På ena sidan kämpar vissa människor för att gå ner i vikt och i slutet av spektrumet finns det en bra andel människor som lika svårt kämpar för att gå upp i vikt! Oavsett hur mycket de äter, når dessa människor aldrig märket “idealvikt” och blir besvikna. Om du tillhör denna grupp har vi goda nyheter för dig! Det finns gott om frukter för viktökning, som kan hjälpa dig att nå dina viktmål och få dig att känna dig trygg igen!

Men frukt för att gå upp i vikt? Hur är det mojligt? Även om frukter vanligtvis kategoriseras som “dietmat”, finns det många sorter som kan pumpa in friska kalorier i kroppen och bidra till massvinst. Dessa frukter innehåller ett stort antal kolhydrater och till och med fetter, tillsammans med viktiga vitaminer och mineraler för att erbjuda holistisk näring. Att äta dem hela eller lägga dem till din viktökning smoothies är det bästa sättet att få din våg att visa en högre läsning!

Bästa hälsosamma frukter för viktökning snabbt och säkert

Lista över toppfrukter och torra frukter för viktökning:

Läs med om några av de bästa frukterna och torra frukterna som hjälper dig att gå upp i vikt:

Bästa frukter för viktökning:

1. Kokoskött:

Kokos Kött bästa frukt för viktökning

Kokoskött är det vita, ätbara köttet av kokosnötter som har en söt smak och är en av de bästa frukterna som kan hjälpa dig att gå upp i vikt. Du kan antingen konsumera den råa, som är ganska söt och saftig eller den torkade formen som är krispig och hård. Kokoskött är en energität mat som innehåller cirka 354 kalorier (rått kokosnötkött) och 650 kalorier (torkat kokosnötkött) per 100 gram portion. Dessutom är kokosnötkött rikt på kolhydrater och fetter, främst medellånga triglycerider eller MCT som kan bidra till massökning.

2. Bananer:

Bananfrukter som ökar vikten

Bananer är en av de mest hälsosamma frukterna för viktökning. Dessa kaloritäta frukter erbjuder 210 kalorier för en portionsstorlek på 2 bananer och är också rika på kolhydrater, vilket kan hjälpa dig att gå upp i vikt. Utöver detta stärker den näringsrika profilen för bananer bestående av vitaminer som C, B6 och mineraler som järn och magnesium vår immunitet och främjar bättre benmjölk. Att tillsätta honung istället för socker kan öka smakrikedomen, tillsammans med hälsofördelar.

3. Avokado:

Avokado frukt att äta för att gå upp i vikt

Avokado fungerar som en charm när det gäller att hjälpa dig att gå upp i vikt. Du kan få cirka 322 kalorier i bara en stor avokado, vilket gör det till en perfekt viktökning frukt. Avokado har också hög fetthalt, med cirka 15 gram omättat fett per 100 gram portion. Tillsammans med att pumpa upp hälsosamma kalorier i din kropp sänker avokado också “dåligt kolesterol”. Du kan lägga dem till dina smoothies, sallader eller göra utsökt guacamole av några mogna!

4. Mango:

Mango friska frukter för viktökning

Mango är inte bara “fruktkungen”, utan också en av de bästa frukterna som hjälper dig att gå upp i vikt. En 100 gram servering erbjuder 60 kalorier och 15 gram kolhydrater. Mango kan vara låg-energitäta livsmedel, men när man äter i rätt mängd kan det påskynda viktökningsprocessen. Med cirka 14 gram fruktsocker som glukos, fruktos och sackaros kan mango till och med hjälpa dig att få lite kroppsfett också! Du kan förbereda smoothies eller shakes med fullmjölk eller glass för att göra mango till en naturlig viktökning.

5. Jordgubbe:

Jordgubbsfrukter för att snabbt gå upp i vikt

Jordgubbar är de små röda bären, frukter som tillför vikt. Jordgubbar är rika på C -vitamin som ger dig en frisk glödande hud. De visar fantastiska resultat när de kombineras med mjölk och socker, ökar socker- och fettnivåerna och hjälper till med snabb viktökning. Om du letar efter frukt för viktökning bör jordgubbsmilkshake vara din bästa vän. Drick ner två koppar jordgubbsmjölk dagligen för att bevittna resultat om några dagar och är en av frukterna som är bra för viktökning.

6. Chikoo:

Chikoo -frukter med höga kalorier för att gå upp i vikt

Chikoo, allmänt känd som Sapota, är en av de kaloritäta frukterna för att äta för mycket för att gå upp i vikt snabbt. En portion på 100 gram färsk Chikoo -fruktkött kan ge dig 83 kalorier. Dessutom innehåller den mycket kolhydrater som omvandlas till energi som lagras som fett i kroppen. Således kan chikoo hjälpa dig att få lite kropp också. Du kan äta denna tropiska frukt i form av smoothies, hel frukt eller till och med i form av fryst fruktkräm.

7. Äpplen:

Äpplen ökar vikten

Apple är en frukt som hjälper både till viktökning och viktminskning. När äpplen konsumeras i måttliga mängder hjälper de till att minska de extra kilona. Men när de konsumeras i överskott gör fibern i äpplen att du känner dig mer hungrig efter en tid, så att du kan öka ditt kaloriintag. Fruktsockret som finns i äpplen kan också hjälpa dig att gå upp i vikt snabbt. Du kan äta äpplen i form av smoothies, hela frukter etc..

Bästa torra frukter för viktökning:

8. Plommon:

Plommon

Plommon är torkade plommon som har en imponerande näringsprofil. Bara 28 gram servering erbjuder 67 kalorier, vilket gör dem till en av de bästa torra frukterna att äta för viktökning. Plommon är också rika på kostfiber som kan rensa upp “massan” i kroppen och påskynda matsmältningsprocessen. Denna inturn ökar reglerar din aptit och hjälper dig att äta bättre. Plommon konsumeras bäst på egen hand eller kan läggas till smoothies och bröd.

9. Torkade aprikoser:

Torkade aprikoser för viktökning

Torkade aprikoser packar ganska mycket när det gäller att öka ditt totala kaloriintag. Dessa näringsrika torrfrukter erbjuder 241 kalorier från 100 gram servering, vilket gör dem till idealisk viktökning för torra frukter. Genom att erbjuda alla viktiga vitaminer och mineraler ökar torkade aprikoser din immunitet och stärker ditt system. Dessutom kan betakaroten i dessa gyllene frukter förbättra ögons hälsa, medan kostfiber kan påskynda matsmältningen. Torkade aprikoser smakar utsökt och äts bäst som mellanmål eller i smoothies.

10. Torkade fikon:

Torkade fikon anjeer för viktökning

Torkade fikon är bland de många frukter som hjälper dig att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. En portion på 100 gram torkade fikon erbjuder 209 kalorier, vilket gör dem till de bästa energitäta frukterna att äta för att gå upp i vikt. Dessutom erbjuder torkade fikon också bra mängder kolhydrater, kostfiber tillsammans med mineraler som järn, koppar, kalium och kalcium som är viktiga för att förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande. Det bästa sättet att konsumera dem är genom att blötlägga de torkade fikonen i varmt vatten i 15 minuter eller lägga dem till smoothies och milkshakes.

11. russin:

Russin hjälper till att gå upp i vikt

Russin är torkade druvor som innehåller mer kalorier än deras färska motsvarigheter. Du kan nå nära 300 kalorier med bara 100 gram portion russin. Merparten av denna energi kommer från socker och kolhydrater, vilket kan resultera i viktökning när den har överskott. De är också rika på många vitaminer och mineraler som kalium, järn, koppar, magnesium, mangan etc. när de stärker systemet. Du kan ha en handfull eller två russin som snacks eller lägga dem till sallader, smoothies och till och med bakverk.

12. Sultanas:

Sultanas

Sultanas är torkade druvor när de är gjorda av Thompson fröfria druvor. De är mycket fylligare och saftigare i smaken jämfört med den andra sorten av torra druvor som russin. När det gäller kalorivärdet har Sultanas relativt låg energi och erbjuder 40 kalorier från 100 gram. Men de innehåller mycket socker, vilket kan främja viktökning när de hade i överskott. Du kan äta dem hela eller lägga dem till dina smoothies och sallader för förbättrad smak.

13. Vinbär:

Svart vinbär

Med över 280 kalorier från 100 gram portionsstorlek blir vinbär en av de främsta viktuppgångarna. Vinbär tillverkas genom att torka flera druvsorter som Zante, Corinth etc. Låt inte deras lilla storlek lura dig! Vinbär har ett otroligt näringsvärde som kan slå de färska. De innehåller goda mängder fruktsocker, koppar, järn, kolhydrater etc. som stöder en sund kropp och själ. Du kan lägga till dessa söta och syrliga torra frukter i dina sallader, smoothies eller konsumera dem hela.

14. Cashewnötter:

Cashewnötter

Cashewnötter är en av de populära viktökningstorrfrukterna. En portion på 100 gram cashewnötter erbjuder hela 553 kalorier, varav de flesta kommer från fett och kolhydrater. Cashewnötter är också kroppsbyggande livsmedel på grund av de stora mängder protein som finns i dem. Dessutom innehåller de koppar, järn, fosfor, kalium etc., vilket gör dem till bra viktökningstillskott. Rosta bara några av dessa nötter och krydda dem med salt och peppar för att äta dem.

15. Valnötter:

Valnötter

Valnötter är superfoods som kan öka din totala vikt. En portion på 100 gram valnötter erbjuder 587 kalorier, tillsammans med 65 gram fett och 14 gram kolhydrater. De är rika på omega-fettsyror som bidrar till viktökning när de konsumeras i något högre mängder. Dessutom är valnötter ett förråd med många viktiga mineraler som magnesium, järn, tillsammans med kostfiber, vilket gör dem till idealiska torra frukter för att gå upp i vikt. Du kan ha dem som hela nötter eller lägga dem till bakverk.

16. Mandel:

Mandel

Mandel är en välsignelse för människor som försöker gå upp i vikt. 100 gram mandel ger kroppen 579 kalorier. Förutom att vara en energität mat, har mandeln också en otrolig näringsprofil bestående av många vitaminer, mineraler, proteiner och kolhydrater. De monomättade fetterna i mandlar påskyndar viktökningsprocessen utan att påverka din hjärthälsa. Blötlägg bara en handfull mandlar i natten i vatten och ät det på morgonen, med din frukost och torr frukt hjälper till att gå upp i vikt.

17. Datum:

Datum

Datum är en av de bästa viktuppgångsfrukterna för dem som strävar efter att gå upp lite. Att servera en storlek på 100 gram dadlar erbjuder 277 kalorier. Cirka 60-70 procent av dadlarna består av naturliga sockerarter som bidrar till viktökning. De höga mängder kostfiber som finns i dessa frukter möjliggör snabb matsmältning. På grund av denna sammansättning håller datum vår kropp energisk och aktiv under ganska lång tid. Du kan dejta i många former, till exempel hela frukter, blöta torrfrukter eller som naturliga sockeralternativ i smoothies och milkshakes.

18. Pistaschötter:

Pistaschmandlar

Pistaschnötter är kaloritäta torra frukter som hjälper till att öka vikten. Rå pistor erbjuder cirka 159 kalorier per portion på en uns, vilket är ganska högt för mat av sin storlek. Bortsett från att öka ditt totala kaloriintag, är pistagenötter också fria från dåligt kolesterol och erbjuder ett brett utbud av vitaminer och mineraler som mangan, koppar, vitamin B6 etc., som är nödvändiga för ett hälsosamt liv. Ät en handfull pistas per dag i form av saltade nötter, kryddade eller tillsätt dem till dina pommes frites och curryrätter för lite krisp.

Ytterligare tips för viktökning:

Bortsett från att bingeing på dessa viktökning frukt och torra frukter, kan du också följa dessa viktiga tips för att behålla siffrorna på din vägningsskala:

  • Om du är underviktig eller kämpar för att gå upp i vikt måste du konsultera en läkare för att identifiera orsaken. Exempel på faktorer som hämmar viktökning är sköldkörtel, diabetes, ätstörningar, magproblem etc. Att ta rätt behandling kan hjälpa dig att övervinna detta problem snabbt.
  • Öka ditt proteinintag för att öka muskelmassan tillsammans med total viktökning. Du kan inkludera mat som ägg, magert kött, nötter, baljväxter etc. i din dagliga kost.
  • Kolhydrater och fetter är viktiga för att gå upp i vikt. Så, hoppa inte över dem! Ät kolhydrater som ris, vete, potatis, frön, mejeriprodukter, olivolja, kokosolja etc. för att påskynda viktökningsprocessen.
  • Försök att inte dricka vatten före måltiderna. Vatten undertrycker din aptit och hindrar dig från att äta önskad mängd kalorier.
  • Registrera dig för ett fysiskt träningsprogram som inkluderar styrketräning för att bygga din kropp, istället för att samla fett runt midjan.
  • Istället för att fokusera på mängden mat, rikta in totalt antal kalorier för att öka din vikt. Du kan använda ett verktyg för att registrera och beräkna antalet kalorier du behöver varje dag baserat på ditt nuvarande BMI.
  • Viktigast av allt, se till att du får tillräckligt med sömn. Brist på sömn kan leda till aptitförlust, vilket inturn hindrar dig från att gå upp i vikt.

Nu när du har förstått fruktens roll för viktökning, är det dags att börja njuta av dessa söta naturliga godis för att må bra igen. Kom ihåg att genetik, ålder, hälsotillstånd, livsstil och etnicitet spelar en nyckelroll för att bestämma din vikt! Så ha tålamod och sikta på långsamma resultat snarare än ett mirakel!

Varning: Informationen i denna artikel är endast avsedd för informationsändamål och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Författaren eller webbplatsen är inte kvalificerad att ge några råd om medicinska eller hälsorelaterade problem. Läsaren måste ta fullt ansvar för att korsa fakta innan han följer någon av punkterna som nämns här.

Vanliga frågor & Svar:

1. Är det obligatoriskt att konsumera mjölk med frukt för viktökning?

Sv: Det är inte obligatoriskt att konsumera mjölk tillsammans med frukt; det kommer dock att öka din viktökningsprocess om du tillsätter lite mjölk i din regim. Mjölk har hög fetthalt och hjälper dig att gå upp i vikt. Försök att dricka fullmjölk med en högre gräddprocent för bättre resultat.

2. Är det ok att tillsätta lite socker till fruktbaserade smoothies?

Sv: Jo det kan du! Vi rekommenderar dock att du byter ut vanligt vitt socker mot ett hälsosammare alternativ som honung eller dadelsirap. Förutom att lägga till sötma till din mat, tillför dessa medel också mer näring. Du kan till och med försöka lägga till några blötlagda russin, aprikoser eller sultanas också.

3. Kan jag äta bara frukt eller torr frukt för viktökning?

Sv: Förutom att äta frukt och torr frukt för att gå upp i vikt, bör du också hålla dig till en balanserad kost som innehåller mycket kalorier. Att äta bara frukt eller torr frukt är inte heller ett perfekt sätt att gå upp i vikt. Tvärtom kan det leda till biverkningar som dålig matsmältning och hälsoproblem.