Amritsar är en av de vackraste sevärdheterna i delstaten Punjab. Varje år lockar det många turister och har varit tillräckligt kvalificerat för att framstå som en av turist hotpots i Indien. Amritsar kan väl sammanfattas som en plats som har både traditionell och historisk blandning mer på grund av den roll den har lagt i frihetskampen och som hem för den framstående frihetskämpen Udham Singh. Amritsar är också känd som Ramdaspur och är allmänt känd som Ambarsar. Staden är väl förbunden med väg eftersom den är förbunden med Grand Trunk Road och har också en järnvägsstation. Klimatet i Amritsar är mestadels semiarid och den bästa tiden att besöka är oktober.

Amritsars turistmål att besöka med bilder:

Denna artikel har skapats en lista över de bästa och vackra turistorterna att besöka i Amritsar som är mycket välkända och har besökt av de flesta turisterna.

1. Gyllene templet (Harmandir Sahib):

golden-temple-harmandir-sahib_tourist-places-in-amritsar

Gyllene templet, även känt som Darbar Sahib, har byggts av Guru Arjun, sikhernas femte guru. Han slutförde också den heliga boken om sikherna Adi Granth som hittills förvaras i Gurudwara. Det gyllene templet har fyra dörrar som leder inuti vilket betyder den sikulära religionens sekulära natur. Det gyllene templet har fått namnet så främst på grund av dess gyllene kupolstruktur. Det sägs att Adi Granth förvaras i templet under morgontimmarna och under natten förvaras det i Akal Takht, även kallad “den eviga tronen”. Akal Takht rymmer också de gamla vapnen som används av sikhkrigarna. Gurudwara erbjuder gratis mat till cirka två tusen människor varje dag och räkningen når en lakh under festivaler. Gyllene templet kan besökas när som helst eftersom det är öppet hela dagen.

2. Wagah gräns:

wagah-border_tourist-platser-in-amritsar

Wagah -gränsen råkar vara den enda väggränsen mellan Indien och Pakistan. Gränsen har fått sitt namn från byn Wagah genom vilken gränsen går. Så småningom var byn en del av Pakistan men efter partitionen ligger den östra delen av byn i Indien och den västra delen förblev i Pakistan. Gränsen ligger på Grand Trunk -vägen och lockar tusentals besökare regelbundet på grund av dess ceremoniella reträtt. Både nationernas och paradens hissning av nationalflaggan organiseras regelbundet. Patriotisk musik spelas och folk dansar i sin melodi som firar självständighet. Wagah -gränsen ligger 28 km från Amritsar och är en mycket nostalgisk upplevelse. Detta är en av de bästa sevärdheterna för turistattraktioner i Amritsar.

3. Jallianwala Bagh:

jallianwala-bagh_tourist-platser-i-amritsar

Jallianwala Bagh är en offentlig trädgård belägen i Amritsar som spelade en mycket viktig roll i Indiens frihetskamp. Platsen är känd på grund av massmordet under order av general Dyer. Oskyldiga människor genom alla tider dödades grymt av tio omgångar utan avbrott. Det ligger en vägg som har kulor märkta i den till dags dato. Det finns en minnesbrunn inne i trädgården där människor hoppade för att komma undan eldningen. Platsen har också ett martyrgalleri som bevarar olika artiklar och vapen som användes under massakern.

4. Akal Takht:

Akal Takhat Sahib (Den Allsmäktiges tron, Den odödliga tronen) är navet i sikhpolitiken och en del av Harmandir Sahib (Golden Temple) -komplexet. Akal Takht Sahib avslöjades av Guru Har Gobind Sahib den 15 juni 1606. År 1606 var byggnaden av Akal Takht Sahib en envåningsstruktur. Grundstenen lades ner av Guru Har Gobind Sahib själv och hela strukturen konstruerades av Baba Buddha och Bhai Gurdas. Endast de högst respektabla och upplysta sikherna fick delta i byggandet av Takhat Sahib, vanlig personal eller murare fick inte delta i den. Akal Takhat Sahib (Den Allsmäktiges tron, Den odödliga tronen) är navet i sikhpolitiken och en del av Harmandir Sahib (Golden Temple) -komplexet. Akal Takht Sahib avslöjades av Guru Har Gobind Sahib den 15 juni 1606. År 1606 var byggnaden av Akal Takht Sahib en envåningsstruktur. Grundstenen lades av Guru Har Gobind Sahib själv och hela strukturen konstruerades av Baba Buddha och Bhai Gurdas. Endast de högst respektabla och upplysta sikherna fick delta i byggandet av Takhat Sahib, vanlig personal eller murare fick inte delta i det.

Akal Takht kallas också “den eviga tronen”. Det ligger inom det gyllene templet och byggdes av den sjätte sikh -gurun, Hargovind Singh. Akal Takht tros vara den högsta av de fem takterna, de andra är Keshgarh Sahib, Patna Sahib, Hazur Sahib och Damdama Sahib. Under Operation Blue Star skadades Takht allvarligt på grund av att den indiska armén stormade platsen.

5. Durgiana -templet:

durgiana-tempel_tourist-platser-i-amritsar

Durgiana -templet har fått sitt namn från gudinnan Durga och är också känt som Lakshmi Narayana -templet. Templet ligger nära Lohgarh -porten. År 1908, efter ett liknande mönster som det gyllene templet, byggdes Durgiana -templet av Harsai Mal Kapoor. Templet har få historiska tempel som Sita och Hanuman. Templet är också känt som silvertemplet på grund av dess utskurna silverdörr. De flesta andra turistorterna i Amritsar är också en av de bästa.

6. Ram Bagh:

ram-bagh_tourist-platser-i-amritsar

Ram Bagh är också känd som Maharaja Ranjit Singh Garden. Trädgården kallades ursprungligen Company Garden men Maharaja Ranjit Singh bytte namn till Ram Bagh för att hylla Guru Ram Das som är grundaren av staden Amritsar. Trädgården var sommarpalatset för Maharaja Ranjit Singh och är byggd i stil med Shalimar Gardens som ligger i Lahore. Ram Bagh har omramats som ett museum på 400 -årsdagen av staden Amritsar. Tredimensionella fotomontage som visar Maharaja Ranjit Singhs liv visas i museet.

7. Ram Tirath:

ram-tirath_tourist-platser-i-amritsar

Ram Tirath -templet ligger på Chogawan -vägen i Amritsar och historiska religiösa berättelser är kopplade till det. Det antas vara platsen där Ramayana skrevs och även platsen där Sita och Rams tvillingson föddes och växte upp av helgen Valmiki. Templet har en helig tank fäst vid den och man tror att ett dopp i den är heligt och fromt. Detta är en av de vackraste amritsar -turistorterna som kan ge mycket lugn tid.

8. Mata -templet:

Mata tempel turist platser

Mata -templet ligger i Ranki Ka Bagh -området i Amritsar. Templet tros vara heligt och besöks av kvinnor som vill vara gravida. Templet byggdes i anpassning av Vaishno Devi Mandir i Katra. Det ses att platsen besöks av tusentals människor varje år, särskilt under festligheterna.

9. Faridkot Fort:

faridkot-fort-turist-platser-i-amritsar

Faridkot Fort är en av de många fantastiska platserna att besöka i Amritsar. Det ligger 30 km från staden Ferozepur och sägs byggas av gamla härskare som går tillbaka till 700 år. Fortets huvudattraktion är Sheesh Mahal som är byggd av speglar och aldrig misslyckas med att fascinera någon.

10. Gobindgarh Fort:

gobindgarh-fort_tourist-platser-i-amritsar

Tidigare känd som Bhangian Da Kila, Gobindgarh -fortet går tillbaka till år 1760. Fortet representerar ett fyrkantigt mönster och byggdes av tegel och kalksten. Efter att fortet hade annekterats av den brittiska armén renoverades det med nya inneslutningar som Darbar Hall, Hawa Mahal och Phansi Ghar. Gobindgarh fort är en av de bästa turistmålen att besöka i Amritsar.

11. Jama Masjid Khairuddin:

jama-masjid-khairuddin_tourist-platser-i-amritsar

Masjiden är känd för sin konstnärliga skönhet. Beläget nära Gandhi -porten och basaren är denna Masjid mycket väl ansluten till staden. Masjiden blir trångt med människor särskilt under namaz -timmarna.

Andra platser att besöka runt Amritsar:-

  • Samadhi från Guru Angad Dev Ji
  • Khoo Kalyanwala
  • Historiska Banyan Tree

Platser nära Amritsar:

  • Tarn Taran Sahib
  • Phu Kanjari

12. Tempio d’oro:

tempio-doro_tourist-platser-i-amritsar

Detta är en av de bästa platserna att se i Amritsar. Platsen är fylld med religiösa underverk och man kommer att ha en underbar tid här. Här kan man se sikhernas verkliga hängivenhet för sin religiösa guru eller Gud. Man kan också lära sig mycket om sikh -kulturen från denna plats. Det är en av de mest spännande platserna för turister som kommer till Indien för att lära känna indianernas kulturella bakgrund. Privata turnéanläggningar finns på denna plats och det faktum att hur vackert denna historiska plats underhålls är ganska fantastiskt. Det finns många restauranger i närheten som erbjuder utsökt mat och kommer nästan att övertala en att gå och äta där.

13. Teater och föreställningar:

Här är ett fantastiskt nöjescenter i Amritsar som kan sägas vara en av de mest effektiva platserna att ha roligt och ströva omkring i den vackra staden Amritsar. Man kan ha massor av kul här, eftersom det finns nästan många platser för fritidsaktiviteter. Platsen är fylld med spännande massor av underbara alternativ för turister. Människor från nästan hela världen och grannkontinenter kommer hit för att besöka denna plats och det kan påstås vara en av de bästa platserna att se i Amritsar.

14. Tarn Taran Sahib:

tarn-taran-sahib_tourist-platser-i-amritsar

Detta sikh -tempel är ännu en fantastiskt vacker pilgrimsplats i Amritsar. Platsen är vackert gjord och kan sägas vara en av de bästa platserna att besöka i Amritsar. Platsen är lämplig för människor i nästan alla åldrar. Sikh -templet är fyllt med vita och och gyllene färger som i princip är vit färg och guld (på toppen). Platsen är ganska fantastisk och kommer uppenbarligen att hålla människor motiverade och låta dem tro på sin religion. Det finns många Sardarer och när de besöker platsen tillsammans och spelar blir det en subtil sajt att titta på.

15. Pul Kanjari:

pul-kanjari_tourist-platser-i-amritsar

Här är ännu en vacker plats att se i Amritsar som gör det möjligt för folket att ha en underbar utsikt över den historiska betydelsen av Amritsar. Platsen besöks ofta av människor från hela Punjab och Indien också. Platsen ligger nästan 36 km bort från vägen Amritsar-Lahore. Man kommer att ha mycket roligt när de besöker denna plats en av de bästa turistmålen att besöka i Amritsar. Vädret här är ganska bekvämt och det finns mycket transportmöjligheter härifrån till andra platser och vice versa. Det finns många närliggande byar på denna plats också och detta blir en riktigt vacker syn som människor kan titta på.

16. Khalsa College:

khalsa-college_tourist-platser-i-amritsar

Denna fenomenala plats är en underbar syn att besöka i Amritsar. Högskolan är verkligen populär. Det kan snarare sägas vara en av de mest populära högskolorna i staden. Det finns en särskild avdelning i denna högskola som liknar sikhistorien. Här hittar du dokument och andra intressanta saker. Här hittar du också bevis på vissa forskningsarbeten som är extremt spännande och man kommer att ha det riktigt bra att arbeta med dem och detta kommer att vara en fördelaktig och kunnig tidsmördare för dem. Människor från hela indian älskar att komma hit och det är oerhört spännande att vara här och tillbringa lite kvalitetstid i denna underbara turistattraktion.

Här är några av de bästa turistmålen i Amritsar. Platserna har valts ut och listan har skapats baserat på feedback från de personer som har besökt platserna. Endast de positiva svaren togs under behörigheten när denna lista gjordes och det har visat sig vara en lista som innehåller de 15 bästa turistmålen i Amritsar.