Kerala är ett tillstånd som är synonymt med naturens skönhet. Denna extremt vackra plats har de bästa te -trädgårdarna, kullarna, vattenfallen, stränderna och bakvattnen. Kerala är också hem för några av de finaste templen i Indien. Den statliga religionshistorien påverkas till stor del av dess grannstat, Tamil Nadu. Fram till 300 -talet var Kerala påverkat av den tamilska kulturen, vilket kan märkas i arkitekturen i de gamla templen i Kerala. Från 1500 -talet har Kerala -tempel inskriptioner på malayalamspråket och har sin egen konstruktionsstil. Kerala tempel är vanligtvis enkla konstruktioner, till skillnad från de tamilska templen. Denna artikel utforskar några av de mest kända templen i Kerala.

De mest kända templen i Kerala:

Här är listan över hinduiska tempel i Kerala med bilder.

1. Pathiyanadu Sree Bhadrakali -templet i Mullassery:

Pathiyanadu Sree Bhadrakali -templet i Mullassery

Pathiyanadu Sree Bhadrakali -templet ligger i Mullassery, nära Thiruvanthapuram, är ett hinduiskt tempel tillägnat gudinnan Bhadrakali. Den har en helgedom av gudinnan Bhadrakali som den presiderande gudomen som är dotter till Lord Shiva. Det finns också en idol av gudinnan Kali. Det finns många högtider som firas i templet som Swayamvara Parvathi puja, Grahalakshmi puja, Grahadosha Nivarana puja, Balithooval, Sarppabali, Kalamkaval, Dikkubali, Paranettu, Nilathilporu, Aaraattu och Pongala.

2. Attukal Bhagavathy -templet i Attukal:

Attukal Bhagavathy -templet i Attukal

Attukal Bhagavathy -templet ligger i Attukal och är tillägnat gudinnan Kannaki, en form av Parvati som är templets presiderande gudom. Templet är världsberömt för sin årliga Attukal Pongala-festival där över en miljon kvinnor deltar. 10 -dagars festivalen är en stor affär och de andra festivaler som firas är Mandala Vratham, Pooja Vyapu, Vinayaka Chaturthi, Shivaratri och många andra.

3. Padmanabhaswamy -templet i Thiruvanthapuram:

Padmanabhaswamy -templet i Thiruvanthapuram

Padmanabhaswamy -templet som ligger i Thiruvanthapuram är byggt i dravidisk stil och är det rikaste hinduiska templet i världen och är tillägnat Lord Vishnu. Gudomen är förankrad i ‘Anantha Sayanam’ hållning eller den eviga yogiska sömnen på ormen Adisheshan. Templet tillåter bara hinduer och följer strikt en klädkod. De viktigaste festivalerna som firas här är Alpashy och Panguni.

4. Andoor Kandan Sree Dharma Sastha Temple i Neyyattinkara:

Andoor Kandan Sree Dharma Sastha Temple i Neyyattinkara

Andoor Kandan Sree Dharma Sastha-templet ligger i Neyyattinkara, sydost om Thiruvanthapuram. Templets presiderande gudom är Gud Kandan Sree Dharma Sastha. Det finns också andra gudar som Ganapathy, Durga Bhagavathy, Easwara Kala Bhoothanan, Nagaraja & Nagayakshi och en idol av en elefant vid ingången. Den årliga festivalen som firas i templet är Makaravilakku Mahotsavam.

5. Edava Palakkavu Bhagavathi -templet i Edava:

Edava Palakkavu Bhagavathi Temple At Edava

Edava Palakkavu Bhagavathi -templet ligger vid Edava i Thiruvanthapuram -distriktet tillägnat Bhadrakali Devi som är den presiderande gudomen här. Det finns många undergudar som gudinnan Annapurna, Lord Ganesha, Navagraham, Adithyan, Hanuman, Brahmarakkhas, Yogeswaran och NagaruKavu. Karthika Thirunal Mahatsovam hölls i Malayalam -månaden Kumbham är den årliga festivalen när hela staden fokuserar på templet.

6. Karikkakom Sree Chamundi Devi Temple i Thiruvananthapuram:

Karikkakom Sree Chamundi Devi Temple i Thiruvananthapuram

Karikkakom Sree Chamundi Devi -templet i Thiruvanthapuram är ett gammalt hinduiskt tempel över 600 år gammalt, tillägnat gudinnan Chamundi. En Panchaloha -idol av gudinnan Karikkakathamma, en form av Chamundi är förankrad i templet. Gudinnan Chamundi dyrkas i templet i tre olika former, Maha Chamundi, Raktha Chamundi och Bala Chamundi. Det finns andra helgedomar i Ganapati, Sastha, Bhuvaneshvari och mer. Den årliga festivalen som ofta firas i templet är Pongala.

7. Pazhavangadi Ganapathy -templet i Thiruvananthapuram:

Pazhavangadi Ganapathy -templet i Thiruvananthapuram

Pazhavangadi Ganapathy Kerala -templet som ligger vid östra fortet i Thiruvanthapuram -staden är tillägnat Sri Maha Ganapathy eller Ganesha som också är den presiderande gudomen. Andra gudar dyrkas också i templet som Dharmasasta, gudinnan Durga och Nagaraja tillsammans med skulpturer av 32 olika former av Ganesha. De stora festivalerna som firas här är Vinayaka Chaturthi, Ganesh Jayanthi, Virad Chaturthi och mer.

8. Sarkara Devi -templet i Chirayinkeezhu Taluk:

Sarkara Devi -templet i Chirayinkeezhu Taluk

Sarkara Devi -templet ligger vid Chirayinkeezhu Taluk i nordvästra Thiruvanthapuram -distriktet. Templets främsta gudom är Bhadrakali som också är den primära gudomen här. Kaliyoot -festivalen är den mest populära festivalen som firas i templet bortsett från Meena Bharani -festivalen som faller andra och templet fylls av hängivna.

9. Thirupalkadal Sreekrishnaswamy -templet i Keezhperoor:

Thirupalkadal Sreekrishnaswamy -templet i Keezhperoor

Thirupalkadal Sreekrishnaswamy -templet ligger i byn Keezhperoor är ett av de äldsta hinduiska templen tillägnad Lord Krishna, en annan form av Vishnu som också är den presiderande gudomen här. Templet är konstruerat i form av arkitektur i dravidisk stil. Templet har en Garbagraha med Brahma och Shiva på dess ytterväggar. Byggt mellan 600- och 900 -talen anses templet också vara en av de 108 huvudsakliga Divya Desams eller heliga bostäder i Vaishnavism.

10. Thali -templet:

Thali -templet

Thali -templet är det äldsta templet i Kerala och är tillägnat dyrkan av Lord Shiva. Detta byggdes på 1300 -talet av Swami Thirumalpad, som var Zamorin i dåvarande Calicut. Detta gamla tempel ligger i Kozhikode. Det sägs att lingam installerades av Parasuram under slutet av Dwaparayugam. Lord Shiva dyrkas under namnet Umamaheswara i detta tempel.

11. Ayyappa Temple Kerala:

Ayyappa Temple Kerala

Sabarimala Ayyappa -templet är känt över hela världen och är en av de största pilgrimsdestinationerna med en årlig 50 miljoner hängivna som besöker det. Det ligger i Periyar Tiger Reserve, som är ett tätt skogsområde. Huvudtemplet ligger på toppen av kullen och sägs vara platsen där prins Ayyappa mediterade. Det är känt för sin Makaravilakku som händer i januari månad.

12. Guruvayoor -templet:

Guruvayoor -templet

Guruvayoor -templet är tillägnat dyrkan av Lord Krishna. Templet ligger i staden Guruvayur och kallas Bhuloka Vaikunta av de hängivna. Enligt legender är idolen som dyrkas här mer än 5000 år gammal och har också en tempeltank som heter Rudratheertham. Det finns en strikt klädkod för personer som kommer in i templet och inga undantag är tillåtna.

13. Ettumanoor -templet:

Ettumanoor -templet

Ettumanoor -templet är Lord Shivas bostad och ligger i Kottayyam. Det är ett av de gamla templen i Kerala som rekonstruerades år 1542 e.Kr. Enligt legender dyrkade Pandavas tillsammans med Vyasa Maharshi Lord Shiva i detta tempel. Det får namn från ordet ‘manoor’, vilket betyder hjortens land. Ezhara Ponnanna är templets mest efterlängtade och berömda händelse.

14. Ambalappuzha Sri Krishna -templet:

Ambalappuzha Sri Krishna -templet

Ambalappuzha Sri Krishna -templet ligger i Alapuzha -distriktet i Kerala. Templet sägs vara byggt mellan 15-1700-talet e.Kr. av en lokal härskare. Krishnas idol dyrkas i form av Parthasarathy, som har en piska i höger hand och Sankham i sin andra hand. Templet är känt för sin Payasam Prada, som består av ris och mjölk.

15. Thirunelli -templet:

Thirunelli -templet

Thirunelli -templet är Sri Maha Vishnus heliga bostad och ligger på sidan av Brahmagiri Hill på en höjd av 900 m. Enligt legender får platsen sitt namn från ordet Nelli, vilket betyder Amla -träd. Man tror att Lord Brahma hittade idolen Vishnu under ett Amla -träd och därav namnet. Det sägs också att Lord Brahma kommer än idag för att dyrka Vishnu i detta tempel.

16. Vadakkunnathan -templet:

Vadakkunnathan -templet

Detta är ett annat gammalt tempel i Kerala som är tillägnat dyrkan av Lord Shiva. Det ligger i staden Thrissur och visar den typiska Kerala -arkitekturen. Templet är känt för sina många väggmålningar som visar olika scener av Maha Bharat och därför är erkända som ett nationellt monument. Det sägs att templet byggdes av Parasurama. Icke-hinduer får inte komma in i templet.

17. Chottanikkara -templet:

Chottanikkara -templet

Chottanikkara -templet är ett mycket känt tempel i Kerala dedikerat till dyrkan av gudinnan Mahalakshmi. Templet ligger i Chottanikkara i Kochi. Detta är ett av de rikaste templen i Kerala som har konstruktionen av träskulptur som Sabarimala -templet. Man tror att personer som lider av psykisk ohälsa kan återhämta sig efter att ha besökt detta tempel.

District Wise lista över topp 5 tempel i Kerala:

1. Thiruvananthapuram:
 • Sree Padmanabhaswamy -templet
 • Pazhavangadi Ganapathi -templet
 • Attukal Bhagavathy -templet
 • Gamla Sreekanteswara -templet
 • Major Vellayani Devi Temple
2. Kollam:
 • Kottarakkulam Sree Mahaganapathy -templet
 • Valiya Koonambaikulam -templet
 • Sree Puthiyakavu Bhagavathy Temple
 • Sree Umamaheshwara Swami Temple
 • Ashramam Sri Krishna Swamy Temple
3. Alappuzha:
 • Kidangamparambu Sree Bhuvaneswari -templet
 • Venkatachalapathy -templen (Mullakkal)
 • Sree Krishna Swamy Temple, Ambalapuzha
 • Chakkulathukavu Devi -templet
 • Chettikulangara Bhagavathi -templet
4. Pathanamthitta:
 • Malayalapuzha Devi -templet
 • Thazhoor Bhagavathi -templet
 • Sri Kodumthara Subrahmanya Swamy Temple
 • Omalloor Sree Rakthakantaswamy -templet
 • Pandalam Mahadeva -templet
5. Kottayam:
 • Thirunakkara Mahadeva -templet
 • Thaliyil Mahadeva -templet
 • Kumaranalloor Karthyayani Devi Temple
 • Ettumanoor Mahadeva -templet
 • Pallipurathukavu Devi -templet
6. Idukki:
 • Mangala Devi Kannaki -templet
 • Ulupooni Sree Arthanareeswara -templet
 • Sree Krishna Swami -templet
 • Kozhikkanam Devi -templet
 • Vellappara Devi -templet
7. Ernakulam:
 • Ernakulam Shiva -templet
 • Sree Poornathrayeesa -templet
 • Ameda -templet
 • Thrikkakkara Vamana Moorthy Temple
 • Mahadeva -templet
8. Thrissur:
 • Sri Vadakkumnathan Shiva -templet
 • Paramekkavu Bhagavathi Temple Thrissur
 • Thiruvambady Sri Krishna -templet
 • Punkunnam Shiva -templet
 • Urakathamma Thiruvadi -templet
9. Palakkad:
 • Bhagavathi -templet
 • Sree Emoor Bhagavathy Temple
 • Vishnu -templet
 • Emoor Bhagavathy -templet
 • Manappulli Bhagavathy -templet
10. Malappuram:
 • Podiyattupara Mahadeva -templet
 • Sree Kadampuzha Bhagavathi -templet
 • Thirunavaya Nava Mukunda -templet
 • Sree Thripuranthaka Mahasiva Temple Malappuram
 • Sree Triprangode Lord Shiva Kshetram
11. Kozhikode:
 • Thali -templet Kozhikode
 • Varakkal Devi -templet
 • Sree Kanteshwara -templet
 • Thiruvachira Sree Krishna -templet
 • Thalikkunu Maha Siva -templet
12. Wayanad:
 • Thirunelli Sree Maha Vishnu -templet
 • Seetha Devi -templet
 • Valliyoorkavu Melekavu
 • Mazhuvannur Maha Siva -templet
 • Sree Cheengeri Bhagavati Temple
13. Kannur:
 • Sree Sundareswara -templet
 • Railway Muthappan Temple Kannur
 • Pillayar Kovil
 • Kalarivathukkal Bhagavathi -templet
 • Trichambaram -templet
14. Kasaragod:
 • Shree Varadaraja Venkataramana -templet
 • Mallikarjuna -templet
 • Sri Ananthapadmanabha Swamy Temple
 • Trikkannad Tryambakeshwara -templet
 • Nagarajakatte -templet, kasargod

Listan över Kerala tempel är oändlig. Varje distrikt har minst ett eller två viktiga tempel i Kerala, som har en fantastisk historia och arkitektur. Kerala är inte bara ett populärt turistmål utan är också ett måste-besök pilgrimsmål för hinduer. Till skillnad från tempel i andra stater har Kerala -templen strikta regler och man måste se till att templets helighet skyddas. De flesta tempel tillåter inte icke-hinduer och en strikt klädkod implementeras också. Det är viktigt att noggrant läsa om templets riktlinjer innan du besöker dem.