Varje människa i denna värld kommer att drömma något i sömnen. Vissa drömmar kan gå i uppfyllelse och andra kan lämnas som drömmar. Generellt säger folk att vad vi än tänker före sömnen kan det se ut som en dröm eller vad vi än gjort sedan morgonen, vi utför också samma åtgärder i sömnen. Det finns många typer av drömmar och deras betydelser är ibland relaterade till verkligheten eller bara meningslösa.

Varför drömmer vi?

Drömmar skapas på grund av Rapid Eye Movement. Även när vi sover snabbt fortsätter vår hjärna att fungera, dock inte i ett aktivt tillstånd. På grund av detta drar det ofta tillbaka de känslor, känslor och upplevelser som vi har internt och omedvetet. De är i huvudsak en bild av vad vi slumpmässigt tänker i våra sinnen och kan vara orelaterade berättelser.

I allmänhet består drömmar av känslor, förnimmelser, idéer och bilder som ofrivilligt görs i åtanke i sömnstadiet. Drömmar uppstår i sömnens snabba ögonrörelser. Vissa drömmar är minnesvärda och levande. Drömlängden varierar i 20-30 minuter. I genomsnitt kan en person drömma 3–5 drömmar på natten och vissa har sju kapacitet. Oftast glömmer man drömmar snabbt. I en åtta timmars sömn kommer drömlängden att vara två timmar.

Drömmar har olika karaktärer som spännande, magiska, skrämmande, äventyrliga, sexuella och melankoliska. Inte bara människor, även vissa djur som däggdjur upplever också det snabba ögonblicket. Vissa drömmar klassificeras efter dess natur. Här är några vanliga typer av drömmar:

1. Dagdrömmar:

Olika typer av drömmar 1

I genomsnitt kan en person drömma en dagdröm om 70-120 minuters uppvaknande. I dagdrömmar kommer människor att vara halvvaka. Det betyder att de inte kommer att sova fullt ut i verkligheten. En dagdröm börjar med minnet av fantasi och fantasi som försvinner. Hur länge en dagdröm kommer en person att fördjupa sig i det privata fantasilandet. För en person kallas en dagdröm kropp närvarande sinne frånvarande. En dagdröm är bra för att repetera ett positivt resultat. Oro och djupa bekymmer resulterar också i dagdrömmar. När sinnet börjar vandra kommer medvetenheten om det fysiska utseendet att minska.

2. Lucid Dreams:

Olika typer av drömmar 2

Lucid dröm definieras som dröm med fysisk sömn. Denna drömmetod kallas för forskningsdröm. I något skede kan människan förverkliga denna dröm. Drömmare inser att de drömmer. Drömmare blir aktiva i sin dröm, fattar egna beslut i sina drömmar. Drömmar kommer att vara levande och händelserika, karaktärer är ofta kraftigt överdrivna. Den klara drömmen hjälper till att få ut den dåliga drömmen genom att låta oss förverkliga den.

3. Mardrömmar:

Olika typer av drömmar 3

Mardrömmar är drömmar som stör en individ mycket. Dessa drömmar kan vara skrämmande. En individ kan uppleva sorg, ilska, rädsla och terror. Detta händer när personen var under djup stress eller orolig. Dessa typer av mardröm faller under kategorin som kallas posttraumatisk stressmardröm. I mardrömmar kan personen känna olika typer av smärtor. Några av nattmarren är levande när sensoriska systemet utlöses. Mardrömmar representerar evolutionär rädsla. Man ska komma ihåg att alla drömmar, mardrömmar är undermedvetna för att hjälpa oss.

4. Falska uppvaknande drömmar:

Olika typer av drömmar 4

Falska uppvaknande drömmar är de drömmar som gör våra arbeten utan sinnesnärvaro. Det här är en annan dröm vi upplever när vi är vakna. Det kan ses mest hos barn. Som exempel kan de blöta sin säng. Det betyder att de tror att de var på badrummet. Det betyder att folk tror att de redan har vaknat och börjat göra sina dagliga rutinjobb. Men på riktigt sov de. Vissa människor har för vana att gå sömn under sömnen, även det anses också vara falskt väckt. Sådana scenarier ses i falsk väckt sömn.

5. Återkommande drömmar:

Olika typer av drömmar 5

Att upprepa samma dröm flera gånger kommer under en återkommande dröm. Det kan vara ett positivt eller negativt tecken. Att ignorera sådana meddelanden leder till olösta problem. Det betyder att en drömmare har gjort flera spår för att lösa ett problem innan det implementerades som en dröm. Undermedvetet gör och tror att det har blivit genombrott och upprepning har inträffat. Och den här drömmen förblir ignorerad och olöst. När vårt problem har lösts, kommer sådana typer av drömmar att upphöra. Det betyder att om personen lider av något problem och det finns chans att bli löst på sistone, drömmer problemet med flera lösningar av drömmare.

6. Helande drömmar:

Olika typer av drömmar 6

Som namnet säger kommer dessa drömmar att läka problemen. I forntiden kallas dessa drömmar för prodromiska. Dessa drömmar kommer att tjäna budskap relaterade till hälsa. Det är tron ​​att denna typ av drömmar hjälper till att undvika potentiella hälsoproblem som läker sjuka och ger sorg. På forskning är det känt att kroppen kommunicerar till hjärnan genom dröm. Om drömspråket förstås blir det lättare för drömmaren vad som har hänt. Dessa drömmar är inte negativa eftersom de hjälper till att övervinna och läka problemet.

7. Flying Dreams:

Olika typer av drömmar 7

Flygande drömmar är spännande, glada och trevliga. Denna dröm kan kännas av en person i verkligheten vid något tillfälle. Varje människa vill bli något i sitt liv. De vill uppnå i sitt liv. I verkligheten kallas det livets mål och syften. Sådan typ av drömmar faller under flygande drömmar. Det betyder hur vi känner och kontrollerar våra tankar i våra liv. Det kommer att vara tänkbart när du skummar lågt till marken. När människor försöker göra det i verkligheten och om det i händelse av aldrig sker kommer det att förbli som en dröm för en människa så länge.

8. Mat:

Olika typer av drömmar 8

Vissa människor som är förtjusta i mat kommer också att drömma om mat. Den symboliserar den energi, näring som är direkt nödvändig för känslor, intellekt och andlighet. Det tas som avslöjande av hungriga efter våra nya tankar.

9. Falling Dream:

Olika typer av drömmar 9

Det förekommer ofta i det dagliga livet. Fallande drömmar är negativa och skrämmande. Men alla drömmar kommer inte att vara negativa och skrämmande. När drömmen faller långsamt indikerar det lugn att släppa taget. Det kvarstår att vi i verkligheten känner att något händer utom kontroll. Det uppstår när en person är stressad och förlorar något i livet. Det tas som ett tecken på att ta itu med några problem i verkliga livet.

10. Episka drömmar:

Episka drömmar är kontinuerliga berättelser som förekommer i serier av drömmar. De är sammanlänkade och förekommer ofta med omfattande detaljer. Episka drömmar har en kraftfull mening bakom sig och får vanligtvis personen att vakna med positiv energi. Detaljerna i episka drömmar är så levande att de gör det lätt att komma ihåg under lång tid och ibland hela vårt liv. Episka drömmar kan också hjälpa oss att förändra vårt sätt att se på livet och erbjuda ett perspektivtänkande.

11. Drömmar om tänder:

Många drömmare upplever ofta drömmen om att tänder faller ut. Fallande tänder drömmar representerar ångest och stress man kan känna i verkliga livet. Det uppstår vanligtvis när en person upplever en radikal förändring i sitt liv och är orolig för resultatet. Faktorer som att starta en ny fas i ens liv eller fatta ett mycket svårt beslut kan också leda till att tänder faller i drömmar.

12. Barndomsdrömmar:

Barndomen representerar oskuld och bekymmersfritt liv. När en person drömmer om sin barndom indikerar det ofta din inre önskan att gå tillbaka till den fasen av ditt liv. Barndomsdrömmar kan påminna dig om dina lyckligaste dagar som barn, vilket ofta leder tillbaka dina passioner. De kan också få tillbaka minnena från trauma som man upplevde som barn.

13. Katartiska drömmar:

Katartiska drömmar är de som rengör drömmaren från sina inre rädslor, stress och ångest. Under dessa drömmar får drömmaren friheten att leva det liv de vill och fatta sina egna beslut. Katartiska drömmar uppstår när en person är stressad på grund av någon som ständigt sätter drömmarens frihet på spel och dominerar i verkliga livet.

14. Förstärkande drömmar:

Förstärkande drömmar berättar de delar av berättelser som längtar efter uppmärksamhet. De är mindre detaljer som du kanske har förbisett i verkliga livet. Dessa drömmar har ett syfte. De sätter de incidenterna i rampljuset som du kanske har ignorerat, men vars effekt kan ha varit stor någon annanstans. Till exempel kan du ha haft en dröm om dina nära och kära i törnen och blödning. Detta symboliserar dina ord eller handlingar som kan ha skadat personen.

15. Tidigare livsdrömmar:

Har du någonsin upplevt konstiga drömmar som verkar ha ingen början, mitt eller slut på historien? Det kan innebära en dröm från tidigare liv som kan berätta detaljer om ditt tidigare liv. När vi sover blir det undermedvetna aktiverat, vilket kan ta fram detaljer om ditt tidigare liv och börja kommunicera dem till dig. De är vanligtvis fyllda med detaljer om platser du aldrig har besökt eller människor som du aldrig har träffat.

16. Psykologisk dröm:

Psykologiska drömmar är de som är onormala eller ovanliga. De orsakas vanligtvis när en person upplever en psykisk störning eller ett tillstånd av ångest och stress. Dessa drömmar har ingen mening och är fyllda med kaos, som symboliserar kaoset i deras sinne.

17. Trosdrömmar:

Trodrömmar orsakas av överdriven tro på övernaturliga element och gudomar. De får drömmaren att tro att någon form av kraft försöker kommunicera med dem om deras förflutna eller framtid. Trodrömmar uppstår när drömmarnas dömande förmåga kraftigt minskar i sömnen.

Varför är drömmar svåra att komma ihåg?

Drömmar orsakas av REM eller Rapid Eye Movement. När vi sover stängs våra hjärnaktiviteter av och därför skapar inte drömmar minnen. Men vi kan komma ihåg drömmen delvis eller när den inträffar strax innan vi vaknar, under vilken vissa hjärnfunktioner blir aktiva.

Drömmarnas betydelse för vår hälsa:

Studier har visat att människor som drömmer ofta upplever god mental hälsa. Det föreslås också att drömmar symboliserar god sömn. I ett experiment väcktes människor precis innan de började drömma. Efter flera sådana försök att störa drömmar sades de ha upplevt ökad ångest, spänning, rastlöshetshallucinationer, tung huvud och brist på fokus. Det sägs också att människor i många fall har hittat lösningar på sina problem i drömmar.

Varför uppstår mardrömmar?

Mardrömmar är drömmar som uppstår på grund av inre rädsla. De är extremt störande och kan väcka ett folk som darrar av rädsla. De orsakas när REM sover, vanligtvis under de små timmarna på morgonen. De flesta mardrömmar uppstår på grund av minnen från traumatiska upplevelser av ens liv eller interna rädslor eller till och med återkommande mardrömmar om samma fråga. Till exempel kan en person som blir biten av en hund ha ständiga mardrömmar av hundar som jagar och biter hela livet.

Vad man ska göra efter en mardröm?

Mardrömmar kan vara skrämmande och ge panikattacker. I de flesta fall har människor upplevt intensiv svett, kalla fötter och har svårt att somna om. Det är viktigt att lugna ner sig och försöka spola ut minnena från drömmen för att kontrollera vår ångest. Meditation kan hjälpa dig att sakta ner din tankeprocess och lugna nerverna. Att lyssna på lugnande musik, byta rum, ta en promenad kan också distrahera dig från att tänka på dina mardrömmar.

Hur man undviker drömmar?

Även om det kan vara bra att ha trevliga drömmar, är mardrömmar inte roliga. De kan skapa fysisk och emotionell stress hos en person. Upprepade mardrömmar om samma ämne kan ofta sänka självförtroendet hos en person och pressa honom till depression. Det hjälper att söka professionell hjälp, där en läkare kan föreslå terapi för att få bort din rädsla. Det rekommenderas inte heller att prata, titta på eller läsa om våldsamma aktiviteter innan du lägger dig. Studier visar också att människor som skriver och tänker på positiva upplevelser före sänggåendet gradvis har dämpat förekomsten av mardrömmar.

Framför allt är drömmar som kategoriseras i enlighet därmed. Det finns olika drömmar som uppstår regelbundet. Så drömmar betraktas som tecken för vårt verkliga liv som hanteras för våra problem som vi står inför i verkligheten. Så genom drömmar kan en person lösa problemet genom att skaffa sig flera lösningar. Så drömmar är bra för hälsan.

Framför allt är drömmar som kategoriseras i enlighet därmed. Det finns olika drömmar som uppstår regelbundet. Så drömmar betraktas som tecken för vårt verkliga liv som hanteras för våra problem som vi står inför i verkligheten. Så genom drömmar kan en person lösa problemet genom att skaffa sig flera lösningar. Så drömmar är bra för hälsan.

Bilder Källa: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17.