Många av oss tycker att tipsen från våra mödrar och mormödrar är lite vidskepliga. Men några av dessa tips har bevisats rätt av vetenskapen. Jeera, även kallad kummin, är en daglig krydda som används i alla hushåll. Förutom många hälsofördelar hjälper jeera -vatten till viktminskning.

Jeera vatten för viktminskning 1

Cuminum cyminum är namnet på växten från vilken kummin utvinns. Asien, Europa och Afrika är de länder där det produceras rikligt. I många ayurvediska produkter för viktminskning sägs den primära ingrediensen vara svart kummin/Kala jeera -pulver. Jeera -vatten är också känt för att minska magsmärtor orsakade av flatulens, matsmältningsbesvär och tyngd. Indien, Kina och Mexiko är de främsta producenterna av kummin. Låt oss utforska hur en daglig krydda som finns i varje kök Jeera och jeera vatten hjälper till att kasta dessa kilon.

 • Vad är Jeera Water?
 • Hur bra är Jeera -vatten för viktminskning
 • Näringsinnehåll i Jeera -vatten
 • Jeera vattenfördelar för viktminskning
 • Recept på Jeera -vatten för viktminskning
 • Bästa tiden att dricka Jeera -vatten för viktminskning
 • Jeera vatten för viktminskning biverkningar

Vad är Jeera Water?

Jeera -vatten är en typ av hopkok som framställs genom att smaksätta vatten med jeera. Du kan blötlägga dem en natt för att uppnå bästa resultat. När du drar kumminfröna över natten genomgår det en process som kallas osmos. I denna process absorberar jeera frön allt vatten, och de sväller upp. Jeera -vattnets jordgula färg är resultatet av näringsämnena som frigörs av jeera -frön i vattnet. – Kummin kallas också Jeerakam i Malayalam, Seeragam i Tamil, Jeelakarra på Telugu.

Hur bra är Jeera -vatten för viktminskning:

Jeera har renande egenskaper som hjälper vår kropp att eliminera toxiner. Det är billigt och lätt tillgängligt. Kummin/jeera vatten för viktminskning är en vanlig metod för att minska vikt. De ämnesomsättning processen ökas på grund av kummin. Det hjälper också att bränna kalorier snabbare och förbättrar matsmältningsprocessen.

Näringsinnehåll i Jeera -vatten:

Det är fascinerande att Jeera, en krydda som används i alla hushåll, är fylld med massor av näringsvärden, vilket ökar ämnesomsättningen och hjälper till att ta bort överflödigt fett.

 • Kostfiber: Fytokemikalier i jeera är kända för att ha antioxidant, anti-flatulent egenskaper. Dessa är en utmärkt källa till kostfiber.
 • Kryddan är en utmärkt källa till mineraler som järn, koppar, kalcium, kalium, mangan, selen, zink och magnesium.
 • Koppar är nödvändigt för produktion av röda blodkroppar.
 • Järn är viktigt för bildandet av röda blodkroppar.
 • Zink är en medfaktor i många enzymer som reglerar tillväxt, utveckling och matsmältning.
 • Kalium är en framstående komponent i cell- och kroppsvätskor som hjälper till att kontrollera blodtrycket.
 • C -vitamin hjälper till att stärka immuniteten och är nödvändigt för prenatal hälsa.
 • A-vitamin fungerar som en antioxidant.
 • E-vitamin är en grupp med åtta fettlösliga föreningar som har antioxidanter som skyddar cellmembranen från reaktiva syrearter.
 • B-vitaminer är vattenlösliga vitaminer som har en viktig roll i cellmetabolismen.

Jeera vattenfördelar för viktminskning:

Här värvade vi, fördelar med jeera vatten för viktminskning. Låt oss titta på dem. (1)

1. Ökar metabolismen:

Metabolism är en process i vår kropp som omvandlar vad vi äter och dricker till energi. Jeera -vatten påskyndar ämnesomsättningen. Och vitaminer och mineraler i jeeravatten fungerar som medfaktorer i metaboliska processer. Denna process bränner fettet som ackumuleras i våra kroppar.

2. Avgiftar din kropp:

Antioxidanter i kumminvatten hjälper till att ta bort skadliga gifter från din kropp. Alla sorter av kumminfrön är en fantastisk källa till antioxidanter som eliminerar skadliga fria radikaler i våra kroppar. Den huvudsakliga bioaktiva ingrediensen i jeeravatten är Thymoquinone som har hepatoskyddande effekter som hjälper till att bli av med skadliga toxiner.

3. Hungerdämpare:

Gör dig en kopp jeera vatten tidigt på morgonen på tom mage undertrycker hunger och får dig att känna dig mätt länge. Det hjälper också dina magmuskler att slappna av. Genom att konsumera färre kalorier tenderar du att gå ner de oönskade kilona.

4. Hjälpmedel vid matsmältning:

Jeera är utmärkt för att öka matsmältningen. Det utsöndrar matsmältningsenzymer och påskyndar matsmältningsprocessen. Det fungerar som smärtstillande och är användbart för att bota magont som orsakas av surhet och uppblåsthet. Kumminvatten stimulerar vanligtvis utsöndringen av matsmältnings enzymer och påskyndar matsmältningsprocessen, vilket hjälper dig att bekämpa tarmproblem.

5. Återfuktning:

Vi har alla upplevt vattenförlust från kroppen, särskilt under varma somrar, eller om du lider av en anfall av diarré. Proceduren för att återställa det förlorade vattnet till kroppens vävnader och vätskor kallas rehydrering.

6. Hög i kalium:

Det höga kaliuminnehållet i jeera är användbart för att upprätthålla elektrolytbalansen i kroppen och håller vätskan balanserad. Kalium är ett viktigt mineral som hjälper våra kroppar att fungera korrekt. Jeera -vatten reglerar blodtrycket genom att balansera de negativa effekterna av salt.

7. Ökar immuniteten:

Järn i jeerakamvatten stärker immunitetskraften. Järn hjälper till att producera röda blodkroppar. Det minskar risken för infektion eftersom det är rikt på antioxidanter. Kostfiber och järn hjälper till att upprätthålla normal immunitet. Det minskar dina chanser att bli sjuk.

8. Behandlar anemi:

Kummin behandlar anemi naturligt. Järnbrist orsakar anemi. Om du vill bekämpa det naturligt, drick ett glas kumminvatten. Järn är ett av de viktiga mineralerna för att våra kroppar ska fungera väl. Höga mängder järn i kummin hjälper till att behandla anemi.

9. Främjar amning:

Jeera är en del av alla indiska hushåll. Omedvetet skördar vi fördelarna med att äta kummin. Graviditet är en glad och känslig period för varje kvinna. Hur skulle du känna om vi berättade att konsumtion av jeeravatten är hälsosamt för mamma och bebis? Ja, att dricka en kopp varmt jeeravatten främjar amning. Jeera är en rik källa till järn, som hjälper till att bygga styrka efter leverans. Ta en kopp varmt jeera -vatten för en frisk kropp.

10. Hjälper andningsorganen:

Förkylning är ett vanligt problem för många av oss. Jeera-vatten är anti-congestive och hjälper till att bli av med slem som samlats i bröstet vid kyla. Det hjälper också positivt andningsorganen. En kopp jeera -vatten på morgonen kan hjälpa till att hantera alla andningsstörningar bättre.

11. Leverhälsa:

Jeera kan främja produktionen av matsmältningsenzymer. Det hjälper till att avgifta levern genom att ta bort skadliga gifter och underlättar produktionen av galla. Med en kopp varmt jeera -vatten varje morgon är det otroligt fördelaktigt för levern.

12. Hudfräschare:

Kummin har antioxidanter som kan rensa gifter från vår kropp, och det absorberar näringsämnen och främjar avgiftning av huden. Vitamin E och A kommer att hantera problem mot åldrande och gör din hud smidig och klar. Stora mängder mineraler i jeera -vatten hjälper till med hudföryngring som ger dig den glöd som vi alltid längtar efter. Förbered ett ansiktspaket med jeera -vatten med gurkmeja för att se de fantastiska resultaten.

14. Minskar kramper:

Kvinnor är inget annat än superhjältar. Ja det är sant. Vi alla kvinnor vet hur svårt det är att komma förbi mensvärken. Jeera -vatten fungerar dock som en charm. Jeera-vatten är ett utmärkt botemedel mot mensvärk eftersom det har krampskadande och antiinflammatoriska egenskaper. Allt du behöver göra är att dricka ett glas varmt jeera -vatten.

15. Behandlar acne:

Akne är varje tjejs mardröm. Du behöver inte oroa dig längre. Ett naturligt sätt att bli av med akne är jeera-vatten, eftersom det är antibakteriellt. Applicera lokalt för klar, felfri hud. De antiinflammatoriska egenskaperna håller din hud glödande.

16. Friskt hår:

Hårväxt är en viktig del i uppväxten, och näringsämnena i jeeravatten underlättar behovet. Den har protein, fett, vatten och kolhydrater som hjälper till att bekämpa håravfall, håravfall och främjar hårväxt. Jeera -vatten ger näring som krävs för korrekt hårväxt och fyller dem från rötterna.

17. Energy Booster:

Jeera -vatten är också en energiförstärkare. Om du känner dig väldigt trög kommer ett glas jeera -vatten att stärka ditt humör. Näringsämnen i kumminvatten håller dig energisk hela dagen. Genom att förbättra ämnesomsättningen håller jeeravatten dina energinivåer uppe.

18. Färre kalorier:

En tesked jeera har ungefär sju kalorier. Så ta en kopp varmt kumminvatten utan att oroa dig för kalorierna. Det hjälper också till att gå ner i vikt eftersom kaloriintaget är mycket mindre.

19. Sänker LDL -kolesterol:

Det finns två sorters kolesterol, bra och dåligt. Studier tyder på att kummin kan öka goda lipider och minska dåligt kolesterol. I en annan studie har 10% av patienterna som konsumerar kumminextrakt under en och en halv månad minskade halter av oxiderat ”dåligt” LDL -kolesterol.

20. Reglerar blodtryck:

Kalium i jeera -vatten hjälper till att förbättra hjärtfunktionen och bibehåller blodtrycket. Jeera Pani reglerar vätske- och elektrolytbalansen eftersom den är rik på kalium. Om du vill kontrollera högt blodtryck, prova att dricka ett glas seeragamvatten på tom mage. Det fungerar mycket effektivt.

21. Scavenges Free Radicals:

Jeera -vatten har flavonoider som har antioxidantegenskaper som tar bort fria radikaler i våra kroppar. En sund metabolism producerar fria radiklar under en process som kallas oxidation. Antioxidantegenskaperna i kummin skyddar kärnet från skadorna som orsakas av dessa fria radiklar.

22. Antiinflammatorisk egenskap:

Kumminvatten har antiinflammatoriska egenskaper. Om det av någon anledning finns konstant inflammation i vår kropp kan det leda till fetma. Men att dricka Jeera Pani innehåller antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att läka vår kropp och förlora de extra kilona också.

Recept på Jeera -vatten för viktminskning:

Att göra Jeera -vatten är en enkel uppgift och kräver inga speciella krav. Efter att ha märkt de otroliga fördelarna med kumminvatten, är allt du vill att prova denna magiska drink. Två enklaste sätt att förbereda Jeerakam- eller Jeera -vatten.

Drenching över natten:

 • Den bereds genom att blötlägga dem över natten eller blötläggas i 5-6 timmar. Det är att föredra mer och gjorde det mycket snabbt.
 • Uppvärmning krävs inte, och det finns ingen chans att förlora näringsämnen.
 • Använd två matskedar Jeera i en glasburk med 1 liter vatten. Täck grytan med ett lock. Frö kommer att bli uppslukade i vatten till morgonen.
 • Du kan dricka vattnet hela dagen.

Kokande Jeera Frön:

 • Koka 4-5 koppar vatten eller ta varmt vatten direkt från din vattenkokare.
 • Kasta 1-2 msk Jeera frön i vattnet när det börjar bubbla ut.
 • Ta bort kastrullen från lågan och täck formen med ett lock.
 • Efter kylning är ditt Jeera -vatten klart. Häll vattnet i glasburk eller flaska och nippa till det hela dagen.
 • Om daglig tillredning är svår på grund av tidsbrist, kan du göra den i betydande mängder genom att fördubbla ingredienserna och förvara den i kylskåpet.

Några tips för bättre Jeerakam -vatten:

 • Först försök med små doser genom att ta hälften av mängden i receptet.
 • Öka mängden när du vänjer dig vid smaken.
 • Använd destillerat vatten om möjligt, eftersom det är den renaste vattenformen.

Bästa tiden att dricka Jeera -vatten för viktminskning:

Det bästa sättet att börja en uppfriskande dag är med en kopp jeera vatten. Tre koppar jeera vatten per dag är fördelaktigt för att förlora fett. Det är bäst att dricka det tidigt på morgonen på tom mage. På eftermiddagen 20 minuter före lunch och kvällen 20 minuter efter middagen. Det påverkar positivt frågor som långsam metabolism, förstoppning, dålig matsmältning. Det anses ofta vara ett naturligt botemedel mot olika hälsoproblem.

Här är några DIY jeera vattenrecept för viktminskning; du kan förbereda dig i ditt eget hus.

Jeera vatten och kalk:

Ingredienser:

 • En tesked kumminfrön
 • 1 kopp vatten
 • En halv skiva lime

Beredningsmetod:

 • Blötlägg en sked kummin över natten i en kopp vatten.
 • Nästa dag, sila vattnet och tillsätt en halv skiva lime.
 • Blanda väl och njut av varje klunk.

Varför fungerar det:

Antioxidanter som finns i kummin och citron hjälper till att öka immuniteten och avgiftar vår kropp. Avgiftningsprocessen hjälper till att eliminera skadliga gifter och hjälper till att bli av med fett.

Jeera vatten och kanel:

Ingredienser:

 • En tesked kumminfrön.
 • 1 kopp vatten.
 • En tesked kanelpulver.

Hur man förbereder:

 • Blötlägg tesked kumminfrön i en kopp vatten över natten.
 • Nästa morgon, tillsätt en sked kanelpulver och koka i 4-5 minuter.
 • Låt det svalna, sila och njut av ditt jeera -vatten.

Varför fungerar det:

Kanel och kummin har båda egenskaper som ökar metabolisk aktivitet i våra kroppar. Kanel hjälper viktminskning genom att minska stress och sänker blodsockernivån. Förbättrad ämnesomsättning resulterar i förbränning av kalorier och därmed effektiv i viktminskning.

Jeera vatten och äppelcidervinäger:

Ingredienser:

 • En tesked kumminfrön
 • 1 kopp vatten
 • En tesked äppelcidervinäger

Hur man förbereder:

 • Koka vatten med en tesked kumminfrön i 5 minuter.
 • Låt det svalna och sila vattnet.
 • Tillsätt en tesked äppelcidervinäger
 • Rör om ordentligt och drick

Varför fungerar det:

Tillsammans med de många fördelarna med kummin har äppelcidervinäger ett mycket mindre kaloriintag. När antalet kalorier är begränsat resulterar det direkt i viktminskning.

Kumminvatten för viktminskning

Jeera vatten för viktminskning biverkningar:

Kumminvatten har inga kända biverkningar om du inte är allergisk mot det. Det finns inga bevisade studier som visar att det har positiva effekter på gravida och ammande kvinnor. Det är bättre att konsultera och bekräfta med en läkare för daglig användning.

Så, det är så du gör den magiska potionen jeera vatten för viktminskning. Det är enkelt och enkelt att göra med bara de dagliga köksingredienserna. Tillräckligt intag av vattnet ger ett betydande och positivt resultat. Att lägga till en snabb träningsrutin tillsammans med ett jeera -vatten gör det lätt att gå ner i vikt. Så ta en kopp och prova!

Låt oss veta om du fortfarande har några tvivel eller funderingar om hur du använder jeera -vatten för viktminskning. Vi hjälper dig gärna med de bästa lösningarna och svaren.