För varje vecka som går kommer det att bli en ökning av ångest och lycka av att snart hålla ditt lilla glädjebunt i dina händer. Vid graviditetsvecka 34 är din baby stor som en cantaloupe och är nu nästan lika lång som den kommer att bli när han föds. Läs här för att veta olika utvecklingar hos barnet denna vecka och symtom när 34 veckor gravid.

Bara en kvinna kan känna en mammas svårigheter när hon korsar den subtila gränsen för att gå in i moderskapet. Redan från det första tillkännagivandet börjar de oräkneliga råden från de äldsta runt om i din öron. Vänner som redan är mammor berättar om sina erfarenheter och kommer nu att ge dig sina tips.

34 veckor av graviditeten

De tidigare veckorna är tuffa med att sömnlöshet är din vän. Morgonsjuka varje morgon skulle vara mer nedslående. Men med tiden gick du att märka dörren till moderskapet öppet och brett. Hela perioden på nio månader är uppdelad i ett veckovis format. Där 40 veckor kommer att sammanfatta graviditetsprocessen. I den här artikeln pratar vi om den 34: e graviditetsveckan, som är nästan slutet och de bästa delarna att uppleva.

Månader och trimester som indikerar för 34 veckor gravid:

Om du har en 34 veckor gammal graviditet är du inne i den 8: e månaden och 3: e trimestern av din graviditet. Grattis! Du har bara en månad kvar innan du kan hålla ditt lilla glädjebunt i dina händer.

Fysiska och psykologiska förändringar under 34 veckors gravid kvinna:

Följande är de olika fysiska och psykologiska förändringarna som din kropp kommer att uppleva nu när du är i din 34: e graviditetsvecka. De 34 veckors graviditetssymtom är följande:

1. Uppblåsthet och gaser:

Nu när du går in i din tredje trimester kan du börja uppleva uppblåsthet, gaser, ångest och spänningar som bara kommer att förvärra situationen. Andas djupt, andas in genom näsan och andas ut från munnen i ett par minuter varje dag kan hjälpa.

2. Suddig syn:

På grund av graviditetshormonerna kan din syn verka suddig, och det kommer också att minska tårproduktionen, vilket kan göra ögonen torra och irriterade.

3. Ökad vaginal urladdning:

När graviditeten fortskrider, ökar vaginal urladdning. Detta beror på att graviditetshormonerna (särskilt östrogen) ökar blodflödet till bäckenområdet och stimulerar slemhinnorna.

4. Ryggvärk:

Tyngdkraftsförskjutningen från rygg till mage sätter ökat tryck på nedre delen av ryggen och orsakar många obehag. Det finns många lösningar för att behandla denna värk, så om en inte fungerar, prova en annan. En av de beprövade lösningarna är att ta pauser ofta och stå, gå eller stretcha. Att sitta i en enda position i långa timmar kan skada ryggen ännu mer.

5. Benkramper:

Benkramper är vanligare nu, och de tre största boven för detta är graviditetsvikt, svullnad och trötthet.

6. Sträckmärken:

Om du har en genetisk anlag för streckmärken eller har en ljusare hud, är det mer troligt att du får bristningar. De kan dock hållas på det minsta genom att gå upp i vikt långsamt och stadigt.

7. Ödem:

När din storlek ökar behåller dina kroppsvävnader mer vätska och du kan uppleva svullnad, särskilt i dina fötter och fingrar.

8. Andnöd:

När graviditetsmagen ökar i storlek får dina lungor inte utrymme att expandera helt, så du känner dig förvirrad även efter en kort resa till tvättrummet. Att sova på vänster sida kan hjälpa dig med detta.

9. Snabbare växande hår:

Du visste att ditt hår skulle växa snabbare och lyster under graviditeten, men du visste inte att det skulle växa på oönskade platser som kinder, haka och rygg. Även om vaxning är säker under graviditeten, är din hud extra känslig och därför är det lämpligt att använda en känslig formel.

10. Sömnlöshet:

Detta är ett vanligt klagomål under graviditeten, och när du utvecklas till din graviditet kommer dina resor till toaletter och benkramper att öka, vilket ger mycket lite utrymme för dig att stänga ögonen.

11. Läckande råmjölk:

När du närmar dig ditt förfallodatum kan dina bröst läcka gulaktig förmjölk som kallas råmjölk. Detta är ditt barns första drink, och du kommer inte att läcka mer än några droppar, men om du känner dig obekväm kan du prova att använda amningskuddar.

34 veckor Gravid barns storlek och vikt:

Under den här veckan är din baby lika stor som en cantaloupe. Barnets längd är 43-46 cm och vikten är cirka 2,1 till 2,3 kg. Barnets höjd i detta skede är ungefär densamma som vid födseln. Om du vill känna hur din baby född nu skulle kännas, håll sedan en 5-kilos mjölpåse i dina armar. Det är precis så ditt barn skulle känna. Stapla nu 3 sådana påsar varandra, det här är längden på din bebis som är född på full sikt.

Baby och mage ser ut som under 34 veckors graviditet:

 • Under den 34: e graviditetsveckan är barnet fullt utvecklat. Han är nästan födelselängd.
 • Livmoderns ovansida kan kännas nu på ungefär 51/2inches ovanför naveln
 • Barnets kropp har börjat fylla på fettet under huden
 • Barnets centrala nervsystem fortsätter att mogna och lungorna är nu väl utvecklade.
 • Även om det är lämpligt att bära din baby till den 38: e eller 40: e veckan, har barnet en god chans att överleva i omvärlden i detta skede.

34 veckors graviditet Baby Position– Foster och fysisk:

Följande är de olika stadierna av fosterutveckling efter 34 veckor som du kan observera:

 • Förtjockning av huden: Den vaxartade beläggningen på huden börjar tjockna denna vecka innan den börjar släppa från nästa vecka.
 • Pockar igenom: Vid den här tiden kan du kanske se kroppsdelar som näve och ben som sticker ut från magen.
 • Sömnplan: Barnet blundar nu när han sover och öppnar dem när han är vaken. Detta hjälper honom att utveckla ett sömnschema.
 • Könsskillnader: Om barnet är manligt kommer hans testiklar att ta sig ner från buken till pungen
 • Små naglar och tånaglar: Vid denna tidpunkt når de små naglarna och tånaglarna till spetsen av fingret och gör sig redo för sin första manikyr efter förlossningen.
 • Fullt funktionella lungor: Lungorna vid denna tidpunkt är fullt redo att kunna överleva i omvärlden. De kan inte bara ta emot och filtrera luften från utsidan, utan också materialet mellan de två lungsäckarna är fullt utvecklat som undviker friktion och möjliggör överlevnad när de är ute ur kroppen
 • Utveckling av ben: Vid den här tiden utvecklas 90% av benen och sätts på plats. De är dock fortfarande väldigt mjuka och spröda, vilket hjälper barnet att trycka ut ur slidan. När barnet är ute stärks dessa ben automatiskt.
 • Upp och ned position: Vid denna tidpunkt är barnet redan i upp och ner-läge med ansiktet mot livmodern och benen mot buken. Snart fixas huvudet i livmoderhalsen, och du kommer att uppleva en lättnad som indikerar att nu är det dags för barnet att ta farväl av livmodern.
 • Navel: Under denna tid, naveln som en gång inuti poppade ut. Även om detta är normalt behöver du inte oroa dig. Du kan behöva täcka den eftersom den ständiga friktionen med klänningen kan orsaka irritation på en redan känslig del.

Graviditetskost och övningar under 34 veckor Gravid:

Övningar När 34 Veckor Gravid:

Följande är de övningar som du borde göra regelbundet nu när du närmar dig ditt arbete

 • Kegel träning: Denna övning stärker dina bäckenbottenmuskler. Denna övning kan också hjälpa dig från att få hemorrojder och urinläckage.
 • Bäckenlutning: Bäckenlutningen är en övning som stärker magmusklerna. Detta förbättrar inte bara din flexibilitet för förlossningen utan hjälper dig också att lindra din ryggsmärta.
 • Skräddarsydda: Denna övning stärker rygg- och lårmusklerna och gör bäckenleden mer flexibel för en enklare leverans.
 • Steg för att göra skräddarsydda sittande:
 • Sitt på golvet med ryggen upprätt.
 • Medan du böjer knäna i sidan, föra ihop fotsulorna och dra in dem mot ljumsken.
 • Skjut knäna mot golvet tills du känner sträckningen i dina inre lår

34 veckors graviditetskost:

Nu när du snabbt närmar dig D-dagen är det lika viktigt att hålla fast vid hälsosamma vanor (som du borde ha hållit dig till under hela graviditeten) under amningsstadiet. Följande är några näringsämnen som är avgörande för din barns hälsosamma utveckling under de första månaderna av livet:

 • Vitamin D: D -vitamin stöder den sunda utvecklingen av benen hos barnet. Om du fortsätter att ta vitamin D -tillskottet även efter graviditeten kommer du att se till att ditt barn och du får den rekommenderade 10mcg varje dag.
 • LCP: er (långkedjiga fleromättade fettsyror) särskilt DHA (kallas omega-3-fettsyror)-De hjälper till med babyens neurala utveckling. Du kan få en extra dos DHA genom att inkludera en eller två portioner fet fisk i din veckodiet.
 • Järn: Detta stöder barnets kognitiva utveckling nu och även efter födseln. Det är en nyckelkomponent i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera syret genom kroppen. Livsmedel som är rika på järn inkluderar gröna bladgrönsaker, fet fisk, kött och gröna grönsaker.

Medicinska tester och skanningar under 34 veckor Gravid:

Följande är de olika testerna som görs när du besöker din hälsoexpert under 34 veckors graviditet.

 • Blodtryck
 • Mät magen för att kontrollera barnets tillväxt
 • Kontrollera din hälsa och ta itu med de problem du kan ställas inför
 • Kontrollera barnets hjärtslag och rörelser
 • Ett urintest om du har UVI eller förhöjt blodtryck
 • En vaginal pinne för att testa möjligheten för grupp B Streptococcus
 • Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du administreras en andra dos anti-D immunglobulininjektion i detta skede
 • Bedömer presentationen och stationen
 • Det behövs inga 34 veckors gravid ultraljud. En specialiserad 3D- eller 4D -skanning kan dock göras för att bedöma vissa tillstånd som läpp- eller hjärtproblem.

Tips och försiktighetsåtgärder under 34 veckors graviditet:

Följande är de 34-veckors graviditetsåtgärder du bör följa:

 • Det är dags nu att du ska undvika långa bilresor och flyg så mycket som möjligt
 • Om du måste resa, försök att sträcka ut benen och gå runt minst en gång på 1-2 timmar.
 • Detta är den sista veckan som du kan resa efter att de flesta flygbolag inte tillåter dig att gå ombord på flygningen.
 • Undvik orenat dricksvatten, opastöriserad mjölk och otillräckligt kokt kött eller groddar.
 • Undvik att sova på ryggen eftersom detta kan minska blodflödet till livmodern och fostret.

Tips för den här veckan:

 • Köp din bilbarnstol och få den installerad. 85% av föräldrarna gör det fel vid första gången. Få det kontrollerat av en tekniker för att undvika krångel i sista minuten.
 • Dina ögon kan kännas torra och irriterade. Håll ögondropparna till hands
 • Känna sig deprimerad? Nästan 10-15% av gravida kvinnor lider av depression under graviditeten. Vissa antidepressiva medel är säkra under graviditeten. Prata med din vårdgivare om detsamma.
 • Om du fortfarande har energi kvar är det här den bästa tiden att lägga den sista pricken över i: et. När ditt förfallodatum är nära litet, skulle du vilja shoppa eller göra saker mer än nödvändigt?

Risker under 34 veckor av graviditeten:

Följande är de olika riskerna som kan orsaka oro under den 34: e graviditetsveckan

 • Graviditetsdiabetes kan orsaka oro
 • Preeklampsi är ett allvarligt tillstånd och kan orsaka allvarliga komplikationer hos modern och barnet. I allmänhet löper kvinnor i åldern 35 år och äldre med sin första graviditet en högre risk för detta tillstånd
 • För tidigt arbete är åter ett allvarligt tillstånd och spädbarn som föds för tidigt löper högre risk för hälsoproblem, särskilt lungproblem eftersom de inte är fullt utvecklade.
 • För tidig spricka av membran sker i detta skede och är en orsak till oro eftersom det kommer att leda till förlossning i förväg
 • Placenta previa ökar risken för blödning före och under förlossningen
 • Placenta Abruption – Detta är ett sällsynt tillstånd där moderkakan separerar från livmodern före förlossningen. Detta kan orsaka fosterdöd och leda till en allvarlig chock för modern.

Checklista under 34 veckor Gravid:

 • Den här veckan bör du bekanta dig med tecknen på arbete.
 • Få dig själv en vecka för vecka tillväxt och ändringar checklista för att säkerställa välbefinnande och korrekt tillväxt för både din baby och dig under hela 9 månader.
 • Granska din förlossningsplan med din barnmorska eller din läkare.
 • Gå på lektioner för barn HLR, barnomsorg eller amning. När barnet väl kommer kommer det att finnas lite tid att få dessa lektioner, och du kan känna dig vilsen eller orolig.

34 veckor gravida med tvillingar:

Om din graviditet är i den 34: e veckan och om du bär tvillingar kan du känna dig lite sur. Det kan vara tecken på att bebisarna kommer snart. För en tvillingmamma har nedräkningen äntligen börjat då den genomsnittliga graviditeten med multiplar ligger någonstans mellan 35 och 37 veckor.

Könsdetektering:

Även om könsdetekteringsprocessen kan avslöjas flera veckor tidigare vid den 34: e veckan, skulle barnets kön vara perfekt format och moget och klart. I slutet av denna vecka skulle pungen vara perfekt formad med testiklarna helt nedstigna och redo att fungera. Könsorganen är fullbildade. Nu behöver han inte längre sladden som ansluter sin mamma för att avlasta sig själv. För tjejerna, labia majora, den på toppen som just avslutat med att perfekta sig. Äggstocken till din lilla skulle nu överraskande redan vara ägare till sju miljarder primitiva ägg. Räkningen går dock ner till två, vilket är det normala äggräkningen.

Lungfunktion:

Hela din baby andades in lite av fostervattnet som omger henne och försöker perfekta hennes lungfunktioner. Många gånger har det hänt att barnet har en för tidig förlossning vilket i den här veckan är fullt möjligt. Det är därför som barnets lungor nu fungerar som de ska. Det kan inte bara ta emot och filtrera luften; ämnet mellan de två lungsäckarna som håller lungorna från friktion har också utvecklats så att hon aldrig möter fara en gång utanför.

Benutveckling:

Även om nästan 90 procent av kroppens formation har bestämts, är barnets ben fortfarande svaga och spröda. Detta är bara Guds skapelse där dessa mjuka, spröda ben skulle hjälpa barnet att tvinga sig ur slidan. Det är därför skallen fortfarande är ganska stark och hård och i normal form, men benen som förbinder den med nacken eller ryggraden är ännu inte fulländade. Efter födseln skulle dessa ben själva perfekta så det finns ingen oro alls.

Babyfett:

Under de inledande stadierna skulle fostret likna en skelettstruktur med ett tunt muskulöst skikt medan de inre organen fortfarande bildar och fulländar sig själva. Med tiden, när organen är fulländade och väl avgjorda och fungerar, skulle du märka att din baby stöter på sig några kilo till. Därför väger din lilla i den 34: e veckan av din graviditet någonstans runt fem och ett halvt kilo med fettlager som fyller hans lår och fylliga kinder.

Placerad på plats:

Vid det här laget är din baby helt upp och ner med huvudet placerat nära livmoderhalsen och fötterna upp i magen, trycker och sparkar så att du vet att barnet är redo för sin resa ut. Många fall har märkt att barnet vågar ut den här veckan, men för dem som fortfarande inte har det är ditt barn på plats och förbereder sig. Läget upp och ner skada honom inte; i själva verket sitter han ganska bekvämt i ditt päronformade livmoder.

Graviditeten kan delas in i tre trimestrar. Första trimestern, den andra och den tredje, som är den 34: e veckan du befinner dig i. Med den snygga utvecklingen i din bebis går mamman också igenom många förändringar.

Förändring av navel:

Vid det här laget kommer du att märka en typisk förändring av din navel. Det som en gång var inne som en krater har nu skjutit ut och ser ut som en liten glödlampa. Detta är ett vanligt graviditetsscenario även om inte alla möter det. Om du står inför ett problem, använd ett tejp eller en lapp för att täcka platsen eftersom det vid denna tidpunkt kan vara för känsligt, och den ständiga friktionen med din klänning gör det värre.

På grund av det enorma trycket från de kommande evenemangen sätter paranoia ofta in. Att vara mamma och närma sig kan den sista dagen vara både skrämmande och spännande. Utöver det är det extra trycket från dina barn. Allt blandat kan dessa situationer ge vika för att sjunka eller öka blodtrycket. Kom inte in i medicin eftersom dessa hårda läkemedel har effekter på barnet inuti dig. Rådgör med din läkare om det.

Kalciumintag:

Detta är den tid då din bebis fulländar sina ben, och därför kommer han som mamma att ta del av dig, så titta på din kost. Läkare rekommenderar ofta vid denna tidpunkt att hålla sig till kalciumintag eftersom det här är den sista chansen för ditt barn att ha lite benstyrka i honom.

Sammandragningar:

Med dagarna i närheten blir Braxton Hicks sammandragningar mer och mer allvarliga och överraskande nu kan känslan av en verklig sammandragning vara mycket lägre i intensitet. Frekvensen av dessa sammandragningar verkar också öka med varje dag. Dessa sammandragningar är i verkliga, hånliga sammandragningar som låter dig veta att din kropp förbereder sig inför kommande evenemang.

Eftersom tiden för din förlossning närmar sig med stormsteg kommer du att uppleva blandade känslor av ångest och lycka. De 34 veckorna gravid är ett mycket avgörande riktmärke, eftersom barnet vid det här laget nästan är utvecklat och kan överleva i omvärlden även om det lever för tidigt. Det är dock det bästa att barnet levereras på full sikt så att det är lämpligt att överleva i omvärlden på egen hand.

Vanliga frågor och svar:

F1: Reser säkert för gravida kvinnor under 34 veckor av graviditeten?

Sv: Långväga bilresor bör undvikas under detta stadium av graviditeten. Om du måste resa, se till att hålla dina ben utsträckta och gå lite varannan timme, eftersom det kan vara problematiskt att sitta länge i en position. De flesta flygbolagen tillåter dig inte att resa efter den här graviditetsveckan.

Q2: Vad är sovpositionen för 34 veckor, gravida kvinnor?

Sv: Att sova i sidled, särskilt på vänster sida, är den bästa sovpositionen under de 34 veckorna av graviditeten. Att sova på ryggen är inte tillrådligt i detta skede på grund av den ökade risken för dödfödda.

F3: När ska jag konsultera en läkare under 34 veckors graviditet?

Ans: Under tredje trimestern måste du träffa läkaren varannan vecka från 28-36 veckor och varje vecka från och med 36: e veckan. Men om du har något av följande symtom rekommenderas att du omedelbart uppsöker din läkare:

 • Blödning
 • Allvarligt illamående och kräkningar
 • Barnets aktivitetsnivå sjunker kraftigt
 • Sammandragningar
 • Vattenpåse går sönder
 • Ihållande svår huvudvärk, buksmärtor, synstörningar
 • Symtom på influensa