Visste du att koffein hjälper till att gå ner i vikt? ja! Nyligen genomförda studier visar att det finns ett klart samband mellan koffein och viktminskning! Koffein, världens mest populära psykoaktiva läkemedel finns i kaffe, te, grönt te, energidrycker och kosttillskott. Oavsett var du får det ifrån är det känt att konsumera en viss koffeindos per dag för att stödja dina viktminskningsmål.

Men hur fungerar detta exakt, och vad ska du veta om innan du tar upp koffein för viktminskning? Parkera dina bekymmer åt sidan, för den här artikeln täcker alla viktiga punkter relaterade till koffein för att gå ner i vikt.

Koffein för viktminskning

Innehållsförteckning:

  • Vad är koffein?
  • Kan koffein hjälpa dig att gå ner i vikt?
  • Hur hjälper koffein i viktminskning?
  • Biverkningar av koffeinpiller

Vad är koffein ?:

Koffein är en typ av juridiskt psykoaktivt ämne som finns i många drycker som kaffe, te, grönt te och kakao. Det stimulerar ditt centrala nervsystem och ökar din hjärnaktivitet genom att blockera effekterna av Adenosine, en hjärnavslappnande. Koffein håller dig mentalt vaken och lindrar trötthetskänslan.

Kan koffein hjälpa dig att gå ner i vikt ?:

Koffein kan hjälpa dig att gå ner i vikt genom att öka kroppens ämnesomsättning. Det absorberas snabbt i blodet och främjar snabbare matsmältning. Dessutom tyder vissa studier på att hög koffeinhalt kan öka termogenesen, vilket genererar mer värme för snabbare fettförbränning, vilket leder till viktminskning. (1) Koffein kan också bidra till viktminskning genom att bränna oönskade kalorier i kroppen i kombination med katekiner och efedrin.

Hur hjälper koffein till viktminskning?:

Många studier bekräftar koffeins roll som en viktminskningskatalysator. Det finns flera teorier för att förklara hur detta händer! Här är några av de viktigaste observationerna om hur koffein hjälper dig att gå ner i vikt

1. Ökar ämnesomsättningen:

Koffein har en termogen effekt på kroppen och höjer kroppstemperaturen till något över det normala. Detta resulterar i att kroppens ämnesomsättning ökar, vilket gör att kroppen kan förbränna fett mycket snabbare. (2) Koffein hjälper också till att frigöra fettcellerna från sina lagringsenheter och omvandla dem till energi genom lipolys. Genom att bli av med överflödigt fett hjälper koffein dig att gå ner i vikt snabbt.

2. Minskar ansträngningen under träning:

Fysisk träning är oumbärlig för viktminskning. Men folk tröttnar snabbt, vilket leder till dåliga eller ineffektiva resultat från deras träningsprogram. Ett sätt att övervinna detta problem är genom att ta i koffein. Studier visar att ökat koffeinintag minskar träningströtthet, vilket gör att personen kan prestera bättre. (3) Detta i sin tur ökar fettförlusten och viktminskningen på grund av en högre kaloriförbränning.

3. Hungerdämpande:

En av de viktigaste fördelarna med koffein för viktminskning är dess aptitdämpande egenskaper. Vissa studier visar att intag av koffein 0,5 till 4 timmar före måltider kan dämpa hunger. (4) Att dricka kaffe eller te före måltiderna kan minska ditt totala matintag, vilket innebär att det dagliga kaloriintaget minskar. Koffein kan också förhindra viktuppgång genom att begränsa ditt matintag och hålla dig mätt längre.

Hur mycket koffein är bra för viktminskning?:

För att märka en betydande viktminskning måste du konsumera större doser koffein per dag. Vissa studier visar att 10 mg koffeinintag stimulerar 13% ökning av ämnesomsättningen för varje viktminskning på 1 kg (5). Denna regel är inte en standardmätning och kan variera med personens nuvarande BMI, ämnesomsättningshastighet och andra parametrar.

Kommer att sluta koffein omvänd viktminskning?:

När du slutar med koffein plötsligt (antingen i form av kaffe eller piller) kan du uppleva symtom som trötthet, sömnlöshet, aptitförlust etc. Det finns dock inga bevis för att sluta koffein plötsligt kommer att göra om viktminskning! Med tiden kan vissa människor uppleva en lägre ämnesomsättning och minskad fettförbränningskapacitet, vilket kan leda till viktökning.

Biverkningar av koffeinpiller:

Innan du använder koffein för viktminskning i form av piller, kosttillskott eller till och med överdrivet kaffeintag måste du vara medveten om följande biverkningar:

  • Den säkra dosgränsen för en genomsnittlig, frisk vuxen är 400 mg per dag. Att konsumera mer än denna mängd kan ge dig fruktansvärda biverkningar som illamående, yrsel, ångest, darrningar, hjärtklappning, sömnlöshet och irritabilitet.
  • För mycket koffein i kroppen kan störa matsmältningssystemets funktion och leda till förstoppning, uppblåsthet, magont, surhet etc..
  • Överdosering av koffein kan leda till brist på mineraler som kalium, vilket kan leda till allvarliga hälsorisker.
  • Överskott av koffeinintag kan på kort sikt påverka blodsockernivån negativt.
  • Koffeinberoende kan skada din kropp fysiskt, psykiskt och leda till depression, sömnlöshet, hjärtproblem etc..

Tycker du inte att det är förvånande att känna kopplingen mellan koffein och viktminskning? Oavsett vad vetenskapen säger är det viktigt att förstå att koffein ensam inte hjälper dig att gå ner i vikt. För att nå dina viktmål måste du följa en hälsosam livsstil och en kalorifattig diet tillsammans med en vanlig träningsplan.

VARNING: Denna artikel stöder inte eller rekommenderar att du tar koffein för att gå ner i vikt och är endast för informationsändamål baserat på vissa forskningsartiklar, webbplatser och tidskrifter. Informationen får inte behandlas som ett alternativ för medicinsk rådgivning. Läsaren måste tala med en nutritionist eller en läkare för att till fullo förstå konsekvenserna innan han följer den som en behandling.

Vanliga frågor:

1. Är koffein viktminskning piller säkra?

Sv: Även om koffeinpiller finns tillgängliga receptfritt, får du inte använda dem utan läkares recept. Den säkra dosgränsen för koffeinpiller och kosttillskott beror på nuvarande BMI, ålder, hälsotillstånd etc. Friska vuxna kan ta en dos på 400 mg per dag, medan de med kroniska hälsoproblem måste konsultera en dietist innan de tar dem.

2. Hur många koppar kaffe ska jag dricka för att gå ner i vikt?

Sv: Många webbplatser anger att en dos av 2-3 koppar kaffe per dag kan främja viktminskning. Resultaten är dock kortsiktiga! När kroppen har vant sig vid mängden koffein, kommer ämnesomsättningen att sakta ner och det kommer dina viktminskningsresultat också att bli. Överdrivet kaffeintag kan utlösa surhet, dålig matsmältning, halsbränna och andra matsmältningsproblem.

3. Vad är det bästa sättet att förbereda kaffe för viktminskning?

Sv: För att maximera viktminskningsfördelarna med kaffe kan du dricka det utan mjölk eller grädde. Socker och andra tillsatser ökar ditt kaloriantal, så ta bort dem. Om du måste använda mjölk, byt sedan till lågmjölk som mandel, soja eller tonad mjölk.