Potatis är den mest mångsidiga ingrediensen i kök världen över. Oavsett om det är unika bakrecept eller vanliga och vanliga curryrätter eller middagar, är de ett måste för alla. Men vet du, inte bara förmodligen den typen du äter, det finns olika typer av potatis globalt? Så lika mycket som det är spännande och chockerande, ja, det är sant! En sann potatisälskare kanske vet detta, och dessa potatisar är verkligen läckra och perfekta för att lägga till i din lista med recept.

Idag låt oss veta och lära oss allt om de typer av potatis som finns i världen.

typer av potatis

Potatis och deras historia:

Vet du, Peru är den första som har odlat potatis, långt tillbaka i 8000 till 5000 f.Kr. Inka -indianerna i Peru odlade först grönsaken, och senare spred den sig till Europa så småningom. Introduktionen av potatis i Europa kommer ursprungligen från Irland innan den sprids till andra länder. Långsamt insåg bönder och jordbrukare att dessa grönsaker är lätta och snabba att odla och började odla dem oerhört mycket innan de sprider dem till världen.

Potatisklassificeringar:

Om du inte vet det ännu finns det olika klassificeringar inom potatisen, beroende på deras konsistens, utseende och kött. Dessa klassificeringar inom potatisfamiljen är vad som leder till andra typer av potatisvarianter. Här är de! Kom igen, kom ihåg att inom dessa tre klassificeringar: stärkelse, vaxartad och allsidig, finns det olika typer av potatis inom!

Stärkelsehaltiga potatisvarianter:

Som namnet antyder är stärkelsehaltig potatis den vanligaste torra potatisen med högt stärkelseinnehåll. De är mycket torra i konsistensen, smulas snabbt och kan enkelt göras. Dessa är vanliga typer som vi ofta stöter på och kan användas för att göra potatismos, bakad potatis etc. När de stekas är de stärkelserika potatisen otroligt läckra med en krispig känsla och smak men ändå fluffig inuti.

Vaxiga potatisar:

Dessa vaxartade potatisar har verkligen betydligt mindre stärkelse. De är dock vaxartade i känslan, med höga fuktnivåer och en krämig känsla inuti. Formen på potatis bryts ofta efter tillagning. Den vaxartade potatisen används ofta till sallader, soppor eller grytor.

Potatis för alla ändamål:

Nu kan dessa vara perfekta för att baka och laga alla typer av potatisrätter. De är fluffiga i konsistensen, innehåller medelhalt och en nivå av stärkelse. De har till och med måttliga vattennivåer i sig och kan helst rostas, småkokas, stekas eller bakas.

Mest populära potatissorter namn och typer:

Det finns flera hundratals typer av potatis i världen. Tyvärr kan vi inte lära känna alla typer av potatis och deras sortnamn. Det är därför vi sammanställer och sammanställer de mest kända och populära potatisarna som vi ofta stöter på eller känner redan för att göra våra favoritrecept. Här är de vanliga typerna av potatislistor med användning för matlagning, bara för dig!

1. Russetpotatis:

Russet potatis

Det här är de första vanligaste typerna av potatis som de flesta redan känner till. Russet har mörkbrun hud och är nästan märkbar med tanke på deras medelstora till stora storlek. Innerna i denna potatis är fluffiga i konsistensen, som snabbt kan tillagas eller kokas. Man kan göra välsmakande pommes frites med dessa typer av vitkött potatis eller potatismos eller andra friteringar.

Textur: Stel

Hudfärg: Mörkare till medelfärg brun

Hudfärg: vitt, blekt färgkött

Användningar: Mosa, baka, steka

Andra namn, om några: Idaho Russet

2. Jewel Yams:

Jewel Yam

Även om namnet säger jam, är det inte den sanna jammen du hittar på marknaden. Juvelerna är en mjukare, sötare potatis, med fuktigt och mjukare kött inuti stärkelsehaltig struktur. De är mjuka och smaken är något söt i naturen. Denna typ av potatis är inte lämplig för stekning; är dock perfekt för recept som rör mosning, bakning, etc..

Textur: Stel

Hudfärg: Brun färg, kopparfärg

Hudfärg: orangea nyansskött

Användningar: Mosa, koka och rosta

Andra namn, om några: Juvel sötpotatis

3. Nya potatisar:

Ny potatis

Tja, vi slår vad om att de flesta av er inte har hört talas om denna sort. Men som ni kanske gissar med namnet är de yngre i potatisvarianterna som skördas tidigare än andra. Med tanke på detta har de en tunn och känslig hud, med krämigt och halt kött inuti. Huden kan också lätt avskalas; men med tanke på den yngre potatisen kommer de inte att hålla länge.

Textur: Vaxartad

Hudfärg: olika hudfärger

Hudfärg: olika köttfärger

Användningar: kokande eller ångande

Andra namn, om några: Baby potatis

4. Kennebec potatis:

Kennebec potatis

Dessa Kennebec -potatisar är bland kockens favoritsorter och sorter i grönsaken. De är perfekta för friterade föremål och recept. Kennebec potatis hjälper till att få receptet i slät och idealisk smak från kilar till pommes frites. Dessa typer av potatis har en nötaktig smak, med en stärkelseaktig känsla och är fuktiga men krispiga när de kokas. Konsistensen håller mycket bra ihop när den kokas och kokas.

Textur: Alla ändamål

Hudfärg: Beige och solbränna

Hudfärg: Ljusvit

Användningar: Fritering, chips och klyftor

Andra namn, om några: ingen

5. Tysk smörbollspotatis:

Tysk smörboll

Detta är en annan vanlig typ av potatis. Den är gul i färgen och finns mestadels i medelstora till små större storlekar, dock inte särskilt jätte. Denna potatis faller under de gula sorterna av potatis, med tanke på hudens färg och konsistens. Den tyska butterballpotatisen är delikat och slät och ger en smörig smak. Dessa typer av potatis är perfekta för att ha en god mosad eller kokt smak och delikatess.

Textur: Alla ändamål

Hudfärg: Solbrun och gyllene färg

Hudfärg: Gult kött

Användningar: Kokning, mosning, stekning och stekning

Andra namn, om några: ingen

6. Yukon guldpotatis:

Yukon guldpotatis

Detta är återigen en av de vanligaste och mest kända typerna av potatis. Denna potatis är mångsidig, kan vara perfekt både för stekning eller bakning eller ångning och kokning. Yukonpotatisen, som namnet antyder, har en gyllene skalfärg. Denna hud är känslig och känslig, behöver inte en separat peeling. Köttet inuti är krämigt i konsistensen, mjukt och perfekt för recept.

Textur: Alla ändamål

Hudfärg: Gyllene färg

Hudfärg: Gul

Användningar: Koka, baka, steka, ånga

Andra namn, om några: Gyllene potatis

7. Red Bliss Potatis:

Red Bliss Potatis

Den röda lycksaltpotatisen hör till familjen typer av rödfärgade potatisar. Dessa är vaxartade potatisar, har hög vattenhalt, fukt och är inte särskilt svåra att laga. Potatisen är perfekt för mosning och ätning och är friska med egenskaper också. Den röda huden här behöver ingen avskalning separat, och det inre köttet är krämigt och smörigt i konsistensen. Den röda lycksaltpotatisen är känd för de mest enkla recepten, inklusive att bara koka och äta med örter.

Textur: Vaxig konsistens

Hudfärg: Röd

Hudfärg: Ljusvit

Användningar: Mosa, koka, laga mat och ånga

Andra namn, om några: ingen

8. Lila peruanska potatisar:

Lila peruanska

Den lila peruanska potatisen, som namnet antyder, har sitt ursprung i regionen Peru. De har lila hud och kött av blå-lila nyans, med en mjuk konsistens i huden, och faller under typer av lila potatis. Dessa potatisar är relativt mindre i storlek och stärkelsehaltiga i konsistensen. De är den enklaste potatisen i matlagning, perfekt för bakning och mos. De kommer i en rörform och faller in i fingerling potatis.

Textur: stel

Hudfärg: Mörk skuggad lila hud

Hudfärg: lila kött

Användningar: Rostning, bakning och mosning

Andra namn, om några: ingen

9. Ryska bananpotatis:

Rysk bananpotatis

Den ryska bananpotatisen har återigen en rörform och hör till kategorin fingerling. De har gult kött och har en bananform, krökt och vikt utseende. En vaxartad struktur kräver emellertid inte skalning och kan användas för att koka hela eller rostad. De är perfekta med en söt smakblandning, med en mjuk och utsökt smörig smak. Prova dem till sallader, grillade eller sauterade, och du kommer att tacka oss senare!

Textur: Vaxartad

Hudfärg: Gyllene/solbränna/beige

Hudfärg: Gul

Användningar: Grillning, grund stekning, kokning

Andra namn, om några: ingen

10. Hannah Sweet Potato:

Hannah sötpotatis

Hannah -typerna av sötpotatis ser dock mycket ut som den vita potatisen. De är dock mycket tjocka och täta i konsistensen. Med tanke på sitt fasta utseende går dessa potatisar i allmänhet inte sönder när de kokas. De kan skäras och tärnas i skivor innan de kokas eller med pommes frites, med tanke på deras tjocka konsistens och utseende. På grund av detsamma tar Hannah sötpotatis också mer tid för matlagning än sina andra motsvarigheter.

Textur: Alla ändamål

Hudfärg: Brunaktig solbränna

Hudfärg: gul/grädde

Användningar: Mosa, baka och puttra

Andra namn, om några: Söta Hannah, gul sötpotatis

11. All Blue Potato:

All Blue Potato

Dessa är bland den unika typen av potatisvarianter du någonsin har stött på. Den helblå potatisen ser ut med en mycket mörk hud med lila utseende, med tanke på de höga halterna av antocyanin (antioxidanter). Dessa antioxidanter finns i andra frukter som blåbär och äggplanter och liknande dem, färgen visas i denna potatis. Dessutom är dessa mjuka och har lite högre stärkelseinnehåll än de andra. Således är de perfekta för bakning, idealiskt drizzled med olivolja eller smör, örter och citron!

Textur: Allmän textur

Hudfärg: Mörklila

Hudfärg: Lila till lavendel skuggade kött

Användningar: Stek, baka, koka och rosta

Andra namn, om några: ingen

12. Röd tumme potatis:

Röd tumme

Dessa röda tumme typer av potatis omfattas av olika röda potatisar. De faller under kategorin fingerling, med en rörformad struktur och utseende. De är dock små i storlek och är attraktiva i utseende med ljus röd färg och rosa kött inuti. De röda tumpotatiserna faller helt under den exotiska kategorin grönsaker, med tanke på deras val för gourmetrecept, mosning, bakning och allmänt mångsidig användning. Från soppor till sallader ger dessa potatis både utseende och smak. Detta är bland det populära valet för kockar.

Textur: Vaxartad

Hudfärg: Röd

Hudfärg: Rosa skuggkött

Användningar: Kokar, steker

Andra namn, om några: ingen

Intressanta fakta om potatis:

Tja, vi älskar att höra saker som vi aldrig ens hört talas om om saker, och nu kommer potatisens tur. Så här är några intressanta fakta.

  • Potatis lever fortfarande tekniskt när du köper dem. Vet du att?
  • Dessa potatisar är bland de första grönsakerna som odlas i rymden.
  • Det finns flera hundra potatisar som du kanske inte ens har hört talas om. Det vi hör är bara några sorter.
  • Potatis kan bli grön om de kommer in i för mycket fotosyntesprocess.
  • Potatischips, den mest populära tillagningen vi någonsin hört, uppfanns bara av misstag (verkar det)! En kock måste en gång tillfredsställa sin arbetsgivare, som inte gillar tjocka större potatisar som kokas. Han provade några recept och stekte dem bara med salt och några örter för att imponera på honom. Nu räcker det; de är nu bland de mest kända och populära snacksprodukterna i världen.

Visste du att det finns så många olika typer av potatis globalt? Tja, det gör vi verkligen. Det är en utmärkt spännande lektion för oss också. Vad är dina tankar? Berätta också dina kommentarer; vi älskar att höra från dig!

Varning:

Detta är uteslutande en guide om typer av potatis endast för informativa ändamål. Åsikterna och översikten i denna artikel tillhandahålls från olika källor på webben. Författaren garanterar inte eller lovar att de fakta som anges i denna artikel är riktiga.