalsiumsitrat og kalsiumkarbonat i India. Du må også begrense inntaket til 500 mg om gangen, og kroppen din synes det er vanskelig å absorbere, og kan føre til bivirkninger..

Kalsiumkarbonat inneholder den høyeste mengden kalsium, men trenger magesyrer for absorpsjon, så det må tas sammen med måltider.

Kalsiumcitrat absorberes lett av kroppen uten magesyrer, så det kan også tas på tom mage. Men kalsiumsitrattilskudd inneholder mindre kalsium.

Q2. Hva er fordelene med å spise kalsiumrik mat etter levering eller graviditet?

Svar: Hver kvinne trenger minst 1000 mg kalsium per dag, selv når hun ikke er gravid. En ammende kvinne trenger 1200 til 1400 mg kalsium om dagen. Hun spiser kalsiumrik mat hver dag, selv etter at graviditeten er avgjørende for en sunn kropp og for å unngå sykdommer som osteoporose osv..

Kalsium er nødvendig for å bygge sterke bein og tenner, vedlikeholde og reparere dem. Det er også et viktig mineral for riktig funksjon av mange organer som hjerte, nerver, muskler, blod etc. Kalsiummangel har mange farer som tap av benmasse, organdysfunksjon, ineffektiv metabolisme osv.

Q3. Hva er den beste kalsium- og jernrike maten en gravid kvinne kan spise?

Svar: Jern og kalsium er svært viktige mineraler som trengs under graviditet. Magert kjøtt, melk, ost, sjømat, yoghurt, tofu, grønne grønnsaker, bønner, frokostblandinger, brokkoli, spinat, kål er alle rike på jern og kalsium.