Har du gjort plankor? Tja, det här är som en planka, den enda skillnaden är att armbågarna inte vidrör golvet. Denna hållning kallas också för den fyrbenta personposen och är bra för armarna, magmusklerna etc. Till skillnad från vanliga plankor är armbågarna här en rätvinklad position.

Namnet kommer i princip från sanskrit där “chatur” betyder “fyra”, “anga” betyder “lem”, “danda” betyder “personal” och slutligen “asana” betyder “pose eller hållning”. Här hålls händer och fötter på golvet då de stöder hela kroppen. Det här är ungefär som en låg planka där kroppen hålls parallell genom hela hållningen. Kroppen kommer att sänkas men kommer inte att röra golvet.

Knubbiga eller feta människor kommer att tycka att denna yogaövning är lite svår att utföra, men med rätt träning kan den lätt bemästras även för personer med extra kroppsvikter. Du kan också kalla denna hållning för en pushup eftersom den ser ut exakt som en. Detta är en grundläggande asana som bör utföras innan du hoppar in i de komplicerade, eftersom den kommer att bygga upp armstyrka och förbereda dig fysiskt och mentalt för de avancerade yogaställningarna.

Chaturanga Dandasana Hur man gör och fördelar

Människor gör något vanligt misstag när de gör den här hållningen, som sjunker under den normala armbågenivån eftersom de inte kan upprätthålla stressen i armbågsnivåerna. När du utför Chaturanga Dandasana, försök att hålla bröstet lyft. Lika fördelningar genom fötterna och armarna rekommenderas också och håll dina hälar också tryckta bakåt.

Hur man gör Chaturanga Dandasana:

Denna hållning anses vara en grundposition som bör bemästras innan du går in i andra stora yogaställningar. Så här gör du.

För det första, precis som en planka, justera axlarna ordentligt och håll dem något före handlederna. Ta stöd av fotens mittparti och upprätt en ordentlig balans i hela kroppen. Tryck tillbaka fotsålen som om du trycker din kropp mot väggen med hjälp av din fot.

Koppla in quadriceps genom att trycka genom hälarna. Nu är det dags att använda underkroppen till viss användning. Försök att tvinga fram bröstbenet framåt och skapa en ordentlig energilinje i hela bålen samt nedre delen av ryggen inklusive höfter. Noggrann sinnesmuskelanslutning är ett av de främsta kraven för hans yogaställning. En ordentlig energilinje bör upprättas från huvudkronan tårna så att du kan känna muskelrörelserna inuti din kropp.

Chaturanga Dandasana

Nu, andas ut och släpp huvudet till axelnivån. Tillsammans med det, håll toppen av låren uppe och låt dem inte vidröra golvet. Sträck också svansbenet mot golvet.

Andas nu ut och böj armbågarna långsamt men förläng dem inte under handleden. Håll dem alltid över handleden och dra dem mot sidorna. Nu sakta och ordentligt underkroppen och hålla kroppsvikten jämnt fördelad i benen och armarna. Fortsätt att nå bröstbenet och huvudkronan och fortsätt andas.

Du har gjort det och kan föra tillbaka din kropp till sin ursprungliga position.

Fördelar:

  • Detta är grundställningen som gör det möjligt att upprätta en muskelanslutning och lära dig rätt fördelning av kroppsvikt med hjälp av armar och ben.
  • Denna hållning kommer också att stärka armar och ben.