Det finns många kulturer där linser och baljväxter är ganska basföda. För din medvetenhet är linser och baljväxter en av de rikaste proteinkällorna hos vegetarianer. Men beredning av dal är lika vanligt för människor som äter icke-vegetariskt också. Det finns många olika sorters linser på marknaden. Detta hjälper en användare att bryta monotonin och smaken av att bara ha en variant. Det är alltid ett bättre alternativ att använda olika typer av dal för matlagning och äta för att få fler fördelar för hälsan. Bland de olika dalarna på marknaden kommer en av de vanliga och ganska populära i form av masoor dal, även känd som röda eller rosa linser.

Hur man gör Masoor Dal -recept

Många människor gillar verkligen curry från masoor dal, särskilt i kulturer som Indien. Ett kryddigt recept på masoor dal kommer definitivt att ge en smak och en twist till de tråkiga vardagsmåltiderna.

För att underlätta för användarna ges en enkel masoor -dagspreparat nedan som de kan använda. Kolla upp:

Metod för att förbereda Masoor Dal:

Ingredienser som krävs:

♦ Masoor Dal: ¾ kopp

♦ Vatten: 2 koppar för matlagning

♦ Citronsaft: 1 tsk

♦ Lök: 1, hackad

♦ Tomat: 1, hackad

♦ Vitlök: 2-3, hackad

♦ Ingefära: ¼ tum, finhackad

♦ Grön chili: 1, hackad

♦ Röd chili: 1-2, hela

♦ Kumminfrön: 1 tsk

♦ Rött chilipulver: ½ tsk

♦ Asafoetida: en nypa

♦ Garam Masala pulver: ½ tsk

♦ Gurkmeja pulver: ½ tsk

♦ Korianderblad: 1 matsked, för att garnera rätten

♦ Torr bockhornsklöver/kasuri methi: 1 tsk

♦ Olja/Ghee: 2 msk

Metod för att förbereda Dal:

Ta dalen i en skål och skölj den väl från rinnande vatten. Lägg nu till denna masoor dal i tryckkokaren med 2 dl vatten och låt den koka tills den blir mjuk, grötig och ätbar. Du kan också laga dal i en gryta istället för spisen enligt din bekvämlighet. Se dock till att du blötlägger dal i vatten minst 30-40 minuter före tillagning för att säkerställa rätt resultat.

När dalen är kokt, vispa den med en visp och håll den åt sidan. Ta en panna på värme och tillsätt ghee eller olja till den. Lägg till kumminfrön och stek dem en stund. Detta bör följas av lökarna som ska tillagas tills de är gyllenbruna. Ingefära och vitlök följer därefter i tillagningen och ge den cirka 10-15 sekunder för att ge ut smaken.

Grön chili och röd chili bör läggas till nu tillsammans med alla torra kryddor som nämns i listan inklusive asafoetida. Lägg till tomaterna och låt det koka tills oljan separerar från blandningen och tomaterna är mjuka och mosiga. Lägg till den kokta dal som du hade hållit åt sidan.

Tillsätt ca 1 ½ dl vatten tillsammans med salt och dalen och rör om ordentligt. Detta bör sjuda på svag värme under de kommande 10 minuterna. Detta bör göras tills den konsistens som du önskar har uppnåtts. Vanligtvis är masoor dal varken tjock eller tunn och är känd för att ha en medium konsistens.

Det är dags att tillsätta de torra bockhornsklöverna och sedan sjuda dalen i ungefär en minut. I slutet bör citronsaften och de hackade korianderbladen tillsättas som till och med kommer att tilltala tilltalet.

Blanda väl. Servera varmt med kokt ris eller med varm chappatis. Detta kommer definitivt att förbättra dina smaklökar och ge dig en kryddig och syrlig smak i den dagliga maten utan att kompromissa med hälsan.