Det här är tiden. När du ligger ner måste du sova på din sida. Din bebis och livmodern är nu så stora att den kommer att börja trycka mot ryggen. Så det är i bästa fall att du sover på din sida, varje gång. Gravida kvinnor vid 18 veckor kommer att se ytterligare en mängd förändringar i hennes kropp. Låter säkert läskigt, men det är det verkligen inte. Du behöver bara lite vila eller en skön massage.

18 veckor gravid

Innehållsförteckning:

 • Månad och trimester || Vad man kan förvänta sig || Tecken och symtom ||
 • Babyutveckling || Aktiviteter || Kost och övningar ||
 • Hur man övervinner stress || Medicinska tester och skanning || Ultraljud ||
 • Tips och försiktighetsåtgärder || Risker att möta || Checklista ||

Vilken månad och trimester befinner du dig i under graviditetsvecka 18?

Du befinner dig i din fjärde graviditetsmånad, andra trimestern. Men tro oss, du kommer att ha mer energi och vara mer aktiv än du var under din första trimester.

18 veckor gravid: vad man kan förvänta sig?

De totala månaderna som täcks under graviditeten är nio månader, vilket är en bra 40-veckors plan. På grund av alla frekventa läkarbesök och veckovis övervakning räknas graviditeten mestadels i veckor. Dessa 40 veckor är indelade i tre delar. Första, andra och tredje trimestern; i den här artikeln talar vi om den 18: e graviditetsveckan. Detta är andra trimestern som också kallas “guldtiden”. Vecka 13 till 27, den perfekta tiden för andra trimestern är äntligen när mamman har vant sig vid alla nya förändringar i och runt henne.

Hennes tidigare symtom, som morgonjuka och slumpmässiga känslor, är nu kontrollerade, och hon kan äntligen njuta av en god natts sömn. Med tiden går fostret långsamt och därför är det vid denna tidpunkt då utvecklingsövervakningen krävs mer än någonsin för att säkerställa en sund tillväxt. Vecka 18 ser mycket av utvecklingen hos fostret, varav några är listade nedan.

18 veckors gravida tecken och symtom:

Här är en titt på vad som händer med moderns kropp.

1. Lågt blodtryck:

Vid denna tidpunkt kan vissa tryckproblem, inklusive åderbråck, uppstå. När barnet inuti växer mer och mer börjar han sätta mer tryck på kroppen och med sådana tryckförhållanden i beaktande och kardiovaskulärt tryck kan lågt blodtryck vara ett vanligt scenario. Med dessa kommer problem som svullna fötter, vilket är normalt. För att övervinna detta problem, drick mycket te och fiber. Skär av på salt, eftersom det kan vara en stor orsak till tryckförändringen. Dessa steg bör gynna dig hela vägen i det långa loppet.

2. aptit tillväxt:

Den huvudsakliga fosterutvecklingen inträffar vid denna tidpunkt, så vid din 18: e vecka kan mamman känna att hans baby bump växer lite mer med sin aptit stiger mer än förra veckan. Det är lämpligt att hålla sig till ekologisk näring vid denna tidpunkt eftersom barnet ger sig näring från modern. Tveka dock inte att bita i den där chokladstaven då och då. För att övervinna din överflödiga fettökning under graviditeten, förbättra barns tillväxtutveckling; ta snacks som sallader, nötter regelbundet medan du är hungrig. Om du äter en stor måltid varje dag kommer det att öka din vikt.

3. Ryggsmärtor:

Den här veckan har den konstiga ryggvärken stört dig eller hur? Det är på grund av din sovposition. Med barnet inuti växer sova på ryggen nu kan sätta en stor press på inte bara ryggen utan också hjärttryck. Det är därför det vanligtvis är lämpligt att du sover på din sida för att utjämna blodflödet. Det är därför det vanligtvis är lämpligt att du sover på din sida för att utjämna blodflödet. Bortsett från det, stöd alltid ryggen och korsa inte benen när du sitter längre.

4. Magtarmkanalen:

De flesta av matsmältningsproblemen under graviditeten börjar med förstoppning. Vissa kvinnor har gastrointestinala störningar som är unika för graviditeten. De höga halterna av vissa hormoner under graviditeten slappnar av i tarmens muskler och gör det svårt för dem att arbeta effektivt. Det ökande livmoderns tryck på tarmen stör normal funktion. För att övervinna detta problem bör du hålla koll på ditt intag med minimala kalorier och full av näringsämnen.

5. Halsbränna:

Mer än hälften av alla gravida kvinnor rapporterar symptom på svår halsbränna, främst under andra och tredje trimestern. Halsbränna är en irritation eller brännande känsla av matstrupen orsakad av maginnehåll som återflödar tillbaka. För att minska problemet, ät långsamt, drick mindre medan du äter och lägg dig inte omedelbart efter att ha ätit. Använd löst sittande kläder; det kommer att öka trycket på din mage och buk.

arton veckor gravid

18 veckors graviditet:

Vecka 18 kommer att se en hel del förändringar. Det är inte bara mamman som genomgår fysiska och fysiologiska förändringar, men här är några saker som händer med din baby också vid den här tiden.

1. Mätning och barnvikt:

18 veckors gravid bump är inte liten längre! Från en liten liten spec till en bra fem och en halv tum kan ses i din lilla bebis kropp, uppifrån och ner. Vid den 18: e veckan verkar barnet växa till ungefär 5-1/2 tum, vilket är när han eller hon ska väga cirka 5 uns. Detta är dock ett ungefärligt mått för alla, och varje bebis skiljer sig i längd och vikt, vilket är ganska okej om det är något på kanten av de angivna mätningarna. Vissa barn kan vara underviktiga medan andra kan vara över. Frekvent doktorandövervakning och övervakning är ett sätt du kan säkerställa en hälsosam barns tillväxt.

2. Rörelser:

Höjdpunkten i denna vecka är gäspningen som ditt barn inuti lär sig. Barnet inuti magen har nu lärt sig att gäspa och fortsätta byta position, vilket tydligt känns av modern. Detta är en av de viktigaste markerade fosterrörelserna, och ibland kan du inte heller hitta någon rörelse. De andra fosterrörelserna från tidigare inkluderar små sparkar i magen. Om mamman känner ett besvärligt mullrande i magen är det förmodligen barnet som rullar ner på ett lekfullt sätt som är helt normalt och säkert.

3. Utveckling av nervsystemet:

Under vår 18: e övervakningsvecka säger läkaren att barnets nervsystem växer och expanderar långsamt när han sätter nerverna i bruk vid den här tiden. Vår kropp är ett tvinnat knutet mönster av nerver kopplade till en annan i ett massliknande nät. Nerverna som förbinder varandra med varandra växer vid denna tidpunkt och sprids i antal. Denna nervanslutning är känd som myelin som nu kan ses fungera i ditt barns kropp. Denna myelin är ansvarig för överföring av snabba impulser eller meddelanden från hjärnan eller ryggraden till de andra kroppsdelarna. Nu kan han känna och lukta och smaka när hans sensoriska organ börjar bli aktiva.

4. Fysisk utveckling:

Inte hela barnets interna funktion kan registreras eller ses, men den fysiska utvecklingen är framträdande på ultraljudet. Barnets hud är nu inte längre genomskinlig men har fått sin ursprungliga färg. Hans tånaglar och hårsäckar bildas långsamt. Lanugo, det mjuka håret som växer runt hans kropp för att skydda honom syns nu. Hans hjärtslag är nu tillräckligt stark för att läkaren kan bedöma det direkt med hjälp av ett stetoskop.

5. Könsorgan:

Nu är det dags att veta om din baby är en pojke eller tjej kommer att bli spännande för dig och din partner, naturligtvis inte kan vänta heller. Medan vissa föräldrar bestämmer sig för att vänta med att veta, har vissa inte något emot att förstöra mysteriet i förväg för att göra framsteg med hem- och barnplaneringen. Nu är det bara vecka 18, så det kanske inte är klart ännu, men oroa dig inte, i slutet av veckan eller två kommer allt att bli klart.

6. Sexkromosomer:

Även om ditt barns kön inte bestäms förrän han eller hon är född, fixas det upprätt vid befruktningen. Varje ägg innehåller två kromosomer, de X, och spermierna har X- och Y -kromosomer. Beroende på parning, om det är ett par X, kommer det säkert att påverka könet på din baby, och det kommer att vara en tjej, annars blir det en pojke om paret är X och Y. I slutändan är detta är scenen där du kommer att få veta vad som hände tillbaka vid befruktningstillfället. Därför är den här veckan en stor utveckling.

18 veckors gravida aktiviteter:

Nu på 18: e veckan växer din bump fortfarande, och du måste hitta nya sätt att justera din gångposition och din sovposition. Under den här veckan mognar ditt barns nervsystem snabbt, så du måste koncentrera dig på din kroppsställning medan du somnar. Se till att sova, ryggraden ska vara så rak som möjligt, och medan du står upp på morgonen, behåll din kroppsbalans och gå sedan upp från din plats eller sängen. Barnets hjärna känner smak, lukt och syn, och hörande, din bebis växer sig mer aktiv. Gör din lilla mer medveten om ljud som kommer inifrån din kropp. Behåll din sov- och gångställning den här veckan, vilket hjälper till att minska din ryggsmärta.

Graviditetskost och övningar:

Inte bara din kost, men du måste också titta på din träning.

Diet:

 • Din kost denna vecka behöver alla vitaminer och frukter som finns där ute. Din dagliga mat måste innehålla grönsaker och frukt. De frukter och grönsaker som är fulla av näringsämnen hjälper dig att växa din baby lätt och frisk.
 • Istället för att äta råa grönsaker bör du göra smoothies och färska grönsaker i din kost för att öka din energi. Några av smoothiefrukterna är granatäpple, jordgubbar, kiwi och apelsiner, äpple, bananer
 • Det viktiga och viktiga näringsämnet är järn, vilket är viktigt för att utveckla och öka dina röda blodkroppar; du måste lägga till mat som spenat, magert kött, bananer och körsbär till din kost.
 • Kalcium är ett av de viktiga näringsämnena, som hjälper till i ditt barns utveckling. Läkare föreslår att ta lövgrönsaker, mejeriprodukter, bröd, russin och fullkorn, nötter kommer regelbundet att öka kalcium i kroppen.
 • C -vitamin gör din kropp frisk. Under graviditeten kan du ta det i form av apelsiner och citroner, bland citrusfrukterna.

Övningar:

Att träna under den 18: e graviditetsveckan hjälper dig att hålla din kropp frisk och öka ditt barns tillväxt. Här är några övningar som rekommenderas för dig.

1. Andning i magen:

Magteknisk yogateknik hjälper dig och ger dig stressavlastning. För denna övning, sitt och lägg benen över. Stöd med ryggen och händerna på magen. Upprepa det 5 gånger.

2. Bäckenvila:

För att ge bäckenvila bör du fortsätta göra denna övning regelbundet. Under denna pose stöd med en kudde och vila ryggen, låren för att behålla tyngdpunkten.

3. Promenader:

Att gå under graviditeten hjälper dig att hålla dig mer aktiv, men gör dig också stressfri och gör dig lyckligare och i fred.

4. Andas in & Andas ut:

Andas in genom näsan och håll andan och andas ut andas hjälper dig att förbättra din bukhälsa och hjälper dig också att stärka musklerna för att hjälpa till med din sammandragning senare.

5. Yoga:

Bästa och enkla yoga hjälper till att förbättra din kropps elasticitet och öka din uthållighet. Detta gör att du kan få ett bättre sinne och kropp när det är dags för din frigivning.

Sex under den 18: e graviditetsveckan:

Graviditet under 18: e veckan, sex är mycket säkert, och du kan hålla dina tankar om skada på ditt barn borta. Var noga med din läkare, att ha sex under graviditeten är säkert eller inte för barnet. Dina hormonella förändringar kan ofta göra att du vill ha sex, medan vissa tappar intresset helt. Bortsett från dessa saker, om du har bestämt dig för att ha sex under graviditeten, är det ett klokt steg att prata om poserna, gå lätt och långsamt.

Hur man övervinner stress under 18: e graviditetsveckan:

 • Det här är precis dags för dig att börja slappna av. Meddela på jobbet att du har nått din gräns. Människor kommer att förstå och samarbeta, och din baby kommer att tacka dig senare.
 • Prata hela tiden med din partner om alla förändringar och framsteg du upplever. Det kommer att klargöra saker för dig och också göra det lättare för dig att veta vart du är på väg, medan han känner sig mer engagerad.
 • Även om allas symptom varierar, är det inte en dålig känsla att hitta något gemensamt med andra blivande mammor. Prenatalklasser bör vara rätt val för samma sak.
 • Mat och sömn är viktigt. Låt dig inte dras med suget, men underhåll mer hälsosamma val.
 • Träna bra, eftersom det kan förbättra ditt humör. Du kan ägna dig åt yoga och meditation också om din stress är svår.

Medicinska tester och skanning under 18 veckor av graviditeten:

Kom 18: e veckan, och det skulle finnas en hälsokontroll för dig att tänka på. Eftersom det är den 18: e veckan; blodprov bör göra det klart för dig och enstaka ultraljud kan också förväntas under denna tid. Spinal- och HCG -vätskor kommer att kontrolleras för att fastställa avvikelser hos fostret och få läkemedel rekommenderas för att du ska hålla din kropp frisk

 1. Tråkig smärta och problem– Acetaminofen. Håll dig borta från ibuprofen och naproxen.
 2. Allergisk reaktion– Antihistaminer och loratadin. Du bör undvika medicinerna pseudoefedrin och avsvällande medel som fenylefrin.
 3. Hosta– Vid kraftig hosta ordineras Dextromethorphan och guaifenesin.
 4. Gastrointestinala problem– Metamucil och Colace. Undvik laxermedel och mineralolja.
 5. Matsmältningsbesvär och magförbränning – Antacida och famotidin.

18 veckors gravid mage kommer att fortsätta expandera och kommer att fortsätta stretcha. Du kan också gå upp i vikt under denna period.

18 veckors gravid ultraljud:

En annan spännande del är ultraljud. Din ultraljud kan visa att din baby nu kan svälja, gäspa och hicka. Han/hon kan rulla, vrida och förmodligen sparka och slå också! Allt detta kommer att vara tillräckligt stort för att du ska känna det!

18 veckor gravid med tvillingar kommer du att se ett membran som separerar de två fostren. De kommer att vifta runt, och när de gör det kan de pressa vätskan runt, och membranet kan skifta något. Du kommer att kunna se detta på ditt ultraljud.

Vilka tips och försiktighetsåtgärder ska tas vid 18 veckors graviditet?

 • Fukta huden oftare nu för att bli av med eller undvika bristningar. Du fruktar.
 • För att förhindra överdriven viktökning, försök att skära ut på livsmedel som socker, kaffe och olja så mycket som möjligt.
 • Drick mer vatten än vanligt för att hålla dig hydratiserad, även om det betyder mer urinering. Detta kommer också att hjälpa till att minska ditt matsug och hjälpa dig att gå ner i vikt.
 • Försiktighetsåtgärder mot ditt övergripande munhygieniska system förhindrar dåliga anfall och andra infektioner i tandköttet som kan ta sig genom mat.
 • Det kan vara lite klåda på grund av hudens töjning. Förvara receptfria läkemedel och olja för snabbare lindring.

Vilka är riskerna att möta vid 18 veckors graviditet?

Ingenting egentligen, om du är strikt på din graviditetskost och regelbundet med din träning finns det inget att oroa sig överhuvudtaget. Men om du upptäcker några blödningar är det nödvändigt att du omedelbart bokar ett möte och kontaktar din läkare.

Checklista för gravida kvinnor vid 18 veckor:

 1. Du kan planera en bra utflykt med din partner eller vänner. Kom ihåg att du måste koppla av och hålla dig stressfri ofta.
 2. Börja läsa om barnomsorg och tips om föräldraskap. Detta kommer verkligen att hjälpa dig.
 3. Det viktigaste är att ändra din sovposition, från rygg till sida.

Din 18: e vecka är inte den svåraste, men det är säkert en betydande period. Förbered dig på ännu en spännande 5 månader prata med din baby. Hon/han kommer att kunna lyssna på dig. Följ din kost, så kommer du att se hur hälsosam och en minnesvärd resa du kommer att ha. Hantera dina symptom och prata med någon varje dag. Det kommer säkert inte vara svårt.