Halasana yogaställning eller plogställning är en av de mest fördelaktiga yogaställningarna för att återhämta din kropp från ett antal inre smärtor och återuppliva ditt nervsystem. Denna typ av asana gör din kropp smidig och flexibel och hjälper dig också att slappna av mycket. Det har bevisats att genomföra denna asana medan du går igenom en stressig miljö effektivt kan minska överdriven stress och ge dig sinnesro och självförtroende.

Experter rekommenderar att du utför plogställning och andra yogaställningar dagligen för att leva ett hälsosamt och graciöst liv. Jämfört med de andra poserna är halasana en avancerad.

Halasana (plough Pose) Hur man gör och fördelar

‘Hala’ betyder ‘plog’ och ‘asana’ betyder ‘hållning eller ställning’. Därför kallas halasana också för plogyogahållning eller -ställning. Just den här yogaställningen kan vitalisera kroppen för insidan och är bra för blodkropparna också. Om du lider av en större sjukdom som utför denna yogaställning kan du bli frisk igen.

Hur man gör Halasana?

Detta är en av de mest avancerade yogaställningarna och för att vara helt ärlig är det inte lätt. Du behöver en matta, ett par stretchbyxor och ett sinne som är tillräckligt kapabelt att bära smärtan av stretchingen.

Först och främst, ligga på mattan med armarna begränsade till sidorna. Höj benet i 90 graders vinkel. Skjut sedan handflatorna och höj midjan långsamt genom att hålla benvinkeln intakt. Böj midjan så att tårna vidrör golvet mot bakhuvudet och vila ett tag.

Rörelsen måste vara långsam eller om du är nybörjare kan du skada dig själv. Att hålla benen raka är avgörande när du utför denna yogaställning. Medan du sträcker ut benen mot golvet mittemot ditt huvud, se till att du använder de stora tårna för att röra marken mycket långsamt.

Håll bra tryck på midjan och händerna så att du kan upprätthålla en bra balans. Använd axelbladet för att balansera kroppsvikten och för båda händerna över huvudet. Sätt ihop fingrarna och slappna av armbågarna.

Nu, flytta din kropp framåt, bara lite och sätt tummarna framåt. Räkna från 1 till 100 medan du behåller denna position och efter de 100 räkningarna får du en fantastisk bränning. När räkningen har slutförts sätter du fingrarna ovanför huvudet och trycker handflatorna mot golvet och tar långsamt hela kroppen till golvet till utgångsläget.

Fördelar med Halasana:

Denna yogaställning kan framgångsrikt rensa förstoppning och många andra magbesvär. Denna rörelse kan också minska magen fett effektivt. Halasana ger näring åt kroppens inre organ som sköldkörteln, bukspottkörteln, mjälten, njuren, etc. Om du har högt blodtryck kan denna yogaställning framgångsrikt stabilisera blodsockernivån.

För kvinnor kan halasana bota menstruationsstörningar.

Denna asana kan förbättra minnet och förmågan att komma ihåg. Det sträcker ryggraden och håller ryggen fri från problem som kan komma med åldern. Din lungkapacitet ökar också.

Tips – Korrekt inandning och utandning bör utföras med halasana.