Vår kropp har fem känslor av lukt, syn, hör, smak och naturligtvis beröring. Av dessa är det största organet som finns i vår kropp ingen mindre än själva huden som sveper runt hela vår kropp och rinner ner hela längden från toppen av hårbotten till undersidan av fötterna. Huden är ett starkt tjockt lager och skyddar således vår kropp från mötande faror, friktionsskydd och åtgärdar snitt och fläckar.

Vid de flesta gånger regenererar huden sig genom att bilda blåsor på det öppna såret eller friktionssåret. Vid andra tillfällen krävs lite hjälp externt. Denna hud är därför tillräckligt tjock för att stödja 3 lager i den. Det första lagret är de skivepitelceller som hör hemma på toppen som är tätt packade. Det andra lagret bildar bascellerna och det tredje är melanocyterna som är markskiktet. Det är detta markskikt som är ansvarigt för produktionen av melanin som ger en individ hans eller hennes färg.

Hudcancer är cancercellerna som bildas i något av hudlagren som ibland påverkar alla tre i processen. Det finns ofta vissa molekyler i cellerna som kodar för ett genetiskt tillstånd eller information om en individ som i folkmun kallas DNA. Vid skada på just dessa element börjar cellerna i huden fungera fel. Cancerceller är onormala celler som ännu inte är tillräckligt mogna för att betraktas som en vuxen cell. Därför hjälper deras användning hälften även om de var normala.

På grund av de skadade hudcellerna har dessa onormala celler rykte om snabb reproduktion nästan dubbelt så snabbt som en normal cell. Men dessa celler dör eller sönderfaller vanligtvis inte som de normala cellerna. De fortsätter bara att trängas så småningom beröva de normala cellerna deras plats. Detta är starten på cancer. Ofta ackumuleras dessa celler på en plats och bildar en tumör som sedan kan bryta från sin mamma och öppna en separat bas någonstans och därigenom framgångsrikt sprida cancercellerna.

Typer av hudcancer:

Det finns huvudsakligen två olika typer av hudcancer:

Keratinocytcancer behandlar basala och skivepitelceller i huden. Detta är den vanligaste typen av hudcancer enligt läkaren där cancertypen etsat sitt namn från cellernas keratinocyt där cancercellerna bildas. Den andra sorten är melanom, vilket är cancer i det lägsta lagret där pigmenteringarna sker. Trots att melanomcancer är mycket sällsynt är den mer dödlig än de tidigare cellerna men botas om den fångas i sina tidiga skeden. Det finns också många sällsynta typer av hudcancer, till exempel merkelcellscancer eller kutant lymfom etc. För de flesta cancerförhållandena finns det mest ett symptom på det översta skivepitelcellskiktet.

Orsaker och symptom på hudcancer:

Nedan ges de viktigaste symptomen och orsakerna till hudcancer.

Orsaker till hudcancer:

De olika orsakerna till hudcancer kan beskrivas i

1. Exponering för strålning:

Kärnreaktionen från Hiroshima Nagasaki rapporterade att de överlevande ökade och alarmerade risken för hudcancer som multiplicerades varannan sekund när fler och fler överlevande gick med i hudcancerlägret. Anledningen som formulerades av doktorns skylla på den otäcka strålningen, anledningen till att hudcancerceller förökades av den andra. Senare visade det sig att exponering för vissa typer av alarmerande strålning kan orsaka hudcancer.

2. Solbränna:

En av de vanligaste och främsta orsakerna till att hudcancer växer är den enda källan till vårt D -vitamin, solen. även om det är jordens ljusgivare är solen källan till UV -strålar i jorden, en typ av strålning som vår hud inte är kompatibel med. Som ett resultat dyker det upp många biverkningar, några av dem är mörka fläckar i huden, för tidigt åldrande och skrynkling av ung hud, solbränna och viktigast av allt kombinerar dessa reaktioner en hög risk för hudcancer.

Undersökningar som genomförts visade att de vita hudcellerna i vår kropp vid en viss tidpunkt under vår barndom förstör sig vid exponering för sol. Senare i sitt vuxna liv blir dessa mycket skadade celler cancerösa. Men risken för hudcancer är direkt relaterad till berget för exponering för sol och typen av exponering för UV -strålning.

3. Genetik:

Icke -melanom hudcancer är inte ärftlig. Men nyare forskning har visat att ett högre antal hudcancer som inte är melanom ökar risken för hudcancer drastiskt. En person med en fallhistoria av skivepitelcancer har 2-3 gånger större chans att utveckla samma.

4. Mullvad:

Förekomsten av mol, även känd som dysplastisk nevi, sätter också personen högre risk för hudcancer. Några av dessa mol ser onormala ut och tenderar att vara större än de normala. Dessa onormala mol är mer benägna att vara cancer.

5. Ljus hud:

Hudcancer kan utvecklas oavsett hudens pigmentering, men personer med ljus hy visar ökade chanser mot detsamma. Människor med ljus hud har mindre pigment och är därför mer mottagliga för skador orsakade av UV -strålning. Detta ökar därför risken för hudcancer jämfört med dem med mörkare hudton.

6. Psoriasis:

Det har visat sig att personer med psoriasis löper högre risk att utveckla hudcancer. Det betyder dock inte att varje fall av psoriasis kan leda till hudcancer. De behandlingar som används för psoriasis som PUVA (Psoralen Ultraviolet Light Treatment) ökar mottagligheten för hudcancer melanom.

7. Xeroderma Pigmentosum:

Xeroderma Pigmentosum är ett sällsynt genetiskt hudsjukdom som förekommer från födelsetiden. En variant av detta Xeroderma Pigmentosum -tillstånd dyker dock inte upp under de första åren. Människor med sådana tillstånd kan inte reparera sin hud när de utsätts för sol. De måste därför undvika exponering för sol och andra UV -ljuskällor. Därför är det troligt att sådana personer utvecklar hudcancer.

8. Försvagat immunsystem:

Enligt olika studier som genomförts har det varit känt att personer med svagare immunförsvar har ökad mottaglighet för hudcancer. Detta inkluderar också personer som genomgår organtransplantation som behöver ta immunsuppressiva läkemedel och även de som är infekterade med hiv/aids. Sådana individer bör regelbundet kontakta en hudspecialist för att se upp för tidiga symptom på hudcancer.

9. Födelsemärken:

Födelsemärken är inget annat än färgade fläckar på huden som kan orsakas av olika faktorer. Inom medicinsk terminologi kallas det ‘Congenital Nevus’. Bildandet av födelsemärken kan begränsas till det yttre lagret eller ibland kan det tränga in i de djupare skikten. Vanliga födelsemärken som jordgubbsmärken och portvinsfläckar utvecklas minst sannolikt till cancer. Men vissa födelsemärken som bildas i det yttre hudlagret kan visa sig vara cancerframkallande. Sådana cancerceller avlägsnas enkelt genom kirurgi.

10. Kontakt med kemikalier:

Det har visat sig att långvarig kontakt med specifika kemikalier också kan visa sig vara en av orsakerna till hudcancer. Några kemikalier i denna kategori inkluderar kreosot, sot, arsenik, koltjära, tonhöjd, skifferoljor och några petroleumprodukter som motorolja eller mineralolja.

Hudcancer är den vanligaste förekomsten av cancer i dessa dagar. Det finns olika typer av hudcancersymtom. Men dessa symptom diagnostiseras ofta fel, vilket gör det svårt för människor att ens inse det.

Tecken och symptom på hudcancer:

Nedan ges 10 tecken och symptom på hudcancer som är användbara för att ta reda på sjukdom tidigt.

1. skivepitelcancer:

Den skivepitelcellen som är det högsta området är det mest drabbade området när det gäller hudcancer. Den utsätts direkt för all strålning och oftast kan cancer i cellens inre lager till och med hitta ett sätt att exponera sig genom de översta skiktplattformiga cellerna. Dessa celler orsakar cancer i ett visst område, särskilt de som utsätts mest för solen, till exempel ansiktet, öronen, händerna eller en del av bröstet, benen ibland för både män och kvinnor. Symptomen på detta är skorpan i det drabbade området där huden blir flagnande och skalar med en mjuk skorpa nästan som en fiskens skalor. Det bildas också små röda utslag eller knölar som knölar spridda över det drabbade området.

2. Basalcellscancer:

Detta lager skyddas vanligtvis av de översta lagren, det skivepiteliga lagret men fokuserar fortfarande främst det solexponerade området. Strålningen är så stark att forskarna säger att den kan perforera de översta lagren för att nå den andra och därigenom påverka cellerna där. Till skillnad från det översta lagret visar detta lager förekomsten av pärlvita stötar som är klibbiga och vaxartade i naturen. Tillsammans med detta visas de bruna fläckarna på huden som är rika på färger men små som bara påverkar platsen.

3. Bowens sjukdom:

Bowens sjukdom är en annan typ av skivepitelcancer som sprider sig utåt från hudytan. De framstår som rödaktiga och fjällande fläckar som till och med kan uppvisa ett krispigt utseende. Bowens sjukdom bör inte misstas som eksem, psoriasis, svamp eller normalt utslag. Det bör behandlas omedelbart efter samråd med en hudläkare.

4. Aktinisk keratos:

Aktinisk keratos orsakas av långvarig exponering för solstrålar. En person som lider av aktinisk keratos utvecklar också små, fjällande fläckar i olika delar av kroppen. Dessa fjällande fläckar finns främst på huvud, händer och nacke. Actinic Keratosis är ett av de tidiga symptomen på hudcancer och bör inte gå oupptäckt.

5. Melanomcellscancer:

Dessa lager bildas på hudens marknivå och om de behandlas korrekt kan de reduceras och botas. Symtomen är desamma. Utseendet på bruna fräknar som fläckar som är mörka i färg och bildning av knölar som fläckar är några av exemplen.

6. Actinic Cheilitis:

Actinic Cheilitis, även känd som bondens läpp, kan bli ett cancerframkallande tillstånd som kan ses på underläpparna. Det präglas av fjällande fläckar och orsakar konstant grovhet i läpparna. Några av de andra vanliga symptomen som uppstår under Actinic Cheilitis är närvaron av framträdande läpplinjer, svullnad i läpparna och blekning av gränser mellan hud och läppar. Därför bör sådana hudförhållanden omedelbart behandlas.

7. Atypisk mol:

Detta är andra vanliga symptom på hudcancer. Atypiska mol måste behandlas omedelbart. Även om dessa molar i sitt första utseende inte ser cancerframkallande ut, men de kan förvandlas till ett efter några år. Sådana mol finns oftast i hudområden som till stor del utsätts för sol. Atypiska mol har oregelbunden form, är jämförelsevis större och har blekande gränser. De kan verka upphöjda eller platta på hudens yta.

8. Glänsande höjt område:

Detta är en mycket vanlig förekomst hos människor. Närvaron av glänsande upphöjt område är ett av de tidiga hudcancersymtomen. De kan verka röda, bruna och svarta eller till och med visa mjölkvitt utseende. Färgen på detta glänsande upphöjda område beror dock på hudens naturliga pigmentering. De ska inte ignoreras som vanlig mol och måste behandlas omedelbart. Besök en hudläkare omedelbart när du stöter på dessa glänsande upphöjda områden på din hud.

9. Kutan horn:

Kutan horn ser ut som en trattformad tillväxt som sticker ut från hudens röda bas. Dessa är normalt gjorda av keratin och det finns olika former av kutan horn som finns på huden. De varierar i storlek eller form och ses ofta hos personer med ljusare hud. Kutan horn kan utvecklas var som helst på kroppen, inklusive nacke och näsa.

10. Ihållande öppna porer:

Detta är ett annat vanligt tecken på hudcancer. Ihållande öppna porer blöder ofta eller bildar skorpa på hudytan. De kan yta var som helst på kroppen inklusive armar, nacke, rygg och ben. När du stöter på sådana porer i din hud är det dags att omedelbart kontakta en bra hudläkare. Om de inte behandlas kan dessa ihållande öppna porer utvecklas till basalcellscancer. Dessa typer av karcinom kan sedan påskynda utvecklingen av hudcancer.