Oavsett om vi accepterar det eller inte, var våra förfäders kunskap om världen och dess funktion mycket bättre än vår. Forntida texter innehåller filosofier som förlorades någonstans i tiden bara för att återinföras i intellektuella debatter idag. Förutom världen kände våra förfäder också människokroppen bättre än oss. De har använt yoga och mind power -tekniker för att läka obotliga sjukdomar långt innan vi ens tänkte på det.

Yoga har både fysiska och psykologiska aspekter. Det hjälper till att balansera kroppens system på ett sätt som modern vetenskap aldrig kan drömma om med hjälp av kemikalier och droger. Att använda yoga för att bota både fysiska och psykiska besvär kallas yogaterapi.

Vad är yogaterapi

Även om många skulle vilja tro att yogaterapeuter som predikar dess effektivitet mestadels är falska, är det inte sant. När den praktiseras korrekt med hängivenhet och flit kan yoga göra underverk. Det hjälper dig att bli bättre bekant med din egen kropp och hjälper därmed ditt sinne att läka den på egen hand utan någon extern hjälp alls!

Teorin om yoga tror att våra sjukdomar orsakas av någon form av blockering av energi. Genom yogaterapi tar yogamästare eller guruer bort den blockeringen, vilket gör att din energi eller livskraft kan flöda obehindrat igen. Skeptiker kan säga att det här är ologiska teorier baserade på gamla magiska berättelser. Men vetenskapen i dag har äntligen gått med på närvaron av någon form av energi som förbinder allt i detta universum. Denna energi är överens om att vara bränsle i våra liv.

Yoga med dess olika asanas försöker förbättra styrkan hos denna energi som är din livskraft.

Yoga hjälper också till att lugna eller lugna ditt sinne. Det ger dig den sinnesro som vi alla längtar efter i våra snabba liv, men som alltid lyckas undvika oss. De olika andningsövningarna och meditationsteknikerna låter dig tömma sinnet från alla dess spänningar och oro i några sekunder. Det är som att stänga av ditt kroppssystem i några sekunder och sedan starta om det när det blir för trångt. Yoga terapi när den övas ordentligt gör underverk. Det används för att bota enkla problem som muskelsmärta, stelhet etc såväl som svåra som cancer eller AIDS.

Yoga har flera olika grenar inom sig, var och en med ett annat mål eller mål. Yogaterapi kombinerar kunskapen om alla dessa grenar och sedan använder de principer som krävs för att behandla ditt tillstånd. De flesta yogamästare uppskattar först din allmänna styrka och förmåga. De bedömer sedan ditt tillstånd och utarbetar en plan för behandlingen. Yogaterapeuterna förbereder sedan en “sadhna” eller rutin för dig.

Med vanlig träning förbättras du på denna sadhna och din terapeut ska fortsätta uppdatera den. Snart ska du ha bemästrat inte bara den högsta nivån av din sadhna, utan också den sjukdom som hade stört dig.

Yoga innefattar extremt svåra övningar, men det har mer att göra med det andliga området än det kroppsliga. Det behandlar din kropp på en mycket högre nivå. Yoga är en form av rengöringsprocess som hjälper dig att förstå din kropp och därmed ger dig möjlighet att tillgodose dess behov bättre. Yoga terapi använder denna aspekt av yoga mest.

Människor har utövat Yoga med terapeutiska avsikter länge nu och det har samlat ett stort antal följare. Så en sak är klar – yoga är lika effektivt som läkemedel och läkare. Om så inte var fallet skulle så många människor inte vara villiga att genomgå de beskattningsbara men befriande regimer.

Yoga är inte bara en form av behandling. Det är en form av livsstil. Det är ett beroende som du inte kan släppa när du väl får smaka på det.