Yoga har varit en integrerad del av den indiska kulturen och gör snabbt en plats för sig själv över hela världen. Eka Pada Rajakapotasana är en utmärkt yoga asana som hjälper till att lindra strama höfter, ischias och ryggont. Att öva på denna asana hjälper dig att öppna dina höfter naturligt. Dessutom finns det många fördelar med att utföra Eka Pada Rajakapotasana, till exempel att minska ångest, rädsla, trauma och uppbyggd stress.

Eka Pada Rajakapotasana

Låt oss gå igenom den här artikeln för att veta mer om Eka Pada Rajakapotasana och hur du utför den.

Vad är Eka Pada Rajakapotasana Yoga ?:

Eka Pada Rajakapotasana eller king pigeon pose är en böjt sittande asana som erbjuder enorma fördelar för din kropp. Betydelsen av namnet på denna asana är eka = en, pada = fot eller ben, raja = kung, kapota = duva. Det heter också svanposen i yin yoga -formen. I följande avsnitt diskuteras alla fördelar du kan få genom att öva på denna asana.

Fördelar med Eka Pada Rajakapotasana:

Vi presenterar dig fördelarna med att utföra Eka Pada Rajakapotasana regelbundet.

1. Ökar höftflexibiliteten:

Genom att utföra Eka Pada Rajakapotasana ökar blodcirkulationen i höftregionen och ökar dess rörelseomfång.

2. Lindra smärta i nedre delen av ryggen:

Eka Pada Rajakapotasana, även kallad duvpos, lindrar smärta i nedre delen av ryggen genom att stödja nedre ryggmusklerna och ryggraden. Dessutom hjälper det tonen och stärker rygg- och magmusklerna.

3. Hjälper med urinproblem:

Eka Pada Rajakapotasana masserar dina inre organ, vilket hjälper dig att hantera urinproblem effektivt.

4. Sträcker axlar, bröst, nacke, mage, ljumskar, psoas och lår:

Eka Pada Rajakapotasana ger dig flera fysiska fördelar som att förlänga ljumsken, psoas, lår, glutealmuskler. Det hjälper också till att förlänga höftböjaren och öppnar höftlederna. Dessutom hjälper det att förlänga psoas-musklerna med kors och tvärjustering av benen.

5. Förbättrar din hållning:

Att träna Eka Pada Rajakapotasana förbättrar uppriktningen, sittställning och ökar flexibiliteten i dina höfter. Så träna denna asana så regelbundet som möjligt för att förbättra din hållning effektivt.

6. Släpper ut negativa känslor:

Fördelarna med Eka Pada Rajakapotasana slutar inte bara med fysiska utan förbättrar också fördelarna med psykisk hälsa. Denna asana hjälper till att utnyttja din positiva energi genom att släppa ut negativa känslor som stress, rädsla, trauma och ångest.

Steg för att utföra Eka Pada Rajakapotasana:

Här är enkla steg att följa för att utföra Eka Pada Rajakapotasana effektivt:

 • Kom in i bordsställningen med händerna på golvet, något bort från axeln och knäna precis under höfterna.
 • Skjut nu in din högra fot medan hälen vetter mot vänster knä och ta ditt högra knä bakom höger handled.
 • Skjut nu ditt vänstra ben samtidigt och släpp ditt högra hup på golvet.
 • Medan ditt vänstra ben förblir rakt för att lösa upp ställningen, räta ut ditt vänstra knä. Sänk ner bålen medan du andas ut. Rör dig sedan framåt medan du sträcker ut armarna och sedan tillbaka till bålförberedelsen.
 • Höj nu bålen från låret medan du trycker fingertopparna i golvet. Förläng nu din nedre del samtidigt genom att skjuta svansbenet i en riktning framåt.
 • Låt därefter bröstbenet vända mot taksidan genom att lyfta bålen genom bröstkorgen. Medan du tar huvudet i bakåtriktningen tar du en liten inåt kurva i nacken.
 • Ta tag i ditt vänstra knä med handen medan du böjer det och rör vid huvudet med det. Påminn i denna position i några sekunder och lämna sedan din vänstra fot långsamt på golvet.
 • Rätt sedan ut huvudet och lägg händerna på golvet medan du tar bålen framåt.
 • Skjut nu tillbaka din högra fot genom att lyfta dina högra höfter från golvet medan du tar ditt vänstra ben på knäet.
 • Kom långsamt tillbaka till bordsställningen medan du slappnar av.

Försiktighetsåtgärder och vem som bör undvika Eka Pada Rajakapotasana?

Här är listan över de få försiktighetsåtgärder du behöver vidta och personer som behöver undvika att utföra Eka Pada Rajakapotasana.

 • Det rekommenderas att lägga en fast grund för denna pose för att absorbera viktförändringar när du lyfter ditt högra knä bakom din högra handled eftersom vikten skiftar mot höger sida.
 • Håll vänster ben bakom kroppen och rak. Se till att benplaceringen är på rätt plats för att undvika risken för muskelskador.
 • Det är bäst att fokusera på att placera hälen när du skjuter benet tillbaka för att landa bäckenet på golvet. Utför denna pose med tålamod eftersom trycket på höger knä kan göra om det finns desorientering i placeringen på vänster höft.
 • Öva denna asana bör undvikas av personer som har någon skada i axel, knä, fotled, ljumsk och bäckenregion.
 • Avstå från att utföra Eka Pada Rajakapotasana om du är i de senare stadierna av graviditeten. Konsultera istället en läkare för att utföra denna asana under de första stadierna av graviditeten.
 • Personer med ischiasnerver bör undvika att utföra denna asana eftersom det kan förvärra situationen.

Om du planerar att införliva ett träningspass som är både effektivt och inte så tröttsamt för din kropp, är yoga ett effektivt sätt. Eka Pada Rajakapotasana hjälper till att öppna dina höfter och erbjuder en mängd fördelar för din kropp. Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en uppfattning om denna asana och hur du utför den. Glöm inte att meddela oss om du tyckte att den här artikeln var till hjälp!

Varning: De tips och förslag som nämns i denna artikel är av informationssyfte och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Det är alltid säkert att konsultera en läkare eller dietist innan du testar något nytt.

Vanliga frågor:

1. Vilka är de förberedande poserna innan du kan utföra Eka Pada Rajakapotasana?

Sv: Följande är de asanas du behöver ha i praktiken för att enkelt utföra Eka Pada Rajakapotasana.

 • Surya Namaskar (solhälsningar).
 • Baddha Konasana (Bound Angle Pose).
 • Ado Mukha Svanasana (nedåtvänd hundställning).
 • Tri Pada Adho Mukha Svanasana (trebent nedåtvänd hundställning).

2. Vem ska inte framföra Eka Pada Rajakapotasana?

Sv: Denna yogaställning kan orsaka mycket stress i höft, knä och fot. Därför bör personer som har svår osteoporos undvika att utföra denna yogaställning för att undvika ytterligare stress.

3. Är det säkert att utföra Eka Pada Rajakapotasana under graviditeten?

Sv: Om du inte har tränat yoga innan du blev gravid är det bäst att konsultera en professionell. Under graviditetens andra och tredje trimester anses den modifierade duvposen vara säker. Sluta dig från att utföra någon hållning om det orsakar obehag genom att lyssna på din kropp. Innan du går med i något träningsprogram, rådfråga din läkare, särskilt om du är gravid.