Fettleversjukdom har blivit ett av de vanligaste hälsoproblemen i den moderna världen. Som termen antyder uppstår det när det finns överskott av avlagringar på levern, vilket hindrar den från att fungera normalt. Resultatet? Du kommer sannolikt att uppleva dålig matsmältning, svaghet, viktminskning och i extrema fall död! Att lära sig om Fatty Liver orsaker och symtom kan hjälpa dig att vidta rätt åtgärder tidigt och rädda ditt liv!

Men innan det måste du veta att det finns två typer av fettsyra – icke -alkoholisk leversjukdom (NAFLD) och alkoholhaltig fet leversjukdom (AFLD).

I denna artikel kommer vi att diskutera orsakerna och symtomen på fettlever av båda dessa typer, för att få en grundlig förståelse av problemet.

Fettlever Orsaker och symptom

Vad är orsakerna till fettlever ?:

Fet leversjukdom, även kallad hepatisk steatos, orsakas när levern är överbelastad med överflödigt fett. När fettlever förekommer hos en person som konsumerar mycket alkohol kallas det Alcoholic Fatty Liver Disease (AFLD) och en fettlever som bildas hos alkoholfria kallas Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD).

Låt oss titta närmare på var och en av orsakerna till dessa två typer av fettsjukdomar:

Alkoholhaltig fettlever:

Som tidigare nämnts orsakas alkoholhaltig fettlever på grund av överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker. Låt oss ta reda på hur alkohol påverkar din levers hälsa och orsakar fet leversjukdom:

1. Alkohol:

Alkoholhaltig fet leversjukdom

Människor som konsumerar cirka 3 uns eller mer alkohol löper en högre risk att utveckla alkoholhaltig fet leversjukdom. Detta beror på att vår lever bara kan bryta ner en viss mängd alkohol åt gången. När denna nivå går upp, genomgår levern ett enormt tryck och frigör giftiga ämnen som leder till inflammation.

Ökade halter av alkohol i kroppen kan öka svårighetsgraden av sjukdomen och kan i slutändan leda till levercirros och misslyckande.

Alkoholfri fettlever:

Detta är en typ av fet leversjukdom som inte orsakas på grund av alkohol. Låt oss titta på några av de vanliga orsakerna till NAFLD och deras inverkan på din lever:

1. Fetma:

Alkoholfri fettlever

Fetma är en av de främsta orsakerna till alkoholfri fettsyra. Det är ett tillstånd där kroppen har överskott av fett på grund av dålig livsstil eller kaloririk kost. Detta kan öka fettinnehållet i levern, vilket leder till Simple Fatty Liver.

Studier visar också att fetma i buken är nära kopplad till insulinresistens, där insulinets effekter på kroppen minskar. I denna process kan levern genomgå cellskador och inflammation som leder till alkoholfri steatohepatit (NASH) (1).

2. Metaboliskt syndrom:

Metaboliskt syndrom är en annan stor riskfaktor för fet leversjukdom. Det är ett tillstånd där flera abnormiteter som fetma, högt blodtryck etc. inträffar i kroppen. Ett sätt att identifiera detta syndrom är en stor midjeomkrets hos den drabbade personen. Som tidigare nämnts är bukfetma kopplat till insulinresistens och högre BMI -nivåer. Båda dessa faktorer ökar risken för leverskador.

3. Snabb viktminskning:

Även om viktminskning är en rekommenderad behandling för fet lever, kan snabb viktminskning visa sig vara farlig i detta tillstånd. Experter varnar för att gå ner i vikt för snabbt kan resultera i ett allvarligt leversvikt, vilket ofta leder till döden. Viktminskning måste vara en gradvis process och en person måste sikta på att inte gå ner mer än några kilo per vecka med hjälp av en kombination av träning och kalorifattig kost.

4. Pre-diabetes eller typ 2-diabetes:

Personer som har diabetes före eller diabetes typ 2 har högre risk att få NAFLD. Anledningen? Typ 2 -diabetes orsakar ofta fetma och insulinresistens, som är huvudorsakerna till fet leversjukdom. Hos patienter som lider av typ 2-diabetes mellitus förekommer det samtidigt insulinresistens på målvävnaderna i kroppen och att bukspottkörtelceller i levern inte producerar mer insulin (2). Denna dödläge kan leda till fetma och fettlever.

5. Fettrik kost:

Att äta en fettrik kost är en av huvudorsakerna till fet leversjukdom. Tillsammans med fetter omvandlas de höga mängder kolhydrater och proteiner i kosten till triglycerider. De lagras som fettceller och ackumuleras i levern, vilket leder till alkoholfri fettleversjukdom.

6. Genetiska faktorer:

Gener spelar en viktig roll för att bestämma risken för att få en fet lever. Enligt forskning är patienter med vissa typer av gener (PNPLA3) mer benägna att få alkoholfri Steatohepatit (NASH), leverfibros och cirros (3). En anledning till detta är att dessa gener kan innehålla enzymer, som påverkar lipidmetabolismen och ökar ackumuleringen av fett i levern.

7. Medicin och steroider:

Långvarig användning av vissa läkemedel som sterioder och kortikosteroider är känt för att orsaka läkemedelsinducerad fettlever. Dessa läkemedel är kända för att skada levern och störa dess normala funktion. Några av dessa läkemedel kan omvandlas till kemikalier som kan visa sig vara giftiga för levern och leda till Steatosis (fettlever), cirros och till och med leversvikt.

Symtom på fettlever:

De flesta som drabbas av Fatty Liver upplever inga större tecken. Men när betyget fortskrider kan man uppleva några av dessa symtom.

  • Obehag och smärta Övre högra kvadranten: Leverinflammation kan orsaka buksmärtor, vanligtvis på höger sida av kroppen.
  • Aptitlöshet: Du kan uppleva dålig matsmältning och en känsla av fullhet i övre delen av buken.
  • Viktminskning: Vid komplicerade tillstånd som leverfibros eller cirros kan patienter uppleva gradvis viktminskning.
  • Svaghet och trötthet: Man kan uppleva tröghet och brist på energi på grund av fet leversjukdom.
  • Gulsot: Du kan märka gulning av hud och ögon på grund av ansamling av Bilirubin i blod.
  • Hudutslag: Symtom som rodnad, hudutslag och klåda kan uppträda i allvarliga fall av fet leversjukdom.
  • Ödem: På grund av minskad proteinproduktion i levern kan patienter uppleva svullnad i buken och benen.
  • Illamående: Vissa patienter kan uppleva illamående och kräkningar på grund av levern oförmåga att eliminera toxiner från din kropp.
  • Mental förvirring: De ackumulerade gifterna i levern kan avsättas i hjärnan och orsaka mental förvirring, brist på fokus och gradvis, svarslöshet och koma..

Risker och faror med fettlever:

En enkelt fet lever kan inte utgöra några omedelbara hälsorisker för kroppen. Men när den inte behandlas kan sjukdomen utvecklas till mer allvarliga tillstånd som Steatosis, Fibros och Cirrhosis. Här är några av de farliga komplikationerna av att försumma en fet lever:

1. Levercancer:

Det är känt att fortsatt alkoholkonsumtion medan du har alkoholisk hepatit eller cirros kan öka risken för levercancer och ökad dödlighet.

2. Diabetes:

En studie tyder på att patienter som lider av fettlever är mer benägna att få typ 2-diabetes under fem års utveckling av det tillståndet (4). Oavsett insulinresistens registrerade de med fet lever högre glukosnivåer och lipidprofiler än de som inte hade fettlever.

3. Kranskärlssjukdomar:

De senaste fynden tyder på att alkoholfri fettsjukdom orsakad av fetma kan öka risken för hjärtsjukdomar som artärblock. I extrema fall kan det till och med leda till hjärtinfarkt och misslyckanden.

Det förklarar symptomen och orsakerna till fettlever i detalj! En grundläggande förståelse av dessa punkter kan hjälpa dig att identifiera problemet tidigt och ta rätt tillvägagångssätt. Det bästa sättet att vända eller sänka tillståndets svårighetsgrad är genom livsstilsförändringar, som inkluderar en hälsosam kost och regelbunden träning. Tala med din läkare för mer information om fettlever!

Varning: Denna artikel ger ingen medicinsk rådgivning och är endast avsedd för informationsändamål. Det får inte behandlas som ett substitut för professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

Vanliga frågor och svar:

1. Är fettlever smärtsamt?

I de flesta fall uppstår fettlever utan några märkbara symptom. I avancerade skeden kan patienter uppleva en tråkig smärta i höger sida av buken. Med tiden kan det utvecklas till en stickande smärta som kan vara outhärdlig. Du kan också märka svullnad i det området och smärta som strålar ut i ryggen och höger axelblad.

2. Kan låg D-vitamin orsaka fettlever?

ja! En ny studie tyder på att patienter med låga nivåer av D-vitamin i serum har större chanser att få alkoholfria leversjukdomar (NAFLD) (5). Detta vitamin är känt för att ha antiinflammatoriska effekter på levern och skydda det från leverskador. Det har också visat sig att tillskott av D -vitamin kan förbättra lipidprofilnivåerna, vilket kan sänka svårighetsgraden av NAFLD.

3. Gör gallstenar till fettlever?

Gallstenar bildas när kolesterol och galla stelnar till små kristaller. Dessa stenar kan fastna i öppningen av gallgången och blockerar gallflödet från levern. Med tiden kan stenarna orsaka leverärrbildning, cirros och leversvikt, i extrema fall.

“>