Din bebis är nu lika stor som ett hallon! Ungefär 8 veckor gravid betyder att du nu går in i den andra månaden av graviditeten. Barnet växer i en otrolig takt och din läkarbesökstid är precis runt hörnet. Denna artikel kommer att lista en del av den senaste utvecklingen av barnet och vad svårigheten för modern har varit.

8: e graviditetsveckan

Hur många månader är 8 veckor gravid och vilken trimester är det?

Under denna 8 veckor gamla graviditet är du inne i din andra månad. Du är nu i första trimestern. Denna period kommer att ha många triviala, men betydande förändringar som händer med kroppen.

Vad är barnets storlek och dess vikt?

Baby vid 8: e graviditetsveckan är lika stor som ett hallon. 8: e veckans graviditetsbarnstorlek är 0,6 tum och 1,6 cm lång. Barnet väger cirka 15 gram, medan den långsamma utvecklingen av fingrar och tår sker samtidigt.

Hur ser en gravid mage vid 8 veckor ut?

8 veckors gravid mage är fortfarande liten. Livmodern expanderar dock långsamt för att rymma barnet. I det här skedet finns det lite för människor att förstå att du verkligen är gravid. Men för en mamma 8 veckor gravid med tvillingar kan magen vara något större för henne, jämfört med en mamma som bär en enda bebis.

8 veckors gravida symptom:

Här är några symptom som kan vara ganska vanliga för alla mödrar under hennes åttonde vecka.

1. Trötthet:

Din ständiga följeslagare under första trimesterresan kommer att vara trötthet. Med barnets 8 veckors graviditet blir trötthet naturlig på grund av de förändrade hormonerna och din kropp kommer också att börja producera blod till ditt barn. Blodtryck och sockernivåer sjunker under denna period. Allt detta leder till trötthet.

2. Ömma bröst:

Det andra vanliga du kommer att märka är ömma bröst. Dina bröst kommer att börja kännas tunga och även ömma. Lobulerna som producerar mjölk börjar expandera.

3. Morgonsjukdom:

En annan konstant följeslagare är morgonsjuka. När någon frågar dig hur du känner dig vid 8 veckors graviditet? Ditt svar skulle vara illamående. Därför är det viktigt att hålla sig hydrerad och se upp för några huskurer som kommer att bota morgonsjuka.

4. Förbättrad luktkänsla:

Under denna period är ditt luktsinne extremt exceptionellt. Du kommer att kunna lukta det minsta av lukten runt dig och det kan ibland irritera dig.

5. Kramper:

Graviditetskramper är normala. När livmodern expanderar börjar ligamenten i buken att sträcka ut sig.

6. Förstoppning:

Förstoppning kommer att vara konstant under din graviditet. Att äta fiberrik mat och dricka mycket vatten kan hjälpa till i stor utsträckning.

7. Spotting:

Låt detta inte oroa dig. Vaginal spotting kommer att vara normal. Om du tycker att det går över hand är det bäst att prata med din läkare.

Förändringar i den gravida kroppen vid 8 veckor?

Förändringar i din kropp vid 8 veckors graviditet kan vara något signifikanta.

 • Den första förändringen du kommer att märka är dina bröst. Dina bröst blir tyngre än tidigare och kan därför se stora ut.
 • För mödrar som bär tvillingar kan du börja få en mycket liten buk i magen.
 • Förhöjt luktsinne börjar nu ta form och du kommer att se dig själv uppfatta den minsta lukten/lukten runt dig.

Fostrets och fysiska utvecklingen av barnet vid 8 veckors graviditet:

Precis som du genomgår barnet också en hel del förändringar. Baby framsteg vid 8 veckor gravid kan verka mycket trivialt, men säkert är betydande. Här är några du borde veta.

 • Din bebis har nu näsa, ögonlock och läppar. Det betyder att barnet nu kommer att se mer mänskligt ut än bara en massa vävnad.
 • Hjärtslag och rörelser börjar i detta skede. Barnet börjar rycka och göra många andra små rörelser.

8 veckors graviditetskost:

Så här ska ditt kostschema se ut nu.

1. Frukt:

Vi behöver inte betona det tillräckligt för dig. Dessa frukter innehåller näringsämnen och vitaminer som är viktiga för barnets tillväxt. Inkludera mycket frukt i din dagliga kost. Ta detta i form av sallad eller gör helt enkelt saft av dem med mycket minimalt med socker.

2. Grönsaker:

Nästa go-to är färska gröna grönsaker! Det finns inget som en god sallad! En sallad är en komplett mat och se till att ta dem mellan måltiderna. Missa inte de gröna bladgrönsakerna, baljväxterna och spannmålen.

3. Nötter:

Nötter är en stor energikälla. De är berikande och anses vara näringsämnets kraftverk. Alla de gånger du känner dig hungrig på udda timmar, mycket på några råa nötter. Rostad eller stekt, ta bort essensen av nötterna.

4. Mejeriprodukter:

Inkludera många mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost i din kost.

Vad du inte ska äta:

1. Tobak och alkohol:

De är ett strikt nej när du bär! Skadorna som dessa kan orsaka kommer att ha en varaktig inverkan på barnet, vilket också påverkar hans nervsystem.

2. Koffein:

För en säker sida bör koffein också hållas på avstånd.

3. Bearbetad mat:

Bearbetad mat anses vara ohälsosam och undvik därför konsumtion av bearbetad ost eller skräp.

4. Rått kött:

Rått kött och fisk innehåller bakterier som kan skada barnets tillväxt och utlösa vissa sjukdomar hos modern. Se upp!

Övningar under åttonde graviditetsveckan:

1. Plankor:

Plankor är säkra vid denna tidpunkt. De hjälper till att stärka magen och ryggen. Men om du känner att det är stressande rekommenderar vi att du slutar med dem.

2. Snabb promenad:

Snabb promenad är en idealisk övning, eftersom de inte i onödan lägger press på anklar och knän. Kom ihåg att välja rätt väg att gå.

3. Simning:

Simning är en hälsosam träning under graviditeten. De sätter inte press på dina leder. Det är viktigt att välja rätt slag så att det inte påverkar dig.

4. Yoga:

Prenatal yoga är särskilt användbart eftersom de håller lederna smidiga och ger en känsla av flexibilitet.

Smärtor och hälsoproblem: 8 veckor gammal graviditet

Vissa smärtor och hälsoproblem dyker upp under din graviditet. Här är de vanligaste.

1. Vaginal urladdning:

Detta kommer att återkomma. Du kommer att märka en mjölkaktig vaginal flytning. Du kan helt enkelt tvätta bort det här. Detta är hälsosamt.

2. Uppblåsthet och gas:

Uppblåsthet är vanligt. Att passera gas eller prutta säkerställer att kroppen känns lite avslappnad eftersom relaxinhormonet fungerar för att slappna av musklerna i kroppen, särskilt i mag -tarmkanalen. Detta kommer att få maten att röra sig långsamt och detta kan leda till gas och matsmältningsbesvär.

3. Kramper:

Kramper är en vanlig smärta under graviditeten. Oftast när livmodern expanderar för att rymma barnet, expanderar musklerna och detta kan utlösa kramper. De är normala. När kramperna blir outhärdliga, skynda dig till läkaren.

8 veckors gravid skanning och medicinering:

8 veckors gravid utveckling kommer att märkas nu. Din skanning visar barnets fötter och tår med spetsar. Han eller hon skulle ha haft en svans under befruktningstiden. Det kommer att försvinna nu. Barnets armar och ben kommer också att röra sig.

Vad du ska göra och vad du inte ska göra:

Vad ska jag göra vid 8 veckor gravid?

 • Följ en strikt diet, en som innehåller mycket viktiga näringsämnen.
 •  Boka tid med din läkare. Det är dags att göra den månatliga kontrollen.
 • Försök att hålla dig lite aktiv genom att träna yoga eller göra låga aeroba träningspass. De är mycket viktiga.

Vad man inte ska göra?

 • Träna inte på hög aerobic.
 • Se till att du håller dig borta från tobak, koffein och alkohol.
 • Stressa inte dig själv och kom ihåg att koppla av.

Ytterligare tips under 8 veckors graviditet:

 • Det är dags att göra några knäböj. Knäböj kommer att strama dina lår och stärka dem. Detta kommer att vara till hjälp under arbetet. Stanna i positionen i 10 till 30 sekunder och upprepa det i cirka 5 gånger.
 • SPF kommer att bli ett måste för vissa människor. På grund av de hormonella förändringarna kommer du att märka mörka fläckar och fräknar i ansiktet. SPF kan vara till hjälp nu.
 • Huvudvärk blir ofta. När blodvolymen ökar kan det utlösa huvudvärk. Tala med din läkare och fråga honom/henne hur hanterar detta.
 • Håller koll på din vikt. När du äter kaloribaserade frukter måste du veta vad som är rätt mängd. Annars kan du lägga på onödig vikt.
 • Om du inte har börjat träna är det dags att göra det. Glida långsamt in i träningshumöret och ta det försiktigt. Överdriv inte. Börja med en uppvärmning och gör lämpliga plankor.

Checklista för 8 veckor gravid kvinna:

 • Hitta rätt läkare åt dig. Hitta en som du är väldigt bekväm med och som är tillgänglig för dig.
 • Planera dina möten för prenatalvård.
 • Börja shoppa efter bekväma kläder och håll utkik efter moderskap -behåar av god kvalitet.
 • Titta på din kost!

Förändringar i din kropp vid 8 veckors graviditet kan ibland vara för överväldigande att kämpa med. Du måste dock förbereda dig inför de många fler förändringar du kommer att bevittna. Lär dig att vara positiv och lyssna på musik för att slappna av lite. På så sätt kommer du säkert att få en hälsosam graviditet.

Vanliga frågor & Svar:

Q1. Vid 8 veckor gravid, var ligger barnet?

Sv: Barnets huvud sitter i livmodern, lite krökt in i det. Barnet är säkert i fostersäcken och moderkakan utvecklas långsamt till det för att ge det rätt näringsämnen.

Q2. Sex under 8 veckor Graviditet säkert eller inte?

Sv: Sex är säkert vid denna tidpunkt. Se bara till att du eller din partner inte utövar för mycket tryck på magen.

Q3. Vad är risken för missfall vid 8 veckors graviditet?

Sv: Chansen är stor vid denna tidpunkt. Barnet formar sig och är knappast något. Därför bör barnet få tillräckliga näringsämnen för att säkerställa en säker tillväxt. Överdriven resa eller att falla hårt på golvet kan påverka graviditeten negativt.

Q4. Är kramper vid 8 veckor Graviditet Normal?

Sv: Ja, kramper vid denna tidpunkt är normala. Livmodern expanderar för att rymma det växande barnet och detta kan också sätta press på magmusklerna. Därför upplever du kramper. Det är dock nödvändigt att förtydliga med din läkare vad som är normalt och inte.

Q5. När ska du konsultera en läkare?

Sv: Boka tid hos din läkare i början av den åttonde veckan. Detta är idealiskt eftersom skanning och ultraljud kan hjälpa läkaren att berätta vad du ska äta och hur frisk barnet är.

Q6. Reser säkert eller inte vid 8 veckor av graviditeten?

Sv: Vi råder dig att skära ner lite på resor. Eftersom barnet knappast bildas finns det risk för missfall vid denna tidpunkt.