9 veckor gravid betyder att din baby nu är lika stor som ett körsbär. Det här är förmodligen den period då du kan se en liten knuff i magen och människor runt dig börjar gratulera också! Även om allt detta kan vara överväldigande, tror vi att detta kan ha betydelse för din mat, träna just nu. Mycket av komforten kommer också från att förstå din kropp.

Här är en artikel som hjälper dig att förstå din 9: e graviditetsvecka bättre. Vi har täckt försiktighetsåtgärderna, saker att äta och några sätt att hålla dig fysiskt frisk och aktiv.

9 veckor gravid

Vecka 9 i graviditeten är hur många månader?

Vecka 9 av graviditeten betyder att du är inne i den andra månaden. Barnet är nu ett foster och du går också långsamt fram till den tredje månaden. Detta är din första trimester.

9 veckors gravid babystorlek och form:

Din baby kommer nu att väga mindre än 15 gram och är 0,9 tum lång. Din bebis är lika stor som ett fint körsbär och växer snabbare från nu. Hjärtat slår nu med 170 slag per minut.

Nio veckor gravida symptom:

Dina graviditetssymtom blir starkare och svårare. Här är några 9 veckors gravida symptom du måste se upp för.

1. Trötthet:

Du skulle nog ha vant dig vid det här nu. Din kropp börjar längta efter vila och du kan känna att du måste släpa dig ur sängen varje dag. Du får stå ut med detta. Kom ihåg att göra något som kommer att hålla dig lite mer energisk. Skäm bort dig med saker du gillar, till exempel läsning, trädgårdsarbete etc..

2. Frekvent urinering:

Din växande bebis kommer att börja sätta press på livmodern. Detta kommer att pressa blåsan och därför kan du ha ett konstant behov av att kissa.

3. Förändringar i bröstet:

Bröst ömhet händer också vid denna tidpunkt. De är nu extremt känsliga på grund av det ökade blodflödet. Använd en bekväm behå för att känna dig avslappnad och lätt.

4. Halsbränna:

Att äta fet och fet mat kan utlösa matsmältningsbesvär. För att rädda dig själv från halsbränna, håll dig borta från fet och fet mat. Att tugga sockerfritt tuggummi kan ge dig lite lättnad.

5. Uppblåsthet och gas:

Att överbelasta dig själv med mat kan leda till uppblåsthet och gasbildning. För att rädda dig själv från alla de pinsamma stunderna när du vill ge gas offentligt, ät mindre måltider vid olika tidpunkter om dagen.

6. Förstoppning:

Precis som trötthet kommer förstoppning också att stanna kvar ett tag. Prova varmt vatten med lite citronsaft som det första på morgonen. Att dricka mycket vatten och äta fiberrik mat kan också hjälpa oerhört mycket.

9 veckor Gravid kroppsförändring:

Tillsammans med barnet kommer din kropp att uppleva några förändringar. Här är några av de vanligaste.

1. Huvudvärk:

Huvudvärk är mycket vanligt under den nionde veckan. Hormonella och andra förändringar i kroppen utlöser huvudvärk även under de mest udda timmarna på dagen. Stress och sömnbrist kan också vara orsaken till huvudvärk. Att dricka mycket vatten och prata med din läkare om detta hjälper i stor utsträckning.

2. Bröst ömhet:

På grund av det ökade blodflödet blir bröstet extremt ömt och börjar bli överkänsligt. Att bära bekväma behåar kommer att vara en stor hjälp.

3. Baby Bump:

Även om det inte är den exakta tiden för en babybump, kan 9: e gravid med tvillingmammor utveckla en babybump.

4. Placenta:

Den här veckan börjar din moderkaka, som bär all näring till barnet från maten du äter, utvecklas. Kakan förbereder sig för att ta form och utföra sin plikt.

9 veckor Gravid barns utveckling: Foster- och fysisk utveckling

Din bebis har nu utvecklats från förra veckans tillväxt. Här är vad som händer med din bebis nu.

 • Fostret kallas nu som bebis! Det betyder att din baby är cirka 18 mm och väger cirka 3 gram. Svansen hade nu försvunnit.
 • Mänskliga drag börjar bli mer uppenbara nu. Lederna i händerna är nu i läge för en flex.
 • Bröstvårtor och hårsäckar börjar utvecklas.
 • Smaklökarna börjar utvecklas.
 • Primära tandkött börjar utvecklas i detta skede.

9 veckors graviditetskost: Vad man ska äta och vad man inte ska äta:

Här är våra förslag på vad du måste äta nu

 1. Fibrös mat är en absolut nödvändighet under denna period. De kommer att hålla dig mätt och kommer också att underlätta din tarmrörelse. Detta kommer att vara en stor lättnad för alla mödrar som lider av förstoppning.
 2. Fyll din tallrik med mycket gröna bladgrönsaker. De hjälper dig att eliminera avfall från din kropp, samt ge barnet tillräckligt med näring.
 3. Lägg till mer frukt i din kost. Fyll din fruktskål med frukt som kiwi, apelsin, äpple och banan.
 4. Drick mycket vatten. Inkludera färsk fruktjuice med mindre socker och återfukta dig själv med mycket väsentliga vätskor.

Vad man inte ska äta:

 • Håll dig borta från alkohol, tobak och andra droger under denna period.
 • Begränsa ditt intag av koffein och andra kolsyrade drycker.
 • Det kommer att vara bra att ha mindre socker i allt du äter. Det finns chanser att du kan gå upp i vikt på grund av konsumtionen av socker.

Övningar att göra för 9 veckor gravida kvinnor:

Som en del av 9 veckors gravidvård rekommenderar vi dig att följa några övningar som håller dig frisk hela dagen.

1. Plankor:

Plank är en övning som du kan lita på under hela din graviditet. De stärker din mage och din nedre del.

2. Knäböj:

Det hjälper till att upprätthålla motstånd i höfterna, kärnan och bäckenbottenmusklerna. Knäböj är en utmärkt övning som när de utförs kan korrigering till och med hjälpa och underlätta förlossningsprocessen.

3. Promenader:

Snabb promenad är ett annat utmärkt sätt att hålla dig aktiv. Pace din hastighet beroende på din komfort. En viss nivå av promenader är ett absolut måste för en dag.

Smärtor och hälsoproblem att möta under 9 veckors graviditet:

1. Kramper:

Kramper kommer att dyka upp då och då. Det finns dock inget att oroa sig för. Detta är bara en indikation på att barnet börjar växa.

2. Spotting:

Spotting är något som kan skrämma dig. Låt oss varna dig för att spotting blod eller annan vit flytning är mycket normalt. Du bör bara vara orolig om du tycker att det är för mycket urladdning. Annars är spotting mycket naturligt.

3. Huvudvärk:

Dessa kan vara vanliga under den 9 veckors gravida barnets tillväxtperiod. Ändring av hormoner, stress, sömnlöshet kan alla utlösa huvudvärk, eller värre, migrän.

9 veckors gravid ultraljud:

Om du nu observerar ditt ultraljud kommer du att se att barnet nu ser ut som en liten böna! Du kommer också att kunna höra hjärtslaget. Barnets yttre utvecklas i stadiet och därför är det för tidigt för läkaren att bekräfta barnets kön.

Vad man ska göra och vad man inte ska göra när man är 9 veckor gravid:

 • Så stressa inte dig själv genom att tänka på arbetskraft. Prata med andra mödrar och förstå proceduren. Detta kommer att förbereda dig lite.
 • Håll dig engagerad varje dag. Gör saker som håller dig energisk. Håll dig själv fysisk aktiv genom att göra saker du kan tycka om. Läs böcker eller lyssna på musik. Gör allt som håller dig lite stressfri. Detta är viktigt för en god psykisk hälsa.
 • Drick mycket vatten. Ha alltid med dig vatten när du reser. Håll dig hydratiserad.
 • Akne och utbrott börjar dyka upp nu. Tala med din läkare innan du använder någon speciell produkt på din hud.
 • Var inte för avslappnad med mat. Se vad du äter. Vad du än äter bidrar du med hälften av det till det växande barnet. Därför är det ett måste att du tittar på vad du äter.
 • Skäm bort dig med alkohol och tobak. Konsekvenserna är långsiktiga för barnets psykiska och fysiska hälsa.
 • Blir inte spänd över någonting. Försök att hålla din fred med verkligheten och arbeta med den så att du kan acceptera den.

Ytterligare tips under 9 veckors graviditet:

 1. Sov gott. Brist på sömn kan störa din kropp, både fysiskt och psykiskt. Sov när du vill. Byt position för att se om du b Vad kan du sova.
 2. Bekämpa din halsbränna genom att äta mindre måltider, med mellanrum. Undvik kryddig och fet mat. De är grundorsaken till halsbränna.
 3. Börja handla lite bekväma kläder.

Checklista under nionde graviditetsveckan:

 • Börja mammaköp. Du kan snart hitta dig olämplig för dina gamla jeans.
 • Öka ditt intag av kalcium och järn. Din bebis och du kommer att behöva det mer.
 • Morgonsjuka kan göra dig riktigt sjuk. Hoppa i alla fall inte över din frukost. Försök att äta en mindre portion.
 • Titta på din hållning och undvik stora ryck i kroppen.

Vilken vård och försiktighet kan vidtas under 9 veckors graviditet?

 1. Den första vården som är mycket viktig är att fylla dig själv med mycket vätska. Vatten, juice och andra kan vara oerhört hjälpsamma.
 2. Bekämpa förstoppning och uppblåsthet genom att dricka mycket vatten, vattenrik frukt och fibrig mat. De hjälper till med förstoppning och underlättar tarmrörelsen.
 3. Välj en säker övning att utföra varje dag. Prata med en expert för bättre vägledning.

9 veckors gravid mage är liten. Även om magen kan vara liten, är de förändringar som sker inuti avgörande och stora. Din lilla kommer närmare människan varje dag som går och detta återspeglas oftast i de kroppsliga förändringar du upplever. Vår artikel om 9 veckors gravidinformation har allt täckt, allt du behöver veta, göra och vara medveten om.

Vanliga frågor & Svar:

Q1. Kan du visa 9 veckor gravid?

Sv: Vid denna tidpunkt är magen för liten för att andra ska veta eller se. Barnet växer bara. Det är dock mycket framsteg som händer inuti magen och barnet under denna period.

Q2. Sex under 9 veckor Graviditet säkert eller inte?

Sv: Att ha sex under denna period är helt säkert. Se till att inte utöva mycket tryck på magen. Ömhet i bröstet kan också göra sex lite svårt. Prata med din partner och förstå vad som passar dig nu.

Q3. Vad är risken för missfall vid 9 veckors graviditet?

Sv: Chansen är 50-50. Det beror mycket på din hälsa och matvanor. För mycket ryck i kroppen har också potential för missfall.

Q4. Är kramper vid 9 veckor gravid normal?

Sv: Ja, de är normala. Det är faktiskt de små tecknen som säger att barnet växer. Kramper är en indikation på att ditt bäckenområde expanderar för att rymma det växande barnet.

Q5. När ska du konsultera en läkare under nio veckors graviditet?

Sv: Rådgör med din läkare om du upplever allvarliga och kraftiga blödningar. Överdriven blödning eller fläckar är inte bra. Ohållbara kramper bör också meddelas din läkare. Allt obehag som får dig att gå igenom en svår situation bör meddelas läkaren.

Q6. Att resa säkert eller inte när 9 veckor av graviditeten?

Sv: De är säkra. Men alltför stora ryck i kroppen är riskabelt. Därför kanske du vill undvika vägar som är för ojämna.