Du har klarat dig under första trimestern! Den här veckan kommer du att se många förändringar som händer med barnet, mer än dig. 14 veckors graviditet är avgörande av många skäl. Några av förändringarna är avgörande och ett steg närmare att faktiskt se en liten människa ta form.

Här är en snabb blick. Ditt barns njurar har nu tagit form, tillräckligt för att kissa som han/hon gör konsekvent i fostervätskan runt dem. Din bebis kommer också att gå upp i vikt, ungefär en halv tum och dess organ har börjat växa. Hans/hennes armar kommer nu att stå i proportion till resten av kroppen. Denna vecka är helt dedikerad till utvecklingen av sin kropp.

fjortonde graviditetsveckan

Innehållsförteckning:

 • Vad du ska tänka på den här veckan || Månad och trimester || Fosterutveckling ||
 • Tecken och symtom || Kost och träning || Medicinsk kontroll och behandling ||
 • Medicinskt test och skanning || Hur man övervinner stress || Din bebis position ||
 • Tips och försiktighetsåtgärder || Vilka är riskerna || Checklista ||

Vad du ska tänka på den 14: e graviditetsveckan:

Nu är det dags när dina jeans inte passar och du kommer att få gratulationer från alla omkring dig. Dina nya förändrade bröst kan göra dig ännu stolt över ditt moderskap nu. Du kommer att känna mycket positivitet runt omkring dig i detta skede. Vad du särskilt tänker på är svårt att säga, men du kommer sannolikt att förutse och se fram emot varje möte som är planerad den här veckan för att höra fler nyheter om ny utveckling eftersom din baby kommer att ta ett steg den här månaden. Barnnamn kommer att hålla dig upptagen också, och du kommer att ha förslag som kommer in överallt och alla.

Månad och trimester på 14 veckor Gravid mage:

Vilken månad är du inne på, din 14: e vecka? Du är i andra trimestern, tre månader och en vecka gravid. Vanligtvis är du i början av din andra trimester.

Fosterutveckling under graviditeten vid 14 veckor Gravid:

Den 14: e veckan visar betydande fosterutveckling till skillnad från tidigare; ditt barn har växt betydligt vid den här tiden. Några av dessa utvecklingar ges nedan:

1. Utveckling:

Barnet börjar nu förstå hur hans/hennes kropp fungerar, eftersom hans/hennes neurologiska system börjar utvecklas nu. Vid denna tidpunkt kan mamman inte känna att barnet sparkar in, men det är säkert att det händer inom 1-1 ½ veckor. Om du går på ultraljud under din 14: e graviditetsvecka kan du komma på den tid och mirakel där din baby kan suga tummen.

2. Tillväxt:

Din baby växer i storlek, din babys kropp växer snabbare än huvudet och hans/hennes händer växer i en betydande takt. Din ultraljud kommer att visa dig hur stor barnet faktiskt har utvecklats och förmodligen, även innan du vet, kommer barnet att bli starkare och större. Efter att ha gjort ett ultraljud kommer du själv att bli förvånad över hur stor din baby har vuxit under en så liten period. Det kommer att ske en rörelse inuti och detta är en sak du bör vara medveten om.

3. Njurar som fungerar:

Under den här veckan börjar njurarna fungera. Den mest betydande förändringen under denna vecka är de funktionella njurarna. Barnet kissar nu och detta kommer att kastas ut av kroppen när hon kissar.

4. Fingrar och tår:

Barnets tår och fingrar utvecklas nu och de börjar vicka långsamt. Fingrarna är mer utvecklade än tårna eftersom armarna växer snabbare än benen. Utveckling av fingrar och tår betraktas som stegstenar för ditt barns starka hälsa.

5. Hjärta:

Babyhjärtat kommer att slå i 60 till 70 hjärtslag i minuten. Detta är det normala hjärtslaget för alla och visar att din bebis växer i en bra och stark hastighet. Hjärtat kan också pumpa blod med en mer effektiv hastighet så att ditt barn kan röra sig ur ett vilande tillstånd till ett mer aktivt tillstånd.

6. Immunsystemet:

Immunsystemet, ryggraden i en stark och frisk person, utvecklas nu. Ett friskt barn har ett växande immunförsvar och har tillräckligt med vita blodkroppar för att bekämpa specifika bakterier som på något sätt skulle hämma dess utveckling.

14 veckor gravid: tecken och symtom

Här är en lista över 14-veckors graviditetssymptom som en mamma går igenom. Det är ofta fysiskt och fysiologiskt.

1. Kräkningar:

Kräkningar denna vecka är ett symptom på att barnets immunsystem utvecklas. Det händer eftersom hans/hennes immunsystem inte godkänner allt som mamman äter. Kräkningar är ett tecken som visar att din baby är frisk. Även om situationen kanske inte förbättras, finns det några sätt att lindra obehaget. Du kan hålla dig hydrerad och ta ingefära te på morgonen med en sked honung. Detta är en viktig 14 veckors gravidvård.

2. Sömnstörningar:

Sömnstörning är också ganska vanligt. Oftast är det barnets rörelse som kommer att orsaka obehag för dig. Detta kan pågå till slutet av din graviditet. En säker sak som kan hända dig är slöhet. Det finns inget sätt att bekämpa detta, men det bästa du kan göra är att göra lite lätt arbete, så att du blir trött och sover så småningom.

3. Viktökning:

Under din graviditet kommer du att gå upp en betydande vikt, men under din 14: e vecka får du den mest viktiga vikten under hela graviditeten. Detta är oundvikligt och din kropp behöver säkert alla kalorier och näringsämnen. Du är den enda näringskällan för barnet.

Babytillväxt under den 14: e graviditetsveckan sker på grund av extra fett i kroppen. detta ger de viktiga näringsämnena för spädbarnet, eftersom mags aminosyra tränger in i ditt fett för att ge näring till din baby, därför att ju mer fett ju friskare barnet är. Att träna är alltid ett medel för att övervaka din vikt. Det finns en rad träningspass efter graviditeten. Att äta en bra kost som inte ökar vikten är också möjlig. Men just nu, fokusera på 14 veckors graviditetskost som en ritual.

4. Matbehov:

Matlusten kommer att bli starkare vid 14: e graviditetsveckan. Ett bästa sätt att undvika att äta skulle vara att äta fiberrik mat. Detta kommer att hålla dig mätt länge. Om du gillar att äta kan du njuta av några hälsosamma mellanmål som nötter och nyligen skuren frukt.

5. Nasal trängsel:

Trängsel i näsan kan vara irriterande. Detta kan dock behandlas med hjälp av läkare. Bär alltid en näsduk eller vävnader. Nasal trängsel kan ibland leda till andfåddhet och därmed nysa ur slem ofta. Se till att detta inte leder till sinus. Om det gör det är det bäst att konsultera en läkare.

14 veckor gravid

Aktiviteter under 14: e graviditetsveckan:

Om du är en arbetande mamma kan den här veckan vara precis densamma som den förra. Du jobbar och kommer hem tröttare än vanligt. En annan sak som kan störa dig i detta skede är din

14 veckors graviditetskost och övningar:

Diet:

1. Behov av järn:

Under denna vecka måste du äta järnrik mat som torr frukt, spenat, potatis och sojabönor för att utveckla ditt barn. Järn är ett måste för barnets tillväxt under den 14: e graviditetsveckan.

2. Folsyra:

Folsyra är ett måste för utvecklingen av barnets hjärna. För detta, ät grönsaker, bananer, spannmål och bönor.

3. DHA:

DHA är den viktigaste komponenten som behövs för utvecklingen av barnet. Ät mat som ägg, fisk och kött.

4. Kalcium:

Det är ett bra näringsämne för ditt spädbarns starka ben. Ät kalciumrik mat som mandel, mjölk, broccoli etc..

5. C -vitamin:

Hört talas om kollagen? Det är ämnet som hjälper till att sköta ditt barns brosk. Det reparerar din lillas vävnader. C -vitaminrika frukter inkluderar mango, apelsiner, broccoli, paprika, jordgubbar och papaya.

Träning:

1. Nedåtgående hund:

För stöd för dina lårmuskler undrar denna övning. Förläng benen och böj på dina fyra. Den positionen måste hållas ett tag. Upprepa 5 varv.

2. Skomakarpose:

Bra för flexibilitet i bäckenområdet, den här övningen hjälper till att bygga upp en sträcka i din nedre mage, vilket gör förlossningen enklare.

3. Promenader:

När du känner dig lat för andra övningar hjälper det att gå var som helst. Problem som blodtryck och förstoppning kan övervinnas genom att gå.

4. Kegal -övningar:

Denna övning är viktig eftersom den hjälper till att sträcka dina bäckenbottenmuskler. Upprepa övningen när du får tid.

5. Yoga:

Fördelarna med yoga behöver inte betonas. Du vet redan hur det möjliggör fred i ditt stressade sinne. Det förbättrar också uthållighetskraften.

Sex under 14: e graviditetsveckan:

Även under denna vecka är sex okej. Även om du, dina näsblock och matlust tillsammans med illamående kanske inte får dig att klara av uppgiften. Välj enkla positioner och du är bra att gå. Lite intimitet kan ta dig långt.

Medicinsk kontroll och behandling:

Tala med din läkare om kontroller för den extra trygghet du behöver. Kom ihåg att prata om illamående, halsbränna, förstoppning och ömhet. Några få receptfria läkemedel som är kända för att vara till hjälp för symptomen är:

 • Hosta- Dextrometorfan.
 • Ömhet- Acetaminophen. Skäm bort dig inte med Ibuprofen och Naproxen.
 • Förstoppning- Metamucil. Undvik mineralolja.
 • Allergi- Antihistaminer och Loratadine. Undvik användning av pseudoefedrin och avsvällande medel som fenylefrin.
 • Halsbränna- Antacida.

Medicinskt test och skanning medan 14 veckor gravid:

14 veckors graviditetsvård är en viktig sak att följa. När du går igenom din skanning kommer din läkare sannolikt att observera följande.

 1. Din bebis är nu lika stor som din näve. 14 veckors gravid gravid storlek jämförs med din slutna näve eller en navelorange.
 2. Din bebis står upprätt. Det betyder att hans/hennes nacke blir längre och hjälper huvudet att bli mer upprätt.
 3. Hår börjar växa och ögonbrynen får också sin andel hår. Det kan dock vara för tidigt att bestämma hårfärgen.
 4. Taket på munnen börjar utvecklas och vissa matsmältningsaktiviteter börjar; i tarmarna.

Hur man övervinner stress under 14: e graviditetsveckan:

 • Uppskjut var och en av den aktivitet som tappar bort din energi för gott. Det här kan vara som en öppen inbjudan för överväldigande ångest.
 • Sätt dig ner med din partner och börja med att formulera en föräldraplan. Nu är rätt tid för allt- från att bestämma namnet på ditt barn till hur du vill föda.
 • Prioriteringar måste omprövas och analyseras i tid. Ge dig själv tillräckligt med tid så att du vet precis vart du är på väg och undviker därmed stress.
 • Låt inte tekniken ta över dig. Ja, internet är en rolig plats för forum online; kom dock ihåg att varje graviditet är annorlunda. Låt ingenting stressa dig.
 • Att sova bort det är en bra idé. Nu när ditt barn har sin egen sovrutin kan det vara svårt för dig att hantera det, men låt det inte hålla dig uppe. Ta en tupplur.

Vad är din babys position nu?

14 veckors gravid fosterutveckling kommer att visa att din baby nu är mer som en liten människa. Ögonen rör sig till sin position och öronen har tagit plats, vid sidan av ansiktet. Barnet kommer att se ut något längre eftersom nackbenen börjar räta ut. Barnets mun börjar också öppna och stänga. Det kan nu göra sugande och sväljande rörelser perfekt. När halsen räcker upp sitter alla stämbanden, struphuvudet och luftröret på sin plats.

14 veckors gravid babystorlek:

Din bebis är nu lika stor som en navelorange. Det betyder att den är ungefär lika stor som en persika. Ditt barns tillväxt härifrån kommer att vara fenomenal. Barnet väger 1,5 gram och 3,4 tum i vikt. Babygrowen i superfart från och med nu.

14 veckors gravid mage:

Storleken på magen kommer att variera från en mamma till en annan. Detta bör inte oroa dig. Din livmoder expanderar nu för att rymma den stora bebisen och därför kan du känna lite klia och ont i magen. Detta är bara för att din hud sträcker sig.

Tips och försiktighetsåtgärder: 14 veckors graviditetsvård

 1. Bär alltid bekväma kläder som passar nu när din babybump har börjat växa. Undvik elastik.
 2. Undvik ojämna vägar när du reser, eftersom det kan orsaka problem hos ditt barn.
 3. Du måste hålla dig hydratiserad hela tiden. Om vätska gör dig uppsvälld, prova frukter med högt vatteninnehåll.
 4. Fortsätt träna även denna vecka för att undvika plötslig viktökning, eftersom det kan leda till bristningar.
 5. Meddela din graviditet på arbetsplatsen, eftersom det kan leda till att de ger dig eftergifter. Ta chansen.

Vad är riskerna?

 • Den stora risken kommer bara in om du vill avbryta. Det kan vara riktigt utmanande att göra en abort nu och detta kan också ta en väga på din kropp och dess hälsa.
 • Du kan uppleva bröstvårtor som läcker. Du kan ibland märka gula fläckar i din behå. Det finns inget att få panik eller oroa sig för det här är bara din första mjölk.
 • Sexuella drivkraft ökar. Detta beror främst på det ökade blodflödet till bäckenområdet.
 • Du kan också uppleva kraftiga magsmärtor på båda sidor av magen. Dessa är kända som runda ledbandssmärtor. Detta händer på grund av att magen sträcker sig för att passa din baby.

14 veckor gravid: Checklista

Här är ett par saker du behöver underhålla.

 1. Det är dags att du berättar för din familj och vänner om dina goda nyheter!
 2. Du kan också börja ta en bild på ditt barn. På så sätt kommer du att kunna spåra och förstå magtillväxten.
 3.  Använd den energin du behöver för att göra andra saker, som trädgårdsarbete eller promenader.
 4.  Gör en perfekt 14 veckors graviditetskost för dig.

14 veckor gravid med tvillingar betyder att du måste vara extra försiktig med hur mycket du äter. Chansen är stor att du tappar din energi för snabbt. Drick en liter vatten varje dag, till att börja med. Förse dig själv med många nötter och hirs för att hålla dig energisk varje dag. Fysisk aktivitet av något slag hjälper dig också att komma igång. Kom ihåg att få ett bra kostschema av din läkare och en rekommenderad fysisk aktivitet.

14: e veckan är här! Du har lyckats korsa din första trimester. Börja läsa böcker om graviditet och vet vad det kan innebära. Kom ihåg att alltid vara på den hälsosammare sidan och omge dig med mycket positivitet. Fortsätt. Resan kommer säkert att bli minnesvärd.