Hva er søvnløshet?

Når vi sover og våkner om morgenen og ikke føler oss uthvilt, kan dette kalles søvnløshet. Det er en søvnforstyrrelse og krever behandling. Enhver form for søvnløshet der det er vanskelig å sove eller der det er forstyrret søvn forårsaker på grunn av hyppig oppvåkning, så kan dette også kalles søvnløshet. Personer med søvnløshet har følgende symptomer, for eksempel problemer med å sovne, våkne ofte om natten og ha problemer med å sove igjen. Definisjonen av de ofte stilte spørsmålene diskuteres nedenfor.

Symptomer på søvnløshet

Hva er akutt søvnløshet?

Akutt søvnløshet avhenger av antall ganger det oppstår, og også av antall timer vi kan sove. Dette kan skje enten i en eller to netter, eller det kan være i noen uker.

Hva er kronisk søvnløshet?

Kronisk søvnløshet er når søvnløshet kan vare lenge. Det kan til og med være tider der det ikke er søvnproblemer. Det er kronisk søvnløshet når søvnløshet forblir i minst tre netter i uken, eller i en måned og lenger.

Årsaker til søvnløshet:

Søvnløshet forårsaker kanskje et resultat av psykologiske så vel som medisinske årsaker:

1. Angst:

Når man er stresset og engstelig, kan det være en av hovedårsakene til søvnløshet. Å være engstelig kan hemme kvaliteten på søvnen. Stress spiller også en viktig rolle i å ødelegge en persons søvn.

2. Stress:

Det kan være stressende hendelser som kan forårsake midlertidig søvnløshet. Denne typen søvnløshet på grunn av stress er langvarig og kan føre til kronisk søvnløshet. Dette kan skje når du ikke har en vanlig søvnplan. Det påvirker spesielt de som bytter turnus på jobb eller reiser, noe som kan forstyrre søvnvåkningssyklusen.

3. Allergi:

Allergiske symptomer kan også være årsaken til søvnmangel om natten og kan føre til betydelig søvnighet og tretthet på dagtid. Søvnproblemer finnes hos mennesker som lider av allergisk rhinitt. En studie viser at søvn er svekket av allergiske symptomer, og graden av svekkelse er relatert til alvorlighetsgraden av de allergiske symptomene.

4. Depresjon:

Søvnløshet forårsaket av depresjon kan normalt føre til søvnproblemer. Disse problemene med å ikke sove godt og hele natten kan også føre til andre problemer som depressive lidelser. Dermed er det mulig at søvnløshet også kan føre til depresjon.

5. Kan jernmangel forårsake søvnløshet?

Folk som har jernmangel, kan noen ganger ende opp med å ikke sove ordentlig om natten. Disse menneskene, på grunn av tilstrekkelig søvn, våkner opp og føler seg trøtte og har en tretthetsfølelse hele dagen.

6. Hormonelle endringer:

Under perimenopause og etter ser man at overgangsalderen kan forårsake søvnløshet. En kvinnes eggstokker reduserer sakte produksjonen av østrogen og progesteron som er et søvnfremmende hormon. Dette kan være ganske urovekkende og kan til tider være årsakene til søvnløshet hos kvinner og bidra til manglende evne til å sovne.

7. Mat:

Enkelte valg av mat kan være vanlige årsaker til søvnløshet i løpet av dagen påvirket søvn som koffein, nattskjermer (poteter, tomater, paprika, aubergine og goji, alkohol, sukker, raffinerte karbohydrater, mel, etc. (1)

8. Røyking og alkohol:

Nikotin er også en av årsakene til søvnløshet. Når man røyker nær sengetid, blir det vanskelig å sovne. Alkohol kan også forstyrre søvnen din og føre til at du får forstyrret søvn.

9. Koffein:

Blant årsakene til søvnløshet hos voksne vil en kopp eller to kaffe om morgenen ikke påvirke de fleste, men koffein senere på dagen kan forstyrre søvnen. (2) Noen mennesker har en tendens til ikke bare å oppleve søvnløshet, men også ende opp med å ha fått koffeinbivirkninger som gastrointestinal uro og nervøsitet.

10. Medisiner:

Det finnes medisiner som forårsaker søvnløshet, for eksempel antidepressiva, medisiner mot Parkinsons sykdom, antikonvulsiva, dekongestanter, kalde medisiner, steroider, psykostimulerende midler og amfetamin.

11. Magnesiummangel:

Magnesium som forårsaker søvnløshet er en årsak som fører til dårlig søvn hos mennesker med denne mangelen. De våkner ofte og er urolige hele natten.

12. På grunn av aldring:

Årsakene til søvnløshet hos eldre kan skyldes aldring. Når vi blir eldre, synes vi det er vanskelig å sovne, og selv om vi gjør det, våkner vi ofte om natten. Det er også tider når vi oppdager at med aldring har folk en tendens til å stå opp tidlig om morgenen.

13. Sykdommer som forårsaker søvnløshet:

Det sies at når vi lider av visse underliggende sykdomstilstander, blir søvn påvirket. Enten sover vi ikke, eller så blir søvnen forstyrret, noe som fører til at vi våkner sliten og trøtt om morgenen.

Symptomer på søvnløshet:

1. Tidlig oppvåkning av søvnløshet:

Dette kan ofte sees blant eldre som ikke sover hele natten. Noen eldre mennesker ender opp med å våkne ofte om natten, og det er noen som våkner veldig tidlig om morgenen.

2. For mye å våkne:

Søvnløshet forårsaker hyppig oppvåkning om natten, og det er tilfeller der det kan være symptomer som problemer med å sovne eller til og med våkne flere ganger i løpet av natten eller tidlig om morgenen. Søvnløshet kan oppstå på grunn av flere årsaker som stress, depresjon, angst, dårlige søvnvaner og bruk av visse medisiner.

3. Søvnvansker på grunn av søvnløshet:

Flere årsaker kan føre til at vi holder oss våkne i lengre perioder om natten som angst, depresjon, noen ganger til og med emosjonelle og psykologiske utløsere som sinne, sorg, bekymring, bipolar lidelse og traumer holder oss våken.

4. Sliten, ikke oppdatert:

Normalt bør en god natts søvn få deg til å føle deg forynget, men flere årsaker kan føre til at du våkner sliten. Årsaker som dehydrering, for mye koffein forårsaker søvnløshet, depresjon, angst, diettmangel, anemi, skjoldbruskkjertelproblem, etc. kan alle forårsake overdreven søvnighet på dagtid.

5. Søvnløshet og hjertebank:

Det er anledninger når vi legger oss for å sove; vi opplever hjertebank, og vi får følelsen av en jevn puls i brystet, hodet eller nakken. Disse søvnløshetssymptomene oppstår når vi sover på siden, og vi er mer utsatt for hjertebank på grunn av måten kroppen bøyer seg og trykket bygger på internt.

6. Hyperaktiv hjernesøvnløshet:

Dette skjer når hjernen ikke klarer å slutte å være våken. Kjemiske reaksjoner har en tendens til å påvirke søvn. Det er nevrotransmittere i hjernen som er koblet til søvn og våkenhet. Når den ene er av, slås den andre på; når denne syklusen forstyrres, ender den med søvnløshet.

7. Hodepine på grunn av søvnløshet:

Det er generelt kjent at mangel på søvn har en tendens til å utløse migrene og hodepine hos noen mennesker. Noen søvnforstyrrelser som søvnløshet, søvnapné og døgnrytmeforstyrrelse observeres hos personer med hodepine -diagnoser.

8. Søvnløs tretthet:

Tretthet er en velkjent opplevelse som de fleste insomniacs opplever og er kjent med. De er berøvet søvn og føler seg trette hele tiden. Mangel på ordentlig søvn får dem til å føle seg trøtte, og det er overdreven søvnighet på dagtid.

9. Irritert, depresjon og angst:

Personer som er stresset og lider av angst mangler søvn. Problemene deres gjør det vanskelig for dem å få en god søvn. Studier har også vist at angst kan skyldes søvnmangel også. (3)

Slik forhindrer du søvnløshet – forebyggingsteknikker:

Det er flere måter å forhindre søvnløshet:

Våkn opp på samme tid:

Prøv å våkne til samme tid hver dag, selv om det er fristende å stå opp sent i helgene.

Eliminering av koffein & Alkohol:

Koffein har en varig effekt i flere timer. Det forårsaker vanskeligheter med ikke bare å starte søvn, men forårsaker også hyppige oppvåkninger. Alkohol kan etterlate en beroligende effekt i noen timer etter inntak, men kan føre til hyppig oppvekst og forhindre avslappende søvn.

Unngå store måltider:

Å spise et stort måltid rett før du skal sove kan aktivere fordøyelseskanalen og holde oss våkne.

Komfortabelt sovemiljø:

Oppretthold avslappende omgivelser ved å holde kontroll over lyd, lys og romtemperatur.

Unngå stress:

Følg avslapning og dype pusteteknikker, som vil hjelpe deg med å sovne komfortabelt.

Vanlig øvelse:

Trening spesielt blant middelaldrende kvinner bidrar til å forbedre søvnkvaliteten. (4)

Når skal du konsultere lege:

Når symptomene på søvnløshet varer i mer enn fire uker eller begynner å forstyrre dagliglivets aktiviteter, og hvis en våkner ofte om natten og sliter med å puste, er det bedre å søke råd fra en lege. Noen symptomer som depresjon, mangel på energi kan være underliggende symptomer på noe større. Andre symptomer som en ny medisin som forstyrrer søvnen din, mangel på matlyst, overdreven halsbrann, humørsvingninger garanterer et besøk til legen.

I de siste årene har offentlig bevissthet om søvnløshet symptomer og årsaker vokst. Det finnes søvnforstyrrelsesklinikker, som kan hjelpe deg med å diagnostisere problemet og finne en løsning ved å gjøre tilstrekkelige livsstilsendringer. Det er symptomer på søvnløshet hos barn som påvirker barn. Det antas at reseptbelagte medisiner og atferdsterapi er mer effektive enn søvnhjelpemidler for søvnløshet!

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikkelen er ikke ment å behandle søvnløshet medisinsk, men for å skape bevissthet om det. Det kan være flere underliggende årsaker til søvnløshet. Man må alltid oppsøke lege for eventuelle problemer knyttet til dårlig søvn som påvirker dagliglivet.

Vanlige spørsmål:

1. Er søvnløshet farlig?

Selv om søvnløshet er veldig vanlig blant mennesker med travle, hektiske timeplaner, bør den ikke tas flippant. Folk må konsultere legene sine, da noen studier tyder på at søvnløshet kan være relatert til høyt blodtrykk, diabetes, etc. Det er tryggere å oppsøke lege hvis det ofte oppstår dårlig søvn om natten.

2. Hva er de negative effektene av søvnløshet?

Det er flere bivirkninger i form av tretthet, irritabilitet, vektøkning, ofte blir syk på grunn av et svakt immunsystem, forhøyet blodtrykk som kan føre til sykdommer som diabetes og hjertesykdom. Søvnmangel kan forverre psykiske lidelser, inkludert angst og depresjon. Det reduserer konsentrasjonen og fører til dårlig produktivitet på jobben. Folk trenger vanligvis 7-9 timers søvn, og det er ikke noe heroisk med å skryte av at færre timer med søvn er tilstrekkelig.

3. Er det sant at kvinner lider av søvnløshet mer enn menn?

Det sies at kvinner lider mer av søvnløshet enn menn. Det er flere årsaker til søvnløshet hos kvinner, og den viktigste synderen for dette er hormoner. (5) Hormonelle endringer oppleves av kvinner i løpet av menstruasjonssyklusen, og overgangsalderen påvirker søvnen. Kvinner har nattesvette og hetetokter i overgangsalderen som forstyrrer søvnen. En annen forstyrrelse er en graviditet der hormonelle og emosjonelle endringer påvirker søvnkvaliteten. Hyppig oppvåkning om natten på grunn av fysisk ubehag og behovet for å urinere ofte kan føre til at kvinner våkner flere ganger om natten.