Yoga har några utmärkta hållningar för att upprätthålla en persons välbefinnande. Det är den enda fysiska aktiviteten som involverar både sinnet och kroppen. Särskilt i den stressfyllda världen har Yoga många fördelar att erbjuda lättnad. En av de bästa poserna för att lugna ner ett kaotiskt sinne och uppnå kroppsstyrka och kondition är Viparita Karani. Ordet ‘viparita’ är ett sanskritord som betyder inverterat och bara i våg, det andra namnet för Viparita Karani Asana är Ben uppför väggarna. Asana inkluderar faktiskt personen att vara upp och ner halvvägs. Läs vidare för att veta om underverkarna i denna pose och hur du kan njuta av frukterna av att perfekta denna asana.

Hur man utför Viparita Karani Asana och dess hälsofördelar

Viparita Karani -tips för nybörjare:

Denna pose är en av de utmanande asanasna i Yoga. Det innebär att du lyfter upp din nedre del av kroppen och upprätthåller balansen. Nybörjare kan ha svårt att uppnå i första försöket. Kolla in några av de bästa tipsen för att utföra benen uppåt i väggen:

 • Använd en vägg som stöd för dina ben i början.
 • Pressa låren ordentligt mot väggarna
 • Håll andan för att balansera hela torsoområdet mot väggen
 • Varje gång du andas ut måste du pressa benen i låren hårdare för ett fast grepp.

Hur man gör Viparita Karani Yoga Pose:

Följ punkterna nedan för att känna till Viparita Karani -stegen:

 • För de första nybörjare använd ett starkt stöd, en vägg om du måste utföra följande yoga.
 • Lägg dig nära väggen i vinkelrätt tillstånd så att dina nedre extremiteter vetter mot väggen och kanta dig sedan närmare och närmare väggen tills dina höfter rör vid väggen.
 • Nu när dina ben står upp och vilar mot väggen, räta ut dem. Du kan känna en lätt dragning eller stretch när du försöker göra det men det ska inte stoppa dig.
 • När du befinner dig i en halvvänt hållning, lägg händerna på vardera sidan av dig och slappna av.
 • Bara ligga där i 5 till 10 minuter.
 • Andas normalt; ingen överdrift i andning krävs.
 • På grund av en grov bas kan du känna obehag i din höftregion och därför kan du använda ett kuddstöd eller en vikad filt under.
 • För experter som behärskar yogaformen behöver de inte längre behöva ett väggstöd.

Den här gången skulle de använda sin underkroppsstyrka genom att stänga nedre extremiteterna upp och ner och använda sin överkroppsstyrka när de använder händerna som ett stöd i midjan medan de lyfter upp underkroppen.

Viparita Karani -fördelar:

Denna asana har otroliga fördelar för hälsan. Med vanlig träning kan man övervinna ett antal hälsoproblem och njuta av ett bra liv. Några av de viktigaste områdena där denna asana kan hjälpa är:

1. Mental lugn:

Du kan bli förvånad över hur du sätter dina ben upp och kämpar för att hålla det uppe har något att göra med mental lugn. Om något, det skapar kaos desto mer, men efter att träningen har gjorts med skulle du känna dig spolad från all inre stress och återigen skyller vi på det intensiva blodflödet och cirkulationen som förstärks och sätts i gång när du intar positionen . Detta skapar hjärncellerna att öppna sig och resten följer.

2. Äggstocksproblem:

Jag ska berätta varför detta är en effektiv yoga som skulle hjälpa alla kvinnor där ute, från alla åldrar och olika samhällsskikt. Det beror på att äggstocken, som är det mest uppskattade elementet i vår kropp, ofta tenderar att bete sig illa hos oss. Eftersom hon är drottningen styr hon på sitt eget sätt och för att hålla henne och hennes problem på avstånd är detta en mästaryoga. För de som fortfarande är fertila kan det hjälpa dig att bota dina menstruella oegentligheter, medan för de som inte har något ägg att kasta, tillämpar dessa yoga blodtryck och cirkulation i äggstockarna, på grund av vilka hormonsekretionerna kontrolleras så att du får en lugn efter menstruationslivet.

3. Migrän:

Om du lider av en bultande huvudvärk eller en slagande migrän, linda ett tätt bandage runt huvudet och lägg dig ner på den rekommenderade positionen. Du skulle snart känna din migränvärk eller huvudvärk långsamt försvinna.

4. Hypotyreos:

När du lägger dig ner i en halvomvänd struktur vet du att blodet rusar till hjärnan och cirkulerar där och därigenom skapar ett lätt tryck i nackregionen också när det passerar. Detta aktiverar och stimulerar sköldkörteln. På så sätt kan utsöndringen av sköldkörteln bli i nivå med dina kropps behov.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer:

Innan du utför denna yoga asana måste du tänka på följande försiktighetsåtgärder och eventuella biverkningar:

 • Denna asana måste endast utföras på tom mage
 • Se till att du har tömt dina tarmar innan du försöker denna pose
 • Du måste hålla minst 4 timmars mellanrum mellan träningen och dina måltider
 • Denna asana måste undvikas under menstruationen, eftersom den vänder din kropp
 • Personer som lider av glaukom avråds från att göra denna asana
 • Personer med kroniska nackproblem måste också göra denna yoga under överinseende av en instruktör

Viparita Karani Asana är fantastisk för trötta ben och människor som lider av regelbundna kramper i fötterna. Det kan lindra ryggont och har en terapeutisk effekt på sinnet. Det är underbart för att öka matsmältningen och sänka blodtrycket. Människor som lider av sömnlöshet har haft mycket nytta av denna asana. Om du vill driva bort depression och leva ett fredligt, ångestfritt liv är detta en av de bästa yogaställningarna.