Yoga är uråldrigt, men vurm för det har nyskapats av fitnessåldern där varje enskild individ nu anammar olika tekniker för att göra sin kropp till en önskvärd. I denna oändliga kamp för trender och stilar har de skenande hälsofrågorna också tagit ut sin rätt på varje individ och det är därför yoga har varit ett känt namn de senaste åren och mer. Vanligtvis långsam och samlad, Yoga kan utföras inom ramen för ditt rum som passar din komfort, tid och förmåga. I denna artikel talar vi om bara en av grenarna av Yoga, allmänt känd som Jathara Parivartanasana. Även om namnet kan ge dig ett intryck av att det är en hård pose, så är det nödvändigtvis inte det.

Den första Asana som introducerades för nybörjare av Yoga är Jathara Parivartanasana, populärt känd som Abdominal Twist Pose. Denna asana är särskilt inriktad på toning av höfter, övre lår och buken och dess sidor. Genom att regelbundet träna denna asana blir ryggraden så småningom flexibel. Ordet Jathara Parivartanasana har sitt ursprung i sanskrit där Jathara betyder “buk” medan Parivarta betyder “cirkulerad eller looped” och Asana betyder “hållning”. En yogaställning sägs vara mest effektiv när den kan ge maximal nytta för din kropp med minimal risk, och Jathara Parivartanasana gör just det.

Jathara Parivartanasana (revolverad bukpose):

Jathara parivartanasana

Först och främst, för att kunna göra denna pose effektivt, måste du ha en solid kärna och bör vara mycket exakt med rörelsen. Denna speciella pose bör övas antingen i närvaro av en certifierad yogalärare eller med lite trovärdig hjälp eftersom hållningen kräver benhävning och som kan orsaka obalans i nacke, ryggrad, nedre rygg eller höfter om den inte utförs korrekt. Det finns chanser att du kan hamna med ett stadigt drag i ryggen, ett stukningstillstånd. Så vi bör upprätthålla extrem omsorg när vi utövar denna yogaställning. Det finns huvudsakligen två vanligt förekommande versioner av Jathara Parivrtiti, och i båda försöker vi hålla båda knäna böjda och tillsammans, annars håller vi ett knä böjt och ett annat ben rakt. I denna version av posen fungerar Jathara Parivartanasana utmärkt för att rotera ryggraden och sträcka musklerna i nedre delen av ryggen. Du kan rikta in övre delen av ryggen, axlarna och nacken genom att ändra rörelsen på dina armar. På samma sätt, om du ändrar benposition och rörelse, kan du arbeta med abduktorer, rotatorer, höftböjare och hamstrings.

Se mer: Hanuman Yoga Pose

Hur man gör det:

 • Lägg dig ner på en yogamatta. Se till att ryggen vidrör marken när du ligger ner med ansiktet uppåt och bildar alfabetet T med din kropp.
 • Håll ryggraden rak som dina ben ska vara medan händerna ska sträckas utåt på båda sidor. Detta markerar yogans början.
 • Böj nu ett av knäna och försök lyfta upp höften medan du svänger dig till vänster. Om du förskjuter mot vänster sida ska höger ben vara böjt och vice versa.
 • Medan du håller din överkropp rak, vrid dig medan du böjer benet till vänster och kantar det närmare bröstet.
 • För att hålla det mer bekvämt för nybörjare, föredrar vi att du börjar med båda benen, men med övning gå vidare till ett i taget.
 • Detta skulle i princip be dig att vrida din underkropp åt sidorna medan du håller fronten upprätt.
 • En av de många varianterna av Jathara Parivartanasana inkluderar att vända nacken åt sidan också, men överkroppen, bröstet mot magen, måste förbli upprätt.
 • En annan variant av denna yogaställning kan vara smidig för nybörjare där de inte längre behöver böja lemmarna. Allt du behöver göra är att sträcka ut dem åt sidan så att dina ben är raka men vridningen är uppenbar.
 • När du gör det, glöm inte att inkludera djup andning med varje steg. Efter det första benet, återgå till utgångsläget och ta en sekund för att få andan, fortsätt med nästa.

Fördelar med Jathara Parivartanasana:

 • Den första och främsta hjälp du uppnår med denna yoga är lindring av smärta i nedre delen av ryggen. Vanligtvis talar vridningen för sig själv när du vrider din underkropp och frigör din muskel från stelhet. Alla de envisa smärtor i underkroppen kan nu kyssa dig hejdå.
 • På tal om smärta i nedre delen av ryggen, en annan sådan hjälp som härrör från yogaställningen är lindring av märgs- eller ryggradssmärta. De utökade kontortiderna har tagit ut sin rygg och nacke, och nu med den här hållningen kan du befria dig från stelheten och göra dig mer flexibel.
 • Medan du vrider och vänder, går ingredienserna i din kropp också genom vridning och vridning, vilket gör att dina organ fungerar perfekt. Det är därför matsmältningsbesvär eller andra magrelaterade problem kan hållas på avstånd. Denna yoga hjälper dig att stärka din mage.
 • Denna yogaställning är allmänt känd för sina kroppsavgiftningsförmågor där det sägs att denna hållning släpper ut toxiner från kroppen medan du arbetar för att öka din ämnesomsättning.
 • Om vi ​​hänvisar till punkten innan, utan toxiner och föroreningar inom oss, går vi redan mot en mycket fredlig väg. Yoga är en bra stressfrigörelse och skulle alltid fungera för att skapa harmoni i ditt sinne och kropp.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer:

Den säkra och effektiva praktiken med Jathara Parivartanasana kan säkerställas genom att undvika dessa vanliga misstag.

 • Låt inte knäna röra sig under bäckenområdet. Detta kan lägga onödigt tryck på korsryggen och lämnar korsryggen sårbara för belastning.
 • Låt inte din vänstra arm och axelblad lyfta från marken, så att din axel, nacke och ryggrad inte utsätts för tryck.

De signifikanta kontraindikationerna inkluderar de med några ryggmärgsskador, kvinnor som har mens och damer som är gravida eftersom denna yogaställning kräver magstyrka och åtstramning av magmusklerna. De som lider av nyligen eller kronisk skada på knä, höfter eller rygg kan träna Jathara Parivartanasana genom att hålla knäna på golvet. Användning av bolsters rekommenderas för dessa personer så att de kan vila den nedre delen av benen; eftersom detta är mer återställande.

I denna generation med människor som är besatta av långa tröttsamma sessioner framför TV och dator kommer den här övningen till oss som en lättnad och en välsignelse. Denna yogaställning är starkt rekommenderad och verkligen fördelaktig. Hoppas du tränar denna yogaställning och säger heja på ett lyckligt, hälsosamt och stressfritt liv.