Yoga är en övning som inkluderar vissa hållningar, stretching av muskler och även avslappningstekniker. Det hjälper inte bara musklerna att bli uppstramade utan förbättrar också kroppens hållning och fixerar de stela kroppsdelarna. Särskilt för ett tillstånd som Skolios har yoga visat sig vara extremt fördelaktigt. Skolios är en ryggradssjukdom där ryggraden är böjd i sidled. Detta händer vanligtvis under ryggradstillväxten efter puberteten och faktorer som muskeldystrofi och cerebral pares är ansvariga för Skolios. Yoga för skolios är den mest rekommenderade behandlingen av läkare och terapeuter.

Bästa yoga -asanas för att behandla skolios

Är yoga bra mot skolios?

Skolios förekommer hos barn i åldern 10-15 år och har en krökningsavvikelse i ryggraden. Fixering av skolios som är böjningen av ryggmärgen kan fixas genom regelbunden yoga. Yoga har vissa speciella hållningar och stretchövningar som huvudsakligen fokuserar på själva ryggmärgen. Dessa asanas hjälper till att anpassa ryggraden och lindra patienten från smärta och ryggradstelhet. Yoga hjälper också personen att få mental styrka för att klara av tillståndet och väcka självförtroende. Bortsett från den medicin som läkaren ordinerat kan en fysiolog eller en yogainstruktör visa sig vara en stor hjälp i detta syfte.

Hur yoga kan hjälpa till att korrigera skolios eller ryggradskurvatur?

Genom att utföra rätt hållningar och övningar kommer de lösta musklerna att stramas upp och de svaga att bli tillräckligt starka för att hålla ryggmärgen på rätt plats igen. Detta kommer i sin tur att göra det möjligt för kroppen att hjälpa upp ryggmärgen genom att använda själva benet och inte musklerna. Regelbunden övning kommer att göra personen så van vid det att han eller hon inte kommer att få det svårt igen. Genom yoga kommer personen inte helt att bli av med kurvan utan kommer definitivt att lära sig att leva med den obalansen. Smärtan minskar och kroppen blir bekväm med den hållningen.

Det finns vissa delar av kroppen som man kan koncentrera sig på för att bli av med detta problem:

1. Andning:

Man måste fortsätta andas ordentligt när man utför yoga. Andningen måste skickas in i det kollapsade bröstkorgen som automatiskt ökar intagets kapacitet och hjälper till med andning i och runt ryggraden och bröstet. Denna process kommer automatiskt att hjälpa personen att känna sig fräsch och kommer också att hålla dem borta från oönskade kramper.

2. Ben:

Personen måste försöka gå rakt och sätta press på benen och fötterna istället för ryggraden. Detta hjälper ryggraden att vara fri och lätt och kommer också att stärka upp benen. Denna övning kommer att minska hälften av arbetet och frigöra den extra bördan från ryggraden.

3. Axelben:

Axelbenen måste hållas parallella med varandra och i linje med örsnibbarna. Axlarna måste i princip böjas lite framåt. Detta hjälper ryggraden att inte böja sig på ett konstigt sätt och kommer också att hålla den fri från stress. Personens hållning kommer också att förbättras och smärtan kan också avta.

4. Ryggrad:

Huvudelementet, ryggraden måste korrigeras. Ryggraden måste bytas ut i rätt läge. Kurvan måste minskas och för att göra detta måste man försöka rätta till den genom att utföra övningar och anta exakta hållningar i vardagen.

5. Magen:

Musklerna i buken måste vara fasta och bör inte vara för svaga. Blir det motsatt från vad det förväntas vara då kan det leda till en belastning för ryggmärgen. Musklerna som finns nära sladden och även själva sladden måste värdelöst arbeta mer än vad som krävs. Detta tryck kan i sin tur orsaka skador på sladden.

Alla ovanstående förklaringar förklarar fullständigt att kroppsdelarna måste placeras korrekt och användas. Ansträngning av vissa kroppsdelar kommer automatiskt att skada den. Sladden är en väsentlig del av kroppen och det är vårt ansvar att ta hand om den. Allvarlig skada på den kommer att skada hela vår kropp. Smärtan som generellt orsakas i ryggmärgen är dålig och hindrar den dagliga normala funktionen.

6 bästa yogaställningar för skolios:

Regelbunden träning av yoga asanas och korrigering av hållningar kan visa sig vara en stor hjälp för skolios. Kolla in den bästa yogasekvensen för skolios:

1. Balasana eller barnpose:

Denna asana kallas för barnets pose eftersom den liknar ett barns position i en mors livmoder. Detta är en lätt yoga asana för skolios.

Hur göra:

 • Knä på marken med skinkorna placerade på sulorna
 • Böj dig långsamt framåt och rör vid marken med pannan
 • Sträck långsamt dina armar bakåt med handflatorna uppåt
 • Stanna i positionen i 30 sekunder
 • Återgå långsamt till ursprungsläget

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Denna hållning hjälper till att korrigera krumningen i ryggraden och justera den. Det kan sträcka ut ryggmusklerna och förlänga ryggraden.

2. Trikonasana:

Trikonasana kallas också Triangle Pose. Denna stående hållning hjälper till att sträcka ut musklerna runt revbenen och bålregionen.

Hur göra:

 • Stå på marken med fötterna breda isär
 • Sträck ut armarna och böj dig åt sidan
 • Den ena armen ska röra marken och den andra armen i luften
 • Din nackposition måste vara i linje med händerna
 • Upprepa asana på andra sidan

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Trikonasana hjälper till att minska stressen i ryggmusklerna. Det kan släppa styvheten och korrigera ryggradens krökning. Detta är också bra att lindra från mental stress.

3. MarjariAsana:

Denna asana kallas Cat stretch -pose, eftersom den liknar hur en katt sträcker ut sin kropp. Detta är en av de bästa yoga för patienter med skolios.

Hur göra:

 1. Sitt i knäläge med rumpan på sulorna
 2. Skjut långsamt kroppen framåt och lägg händerna på golvet med handflatorna nedåt.
 3. Rikta in dina händer med knäna och dina armar och lår i vinkelrätt läge mot golvet.

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Denna asana hjälper till att göra ryggraden flexibel och stärker ryggmusklerna. Det kan ge lindring av ryggvärk och stelhet.

4. Shalabhasana:

Denna pose kallas gräshoppa, eftersom den liknar formen av en gräshoppa. Detta är extremt fördelaktigt för att korrigera ryggradskrökning. Kolla in stegen nedan:

Hur göra:

 1. Ligg platt på magen med handflatorna under händerna
 2. Andas in långsamt och lyft upp benen utan att böja knäet
 3. Vila hakan på marken
 4. Stanna i positionen i 20 sekunder
 5. Släpp positionen

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Denna asana släpper ut stela muskler och hjälper din kropp att bli av med trötthet. Det hjälper också till att behandla smärta i nedre delen av ryggen och korrigera ryggradens krökning.

5. Setu-Bhandasana:

Denna asana kallas Bridge pose. Det är en utmärkt asana vid behandling av ryggradsproblem, särskilt för skolios. Det kan också stärka din kropp och släppa spänningar.

Hur göra:

 • Ligg på ryggen platt på marken.
 • Lyft långsamt upp den bakre delen medan du behåller nack- och armpositionerna som de är
 • Stanna i positionen i 10 sekunder och släpp

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Denna asana sträcker ut ryggmusklerna och korrigerar ryggraden. Det kan lindra dig från det obehag som orsakas av Skolios och stärka din ryggrad.

6. Adho Mukha Svanasana:

Denna asana fungerar fantastiskt för att förlänga ryggraden och behandla sjukdomar som Skolios. Det kan också släppa dig från smärta i nedre delen av ryggen.

Hur göra:

 • Placera din kropp så att den står på händer och ben
 • Andas ut långsamt och tryck dina höfter uppåt
 • Böj din ryggrad och placera huvudet mellan dina armar
 • Ansiktet nedåt

Hur denna pose hjälper till att korrigera skolios?

Denna pose kan korrigera ryggraden och förlänga benen. Det kan minska stelhet och stärka musklerna. Denna asana gynnar också nacke- och axelmusklerna.

Skolios är ett svårt tillstånd i ryggraden att behandla. Yoga fungerar dock som ett mirakel för att korrigera detta tillstånd och behålla ryggradens naturliga form. Brist på korrekt hållning kan leda till förvrängd gång, obehag och svår smärta. Skolios kan handikappa en person genom att hindra dem från att utföra normala aktiviteter som promenader, löpning, lek etc. Men med Yoga är det inte omöjligt att hantera problemet. Med god beslutsamhet och uthållighet kan man lätt övervinna detta tillstånd.