Yoga er en av de fremtredende treningsformene som ikke bare mater kroppen vår, men vårt sinn og sjel. Yoga har fått enorm popularitet i det 21. århundre, og hver dag hører vi om en ny form for yoga som dukker opp. Men noen gang hørt om yogasutraer? Visste du at roten til Yoga ligger tilbake i 400 e.Kr. eller til og med før det? Sage Patanjali syntetiserte og organiserte kunnskapen om yoga fra den eldre tradisjonen i boken Yoga Sutras of Patanjali.

Det er en samling av 196 sutraer som har blitt videre klassifisert i 4 kapitler, nemlig Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada og Kaivalya Pada og dreier seg om de 8 lemmene til Yoga, som er en detaljert beskrivelse av teori og praksis av yoga. Oversatt til 40 indiske språk og 2 ikke-indiske språk er Yoga Sutras of Patanjali den høyeste oversatte boken i middelalderen. I denne artikkelen har vi diskutert de 8 viktige lemmene til yoga. Her er yogasutraer forklart for deg.

Patanjali Yoga Sutras forklart med betydninger

Hva er Patanjali Yoga Sutra?

Hva er yogasutraene? og hva er Patanjali yoga sutra? Her forteller vi deg! Patanjali’s Yoga Sutra er en samling av 196 indiske aforismer om teorien og praktiseringen av yoga. Sutraene ble samlet tilbake i 400 CE av vismannen Patanjali, og har blitt oppkalt etter ham, og derfor kalles det Patanjali’s Yoga Sutras. Sutraene er klassifisert i 4 kapitler eller Pada, nemlig – The Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada og Kaivalya Pada. Patanjali’s Yoga Sutras tilbyr i hovedsak visdommen til å leve et meningsfylt og målrettet liv. Denne teksten falt i relativ uklarhet fra 1100- til 1800 -tallet, dvs. i nesten 700 år og gjorde et comeback på grunn av innsatsen til Swami Vivekananda og andre teosofiske ledere først på slutten av 1800 -tallet. Sutraene ble fremtredende på 1900 -tallet og har gjort rundene siden den gang.

Patanjali Yoga Sutras for nybegynnere:

Her er listen over yogasutraer der 196 Yoga Sutras Patanjali er klassifisert.

1. Yama (avholdenhet):

patanjali yoga sutraer

Ordet Yama betyr selvkontroll eller disiplin. De er de etiske reglene i hinduismen som kan betraktes som de moralske nødvendighetene for å praktisere yoga. Det er den første delen av yogasutraen, og den beskriver sosial atferd der man vil finne eksistensen av grunnleggende moralske prinsipper som sannhet, ikke-stjele, ikke-begjær, ikke-vold, ikke-besittelse, etc. Det handler om å omfavne lykke, glede, munterhet og latter.

2. Niyama (dyktige vaner, atferd og observasjoner):

patanjali yoga sutraer

Den andre på listen over yogasutraer er den verdifulle delen av yoga, kjent som Niyama. Dette betyr å trene eller disiplinere seg selv. Det inkluderer tilfredshet, stramhet, renhet, å studere Skriftene og forstå det og å være bevisst på Gud og hans guddommelige barmhjertighet. Det handler også om fysisk renslighet og overgivelse til Gud. Disse dyder finner du i Sadhana Pada vers 32 i Patanjali Yoga Sutras.

3. Asana (holdning):

Asana (holdning)

Asana er den tredje delen av yoga. Dette handler om å praktisere de forskjellige fysiske yogastillingene. De er fulle av åndelige og helsemessige fordeler. De renser kropp og sinn og forynger også sansene. Det får deg til å føle deg bra og hjelper deg også å fokusere bedre på det du gjør. For å øke konsentrasjonen kan ingenting gjøre det bedre enn disse asanas. Bhasya -kommentaren vedlagt sutraene (av vismann Patanjali selv) foreslår følgende 12 stillinger som skal praktiseres:

 • Padmasana
 • Virasana
 • Bhadrasana
 • Swastikasana
 • Dandasana
 • Sopasrayasana
 • Paryankasana
 • Krauncha-nishadasana
 • Hastanishadasana
 • Ushtranishadasana
 • Samasansthanasana
 • Sthirasukhasana

4. Pranayama:

Pranayama

Pranayama er en velkjent yogasutra, som omtales som å kontrollere pusten. Det er nødvendig for alle å vite hvordan de skal puste og hvordan vi kan kontrollere det. Ordet prana betyr i utgangspunktet energi, og det er tilstede overalt. Den flyter gjennom naturen og menneskeheten og er svært viktig for menneskets fysiske og psykologiske utvikling. Dette gjøres på flere måter, for eksempel innånding, holde pusten en stund, utpust og igjen holde den en stund.

5. Pratyahara:

Pratyahara

Neste i yogasutraene i Patanjali er Pratyahara. Pratyahara betyr å ha kontroll over de menneskelige sansene. Dette er mulig når man praktiserer yoga daglig, når man mediterer, puster og opprettholder holdningene sine. Det hjelper dem å kontrollere følelsene sine og å forstå dem. Pratyahara, som refererer til å trekke sin bevissthet innenfor, er den femte og en av de viktigste nøklene til Yoga Sutra.

6. Dharana (En-spisshet):

Dharana

Dharana betyr i utgangspunktet å frigjøre seg fra distraksjon og å fokusere på ett bestemt punkt. Dette er den beste yogasutraen for å øke konsentrasjonen. Det hjelper deg å fokusere bedre. Det gjør deg til en bedre elev og utøver. og det hjelper deg også å legge merke til ting bedre og observere. Denne sjette delen av Yoga refererer til å holde på en bestemt indre tilstand.

7. Dhyana (kontemplasjon):

Dhyana (kontemplasjon)

Dhyana er den syvende delen av Yoga Sutra og snakker om meditasjon. Denne meditasjonen gjør deg oppmerksom på verden rundt deg og hjelper deg med å oppnå en stabil og rolig sinnstilstand. Dhyana -systemet for yoga ble også beskrevet av Lord Krishna. Denne yogasutra -øvelsen hjelper til med å skille Maya fra virkeligheten og hjelper en til å nå målet med moksha. Dhyana betyr å tenke på former og konsekvenser.

8. Samadhi (Union, harmonisk helhet):

Samadhi (Union, harmonisk helhet)

Samadhi har også blitt beskrevet som en tilstand av lykke. Her eksisterer ikke egoet, og individets natur, som er ren og uskyldig, dukker opp. Det er virkelig vakkert, men krever mye fokus for å oppnå. Det absorberer individets bevissthet fullstendig selv om personen forblir bevisst. Denne praksisen er relevant innen hinduisme, sikhisme, jainisme og buddhisme.

Patanjali’s Yoga Sutras er en klassisk samling av 196 sutraer som gir fullstendig veiledning om yoga. Selv om disse sutraene hadde blitt uklare i 700 år i mellom, har de igjen vunnet populariteten på grunn av innsatsen fra noen kjente og etablerte helgener. Alle disse sutraene kretser rundt de 8 lemmene til Yoga, som diskutert ovenfor. Yoga Sutras i Patanjali guider oss med utøvelsen av yoga, gjennom hvilken åndelig utvikling av sjelen er mulig.

ofte stilte spørsmål & Svar:

Q1. Det er i alt hvor mange sutraer?

Svar: I alt er det 196 yogasutraer. De har blitt videre klassifisert i 4 kapitler eller Padas, nemlig Samadhi Pada (51 Sutras), SadhanaPada (55 Sutras), VibhutiPada (56 Sutras) og KaivalyaPada (34 Sutras).

Q2. Som er den første Yoga Sutra?

Svar: Av listen over yogasutraer er den første yogasutraen kraften i nå. Det står at nå begynner studiet av yoga. Dette er den enkle og rike oversettelsen av den første Sutra ‘AthaYoganushashanam.’ Dette viser hvor spiss og kortfattet Yoga Sutras er som har blitt samlet for århundrer siden og den inngående kunnskapen er blitt destillert i en enkelt tråd.

Q3. Hva er de 5 Yamas?

Svar: Yama er den første delen av Yoga. De 5 Yamasene som beskrevet av Patanjali i sin Yoga Sutra 2.30 er:

 • Ahimsa som betyr ikke-vold
 • Satya som betyr sannhet og ikke-falskhet
 • Asteya betyr ikke-stjele
 • Brahmacharya betyr kyskhet og seksuell tilbakeholdenhet
 • Aparigraha betyr ikke-besittelse