Matforgiftning, også kjent som matbåren sykdom, er en vanlig medisinsk tilstand som skyldes inntak av giftig, ødelagt eller forurenset mat. Det er ofte et plagsomt og til og med livstruende problem, hvis det ikke behandles rettidig, og påvirker millioner av mennesker globalt.

Annenhver måned fikk en av barna på skolen matforgiftning, klaget søsteren min som jobber der som lærer. Deretter fortsatte hun mer om hvordan matforgiftning er denne voldsomme voksende sykdommen også blant barn og voksne, og hvordan det selv etter strenge tiltak alltid er smutthull som tar deg ned til matforgiftning. Jeg er sikker på at vi alle har vært gjennom matforgiftningsavtalen to eller tre ganger eller minst en gang i livet. For meg var det den feirende maten til min søte 16 -årsdag, for andre kan det være spedbarnsalderen der fordøyelsessystemet var litt svakt eller for folk i midten av livet da følelsen av å fordøye alt ble dødelig feil for dem.

Imidlertid er matforgiftning en av de vanligste sykdommene som kreves av menneskeheten for å stoppe en junkfood -vanvidd. Matforgiftning er hvordan du blir påminnet av kroppen din en gang i livet om å holde næringsnivået intakt ved å holde deg til ernæringsmaten oftere.

Årsaker og symptomer på matforgiftning

Matforgiftning er en medisinsk tilstand når kroppen din ikke kan håndtere en bestemt egenskap eller mengde element, helst mat til de fleste tider som ender opp med å skape en infeksjon eller tilstand som kan være giftig i naturen som forårsaker et bestemt sett med unnskyldninger eller sykdom som kan være forskjellig for forskjellige mennesker. For noen kan det være kvalm oppkast i tre eller fire dager. For andre kan det være dysenteri eller diaré.

Imidlertid er myten om matforgiftning som bare oppstår på grunn av inntak av forurenset mat, en svindel. Matforgiftning kan skyldes mat som ikke er forenlig med kroppen. ofte er det patogenene, bakteriene eller virusene som bør holdes ansvarlige for forekomsten av denne sykdommen. De vanlige bakteriene som er skyld i disse tilfellene er campylobacter. Hovedkildene til dette er ostemasse, fjærfe og upasteurisert melk. Salmonellabakterien er nummer to i løpet etterfulgt av de andre slagene.

Så igjen er bakterier universelle vesener som finnes i nesten alt, den gode og den dårlige maten. Derfor er det bare dårlig mat som ikke er kilden til matforgiftning. Dette er imidlertid en enkel sykdom som til tider ikke krever intensiv behandling eller behandling i så fall. Pasienten lider noen dager bare for å bli bedre dagen etter. Men hvis dette skyldes kjemisk manipulering eller mutasjon i kroppen, kan det ta en alvorlig vending.

Forgiftningssymptomer og årsaker:

De vanlige tiltakene under matforgiftning inkluderer imidlertid mye nødvendig hvile med hyppige løp til badet for å avlaste deg selv og få deg til å føle deg bedre hver gang. Hvis diaré er tilfelle, er mye væskeinntak en nødvendighet. Så igjen blir d -ernæringen berøvet, så det nest beste er å holde seg til tørt, men riktig mat de neste dagene.

Årsaker til matforgiftning:

Selv om årsaken allerede er kjent, er her en liste over hovedårsakene til matforgiftning.

1. Matinnhold:

Hovedårsaken til matforgiftning er alltid relatert til matinnhold som ikke stemmer overens med kroppens kompatibilitet. Mat kan betraktes som forurenset når som helst fra produksjonen, til bearbeiding til å lage og spise. Blant denne prosessen vet du aldri når du blir påvirket. En mat som ikke er riktig tilberedt er forurenset mat. Når maten distribueres fra markeder til markeder, blir de ofte lagt i jutesekker. Forurensningen, smuss og jord kommer i kontakt med dem gjennom de slanke jutesekken. Dette blir deretter et skritt foran til forurensning.

2. unnlater å lagre maten ved nødvendig temperatur:

Selv om meieriprodukter eller kjøtt utenfor kjøleskapet kan gjøres uegnet til å bli spist, er det like viktig å sørge for riktig temperaturregulering av slike bedervelige varer. Noen ganger kan til og med kjøleskapet ditt gå i stykker, instruksjonene som står på etikettene kan være feillest, eller du kan bare glemme å holde maten tilbake i det kontrollerte miljøet. Uansett årsak kan vise seg å være, øker disse omstendighetene sjansen for at mat blir forurenset og til og med resulterer i matforgiftning. Det er derfor tilrådelig å jevnlig kontrollere temperaturen på kjøleskapet og nøye følge lagringsinstruksjonene som står på produktets etikett.

3. Inntak av rå skalldyr:

Å spise rå østers kan føles veldig deilig for smaksløkene dine; den kommer med sitt eget sett med helsefarer. Det har blitt funnet at østers hentet fra Mexicogolfen og andre regioner for det meste er forurenset med Vibrio vulnificus -bakterieinfeksjon, ettersom de blir liggende uten kjøling i ganske mange timer. Å spise rå østers viser kanskje ikke noe umiddelbart ubehag, men svelging er kjent for å være en potensiell trussel om matforgiftning.

4. Inntak av utgått mat:

Å spise mat som allerede er utgått, er en av de vanligste årsakene til matforgiftning. Slike matvarer blir lett tilsmusset og øker dermed sjansene for matforgiftning. Det er derfor viktig å alltid sjekke utløpsdatoen før du kjøper et produkt eller bruker det hjemme. Hvis det imidlertid ikke er angitt noen dato i pakken, bruker du retningslinjene for kjøling av regjeringen for å sikre at maten er egnet til å spises.

5. Patogen:

Det er ofte patogenene som forårsaker matforgiftning. Selv om maten ikke er skitten, er sjansen stor for at maten kan være årsaken til at forgiftningen eller toksisiteten dukket opp.

6. Bakterier:

Bakteriell infeksjon er også kjent for å være en av de fremtredende årsakene til matforgiftning. Noen av de farlige bakteriene inkluderer Salmonella, Listeria og E. coli, hvorav Salmonella er den største synderen. Inntak av mat som har blitt forurenset av bakteriell infeksjon resulterer følgelig i matforgiftning.

7. Parasitter:

Parasitter, selv om de er uvanlige, er enda en årsak til matforgiftning som kan være ekstremt farlig. Den vanligste matforgiftningen som forårsaker parasitt er Toxoplasma. Det har funnet ut at parasitter til og med kan oppholde seg i fordøyelseskanalen og forbli uoppdaget i flere år. Imidlertid kan det utgjøre alvorlige helseproblemer for mennesker med svekket immunsystem og for gravide.

8. Feil hermetikk:

I de fleste husholdninger er hermetikk en vanlig praksis for å sikre lang levetid for matvarer, men feil hermetisering kan bli farlig og føre til matforgiftning. Botulisme er den mest utbredte bakterieforurensningen som finnes i feil hermetikk. Derfor er det viktig å konsentrere lokkene og glassene nøye for å frigjøre dem helt fra eventuelle bakterier. Videre må du sørge for at boksene er forseglet ordentlig.

9. Upasteuriserte matvarer:

Å spise upasteurisert mat resulterer ikke alltid i matforgiftning, forutsatt at den har blitt servert og lagret på en forsvarlig måte. Imidlertid er sannsynligheten for matforgiftning i slike tilfeller høyere hos gravide, små barn, eldre mennesker og personer med nedsatt immunforsvar.

10. Mangel på personlig hygiene:

Å ikke opprettholde personlig hygiene kan tilskrives en av hovedårsakene til matforgiftning. Å spise mat før du vasker hendene kan forårsake lett forurensning. Å spise mat med urene hender kan forårsake infeksjon med bakterier som Clostridium-perfringens og Staphylococcus-aureus. Det er lurt å vaske hendene før og også etter å ha spist måltidene.

Symptomer på matforgiftning:

Symptomene på matforgiftning varierer normalt avhengig av forurensningskilden. De fleste matforgiftningssymptomene blir ofte forvekslet med gastrointestinal sykdom og kan til og med gå uoppdaget. Slike tilfeller kan vise seg å være ødeleggende og også livstruende. Symptomene på matforgiftning kan variere fra å være veldig milde som magesmerter til akutte som diaré eller tilbakevendende feber. Vanligvis blir matforgiftningen fulgt av noen vanlige symptomer som oppstår under.

1. Kvalme og oppkast:

Den plutselige sykdommen av tilstanden kommer ut, bokstavelig talt i form av puke som til tider er en lykke siden du umiddelbart etter barfingsøkten begynner å føle deg litt bedre enn før. Imidlertid er bitterheten ennå ikke unngått siden puking -økten ennå ikke er ferdig med. Disse oppkastene føles med deg til dagen for fullstendig restitusjon. Oppkast kan holde innsiden ren fra maten blir giftig, men dette gjør deg også svak, og derfor er det nødvendig med riktig ernæring.

2. Tarmbevegelse:

Det nest beste er tarmbevegelsen, som også har de samme bivirkningene som oppkast. Dette er det vi kalte diaré i medisinsk dagbok. I alvorlige tilfeller kan dette imidlertid være ledsaget av blodtap gjennom avføring, som kanskje ikke er en smertefull historie. Disse føles som kvalme gjentar seg. Selv når det faktiske behovet ikke er der, kan du få lyst til å løpe på do. Når du mister tarm i form av vannaktig konsistens, kan dehydrering være en bekymring, så ha alltid en flaske tilgjengelig.

3. Feber:

Mild, men langvarig feber kan vedvare i løpet av matforgiftningsdagene. Feber er et enkelt symptom som er vanlig når kroppen din har en tøff dag på jobben. Disse febrene kan behandles med enkle husholdningsplager fra medisinskapet. Ved høye temperaturer kan dette forårsake frysninger og vondt i kroppen.

4. Kramper i magen:

Dette er helt klart på grunn av fordøyelsesbesvær du har inne i kroppen din. Når organene dine brenner og koker for å gå tilbake til sin opprinnelige tilstand, gir surheten og fordøyelsesbesværet deg kramper i magen, noe som til tider indikerer at du trenger å løpe på do..

5. Blodig avføring:

Noen ganger kan det i akutte tilfeller av matforgiftning være spor av blod i avføringen. Krakken din kan til og med se ut som tarry eller svart i fargen. Uansett årsak, er det best å konsultere lege og starte medisiner.

6. Hodepine:

Vedvarende hodepine kan også være et av symptomene på matforgiftning. Hodepine kan også oppstå ved siden av feber, noe som gir en veldig ubehagelig og plagsom følelse. Hvis hodepine ikke forsvinner selv etter å ha tatt god søvn, bør den ikke ignoreres og umiddelbart konsulteres med lege.

7. Uklart syn:

Uklart syn er også et av matforgiftningssymptomene som er synlige i alvorlige tilfeller. Dette er ofte ledsaget av noen andre nevrologiske symptomer som kriblende i armene eller svakhet i musklene. Det er best å bestille time hos legen din og diskutere problemet i detalj.

8. Tap av matlyst:

Noen ganger resulterer matforgiftning også i tap av matlyst. Den smittede føler kanskje ikke trang til å spise, og maten som spises kan ofte komme ut med oppkast.

9. Akutt dehydrering:

I de fleste tilfeller resulterer matforgiftning i akutt dehydrering. Pasienten vil føle mer tørst og overdreven tørrhet i munnen. På grunn av tap av betydelige væsker fra kroppen, kan du også oppleve svært mindre eller ingen vannlating i det hele tatt.

10. Svakhet:

Tap av matlyst og dehydrering kan til slutt resultere i generell svakhet. Pasienten kan føle seg sløv de fleste ganger, til tross for å ha tilstrekkelig hvile. Svakhet kan også være ledsaget av smerter i kroppen. Det er best å konsultere legen din for tidlig påvisning av matforgiftning.

Disse tegnene og symptomene på matforgiftning kan vises innen få timer etter infeksjon, eller i noen tilfeller kan det ta noen få dager eller uker før det vises. De fleste ganger tar de feil med andre former for sykdom og blir ikke oppdaget. Det er tilrådelig å oppsøke lege umiddelbart for å forhindre at tilstanden blir alvorlig og unngå å forårsake potensiell skade på andre organer i kroppen. Ved å få passende medisinsk behandling, kan matforgiftning enkelt kureres.