När vi talar om äggstockar brukar vi hänvisa till den kvinnliga könskörteln eller sexuella varelsen. Äggstockarna är en integrerad del av det kvinnliga reproduktiva systemet där varje månad bildas och släpps äggen som antingen befruktas för att bilda barn som vi skyddar i nio månader, eller sönderfaller i form av menstruation. Äggstockarna är den enda tillverkaren och lagringen av dessa ägg som sedan släpps ut genom äggstockens huvud som är anslutet till ett rör som kallas äggledaren som slutar i livmodern.

Äggstockscyst Symtom och orsaker

En vätskefylld säck utvecklas ofta inuti äggstockarna hos kvinnan som kantas av ett tunt lager eller en vägg. Denna säckfyllda vätska beskrivs sedan som en ovariecyst. Faktum är att läkarna säger att alla äggstocksfolliklar som blir större än 2 cm i storlek kan kallas en cysta. Men dessa cystor är extremt vanliga. Forskning och undersökningar visade att dessa cystor är vanligare hos kvinnor som går igenom sina reproduktiva år. Men de är godartade i naturen som i helt ofarliga och kan lätt botas.

Det finns vanligtvis olika typer av cystor på äggstockarna. Corpus luteumcyst handlar om frisättning av ett ägg. Ofta när ett ägg släpps passerar det genom äggledarna och befruktas för att bilda en blastocyst. Om inte, sönderfaller det. Follikeln ägget har frigjorts från kallas då corpus luteum. Även om den naturliga processen kräver att den bryts ner och försvinner, kan den ibland bli fylld med vätska och blod och kvarstå.

Cystadenom är en tumör som uppstår i äggstocksfodret som kan vara så stort som 12 tum. Ofta när inre blödningar uppstår från cysten kallas tillståndet som hemorragisk cysta. Således går de olika typerna och effekterna av ovariecysta.

Vanligtvis påverkar äggstockscyst en lång rad kvinnor i olika åldrar vanligtvis också kallade funktionella eller enkla cyster. Vid ultraljud under diagnosen liknar dessa cyster små bubblor i äggstocken och är vanligtvis av funktionell typ, det vill säga de uppstår utan att någon tidigare sjukdom eller infektion uppmuntrar det. Dessa är mycket behandlingsbara och inte exakt cancerösa i naturen om de inte ses under en äggstockscancerperiod.

Äggstockscyst Symtom och orsaker:

Den här artikeln informerar dig om vad som är de främsta orsakerna och symtomen på äggstockscysta som hjälper dig att veta vad som är ditt tillstånd när du attackeras av denna äggstockscysta.

Orsaker till ovariecysta:

Några av de främsta orsakerna eller orsakerna till att äggstockscystan har sin existens är:

1. Oregelbunden menstruationscykel:

De funktionella cystorna får huvudsakligen klandras för denna cystförekomst eftersom de direkt hanterar menstruationsproblem. Om en tjej har en oregelbunden cykel där hennes menstruation ibland hoppar över en månad och händer två gånger nästa månad eller fortsätter att ändra tider, till exempel rörelser från den första i månaden till den sista, är risken stor att cystor på äggstockarna kan inträffa. Men det är cyster som inte är cancerframkallande och som ibland försvinner av sig själva. Men under de första åren av menstruationen är oegentligheter vanliga så ta inte fel.

2. Infertilitet:

Infertilitet hos kvinnor kan vara orsaken till de upprepade cystorna på äggstockarna som uppstår i dina äggstockar till den punkt där cysten dyker upp och återkommer efter varje år. Detta är dock vanligtvis godartat, men att förlänga en växande cysta är ingen bra idé. Cysten måste tas omedelbart omedelbart innan den kvarstår i äggstockarna för länge för att bli cancerös. Infertilitet för en kvinna i en yngre ålder är en riktigt tuff fråga och därför går hon igenom en viss medicin för att se till att hennes infertilitet kan vändas. Dessa mediciner, särskilt de med gonadotropin, kan också vara orsaken till cystor på äggstockarna.

3. Hormonersättningsterapi:

Med övergången ålder utsätter kvinnor sig ofta för hormonersättningsterapier och du kanske inte vet, men dina cystor på äggstockarna är direkt relaterade till dessa hormonersättningsprocesser. Terapin innehåller vissa åtgärder och mediciner som kan utlösa problem i äggstocken så småningom bilda en cysta.

4. Fetma och ledighet:

Även om fetma är en huvudorsak till att cystorna på äggstockarna inträffar, avser ledighet här de sexuella handlingarna som många kvinnor stoppar när de börjar åldras. Denna långa torrperiod av inte använda sexuella hormoner inuti äggstocken blir rostig. Nu ska äggstockarna producera mer av dessa sexuella hormoner som de inte gör. Detta kan då leda till cystor på äggstockarna.

5. Släktforskning:

Sedan är det naturligtvis den ärftliga övergången av gener och celler som kan vara anledningen till att du har en lång rad kvinnor i din familj som lider av ovariecysta, du är inte annorlunda.

6. Ålder:

Ålder är en av de mest troliga orsakerna till cystor på äggstockarna. Om du letar efter orsakerna till ovariecysta är ålder en av de avgörande faktorerna. Om en kvinna åldrar mer än 40, har hon en stor chans att se tecken och symtom på ovariecysta i dem. Det är också vanligt hos kvinnor under 30 år. Dessa är ofta förknippade med överdriven smärta och inre blödning. Man kan inte helt enkelt ignorera denna orsak eftersom den är en av de vanligaste orsakerna till ovariecystor.

7. Totipotential könscell:

Det finns mer än en typ av ovariecystor. Dermoidcysten uppstår på grund av denna anledning. Ofta utvecklas en cysta från en primär oocytkimcell och det kan också ge upphov till andra bakterieinnehållande celler, vilket ytterligare kan öka chanserna för ovariecysta. Det har sett att dermoidcystorna innehåller i hår, ben, hud, vävnader etc. Det finns också i tänderna. Dessa produceras i allmänhet från äggproducerande celler och det finns inget annat alternativ än en operation om du vill ta bort den.

8. Periodfrågor:

Det finns några kvinnor som har problem med menstruation. Hos vissa kvinnor stannar menstruationsprocessen och de har stor chans att drabbas av symtomen på ovariecysta. Äggstockscyst händer också för dem som har några allvarliga problem när det gäller perioder som infektion och andra liknande besvär.

Det fanns orsaker när kvinnor som har månadsperioder lider av ovariecystor. Kvinnor som lider av sådana periodproblem bör omedelbart konsultera en expert om detta ämne.

9. Klimakteriet:

En annan vanlig orsak bland cystor på äggstockarna är klimakteriet. Kvinnor som har gått igenom klimakteriet kan drabbas av ovariecystor. Dessa frågor har diskuterats ovan (föregående punkt) kortfattat, men här kommer vi att gå igenom en bred diskussion om klimakteriet. Klimakteriet kan definieras som det stadium då en kvinna slutar ha mens. Just den kvinnan förlorar också möjligheten att bli gravid naturligt. Under detta skede börjar menstruationer bli mindre frekventa och senare slutar en kvinna att uppleva perioder alls. Hos vissa kvinnor sågs det att menstruationen plötsligt slutade.

10. Andra orsaker:

Det finns många andra orsaker som kan vara ansvariga eller orsaka cystor på äggstockarna. En kvinna kan lida av symptomen på ovariecysta, men ignorerar dem. Tja, detta kan vara en orsak bakom den snabba spridningen av denna typ av sjukdom och kan hämma ditt fysiska tillstånd också. Rökning har betraktats som en av de mest potentiella orsakerna till ovariecysta, enligt läkare. En kvinna som är kedjerökare eller till och med rökare ganska ofta kan utsättas för symtomen på äggstockscysta på grund av ung ålder. Fetma är ännu en viktig orsak bland alla cystor på äggstockarna och kan inte ignoreras alls.

Symtom på ovariecysta:

Det finns ofta tecken och symtom som dessa cystor följer. Dom är:

1. Viktökning:

När det finns svårigheter i ett av kroppens huvudorgan följer en viktförskjutning, vare sig det är bra eller dåligt. Medan cancer ofta minskar en betydande mängd av dina kilo, hjälper cystor dig att få samma som leder dig att gå upp i vikt mirakulöst. Återigen är fetma en orsak till ovariecystor.

2. Smärta vid copulation:

Det påverkar ofta kvinnor i deras barndom eller unga ålder när deras sexuella handlingar är mycket vanligare än ålderdom. Om du observerar smärta under samlag som du inte var på förhand är chansen stor att du utvecklar eller redan har utvecklat en ovariecyst. Detta beskrivs som en kraftig smärta i nedre delen av magen som kvarstår varje gång du ägnar dig åt sexuella handlingar.

3. Menstruationsproblem:

Med ovariecysta i äggstockarna börjar dina äggstockar fungera fel. Det är därför man under menstruationen kan uppleva smärta, som till skillnad från vanliga mensvärk. Den dunkande smärtan då kommer nu att ersättas av en skarp stickande smärta även när du har mens. Detta kan också följa onormal blödning i en stor mängd.

4. Urinering problem:

Samma problem gäller för urineringstider. Det kan vara svårt att kissa, varför det är av yttersta vikt att få en kontroll så snart som möjligt.

5. Mage uppblåsthet, svullnad (överdriven smärta):

En kvinna kommer att uppleva kraftiga värk i buken när hon lider av ovariecysta. En kvinna kommer att uppleva svår smärta i hennes nedre del av buken medan hon lider av ovariecysta. Uppblåsthet eller svullnad i bukområdet är ganska vanligt och detta händer utan någon åldersbarriär.

6. Smärtsamt samlag:

(Denna punkt har diskuterats ovan men i korthet. Den här paragrafen diskuterade de smärtsamma samlagsproblemen på ett beskrivande sätt) När en kvinna upplever symptomen på ovariecysta, bör hon sluta ha samlag om och tills hon är helt botad. Om du planerar eller tänker engagera dig i sexuella aktiviteter, säg nej till dina upphetsande hormoner, eftersom det kan vara en smärtsam upplevelse för dig. Under denna fas kommer någon form av sexuell aktivitet att förknippas med enorm smärta. Under äggstockscyst, om en kvinna är involverad i någon form av sexuell plan, kan det visa sig vara en smärtsam upplevelse för dig.

7. Illamående och kräkningar:

Om du upplever symptom på kräkningar i dig under nästan varje dag på dagen, är det inte normalt. Du kanske lider av ovariecystan.

8. Smärta i nedre låren:

Det kommer att vara överdriven smärta i nedre låren och detta är ett av de främsta symtomen på ovariecysta. Om en kvinna lider av ovariecysta är det ganska vanligt att han eller hon kommer att uppleva svår smärta i nedre låren. Denna smärta är extremt skadlig eftersom smärtan kommer från nedre delen av ryggen.

9. Bäckenvärk:

Det kommer också att vara smärta i bäckendelen. Under äggstockscyst är bäckens del av kvinnan i allmänhet ett av de mest drabbade områdena. Bäckenvärken kan vara riktigt irriterande eftersom den kan ha sitt ursprung när som helst på dygnet och detta kommer att pågå under en på varandra följande tid. Det finns inget sätt att undvika denna smärta eftersom det är naturligt och ganska uppenbart när man lider av ovariecysta.

10. Bröst ömhet:

Ett annat vanligt symptom på ovariecysta är anbud av bröstet. Kvinnor som är äldre än 35 eller 40 år kommer att uppleva detta symptom mest. Bland alla symptom på äggstockscyst är den här den vanligaste. : En kvinna kommer medelstora bröst eller en vällustig kropp kommer att känna detta mest. Det kommer en slapp effekt i brösten och många kvinnor kommer att bli besvikna över detta eftersom de är en av de bästa sakerna med en kvinna. Enligt vissa läkare och experter inom detta ämne kommer kvinnor som röker eller dricker mycket att uppleva detta symptom mest. Huden runt bröstet kommer att lossna. Det finns många sätt en kvinna kan förhindra att brösten sjunker. Om du forskar på internet ordentligt kommer du att upptäcka att det finns ett antal huskurer tillgängliga som kan användas eller appliceras för att förhindra att brösten sjunker.