Haridwar är en viktig pilgrimsdestination i den indiska staten Uttarakhand. Det är också känt för att vara en av de heligaste platserna i Indien som besöks av hängivna från alla hörn av landet. Beläget på en höjd av 314 meter från havsnivån upplever Haridwar behagliga klimatförhållanden året runt. Medan i Haridwar det finns olika turistmål att utforska, ger vi dig de 15 bästa måste besöka destinationer på denna plats.

Bokstavligen betyder “Gateway to God” och anses vara den sjunde heligaste platsen, Haridwar är av främsta religiös betydelse för hinduer överallt. Den mest berömda Kumbh Mela drar inte bara pilgrimer från hela världen utan är också en stor attraktion bland turister som kan ses ta del av de religiösa festligheterna. Attraktionen stannar inte här eftersom det finns många andra sevärdheter i Haridwar för att hålla turister engagerade under hela sin vistelse.

Vackra Haridwar turistmål att besöka:

Nedan har vi listat de bästa och mest attraktiva turistorterna för sightseeing som är bra att planera din resa perfekt med.

1. Chandi Devi -templet:

chandi-devi-temple_haridwar-turist-platser

Tempelet tillägnad gudinnan Chandi, byggdes templet 1929 av Kashmirs kung Suchat Singh. Huvudstatyn av gudinnan som finns inuti templet grundades på 800 -talet av Adi Shankaracharya. En resa till templet innebär en 3 km lång vandring från Chandi Ghat eller en avstängd tur i en linbana. Templet är ett berömt stopp för pilgrimer på väg till Kumbh Mela som söker välsignelsen från gudinnan som är känd för att uppfylla sina önskningar.

2. Har Ki Pauri:

Turistställen att besöka i Haridwar

Har ki Pauri, en berömd ghat vid floden Ganges, utgör ett viktigt landmärke och en lyckosam plats för människorna i och ut Haridwar. Med det ständigt ökande antalet människor som flockar till platsen för ett dopp i Ganges heliga vatten, har Har ki Pauri sett stora renoveringar och tillbyggnader genom åren. Flera tempel som kantar stegen ökar platsens skönhet, särskilt på kvällen när platsen är upplyst. Det är en av de berömda turistplatserna att besöka i Haridwar som kan göra dig nöjd med sin skönhet.

3. Neel Dhara Pakshi Vihar:

neeldhara-bird-sanctuary_haridwar-turist-platser

För fågelälskare och ensamhetssökande ger detta fågelreservat en idealisk tillflyktsort till en värld fylld med flyttfåglarnas skönhet och prakt, mest sett under vintermånaderna. Neel Dhara Pakshi Vihar ger också en imponerande utsikt över de omgivande Shivalik Hills. Denna turistplats ger den vackraste sevärdheten. Detta är de underbara turistplatserna att besöka i Haridwar.

4. Pawan Dham:

pawan-dham_haridwar-turist-platser

Ett modernt tempel som är känt för sitt utsökta spegel- och glasarbete och prydliga idoler har en av de största attraktionerna för turister. Templet anses också heligt bland hinduer och ingår som ett av de gamla templen i Haridwar. Detta tempel är en av de perfekta platserna i Haridwar att besöka för att få lycka.

5. Rajaji National Park:

rajaji-national-park_haridwar-turist-platser

Rajaji National Park som ligger vid foten av Himalaya är en sammanslagning av tre viltreservat. Täta gröna djungler dominerar den stora vidden av parken och bildar en naturlig livsmiljö för de flesta djuren. Parken är hem för den största populationen av elefanter i delstaten Uttarakhand och över 315 arter av bosatta och flyttfåglar. Detta är de bästa turistställena att besöka i Haridwar.

6. Patanjali Yogpeeth:

Patanjali Yogpeeth_haridwar turist platser

Patanjali Yogpeeth, uppkallad efter den gamla yogagurun Patanjali, är ett av Indiens största yogainstitut. Institutet är skapandet av Swami Ramdev och ägnas åt behandling och forskning av yoga och ayurveda. University of Patanjali är också inrymt i dess lokaler. Vanliga yogaklasser genomförs för såväl invånare som besökare på campus. Denna plats låg runt haridwar. Detta är också en annan turistplats att besöka i Haridwar.

7. Sapt Rishi Ashram och Sapt Sarovar:

sapt-rishi-ashram-och-sapt-sarovar_haridwar-turist-platser

Sapt Rishi Ashram ligger cirka 5 km från Har ki Pauri och är en av de mest framstående ashramarna i Haridwar. Ashram -platsen tros ha varit meditationsmarken för sju stora vismän och för att inte störa dem genom hennes flöde ska floden Ganga ha delat upp sig i sju strömmar som kulminerade längre fram i Neel Dhara.

8. Bharat Mata Mandir:

bharat-mata-mandir_haridwar-turist-platser

På 180 fot lång är Bharat Mata Mandir en stående hyllning till Moder Indien. Den invigdes av Indira Gandhi den 15 maj 1983. Mandiren består av åtta berättelser där varje berättelse representerar en epok i indisk historia. Den översta våningen som innehåller en helgedom av Lord Shiva ger en fågelperspektiv över de omgivande Himalaya, hela campus i Sapt Sarovar och staden Haridwar själv.

9. Doodhadhari Barfani -templet:

doodhadhari-barfani-temple_haridwar-turist-platser

Det som gör Doodhadhari Barfani -templet till ett turistcentrum för attraktioner är inte bara heligheten i sina lokaler utan det konstnärliga som har byggts in. Templet som är tillverkat av vit marmor består av flera andra tempel i sitt komplex som ägnas åt olika hinduiska gudar och gudinnor. Thi

10. Mansa Devi -templet:

mansa-devi-tempel_haridwar-turist-platser

Mansa Devi Temple är en av de viktiga Haridwar -besöksplatserna för hinduiska pilgrimer. Templet ligger högst upp på en kulle, kallad Bilwa Parvat från Himalaya’s Shiwalik Ranges. Detta tempel är tillägnat Mansa Devi, en inkarnation av gudinnan Shakti. Man tror att gudinnan uppfyller alla önskemål genom att be med full hängivenhet och hängivenhet vid Mansa Devi -templet. Det finns en ritual att binda en tråd på någon av grenarna på trädet i tempelkomplexet. Hängivna efter att ha fått sina önskemål besöker du Mansa Devi -templet igen för att lossa den heliga tråden.

11. Daksheswara Mahadev -templet:

daksheswara-mahadev-temple_haridwar-turist-platser

Daksheswara Mahadev -templet eller Daksha Mahadev -templet är ett av de gamla templen i Haridwar som ägnas åt Lord Shiva. Det ligger i södra Kankhal och besöks av tusentals hinduiska pilgrimer året runt. Enligt legenderna tror man att det var på denna tempelplats som kung Daksha genomförde en stor yagna. Detta är de historiska turistplatserna att besöka i Haridwar.

12. Vaishno Devi -templet:

vaishno-devi-tempel_haridwar-turist-platser

Vaishno Devi -templet är en av de religiösa platserna att se i Haridwar. Templet byggdes för att vara den exakta kopian av det berömda templet Vaishno Mata i delstaten Jammu och Kashmir. Tempelkomplexet liknar det gamla templet och till och med vägen som leder till den största helgedomen kan nås efter att ha passerat tunnlarna och grottorna. Under sin vistelse i Haridwar besöker hinduiska hängivna templet Vaishno Devi för att söka gudinnans välsignelser.

13. NeelKanth Mahadev -templet:

neelkanth-mahadev-temple_haridwar-turist-platser

NeelKanth Mahadev -templet är en av de mycket kända platserna att besöka nära Haridwar. Ligger högst upp på en kulle på cirka 1300 meters höjd, är det en av de viktiga helgedomarna som är tillägnade Lord Shiva. NeelKanth Mahadev -templet gränsar till tre berg, nämligen Brahmakoot, Vishnukoot och Manikoot. Det erbjuder en hisnande utsikt över omgivningarna och ett måste besöka destination för naturentusiaster. Enligt de hinduiska mytologiska berättelserna var det på denna plats som Lord Shiva drack giftet som dök upp under havets mjölkande vändning (Samudra Manthan). Efter att ha druckit giftet blev Lord Shivas hals blå i färgen och därav namnet NeelKanth, vilket antyder en med blå hals. Detta är de bästa turistplatserna att besöka i Haridwar.

14. ShantiKunj:

shantikunj_haridwar-turist-platser

ShantiKunj i Haridwar är huvudkontoret för AIGP (All India Gayatri Power). Det grundades år 1971 med motivet för andlig och moralisk förnyelse i den indiska kulturen. Flera andliga träningsprogram organiseras i tid i ashramen. Hängivna från Indien och över gränserna besöker också ShantiKunj för andlig vägledning.

15. Vishnu Ghat:

vishnu-ghat_haridwar-turist-platser

Vishnu Ghat är en av de mest besökta och heliga ghatsna i Haridwar. Denna ghat är uppkallad efter Lord Vishnu, en av de tre främsta hinduiska gudarna. Enligt mytologin tror man att Lord Vishnu själv tog ett bad vid denna ghat. Hängivna tror starkt att genom att ta ett heligt dopp i Vishnu kommer Ghat att avsluta alla deras synder.

Haridwar kallas på lämpligt sätt porten till ‘Char Dham’, den lyckosamma pilgrimsresan för hinduer. De gamla templen, hisnande berg och floder gör det till en perfekt plats för semester. Haridwar har något att erbjuda både som besöker platsen för andlighet eller vild äventyrlig kul.