Poteter er den mest allsidige ingrediensen på kjøkken over hele verden. Enten det er unike bakeroppskrifter eller vanlige og vanlige karriretter eller spisesteder, er de et must for alle. Men vet du, ikke bare sannsynligvis den typen du spiser, det finnes forskjellige typer poteter globalt? Så mye som det er spennende og sjokkerende, ja, det er sant! En ekte potetelsker vet kanskje dette, og disse potetene er virkelig velsmakende og perfekte for å legge til i listen over oppskrifter.

I dag la oss få vite og lære alt om hvilke typer poteter som finnes i verden.

typer poteter

Poteter og deres historie:

Vet du, Peru er den første som har dyrket poteter, helt tilbake i 8000 til 5000 f.Kr. Inka -indianerne i Peru dyrket først grønnsaken, og senere spredte den seg til Europa etter hvert. Introduksjonen av poteter i Europa er opprinnelig fra Irland før den spres til andre land. Langsomt innså bønder og landbrukere at disse grønnsakene er enkle og raske å dyrke og begynte å dyrke dem enormt før de spredte dem til verden.

Potetklassifiseringer:

Hvis du ikke vet det ennå, er det forskjellige klassifiseringer i potetene, avhengig av tekstur, utseende og kjøtt. Disse klassifiseringene i potetfamilien er det som fører til andre typer potetsorter. Her er de! Husk igjen, innenfor disse tre klassifiseringene: stivelsesholdig, voksaktig og allsidig, er det forskjellige typer poteter i!

Stivelsesholdige potetsorter:

Som navnet antyder, er stivelsesholdige poteter de vanligste tørre potetene med høyt stivelsesinnhold. De er veldig tørre i tekstur, smuldrer raskt og kan enkelt lages. Dette er vanlige typer vi ofte støter på og kan brukes til å lage potetmos, bakt potet, etc. Når de er stekt, er de stivelsesholdige potetene utrolig deilige med en sprø følelse og smak, men luftig inni.

Voksete poteter:

Disse voksaktige potetene har faktisk betydelig mindre stivelse. Imidlertid er de voksaktig i følelsen, med høye fuktighetsnivåer og en kremaktig følelse inni. Formen på poteter brytes ofte etter tilberedning. De voksaktige potetene brukes ofte til salater, supper eller gryteretter.

All-purpose poteter:

Nå kan disse være ideelle for baking og matlaging av alle slags potetretter. De er myke i tekstur, inneholder middels innhold og et nivå av stivelse. De har til og med moderate vannivåer i seg og kan ideelt sett stekes, småkokes, stekes eller bakes.

Mest populære potetsorter navn og typer:

Det finnes flere hundre typer poteter i verden. Dessverre kan vi ikke bli kjent med alle slags poteter og navnene deres. Det er derfor vi avrunder og samler de mest kjente og populære potetene som vi ofte støter på eller kjenner allerede for å lage våre favorittoppskrifter. Her er listen over vanlige typer poteter med bruk for matlaging, bare for deg!

1. Russet poteter:

Russet poteter

Dette er de første vanligste typer poteter de fleste allerede vet. Russet har mørk brun hud og er nesten merkbar gitt middels til stor størrelse. Innsiden av denne poteten er luftig i teksturen, som raskt kan tilberedes eller kokes. Man kan lage velsmakende pommes frites med disse typer hvite kjøttpoteter eller potetmos eller andre frituresteker.

Tekstur: Stivelsesholdig

Hudfarge: Mørkere til middels farge brun

Kjøttfarge: hvitt, blekt farge

Bruker: Mosing, baking, steking

Andre navn, hvis noen: Idaho Russet

2. Jewel Yams:

Jewel yam

Selv om navnet sier jam, er det ikke den sanne jammen du finner på markedet. Juvelen er en mykere, søtere potetsort, med fuktig og mykere kjøtt inne i stivelsesholdig tekstur. De er myke, og smaken er noe søt i naturen. Denne typen poteter er ikke egnet for steking; er imidlertid perfekt for oppskrifter som involverer mos, baking osv.

Tekstur: Stivelsesholdig

Hudfarge: Brun farge, kobberfarge

Kjøttfarge: oransje skygge kjøtt

Bruker: Mos, kok og stek

Andre navn, hvis noen: Juvel søtpotet

3. Nye poteter:

Ny potet

Vel, vi vedder på at de fleste av dere ikke har hørt om denne sorten. Men som du kanskje gjetter med navnet, er de yngre i potetvariantene som høstes tidligere enn andre. Gitt dette har de tynn og følsom hud, med kremaktig og glatt kjøtt inni. Huden kan også lett skrelles av; gitt poteter i yngre alder, vil de imidlertid ikke være holdbare lenge.

Tekstur: Voksaktig

Hudfarge: forskjellige hudfarger

Kjøttfarge: forskjellig kjøttfarge

Bruker: kokende eller dampende

Andre navn, hvis noen: Baby poteter

4. Kennebec poteter:

Kennebec potet

Disse Kennebec -potetene er blant kokkens favoritttyper og -varianter i grønnsaken. De er perfekte for frityrstekte varer og oppskrifter. Kennebec -poteter hjelper til med å få oppskriften i jevn og ideell smak helt fra kiler til pommes frites. Disse typer poteter har en nøtteaktig smak, med en stivelsesaktig følelse, og er fuktige, men sprø når de tilberedes. Konsistensen holder veldig godt sammen når den er kokt og kokt.

Tekstur: Alle formål

Hudfarge: Beige og brun

Kjøttfarge: Blekhvit

Bruker: Frityrstek, chips og kiler

Andre navn, hvis noen: ingen

5. Tysk smørballpotet:

Tysk smørball

Dette er en annen vanlig type potet. Den er gul i fargen og kommer for det meste i middels til petite større størrelser, men ikke veldig gigantisk. Denne poteten faller inn under de gule variantene av poteter, gitt hudfarge og tekstur. De tyske smørballpotetene er delikate og glatte og gir en smøraktig smak. Disse typer poteter er perfekte for å ha en god moset eller kokt smak og delikatesse.

Tekstur: Alle formål

Hudfarge: Solbrun og gyllen farge

Kjøttfarge: Gult kjøtt

Bruker: Koking, mos, steking og steking

Andre navn, hvis noen: ingen

6. Yukon gullpoteter:

Yukon gullpotet

Dette er igjen blant de vanligste og mest kjente potetkategoriene. Denne poteten er allsidig, kan være perfekt både til steking eller baking eller damping og koking. Yukon -potetene, som navnet antyder, har en gyllen hudfarge. Denne huden er sensitiv og delikat, trenger ikke en egen skrellingsprosedyre. Kjøttet på innsiden er kremaktig i tekstur, mykt og perfekt for oppskrifter.

Tekstur: Alle formål

Hudfarge: Gyllen farge

Kjøttfarge: Gul

Bruker: Koking, baking, steking, damping

Andre navn, hvis noen: Gylne poteter

7. Red Bliss Poteter:

Rød lykkspotet

De røde lykkspotetene tilhører familien av typer poteter med rød farge. Dette er voksaktige poteter, har høyt vanninnhold, fuktighet og er ikke veldig vanskelig å lage. Potetene er perfekte til mos og spising og er sunne med egenskaper også. Den røde huden her trenger ingen skrellingsprosedyre separat, og det indre kjøttet er kremaktig og smøraktig i tekstur. De røde lykkspotetene er kjent for de mest enkle oppskriftene, inkludert bare å koke og spise med urter.

Tekstur: Voksaktig tekstur

Hudfarge: rød

Kjøttfarge: Blekhvit

Bruker: Mos, kok, kok og damp

Andre navn, hvis noen: ingen

8. Lilla peruanske poteter:

Lilla peruanske

De lilla peruanske potetene, som navnet antyder, stammer fra Peru. De har lilla hud og kjøtt av blålig-lilla nyanse, med en myk tekstur i huden, og faller inn under typer lilla poteter. Disse potetene er relativt mindre i størrelse og stivelsesholdige i tekstur. De er de mest enkle potetene i matlaging, ideelle for baking og mos. De kommer i en rørformet form og faller inn i fingerling potetsort.

Tekstur: stivelsesholdig

Hudfarge: Mørk skyggelagt lilla hud

Kjøttfarge: lilla kjøtt

Bruker: Steking, baking og mos

Andre navn, hvis noen: ingen

9. russiske bananpoteter:

Russisk bananpotet

Den russiske bananpoteten er igjen i en rørform og kommer inn i kategorien fingerling -variasjon. De har gult kjøtt og har en form av banan, buet og brettet utseende. En voksaktig tekstur krever imidlertid ikke peeling og kan brukes til å koke helt eller stekt. De er perfekte med en søt blanding av smak, med en myk og deilig smøraktig smak. Prøv dem til salater, grillet eller stekt, og du vil takke oss senere!

Tekstur: Voksaktig

Hudfarge: Gyllen / brun / beige

Kjøttfarge: Gul

Bruker: Grilling, grunne yngel, kokende

Andre navn, hvis noen: ingen

10. Hannah søtpotet:

Hannah søtpotet

Hannah -typene søte poteter ser imidlertid veldig ut som den hvite poteten. Imidlertid er de veldig tykke og tette i tekstur. Disse potetene, gitt sitt faste utseende, går vanligvis ikke i stykker når de blir kokt. De kan kuttes og skjæres i skiver før de koker eller bruker pommes frites, gitt deres tykke tekstur og utseende. På grunn av det samme tar Hannah søte poteter også mer tid til matlaging enn sine andre kolleger.

Tekstur: Alle formål

Hudfarge: Brunbrun farge

Kjøttfarge: gul / krem

Bruker: Mosing, baking og ulm

Andre navn, hvis noen: Søte Hannah, gul søtpotet

11. All Blue Potato:

All blå potet

Dette er blant den unike typen potetsorter du noen gang kan ha støtt på. Den blåblå poteten ser ut med en veldig mørk hud med lilla farge, gitt de høye nivåene av antocyanin (antioksidanter). Disse antioksidanter er tilstede i andre frukter som blåbær og eggplanter og ligner dem, fargen vises i denne potetsorten. I tillegg er disse myke og har litt høyere stivelsesinnhold enn de andre. Dermed er de perfekte for baking, helst drizzled med olivenolje eller smør, urter og sitron!

Tekstur: All-purpose tekstur

Hudfarge: Mørklilla

Kjøttfarge: Lilla til lavendel skyggelagt kjøtt

Bruker: Steking, baking, koking og steking

Andre navn, hvis noen: ingen

12. Potet med rød tommel:

Rød tommel

Disse røde tommeltypene poteter faller under forskjellige røde poteter. De faller inn under kategorien fingerling, med en rørformet struktur og utseende. Imidlertid er de små i størrelse og er attraktive i utseende med lys rød farge og rosa kjøtt inni. De røde tommelpotetene faller i sin helhet under den eksotiske kategorien grønnsaker, gitt sitt valg for gourmetoppskrifter, mos, baking og allsidig bruk. Fra supper til salater, disse potetene gir både utseende og smak. Dette er blant det populære valget for kokker.

Tekstur: Voksaktig

Hudfarge: rød

Kjøttfarge: Pinkish nyanse kjøtt

Bruker: Kokende, steking

Andre navn, hvis noen: ingen

Interessante fakta om poteter:

Vi elsker å høre ting vi aldri har hørt om ting, og nå kommer potetene. Så her er noen interessante fakta.

  • Poteter lever fortsatt teknisk når du kjøper dem. Visste du at?
  • Disse potetene er blant de første grønnsakene som vokser i verdensrommet.
  • Det er flere hundre poteter som du kanskje ikke engang har hørt om. Det vi hører er bare noen få varianter.
  • Poteter kan bli grønne hvis de kommer i for mye fotosynteseprosess.
  • Potetgull, den mest populære sideretten vi noen gang har hørt, er oppfunnet bare ved en feil (det virker)! En kokk måtte en gang glede arbeidsgiveren sin, som ikke liker tykke poteter som er kokt i større terninger. Han prøvde noen få oppskrifter og stekte dem bare med salt og noen urter for å imponere ham. Det er det; de er nå blant de mest kjente og populære snackartiklene i verden.

Visste du at det er så mange forskjellige typer poteter globalt? Vel, vi vet absolutt det. Det er en glimrende spennende leksjon for oss også. Hva er dine tanker? Fortell oss også dine kommentarer; vi elsker å høre fra deg!

Ansvarsfraskrivelse:

Dette er utelukkende en guide om typer poteter kun for informative formål. Meningene og oversikten i denne artikkelen er gitt fra forskjellige kilder på nettet. Forfatteren garanterer ikke eller lover noen nøyaktighet av fakta i denne artikkelen.