Påssjuka är en virussjukdom som vanligtvis kallas epidemisk parotit. Det är en mycket smittsam sjukdom som resulterar i inflammation i endera eller båda parotidkörtlarna. Påssjuka kan enkelt förebyggas genom att ta MMR -vaccinationen under barndomen.

Påssjuka är en mycket smittsam virusinfektion som har noterats vanligtvis drabbar små barn. Det har förekommit över 1200 fall av påssjuka per år där svullnaden av de två spottkörtlarna på båda sidor av ansiktet är inblandad med tanke på personen ett mer hamsterliknande ansikte. Påssjuka -viruset är ett smittsamt virus och kan överföras till beröring eller användning av vanliga verktyg. När ett barn vanligtvis har påssjuka är de immuna mot mestadels alla andra sjukdomar hela sitt liv. Detta kan vara den enda uppåtsidan med att ha denna sjukdom.

Påssjuka kan vara extremt smärtsam eftersom körtlarna svullnar mer och mer på grund av infektion. Varmvattenhanddukar kan hjälpa till att minska svullnaden men bara i viss utsträckning. Det finns en stor spänning att ta över hur länge ditt barn kan lida av detta.

Normalt håller påssjuka i lite mer än en månad vilket ger personen ett stort obehag. normalt läkare ordinerad medicin kan hjälpa till att minska smärta. Antibiotika hjälper till att bekämpa infektioner och på sikt minskar det svullnaden men du kan inte ge ett barn för många antibiotika eftersom det utan tvekan kommer att röra med deras system.

Påssjuka orsakas främst på grund av Rubulavirusinfektion. Infektionen sprider sig sedan från en person till en annan genom mediet av infekterad saliv. När du drabbas av påssjuksinfektion når viruset dina spottkörtlar från luftvägarna. Det finns ytterligare reproducerar och orsakar svullnad i körtlarna.

Påssjuka Symptom och orsaker

Påssjuka Symptom och orsaker:

Här i den här artikeln kommer vi att förklara vad som är de främsta orsakerna eller orsakerna och symtomen på påssjuka.

Orsaker till påssjuka:

Det finns några orsaker eller orsaker till påssjuka, av vilka några nämns i detalj nedan:

1. Direktkontakt:

Den direkta kontakten med en annan person som redan har denna infektion kan få dig att börja få denna infektion själv. Särskilt med barn kan konstant interaktion orsaka överföring av påssjuka från ett barn till ett annat. Det är därför det är nödvändigt att ge ditt barn det vaccin som är ansvarigt för att hjälpa till att bekämpa detta virus. Vaccinet hjälper till att hålla din kropp immun mot påssjuka och försäkrar därför att du och ditt barn lever ett hälsosamt liv utan infektioner och virus.

2. Indirekt kontakt:

Indirekt kontakt till exempel när ett barn använder kranen som har använts av en påssjuka patient är det möjligt att rester av viruset på kranen kan infektera barnet också. Indirekt kontakt är ett av de viktigaste sätten på vilka du eller något barn kan få påssjuka. Påssjuka förekommer vanligtvis hos barn eftersom deras immunsystem fortfarande utvecklas, därför har de inte tillräckligt starka system för att effektivt bekämpa detta virus.

För att hjälpa till i kampen mot spridning av påssjuka ges MMR -vaccinet vanligtvis i tidig ålder för att hjälpa kroppen att bli immun mot viruset. Innan MMR -vaccinationen infördes, fanns det i England och Wales 1 200 fall med sjukhusinläggning per år.

3. Andra sätt på vilket påssjuka -viruset kan spridas är:

Nysning eller hosta med samma bestick/tallrikar med någon smittad som delar mat och dryck med någon smittad som kysser någon infekterad vidrör näsan eller munnen för att sedan överföra den till en yta som någon annan kan röra vid. Alla dessa orsaker spelar faktiskt en aktiv roll i en barninfektion. Viruset rör sig upp i luftvägarna in i spottkörtlarna och reproduceras och får körtlarna att svälla kraftigt. Denna svullnad kan orsaka mycket obehag i ansiktet, därför krävs det akut behov av läkares uppmärksamhet tillsammans med MMR -vaccinet vid rätt tidpunkt.

Symptom på påssjuka:

Det finns mycket distinkta symptom som hjälper oss att avgöra om våra barn har påssjuka eller inte, några av dessa tecken och symtom är:

1. Smärta i ansikte:

Det börjar normalt med smärta i båda sidorna av ansiktet. Detta visar att viruset har kommit in i din kropp och nu har flyttat till körtlarna på båda sidor av ditt ansikte. Om du inte går till en läkare vid denna tidpunkt kan du inte hålla tillbaka svullnaden som kommer att börja efter en kort tid.

2. Svullnad:

När dina kinder börjar svälla, på båda sidor går det inte att gå tillbaka vid det här laget, viruset har redan börjat producera i körtlarna i båda sidor av ditt ansikte. Svullnaden kommer att fortsätta att öka så länge viruset fortsätter att producera. Du kan hjälpa till att bekämpa detta virus genom att ta läkare förskrivna mediciner, och om du har tur kommer detta virus att försvinna långsamt med tiden.

3. Svårighetssvårigheter:

Ibland orsakar fårinfektion också svårigheter att svälja, även känd som dysfagi. Under sådana förhållanden har personen svårt att äta eller dricka. Vid mild dysfagi kan du få svårt att äta i bara en minut och att ta några klunkar vatten tenderar att göra tillståndet bättre. Men i akuta fall begränsar det intaget av mat och personen saknar viktiga kalorier och näring som krävs för att kroppen ska fungera normalt.

4. Orchit:

Orchit är ett medicinskt tillstånd som hänvisar till inflammation eller svullnad i endera eller båda testiklarna, en del av det manliga reproduktiva systemet. Det är ett mycket ovanligt symptom på påssjuka som dyker upp när infektionen blir mycket svår. Orchit orsakar svullnad och ömhet i testiklarna och tillståndet är mycket smärtsamt. I de flesta fall av påssjuksinfektion ses inflammationen vanligtvis bara i en testikel och påverkar båda endast i sällsynta fall.

5. Illamående:

Illamående är ett annat symptom på påssjuka. Påssjuka orsakar en obalans i kroppen som i sin tur får dig att må dåligt på grund av svullnad i ansiktet. Illamående orsakas av att viruset i dina körtlar orsakar en dysfunktion i din kropp som gör att du känner dig sjuk och trött.

6. Buksmärta:

Mild buksmärta är också känd för ett av de vanliga symptomen på påssjuka. Under fårinfektion kan du uppleva smärta i magen, nedre eller övre delen av buken. Smärtan kan variera från att vara mycket mild till svår, beroende på infektionsstadiet. Kontakta din läkare omedelbart när du börjar få kraftig buksmärta. Din läkare kan föreslå få tester och genom fysisk undersökning ta reda på den exakta orsaken till smärtan.

7. Huvudvärk:

Huvudvärk är främst de första symptomen på påssjuka. Stor ansamling av slem i hjärnan orsakar en belastning som i sin tur orsakar huvudvärk. Huvudvärk kan antingen sträcka sig från mycket mild och hanterbar till mycket dålig och otrolig. Mild huvudvärk är inte så illa och du kan avgöra att om du har påssjuka kan huvudvärken vara svår i naturen eftersom ansiktet känns konstant svullet. Otrolig huvudvärk som uppstår varje dag är ett mycket dåligt tecken. Även om påssjuka inte är dödlig kan det orsaka stor obehag.

8. Förlust av aptit:

Förlust av aptit ses också vara ett av de vanliga påssjuksymtomen. På grund av svullnad i spottkörtlarna har personen med påssjukeinfektion svårt att tugga maten. På grund av känslan av smärta eller obehag kanske du inte känner för att äta eller dricka något. Detta resulterar i slutändan i aptitlöshet

9. Slö:

Påssjuka orsakar extrem slöhet hos patienten som lider av dessa problem. Denna slöa känsla orsakas av oregelbundenheten i blodfördelningen i din kropp. Tillsammans med oegentligheter får påssjuka också att viruset kommer in i blodet och även orsakar slöa beteenden. Slöhet kan få dig att känna dig trött och svag även när du vilar. Tillsammans med slöhet kan du utveckla feber, därför är dessa tecken på påssjuka.

10. Feber:

Var försiktig med vad du eller ditt barn rör vid hela dagen och vem de kommer i kontakt med, ett starkt friskt hushåll kan spara ditt barn på massor av obehag som annars skulle kunna göra deras liv lite svårare. Feber vid påssjuksinfektion är bara måttligt hög och varar i bara 3-4 dagar.

De flesta av dessa symptom på påssjuka dyker inte upp omedelbart och utvecklas inom 14-25 dagar efter infektionen. Denna period kallas som inkubationstid och är i genomsnitt cirka 17 dagar. Men i nästan 20% av infektionsfallen av påssjuka uppvisar viruset inga märkbara symptom. När du misstänker påssjuka, vänta inte med att diskutera tillståndet med din läkare. De flesta symptomen på påssjuka förväxlas ofta med symtom på tonsillit eller körtelfeber. Din läkare kan undersöka och sedan bekräfta (eller utesluta) påssjuka.

Som med alla andra virussjukdomar bekämpar vår kropps immunsystem alla främmande infektioner. I de flesta fall krävs ingen form av behandling och infektionen avtar följaktligen på några dagar. Att äta mjuka livsmedel och undvika sura och citroniska livsmedel hjälper till att lindra symptomen.