Yoga är en gammal healing- och konditionsteknik som nu omfattas av många som har tagit världen över genom sin lovande natur. Yoga för många är bara en fitness sökare men den verkliga sanningen till de fantastiska fördelarna är ofta underliggande och dolda. Innan yoga var en sensation, brukade gymmen och bantningspillerna göra sina rundor.

Vatayanasana (hästpose) Hur man gör och fördelar

Men nu, här har vi en mjuk lösning för att behandla dig själv utan att behöva gå igenom en ansträngande gymregistrering eller en pillerdiet. Yoga har en enorm katalog och häckande i den är de olika typerna av träningspass, en av dem är vårt heta ämne för idag. Namnet på denna hållning eller ställning kallas Vatayanasana.

Vatayanasana: Tips för nybörjare:

Innan du börjar prova detta, här är några tips som du som nybörjare bör veta.

 1. Försök inte denna pose utan övervakning. Posen kräver stor flexibilitet.
 2. Förbered dina höfter för maximal flexibilitet. Värm upp lite innan du börjar göra det. Du kan göra prep poser som Ardha Baddha Padmottasana eller Half Bound Lotus pose. Flexibiliteten kommer med tiden. Ha tålamod och försök så småningom varje dag.
 3. Eftermiddagar är den bästa tiden att komma igång. Din kropp behöver tillräcklig energi och flexibilitet för höftrotationerna.
 4. Om du någon gång upplever nypa smärta eller obehag, sluta genast.

Hur man gör hästen?

Liksom varje yoga har också detta ett engelskt namn, den här heter Horse Pose eller som vi kallar den Vatayanasana. Till skillnad från de flesta av de lättsamma ställningarna är detta för en nybörjare dock lite hårt. Genom en invecklad vridning och sträckning används den sista hållningen till denna hållning. Det är dock alltid välkomnande att veta med rätt övning och engagemang att du enkelt kan bemästra det.

Innan du börjar med riktlinjerna för att utföra stegen kan du be om ett extra par händer för att vara till hands om du behöver hjälp med posen. Ett bra bakväggstöd bör göra susen också. Nu när vi alla är på samma sida, låt oss börja prövningen.

 1. Stående på din yogamatta ta ett djupt andetag.
 2. Din ryggrad är rakt inriktad mot din hals och dina nedre extremiteter parallellt med varandra. Starta nu hållningen genom att vika ett ben, säg det vänstra, från knäna och använd handflatan för det uppåt..
 3. Vid det här laget kan det extra paret av händerna ge dig ett mjukt ryggstöd när du perfektar eller balanserar din hållning tillbaka till rakmärgen, dina ben fortfarande vika och fastna i ljumsken.
 4. Böj nu det högra benet hela vägen ner tills ditt högra lår är parallellt med marken. Vid denna tidpunkt skulle du känna att ditt vänstra knä vidrör marken också, vilket gör balanseringen lättare.
 5. Med din märg fortfarande rak, lyft nu upp dina armar och sammanflätar dem med varandra så att det bildar formen av ett vriden band. Det betyder att dina armbågar ska sluta nära bröstnivån, dina armar fortsätter ovanför.
 6. Luta huvudet lite bakåt för stöd och lås i positionen i bra 60 sekunder. Med övning kan du också leda detta till en bra minut innan du långsamt lossnar dig till baspositionen.
 7. Upprepa sedan posen på motsatt sida också.
 8. Detta är en komplett uppsättning. Upprepa uppsättningen två gånger varje dag.

Vad är fördelarna?

Så, vad är fördelarna med vatayanasana? Här är dess effekter på vår kropp.

 1. Detta är en bra benförstärkning där experter till och med säger att mindre missbildningar i höften eller underbenen kan botas med denna hållning. Förutom deformiteterna kan du använda den här övningen för att stärka dina underkroppsben, vilket gör dem mer flexibla.
 2. Detsamma gäller musklerna, musklerna runt om i kroppen som nu skulle trassla sig och lösa upp spänningsknutarna som skulle hålla dem tillbaka från flexibilitet. Det är därför de inledande stadierna kan komma med lite muskelsmärta, men med rätt träning skulle det underlätta.
 3. Denna yoga är främst känd för sin korrekta blodcirkulation som görs i hela kroppen när du väljer denna yoga. Vridningarna och sträckorna är helt enkelt en underlättare.
 4. Om du lider av artrit, kommer denna pose att hjälpa till att utbilda styvhet och smärta i samband med det.
 5. Det har visat sig vara till hjälp vid fall av ljumsk- och lårbensbråck.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer:

Håll utkik efter dessa innan du börjar ta dem på allvar.

 • Se till att ha en expert som kan hjälpa dig. Försök aldrig detta på egen hand som nybörjare.
 • Om du har problem med dina knän, håll dig borta från hästposeyoga.
 • Förbered dig på den stora flexibiliteten och förbered dig på att svettas ut.

Kontraindikationer:

Befintlig höft-, knä- eller fotledskada är en vanlig kontraindikation.

Risken för skada är vanligtvis centrerad kring höft, knä och fotled. Förlust av balans är också möjlig. Därför är det starka försiktighetsordet att öva under övervakning. Även om det kanske är tufft att göra, är yogan ändå mycket givande för kroppen. Denna mellanliggande yoga asana -övning kommer att kräva en djup känsla av fokus. Håll uthålligheten igång!

Bildkälla: Shutterstock