När din mormor talar om sina barndomsdagar kanske hon ofta har nämnt några vanliga sjukdomar, källan och botemedlet, vid den tidpunkten okänd och mystisk. Bland dessa olika sjukdomar som berättas av din mormor måste du ha märkt att hon talar om ett tillstånd som kallas diarré.

Det som en gång ansågs mystiskt och dödligt har nu en ordentlig sjukdom men det var inte fallet under dessa tider. De människor som inte kände till orsakerna var hopplösa. Läkarna i ett desperat försök att hitta en behandling för det förlorade liv i experiment. När dagarna rullade av nya studier genomfördes, granskades nya berättelser och nu kan diarré lätt botas med rätt behandling vid rätt tidpunkt.

Vanliga symptom och orsaker till diarré

Låt oss veta vad det är innan vi går in i diarréorsaker. Ofta har vi en av de dagar om året när ditt badrum är din enda vän. De vanliga körningarna till badrummet som är sammanställda med rinnande vatten som tarm är vad vi i medicinska termer kallar diarré. Ofta tvingar deras besök i en vecka eller så, detta är vanligtvis inte alls den seriösa sorten men dess närvaro kommer att håna din dagliga rutin eftersom allt som händer är det ständiga behovet av att svimma i tarmen som är extremt vattnig i konsistensen.

Ordet “diarré” har tagits från det senlatinska ordet “diarrhoia” som betydde för “dia” och flöde för “rheo”. Liksom många andra sjukdomar kan dessa ha två separata naturer. Den akuta diarréen som är ett snabbt åtgärdstillstånd där konsekvenserna känns direkt som kan vara lika dödliga som döden på grund av felaktig vård eller behandling.

De stannar en vecka eller så och är oftast vanliga i utvecklingsländerna eftersom de påstår sig påverka barnen som för det mesta berövar dem livet. Den kroniska typen är mer långvarig och långsam. Deras handlingar avslöjas i ett mycket senare skede.

Läkare kategoriserar diarré i tre sektioner. Den osmotiska diarrén där det har märkts att ett ämne istället för att gela in med vår kropp drar vatten från kroppen och lägger till det i vår tarm. Ämnet beskrivs som ett vitt sockerhaltigt substitut som kallas sorbitol som tillför vatten till avföringen.

Nästa typ är exsudativ diarré som främst orsakas på grund av kolit eller tarminflammation där blod och pus släpper ut genom den flytande avföringen. Sekretorisk diarré är den tredje typen där kroppen själv spolar vattnet från vår kropp genom tarmarna även om det inte är tänkt. Några av de vanliga orsakerna och symtomen relaterade till diarrésjukdom kan anges nedan:

Orsaker och symptom på diarré:

Orsaker till diarré:

1. Starka mediciner:

Ständig användning av mediciner, särskilt antibiotika, kan vara orsaken till att din kropp starkt inte fungerar och avvisar den ständiga medicinska hjälpen. Förskrivna antibiotika om det behövs är nödvändigt att konsumera för bättre hälsa, men för många av det kan orsaka omvända reaktioner.

2. Livsstil:

Alkohol är en spritform av vätska som inte är kompatibel med vår kropp. Men vår kropp har en stark immunitet och styrka för att motstå oegentligheter ofta. När den redan är utsatt för oegentligheter måste man ge kroppen lite tid att regenerera sig själv. Konsumtion av för mycket alkohol i varandras varsel kan vara orsaken till att din kropp spolar ut dem genom din tarmkanal.

3. Bakteriell:

Dessa är de typer av bakterier som är vanligast i karaktäristiken och förmodligen också den vanligaste orsaken till dess förekomst. De viktigaste källorna till detta är bakterierna som finns i smutsig eller förorenad mat och vatten som på grund av okunskap kan konsumeras av kroppen. De vanliga bakterierna som är ansvariga för detta är salmonella, campylobacter, shigella etc..

4. Viral:

Precis som bakterier kan virala orsaker också leda till förekomst av diarré. De virustyper som är ansvariga är främst ett norovirus eller rotavirus. Detta tillstånd är känt och lätt att spridas.

5. Överdriven koffein:

Detta är förmodligen en orsak som är under din kontroll. Vanligtvis kan konsumtionen av för mycket koffein på en dag vara källan till din diarré varje gång i månaden. Detta väcker de ofarliga symtomen på diarré men även då, med för mycket koffein i ditt system, kan du trots allt gå mot ett allvarligt.

6. Befintlig tarminfektion:

Ibland uppstår diarré på grund av redan existerande tarminfektion. Det finns tillfällen då en person kommer att infekteras med några av de vanligaste tarminfektionssymtomen och dessa kan ytterligare leda till diarré. Så det rekommenderas att om du har en tarminfektion, bli av med det först eller kan vara en av orsakerna till diarré.

7. Alkohol:

För mycket alkohol har sägs vara en av de främsta diarréorsakerna av ansträngare och läkare. En person som är beroende av alkohol har större chans att minska symtomen på diarré jämfört med en person som tar några drinkar varje månad. Man kommer inte behöva sluta dricka permanent, men de kommer säkert att behöva minska mängden eller antalet drycker de har dagligen.

8. Matallergi:

Om du är allergisk mot en mat eller någon sorts frukt, finns det en chans att du kommer att bli smittad eller drabbad av de olika diarrésymtomen. Det finns tillfällen då man inte riktigt kan identifiera eller räkna ut vilken mat som kommer att visa sig vara skadlig för honom eller henne. Dessa är de gånger då personen kommer att gå ner med diarré. Matallergi är alltså en av de vanligaste orsakerna till diarré.

9. Appendicit:

Blindtarmsinflammation är smärtan i blindtarmen som orsakas av ett internt problem. Man kommer att möta blindtarmssmärtor, om de har en svag bilaga eller om det finns någon infektion i bilagan som kan ha överförts under födseln.

10. Tarmproblem:

Man kommer att drabbas av diarré om han eller hon har några tarmproblem. Anta att om personen har någon skada på tarmens slemhinna, så finns det en chans att han eller hon kommer att drabbas av diarré. Diarré är bara ett steg bort, om någon skada orsakas av tarmlinjen.

Vanliga symptom på diarré:

1. Dehydrering:

Eftersom kroppsvattnet rinner ut ur kroppen snabbare än det borde, sjunker vatteninnehållet i din kropp till nivåer under originalet. Vår kropp kräver tillräckligt med vatten och när det känns av brist på vatten, sätter dehydrering in. Torkning av mun och hals är ett vanligt exempel. När vi väl dricker vatten ursäktar sig vattnet genom tarmrörelserna som återigen orsakar tillståndet för uttorkning.

2. Feber och trötthet:

Tillsammans med att det rinner ut ur vattnet genom dina tarmar är feber och sjukdom ett annat huvudsakligt symptom på diarré. Detta kan vara av mild karaktär om tillståndet är vanligt och inte allvarligt. Med svårighetsgraden av tillståndet ökar febern kan ta en ful vändning med frossa och en het het temperatur. Med feber förlorar kroppen sin förmåga att fungera så hårt som det borde och det är här tröttheten sätter in.

3. aptitförlust:

Den främsta anledningen till att man kanske vill undvika mat just nu är på grund av deras minskande aptit. Tarmen inuti kroppen har just nu ingen spärr vilket innebär att kroppen helt tömmer sig från resterna av maten och vattnet. Febern och tröttheten får oss att tappa aptiten.

4. Buksmärta:

Detta är dock en mjuk mild smärta i kanterna på nedre delen av buken, vilket tyder på att det är något fel med tarmrörelserna. detta kan även ibland visas i form av uppblåsthet i buken.

5. Huvudvärk:

Vet inte om det? Oroa dig inte, många gör det inte. Detta är ett av de mest okända symptomen på diarré. Man kan drabbas av svår huvudvärk under fasen med diarré. Det är ganska naturligt och kan hända nästan alla.

6. Kräkningar:

En annan grupp av populära symptom på diarré inkluderar kräkningar. Man kommer att möta kräkningar under den tid de lider av diarré. Kräkningar under diarré är ganska vanliga och en person måste möta illamående och kräkningar. Detta är ett av de mest synliga symptomen på diarré.

7. Felaktig urinering:

Det kommer att bli felaktig urinflöde när en person lider av diarré. Urinering problem är en av de mest naturliga diarré symptom. Det finns tillfällen då man slutar kissa sällan.

8. Dåligt utseende:

Dessa innebär att man kommer att se extremt sjuk och dålig ut. Om en person lider av diarré, kommer han eller hon att se dålig och sjuk ut. Detta är ett av de mest synliga symptomen på diarré.

9. Kalla fötter och händer:

Dina händer och fötter blir kalla om immunsystemet inte fungerar korrekt. En persons händer och fötter kommer att vara kalla hela dagen och kan fortsätta mer än en enda dag. Detta är ett troligt tecken på diarré.

10. Fläckig hud:

Fläckig eller blek hud är ett symptom på diarré. Det kan snarare sägas vara ett av de mest synliga diarrésymtomen. Det är ingen skönhetsprodukt som kan lösa detta problem. Man kommer fortfarande att behöva lita på och läkare och medicin för denna process. Det är ganska vanligt och kan hända både kvinnor och män.