Nu är du nybliven mamma. Din kropp är annorlunda och förbereder dig inför födelsen av en liten människa. För varje dag som går förändras din kropp, och det gör din bebis också. Vid de 15 veckorna gravid kommer din kropp att uppleva några nya förändringar, och du kommer att se hur din mage har vuxit. Här är allt du behöver veta.

Under den 15: e graviditetsveckan utvecklas din baby redan, och nu har de viktigaste organen som njurar utvecklats, så att barnet nu kan kissa när han/hon behöver. Andra organ som hjärtat och hjärnan utvecklas också nu så att din baby kan göra en massa nya ansiktsuttryck som de annars skulle ha svårt att göra. Ett starkt hjärta gör att barnet kan röra sig ivrigare än tidigare.

15 veckors graviditet

Vid denna tidpunkt är immunsystemet på god väg att utvecklas och låter barnet fatta sina egna beslut om det gillar vissa livsmedel eller inte som mamman äter. Tillsammans med immunsystemet har barnet en stark och fungerande hjärna nu som är väl ansluten till barnets nervsystem. Din baby kan nu känna smärta, hunger, trötthet och många andra känslor. Ögonen utvecklas också vid denna tidpunkt, så att ditt barns första glimtar av deras framtid. Sammantaget är detta en extremt viktig vecka för barnet.

Innehållsförteckning:

 • Hur många månader? – Symptom – Vad man ska tänka – Babyutveckling
 • Aktivitet – Kost och träning – Hur man övervinner stress – Tips
 • Medicinska tester och skanning – vård & Försiktighetsåtgärder – Vilka är riskerna?

15: e graviditetsveckan är hur många månader?

Vid 15 veckors graviditet är du cirka 3 månader in i graviditeten. Du är nu i början av andra trimestern. Andra trimestern är idealiskt i mitten av tre månader in i graviditeten, och det är vid denna tidpunkt som människor vanligtvis meddelar omvärlden om sin graviditet.

15 veckors gravida symptom:

Du kommer att veta det när du är i den 15: e veckan av din graviditet. Här är några 15 veckors gravida kroppsförändringar. Tillsammans med dina kroppsförändringar börjar också några psykologiska förändringar.

1. Viktökning:

Det är under denna period som du kommer att gå upp i maximal vikt. Vikten kan dock sjunka efter den 15: e veckan. Det är under denna period som barnet växer. Barnets tillväxtmaximum sker under andra trimestern. Detta är en viktig period av ditt barns tillväxt, och vid denna tidpunkt har din kropp anpassat sig till att vara gravid men barnet växer fortfarande, och på grund av detta behöver din kropp allt stöd som är möjligt för att hjälpa ditt barn att växa, och detta är varför går du upp i vikt. Fettet i din kropp ger de nödvändiga näringsämnena för barnet då magens aminosyror bryter ner ditt fett för att ge barnet näring; därför, ju mer fett, desto friskare är barnet. För att övervinna den extra vikt du går upp, kommer du att ta dig till snabba och bekväma övningar långt.

2. Tarmproblem:

Det andra irriterande problemet du kan uppleva är din tarmrörelse. Under denna period kan du drabbas av oönskade tarmproblem och kan springa till toaletten mer än vanligt, detta beror bara på att barnet nu kan bearbeta sin matkonsumtion i en bättre takt än tidigare. Ju mer det bearbetar, desto mer utsöndras det vilket gör att du inte bara känner dig hungrig utan också får dig att springa till toaletten oftare än normalt. Att ta förstoppningsläkemedel som Metamucil bör ta hand om dina tarmproblem på nolltid. En reglerad kost kan hjälpa till att höja ämnesomsättningen och förbättra rörelserna.

3. Låga energinivåer:

Du kan ta slut på energi ofta, och du kommer att känna det. Under denna period är din bebis mer aktiv i magen, rör sig mycket, och detta kommer att fortsätta ända till barnets födelse, och på grund av detta kommer du att börja känna dig trött. Detta beror på att ditt barn är knutet till dig, och ju mer energi barnet använder desto mer energi kommer du att använda. Du kommer att upptäcka att du har börjat sova längre, och när du vaknar kommer det att kännas som att du knappt sov. Håll en energidryck runt, så hjälper det dig att övervinna din brist på entusiasm.

4. Magtarmkanalen:

Ett annat problem under den 15: e månaden är gasfrågor. Mag -tarmproblemet uppstår eftersom dina progesteronnivåer hjälper mag -tarmmusklerna att slappna av och därmed bromsa din matsmältning. Denna fråga kan leda till burping och flatulens. För att övervinna detta problem måste du hålla koll på dina matvanor så att kaloriintaget kan minimeras. Detta kommer att göra din matsmältning lättare.

5. Sömnlöshet:

Ett mycket vanligt problem under graviditeten är sömnlöshet. Studier visar att 70% av de gravida kvinnorna är sömnlösa under den 15: e veckan. Huvudorsaken bakom detta kan vara trycket på din urinblåsa genom din växande mage, vilket tvingar din urinering att bli mer frekvent och väcka dig. En större mage innebär också att du har svårt att hitta rätt position att sova i. Detta kan vara en annan anledning. Det bästa sättet att övervinna detta är att ta power -naps när som möjligt. Detta ger din kropp en bättre chans att vila. Det finns också gravidkuddar tillgängliga i butikerna, så du kan köpa dem för att stödja din mage.

6. Halsbränna:

Det vanligaste problemet nuförtiden under graviditeten är halsbränna. Överskott av saliv kan förvärra problemet. För att undvika detta, försök säga nej till läsk, kryddig och sur mat. Försök också att minimera produktionen av magsyra genom att hålla koll på din kost. 15 veckors graviditetsvård är därför mycket viktigt.

7. Stoppig näsa:

Täppt näsa är ett symptom som du kommer att bli offer för under graviditeten under den 15: e veckan. Detta beror vanligtvis på svullnad i näsmembranen på grund av en ökning av hormonproduktionen. Det bästa sättet att undvika att känna sig överbelastad i näskanalen är att undvika situationer som leder till en förkylning. Ett annat alternativ är att alltid ha en varm påse och ta ingefära te varje morgon.

Under den 15: e graviditetsveckan sker en betydande utveckling som visar ditt barns tillväxt och utveckling. Konstanta ultraljudskontroller varje vecka kommer att ge dig en detaljerad redogörelse för veckans utveckling av ditt barn.

Vad du ska tänka på den här veckan:

Nu när din livmoder börjar visa mer tecken på graviditet kommer du att märka hur snygg din navel ser ut.

En annan förändring denna vecka kommer antingen att vara aktiverade mjölkkörtlar som redan har påbörjat produktionen eller kommer att starta snart. Förvara bröstkuddarna så att du kan passa in i bh: n när det behövs. Din kropp kommer också att kännas som att lossna, vilket belastar din hud. Du måste hitta sätt att kontrollera bristningar, så lägg det i din tankelista också.

Hur ser din baby och mage ut nu?

Tja, nu kommer din livmoder att sträcka sig utanför bäckenet för att rymma det växande barnet. Det kommer att växa ytterligare och sitta högre upp i magen, vilket gör att det ser stort ut. 15 veckors gravid mage kommer faktiskt att se övergången.

Vad är en 15 veckors gravid babystorlek?

Din bebis är lika stor som en apelsin eller ett äpple, ungefär 70 gram. Det kommer att mäta ca 10 cm totalt.

15 veckors graviditet med tvillingar?

Du skulle egentligen inte se någon större skillnad om det är en tvilling eller inte en tvilling. Den enda skillnaden kan vara att du är mer benägna att ha morgonsjuka och kommer att få kraftigt illamående. Men din mage kommer att sträcka ut en snabbare takt

15 veckors gravid babyutveckling:

Här är några förändringar som händer med barnet.

1. Njurar som fungerar:

Under den 15: e veckan har ditt barns njure kommit in i funktionsfasen när organtillväxten också börjar utvecklas. På grund av detta kan din baby kissa, vilket gör att vissa bakterier kan komma bort från kroppen. Kissa blandas med vätskan och slutligen utsöndras av den blivande mamman. Njurarna spelar en viktig roll i utvecklingen av barnet.

2. Lungor:

Barnets lungor expanderar nu, så att barnet kan starta andningsprocessen. Även om lungorna expanderar kommer barnet inte att andas förrän det föds. Lungorna tills denna tid kommer att expandera och förbli vilande. Lungorna är ett av de viktiga utvecklingsorganen i ditt barns kropp, och detta händer under den 15: e utvecklingsveckan.

3. Mage:

Magen är en annan utveckling som ditt barn går igenom. På grund av denna utveckling kan ditt barn nu bearbeta mer och mer mat så att deras styrka och tillväxt kan öka i en betydande takt. Kroppen börjar acceptera fler typer av mat än tidigare och visar att barnet växer normalt.

4. Immunsystemet:

Immunsystemet är den viktigaste delen av en person; därför, under den 15: e graviditetsveckan, är just denna utveckling oerhört viktig. Ett friskt barn har ett utvecklande immunsystem under sin 15: e tillväxtvecka och har nu tillräckligt med vita blodkroppar för att bekämpa vissa bakterier som annars skulle hämma dess tillväxt.

5. Hår:

Ett ultraljud visar att barnet har en hårnivå på huvudet som inte fanns där tidigare. Trots att håret är litet är det fortfarande en betydande utveckling som visar att din baby nu gror hår. Håret kan ha valfri färg och beror normalt på förälderns hårfärg. Hårfärgen är normalt ärftlig. Hår är det första tecknet på din barns fullständiga utveckling. Ett litet lager hår växer också på hela barnets kropp, men det är inte synligt att håret finns på barnets hud.

6. Armar och ben:

Din lilla har sina ben växer snabbare och längre nu jämfört med armarna. Hans leder är mer flexibla och kan röra sig nu. Du kan behöva vänta längre på din nästa skanning, som vanligtvis är schemalagd runt 20: e veckans märke.

15: e veckors aktivitet:

Din mage är fortfarande i sin tillväxtperiod, så du måste ta reda på hur du kan gå bekvämt. I denna fas måste du också ta hand om din sovposition. I den 15: e veckan var du tvungen att ägna särskild uppmärksamhet åt din sitt-, sov- och gångstil. Du måste också komma ihåg att du har en bra hållning. Ryggraden i din kropp ska vara så rak som möjligt, och när du reser dig bör du använda något för att bibehålla balansen och tyngdpunkten i hela kroppen.

15 veckors graviditetskost och träning:

Din kost och träning måste falla på plats nu. Här är några av våra förslag.

Diet:

1. Frukt och grönsaker:

En hälsosam kost kommer att bota dig och din baby från alla problem. Ta färska frukter och grönsaker som ger dig vitaminer. I mitt förslag, ta minst fem olika sorter av rika frukter och grönsaker under hela veckan.

2. Rå livsmedel:

Tänk aldrig att du borde äta mer mat eftersom min baby fortfarande utvecklas eftersom det kan leda till uppblåsthet. Försök att äta rå mat så mycket som möjligt. Detta håller näringsämnena bevarade.

3. Järn:

Alla behöver järn för att leva ett hälsosamt liv, det gör en gravid kvinna också. Järn ger röda blodkroppar för att utveckla ditt barn. Du bör äta mat som spenat, pulser, banan, kött etc. Tanniner, å andra sidan, som finns i te och kaffe är kända för att störa hur järnet absorberas av din kropp. Därför är det rätta att se till att det finns en anständig klyfta mellan te eller kaffe och järnrika livsmedel.

4. Kalcium:

Om du inte gillar kött eller är vegetarian, måste du se till att du har mer kalcium och järn eftersom dessa är de två huvudkomponenterna förutom proteiner och vitaminer som behövs för ditt barns utveckling. Din läkare kan råda dig att äta mejeriprodukter, bröd, bladgrönsaker, russin och nötter.

5. C -vitamin:

Absorption av C -vitamin kan göra det lättare för din kropp att få järn som du tar. För detta kan du ha apelsiner och citroner bland frukterna för att öka dina nivåer. Att ta vitamin C -tillskott är inte en klok idé med tanke på ditt tillstånd.

Övningar:

De bästa övningarna att arbeta med under denna tid bör vara de som fokuserar på din mage och bäcken för en bättre kroppsställning. Några övningar som kan hjälpa dig är:

1. Andning i magen:

För att göra denna övning, sitt och korsa benen, ge stöd åt ryggen och håll händerna på magen. Andas in genom näsan nu och fortsätt expandera din mage. Upprepa 5 gånger.

2. Knäböj:

För att börja knäböjsövningen, håll något föremål som en träningsboll eller en stol och stå bort från den. Sänk din kropp långsamt och håll din vikt mestadels på hälarna. Andas in och andas ut samtidigt som du gör detsamma. Upprepa 5 gånger. Denna övning hjälper till att korrigera din hållning och ge mer område till bäckenområdet för expansion.

3. Promenader:

Varje läkare ber dig att gå under graviditeten. Denna övning håller dig inte bara aktiv utan hjälper dig också att hålla dig lugn och slappna av och förhindrar negativt tänkande medan du spenderar tid i ditt rum.

4. Andas in & Andas ut:

Denna övning av inandning och utandning hjälper dig att stärka dina muskler så att de kan hjälpa till med dina sammandragningar i ett senare skede. För att göra denna övning andas du in andningen genom näsan och håller den inne ett tag. Sedan andas du ut, och medan du gör det tar du tillbaka din mage och tar din navel nära ryggraden.

5. Sträckning:

Stretching under graviditeten ger dig flexibilitet och styrka i dina ben. Denna övning frigör också muskelspänningar, vilket ger omedelbar lindring för din ömma rygg och bäcken.

Sex under graviditeten 15: e veckan:

Du kan absolut delta i sexuella aktiviteter när du är gravid. Men att veta att det är den 15: e veckan och att du snart kommer att gå in i andra trimestern, att hantera saker med försiktighet skulle vara rätt väg att gå. Faktum är att graviditet är när du behöver din partner mest och sex kan ge dig kopplingen bättre än någonsin. Försök att undvika riskfyllda positioner. Detta borde vara en bra upplevelse för både partnerna och att prata med din gynekolog om det kommer säkert att lysa upp saker.

Hur man övervinner stress under graviditeten:

 • Försök att fokusera på din baby och resten du behöver för att den ska utvecklas. Nu är den bästa tiden för dig att koppla av. Lita på oss; din bebis kommer att tacka dig senare.
 • Tala med din läkare så att du kan övervinna stressen i ditt huvud. Att prata kommer inte bara att klargöra saker för dig, utan också göra det lättare för dig att veta vart du är på väg.
 • Du kan använda prenatalklasser för att ändra hur andra blivande mammor hanterar sin stress i liknande situationer. Det kan vara till stor hjälp.
 • Försum inte din mat. Många nötter och frön hjälper till att minska depression på grund av deras kompositioner.
 • Träna regelbundet eftersom det kan förbättra ditt humör. Du kan också gå på yoga och meditation om din stress är svår.
 • Var avslappnad och var inte orolig. Förbered dig på födseln. Prata med din bättre hälft och var glad.

15 veckors graviditetstips:

 1. Lär dig mer om preeklampsi. Detta utvecklas vanligtvis efter 20 veckor, och du kommer att märka en plötslig höjning av blodtrycket och uppleva svår svullnad i händer och ansikte.
 2. Lär dig om barnets grundhöjd. Detta mäts vanligtvis med storleken på moderns livmoder.
 3. Äter mycket. Lägg till många näringsrika kosttillskott i din kost och ta en paus mellan ditt arbete för att äta.
 4. Hoppa inte över din frukost och låt det också vara din prioritet. Skäm bort dig med en påse flingor eller frukostsmoothie som kommer att packa allt väsentligt i ett glas.

Medicinska tester och skanning:

Medicinska tester och skanningar under 15 veckors graviditetsvård är viktiga. Det finns kontroller och hälsoproblem, men eftersom det här är den 15: e veckan kan det lätt botas. Enstaka ultraljud och blodprov kan göra saker klara. Spinalvätskor och HCG -vätskor kommer också att kontrolleras för att bestämma eventuella abnormiteter hos fostret, vilket nu borde vara klart. Några mediciner att hålla vid din säng är:

 • Värk och smärta- Acetaminophen. Undvik ibuprofen och naproxen.
 • Hosta- Dextrometorfan och Guaifenesin.
 • Halsbränna- Antacida och Famotidine.
 • Allergi- Antihistaminer och Loratadine. Undvik pseudofedrin och avsvällande medel som fenylefrin.
 • Förstoppning- Metamucil och Colace. Undvik laxermedel och mineralolja.

15 veckor gravidvård & Försiktighetsåtgärder:

 1. Se till att du fortsätter att använda solskyddsmedel.
 2. Ta hand om munhygienen nu för att förhindra dåliga anfall av infektioner i ditt tandkött, som kan passera genom mat och skada din lilla.
 3. Handla moderskapskläder långt fram i tid
 4. Ta hand om din position när du går, sover eller sitter eftersom det annars kan leda till ont.
 5. Drick mer vatten än vanligt för att hålla dig hydratiserad, även om det betyder mer urinering.

15 veckors foster: Vilka är riskerna?

Du kan vara benägen att missfall om du inte följer din kost och vad din läkare föreslår för dig. Eftersom fostrets 15-veckors vikt inte är för stor vet du inte ens. Du kommer ofta att uppleva kroppsvärk och stickningar i fötterna. Men det är inga större risker. Hormonella förändringar kan utlösa näsblödningar och känsligt tandkött och tänder.

15: e veckan kan vara utmattande eftersom mycket av symtomen under andra trimestern kommer att komma igång. Det finns inget att oroa sig för om du följer den diet som rekommenderas till dig. Att prata med människor kan dock vara ett bra sätt att lindra stress.

Vanliga frågor och svar:

1. Reser säkert vid 15 veckors babyutveckling?

Att resa är i allmänhet inte rekommenderat nu. Men du kan alltid rådgöra med läkaren och få vägledning. Men kom ihåg att ta med dig allt du behöver, även om du reser.

2. Vad är sovpositionen?

Det säkraste sovläget är på din vänstra sida. Detta kommer att säkerställa god blodtillförsel till hela kroppen.

3. När ska jag konsultera en läkare vid 15 veckors graviditet?

Om du upplever allvarliga blödningar eller någon form av urladdning är det i bästa fall att konsultera din läkare. Vid 15 veckors graviditet blir inte barnets rörelse mycket; därför behöver du inte oroa dig för barnets sparkar.